FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 16:01   

Witam, chcia³bym zaprezentowaæ DAC USB na bazie uk³adu PCM2702 i wbudowany wzmacniacz s³uchawkowy na kostce TPA6120.
Zacznê mo¿e od najwa¿niejszego:

D¼wiêk

Testowo zbudowa³em przetwornik w wersji minimalistycznej zasilanej z USB i bez filtru, i ju¿ wtedy by³o widaæ ¿e drzemie w nim potencja³. Dodatkowo zachêcony opinami innych zbudowa³em wersje maxi ;] Po dodaniu solidnego zasilacza i filtracji karta gra jak dobry odtwarzacz CD. D¼wiêk jest lekki, z du¿± ilo¶ci± detali, bas szybki i dobrze kontrolowany, po prostu super! W bezpo¶rednim porównaniu, Creative Sound Blaster X-Fi wypada blado. Karty testowa³em z wykorzystaniem plików flac, nie ¿adne tam mp3 128kbps, które notabene brzmi gorzej na PCM2702 ni¿ X-Fi, ale to nie powinno dziwiæ - przetwornik uwidacznia wady mp3. Niestety obecnie kostkê jest bardzo trudno dostaæ, jednak kolejna z rodziny, tj. PCM2704 jest ogólnie dostêpna (o tym na koñcu ;)).

Budowa:

Wszystkie p³ytki s± mojego projektu, wykonane termotransferem i zabezpieczone roztworem kalafoni. Uk³ad mo¿na podzieliæ na 4 czê¶ci:

1. Przetwornik PCM2702 z filtrem
2. Wzmacniacz s³uchawkowy
3. W³±cznik wzmacniacza s³uchawkowego
4. Zasilacz

+ jako pi±ta trafa i filtry sieciowe w drugiej obudowie.

Jest to ju¿ 6 wersja – trzecie wykonanie, zmianom ulega³y g³ównie wzmacniacz s³uchawkowy i p³ytka przetwornika, teraz jest idealnie. Pocz±tkowo ka¿da czê¶æ mia³a znajdowaæ siê na odzielnej p³ytce, ale po³±czy³em wszystko w ca³o¶æ, tak jest zdecydowanie lepiej i wygodniej.

Schematy i wzory p³ytek zamieszczê niebawem – musze nanie¶æ warto¶ci elementów i ewentualne poprawki.

Przetwornik PCM2702

DAC to w zasadzie zmodyfikowany projekt avt, najstarsza i chyba najlepsza kostka Texas Instruments –PCM2702. Czê¶æ cyfrowa i analogowa jest zasilania z osobnych transformatorów, a ich masy s± po³±czone w jednym punkcie. Za przetwornikiem jest filtr na wzmacniaczu operacyjnym który ma za zadanie wyeliminowaæ zak³ócenia powstaj±ce podczas przetwarzania C/A, chocia¿ i bez filtru PCMka gra piêknie ;]
Jako opamp aktualnie pracuje OPA2134 i chyba zostanie ;] Jest zasilany symetrycznie (+/-15V), wszystkie rezystory metalizowane 1%, kondensatory to g³ównie WIMA i Panasonic FC, a na wyj¶ciu Nichicon. Przetwornik jest pod³±czony do dodatkowego kontrolera USB w komputerze (port PCI) – zapewnia to doskona³± stabilno¶æ.

Wzmacniacz s³uchawkowy

Jako wzmacniacz s³uchawkowy pocz±tkowo pracowa³ TPA6120 w typowej aplikacji z buforem na AD8066. Ze wzglêdu na to ¿e u¿ywam ma³o wymagaj±cych s³uchawek zosta³ tylko wzmacniacz operacyjny (w tej chwili LM4562) który idealnie je napêdza.
P³ytka jest tak zaprojektowana, ¿e wyj¶cie jest za WO i za TPA, a tak¿e miejsca na kondensatory s± zdublowane.
Wzmacniacz zasilany z tego samego napiêcia co filtr na OPA2134. Rezystory metalizowane 1%, kondensatory wyj¶ciowe Nichicon 10uF.

W³±cznik wzmacniacza s³uchawkowego

Wzmacniacz s³uchawkowy jest normalnie wy³±czony, aktywowany jest microswitchem na przednim panelu, który steruje w³±cznikiem/prze³±cznikiem zbudowanym w oparciu o przeka¼nik i uk³ad CD4069. Pocz±tkowo po uruchomieniu wzmacniacza mia³ byæ wy³±czony filtr na OPA2134 a sygna³ audio mia³ byæ brany prosto z PCMki, jednak filtr jest w³±czony na sta³e, a prze³±cznik pracuje tylko jako w³±cznik wzmacniacza.

