| Author |
anniki_k Poziom 2

|
31 Jul 2010 09:47 edycja zdjęcia - falisty efekt ramki |
|
|
|
Witam !
potrzebuję umieścić w ulotce zdjęcia w ramce tj. w załączniku. Zdjęcia już złączyłam, ale za nic nie wiem jak umieścić je w takiej "pływającej" ramce. Dodam, że do dyspozycji mam CorelDraw 12, Corel Photo Paint 12, Adobe Photoshop 7.0 oraz Corel Paint Shop Phot Pro X3.
Domyślam się, że zrobienie takiej ramki to żadna filozofia ale zęby sobie na tym łamie :/
Będę bardzo wdzięczna za pomoc !!! :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jul 2010 09:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektrodom Poziom 18

|
31 Jul 2010 09:52 Re: edycja zdjęcia - falisty efekt ramki |
|
|
|
Zaznaczasz odpowiedni kształt zaznaczeniem, i teraz jeśli chodzi Ci o górną część to dajesz wypełnij gradientem natomiast środkową trzeba zrobić jakąś maskę i na tym dopiero pisać.
Osobiści pracuję w GIMPie, nie orientuję się jak będą się nazywały konkretne funkcje w Twoich programach, ale takie mniej-więcej są ramowe czynności jak dla mnie.
Pozdrawiam, powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Doktorsky Poziom 15

|
31 Jul 2010 10:05 Re: edycja zdjęcia - falisty efekt ramki |
|
|
|
Trochę małe te zdjęcie, żeby zobaczyć szczegóły, ale mam wrażenie, że ta ramka jest po prostu wygięta - czyli wcześniej ta ramka była prosta - w photoshopie 7 sprawdź czy nie ma jakiegoś narzędzia "wyginanie, skręcanie".
Ale tutoriala to chyba nikt na tym forum ci nie napisze.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektrodom Poziom 18

|
31 Jul 2010 10:21 Re: edycja zdjęcia - falisty efekt ramki |
|
|
|
Robisz zaznaczenie sumując zaznaczenie (opcja takie nakładające się kwadraciki chyba)- robisz dowolny kształt różnymi rodzajami zaznaczenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
anniki_k Poziom 2

|
31 Jul 2010 10:24 Re: edycja zdjęcia - falisty efekt ramki |
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi. Mi się również wydaje, że jest po prostu jakaś opcja np właśnie wyginanie i skręcanie, bo obrazki nie są poprzycinane tylko dopasowały się do kształtu ramki ... no nic powalczę jeszcze trochę ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jul 2010 10:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tadek107 Poziom 2

|
|
| Back to top |
|
 |
LtLog Poziom 20

|
06 Aug 2010 14:46 Re: edycja zdjęcia - falisty efekt ramki |
|
|
|
Corel: "3 point curve" prowadzisz z ctrl ustawiając wierzchołek po środku strony, zmieniasz narzędzie na 'path tool' zaznaczasz całość i używasz "make curve node", to pozwoli na wygięcie (drugie będzie jego odbiciem lustrzanym wiec nie musisz się nim przejmować), uzyskany kształt kopiujesz i przeklejasz nieco niżej oba łączysz zwykłą linią.
Photoshop: Radził bym unikać 'Warpa' doradzonego powyżej, radził bym i tutaj posłużyć się krzywymi, w tym celu używasz 'PenTool' -> click nr 1 wyznacza początek -> click nr 2 koniec -> nr 3 wygięcie -> kolejne zbijają do poprzedniego wierzchołka - łącznie 5 kliknięć.
Proszę wybaczyć brak spolonizowanego nazewnictwa.
Gotowiec do PS'a w odnośniku (zrobienie zajmuje coś około minuty). Obie "fale" nie są zbyt równe ale ma to tylko pokazać proces tworzenia 'efektu'. Na kształt wystarczy nałożyć maskę z obrazkami, rzucić cień i oblać obramowaniem i gotowe.
MASKA W KRZYWYCH
|
|
| Back to top |
|
 |
anniki_k Poziom 2

|
07 Aug 2010 19:48 Re: edycja zdjęcia - falisty efekt ramki |
|
|
|
LtLog
bardzo pomogłeś, wszystko już gra :)) dzięki. jakbyś jeszcze dał radę powiedzieć jak obramować ten kształt (zdjęcie), które zrobiłam to byłoby super :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Aug 2010 19:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LtLog Poziom 20

|
07 Aug 2010 22:30 Re: edycja zdjęcia - falisty efekt ramki |
|
|
|
Obramować? To zależy o co dokładnie chodzi jeżeli po prostu dodać ramkę to Blendings Options -> Storke. Jeżeli chodzi o oblanie kształtu obrazkiem to maską (Layer Mask). Jeżeli chcesz wrzucić ramkę na 'falisty' obrazek to z duplikuj warstwę z kształtem umieść nad roboczą zaznacz kształt (ctrl+click na warstwę), a następnie z menu select wybierz opcję contact i wprowadź szerokość ramki, następnie wciskasz delete i rzucasz (jeżeli wymagany) cień przez Blending options -> drop shadow. Na obrazku powyżej jest to opcja nr 1.
|
|
| Back to top |
|
 |