FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Miniwiertarka dobrej jakości z wałkiem

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Miniwiertarka dobrej jakości z wałkiem
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 09:26   

Miniwiertarka dobrej jakości z wałkiem

Witam

Szukam miniwiertarki, chce kupić raz a dobrze na lata a przeczytałem na forum kilka tematów i dalj nic nie wiem.
Cena max 400 zł
zastosowanie:
- wycinanie laminatu i PCB
- wiercenie otworów w płytkach elektronicznych od 0,5 mm do 3 mm (muszą być takie wiertła)
- dużo akcesoriów dostępnych na rynku lub w zestawie
- wałek giętki
- solidna dobra jakość
- maksymalna uniwersalność, połącznie szlifirki, wiertarki, przycinarki, wkrętarki olile to możliwe

Mam też kilka pytań odnoście takich urządzeń:
- czy mocniejsze urządznia np 150 W potrzafią np przycinać kafelki glazurowe? bo widziałem w spocie reklamowym dremela chyba.
- widziałem kilka modeli z obrotami np od 0 - 20 tyś. Czy przy niskich obrotach sprawdzi się jako wkrętarka? Jaki moment obrotowy jest dostępny wtedy?

dzięki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Jul 2010 09:26   

Back to top

jakimov
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 31 Jul 2010 15:00   

Re: Miniwiertarka dobrej jakości z wałkiem

Do tej kwoty (400 zł max), poleciłbym do wyboru dwie bardzo znane marki: Dremel, albo proxxon. Osobiście mam Dremela 300 i nie narzekam. Sprzęt naprawdę bardzo dobry, tylko należy mieć świadomość, że nie do wszystkiego się nadaje. Należy mierzyć sprzęt do danej czynności. Do tych mniejszych i lżejszych rzeczy jak najbardziej, do większych są inne narzędzia.

Pozatym przeszukaj trochę forum elektrody. Znajdziesz na ten temat, naprawdę przynajmniej parę interesujących i odpowiadających na Twoje pytania tematów. Nie ma sensu powielać treści. Pozatym przeszukaj allegro pod kątem takich modeli jak:

Z Dremela, zainteresuj się modelem np. 300, 400.
Z Proxxona, warte zainteresowania są np. 240/E, 50/E.

Popatrz z jakim osprzętem są sprzedawane, co można dokupić itd. Do własnych wniosków dojdziesz sam.

Życzę powodzenia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2010 15:00   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 02 Aug 2010 17:54   

Re: Miniwiertarka dobrej jakości z wałkiem

Ja bym ci polecił proxxona tego sieciowego na 230v, sam mam dremela i nie jest taki dobry jak go wszyscy chwalą, a o proxxonie słyszałem dużo więcej dobrych rzeczy ale niestety nie miałem okazji go używać ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Miniwiertarka dobrej jakości z wałkiem
Page 1 of 1
Similar topics
Czy na takim Lcd można zbudować dobrej jakości projektor? (3)
Jak tanio zbudować projektor w miarę dobrej jakości? (2)
Szukam producenta dobrej jakości odzieży antystatycznej (5)
Dobrej jakości wzmacniacz scalony m.cz. 1W (11)
miniwiertarka (3)
Miniwiertarka- nakrętka zaciskowa (4)
Miniwiertarka do PCB w pracowni (20)

Page generation time: 0.091 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed