| Author |
Petros Poziom 18

|
31 Jul 2010 09:26 Miniwiertarka dobrej jakości z wałkiem |
|
|
|
Witam
Szukam miniwiertarki, chce kupić raz a dobrze na lata a przeczytałem na forum kilka tematów i dalj nic nie wiem.
Cena max 400 zł
zastosowanie:
- wycinanie laminatu i PCB
- wiercenie otworów w płytkach elektronicznych od 0,5 mm do 3 mm (muszą być takie wiertła)
- dużo akcesoriów dostępnych na rynku lub w zestawie
- wałek giętki
- solidna dobra jakość
- maksymalna uniwersalność, połącznie szlifirki, wiertarki, przycinarki, wkrętarki olile to możliwe
Mam też kilka pytań odnoście takich urządzeń:
- czy mocniejsze urządznia np 150 W potrzafią np przycinać kafelki glazurowe? bo widziałem w spocie reklamowym dremela chyba.
- widziałem kilka modeli z obrotami np od 0 - 20 tyś. Czy przy niskich obrotach sprawdzi się jako wkrętarka? Jaki moment obrotowy jest dostępny wtedy?
dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jul 2010 09:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jakimov Poziom 17

|
31 Jul 2010 15:00 Re: Miniwiertarka dobrej jakości z wałkiem |
|
|
|
Do tej kwoty (400 zł max), poleciłbym do wyboru dwie bardzo znane marki: Dremel, albo proxxon. Osobiście mam Dremela 300 i nie narzekam. Sprzęt naprawdę bardzo dobry, tylko należy mieć świadomość, że nie do wszystkiego się nadaje. Należy mierzyć sprzęt do danej czynności. Do tych mniejszych i lżejszych rzeczy jak najbardziej, do większych są inne narzędzia.
Pozatym przeszukaj trochę forum elektrody. Znajdziesz na ten temat, naprawdę przynajmniej parę interesujących i odpowiadających na Twoje pytania tematów. Nie ma sensu powielać treści. Pozatym przeszukaj allegro pod kątem takich modeli jak:
Z Dremela, zainteresuj się modelem np. 300, 400.
Z Proxxona, warte zainteresowania są np. 240/E, 50/E.
Popatrz z jakim osprzętem są sprzedawane, co można dokupić itd. Do własnych wniosków dojdziesz sam.
Życzę powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jul 2010 15:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
02 Aug 2010 17:54 Re: Miniwiertarka dobrej jakości z wałkiem |
|
|
|
Ja bym ci polecił proxxona tego sieciowego na 230v, sam mam dremela i nie jest taki dobry jak go wszyscy chwalą, a o proxxonie słyszałem dużo więcej dobrych rzeczy ale niestety nie miałem okazji go używać ;)
|
|
| Back to top |
|
 |