Zasilacz

Zasilacz dostarcza 5 napiêæ: z pierwszego trafa 3,3V dla czê¶ci cyfrowej i 5V dla w³±cznika wzmacniacza s³uchawkowego, a z drugiego 5V dla czê¶ci analogowej i +/- 15V dla filtru i wzmacniacza s³uchawkowego. W mostkach szybkie diody BYV27, kondensatory filtruj±ce to g³ównie Rubycon ZL i Wima oraz Nippon i Panasonic FC, stabilizatory LM317/337, 2x Lm7805. Dwa transformatory wraz z filtrem umieszczone s± w osobnej obudowie, po³±czone przewodem, a jako gniazdka tymczasowo u¿y³em zwyk³ego DB9 (COM), ale jak widaæ zosta³o i doskonale siê sprawdza. Przed transformatorami jest p³ytka filtrów i bezpiecznik.

Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120 Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120 Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120 Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120

Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120 Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120 Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120

PCM2704

Ostatnio zaopatrzy³em siê w kolejny scalak z serii PCM – PCM2704. W porównaniu z PCM2702 uk³ad posiada wyj¶cie cyfrowe, 3 przyciski HID i wyj¶cie s³uchawkowe.
Lekko zmodyfikowa³em TEN projekt, m.in. przej¶cie na rozmiar 1206, przeróbka wyj¶æ cyfrowych i jak na prost± wersjê zasilan± z USB gra ³adnie, jednak o d¼wiêku nie mogê wiêcej powiedzieæ bo s³ucha³em bardzo krótko..

Uk³ad jest warty uwagi, g³ównie ze wzglêdu na prostotê i wbudowany wzmacniacz s³uchawkowy. Ma³a zwarta konstrukcja jest idealna do laptopów/netboków gdzie zintegrowane d¼wiêkowe s± w±tpliwej jako¶ci. Z drugiej strony mo¿na wykorzystaæ wyj¶cie cyfrowe do zbudowania w³asnego PCLinka.

Najprawdopodobniej wykonam wersje stacjonarn±, w formie podobnej do prezentowanego PCM2702. Je¶li zdecydowa³bym siê tylko na osobne zasilanie, bez osobnego wzmacniacza to mo¿liwe ¿e w tej samej obudowie uda siê zamkn±æ wszystko ;] Ale to w±tek na inny temat...

Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120 Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120

02.08.2010
Doda³em schemat w³±cznika w eaglu. Wykonany zosta³ z 2-3 lata temu wiêc siê nie dziwcie ¿e jest taki a nie inny - pocz±tki projektowania w eaglu ;p
Nie znalaz³em biblioteki z przeka¼nikiem wiêc jest zrobiony na padach ;D Mimo to zbudowa³em kilka takich uk³adów dla innych i siebie i ka¿dy dzia³a ;]

W³±cznik.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  W³±cznik.rar
 Contents:  
 Filesize:  53.26 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

mnich13
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 31 Jul 2010 21:22   

Re: Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120

Witam
Piêknie wykonana konstrukcja, jak wygl±da sprawa sterowników do takiego uk³adu?
Czy istnieje uk³ad tego typu dzia³aj±cy w drug± stronê, jako interface audio?
Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 21:27   

Dziêki :] Je¶li chodzi o sterowniki to po pod³±czeniu komputer sam wykrywa kartê i instaluje sterowniki, zarówno windows xp, 7 jak i Linux.

Bodaj¿e Pcm2906 posiada wej¶cia i wyj¶cia, zarówno cyfrowe jak i analogowe, teraz dok³adnie niewiem i niemam jak sprawdziæ (telefon), ale ca³a rodzina jest ³adnie rozpisana na stronie TI.
Back to top

wojtek0995
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 31 Jul 2010 21:38   

Czy kolega by³by uprzejmy, o podanie schematu/p³ytki do w³±cznika wzmacniacza s³uchawkowego?
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 31 Jul 2010 23:16   

AVE...

Wykonanie cudnie przesadzone. Stosowanie du¿ej filtracji, oddzielnych transformatorów i jeszcze drogich komponentów analogowych mija siê zupe³nie z celem. Zw³aszcza, ¿e to zwyk³y 16-bitowy DAC...

Wiem, i¿ kosztowa³o Ciê to sporo pracy, ale mimo wszystko widaæ podstawowy b³±d: zastosowa³e¶ zbyt du¿o zbyt drogich komponentów, których wp³yw na jako¶æ d¼wiêku opiera siê tylko na tym, ¿e s± drogie i jest ich du¿o. W ¶lepych testach ta konstrukcja nigdy nie wypad³aby lepiej od X-Fi wbrew Twoim pobo¿nym ¿yczeniom. Nie wmówisz mi, ¿e 16-bitowy DAC do robienia prostych kart d¼wiêkowych USB jest lepszy, ni¿ po³±czenie procesora DSP i o¶miokana³owego, 24-bitowego przetwornika z karty Creative X-Fi. Sample rate Twojego uk³adu to marne 32, 44.1 i 48kHz. CS4382 ma 192kHz. Teraz je¶li nawet we¼miesz plik .flac, to w przypadku Twojej karty musi zostaæ wykonany programowy resampling(sprzêt tego nie obs³uguje) i jeszcze obni¿enie ilo¶ci bitów. Krótka wizyta w googlach powiedzia³aby Ci, ¿e takich rzeczy nie trzeba robiæ w X-Fi, bo czêstotliwo¶ci próbkowania procesor DSP sam sobie reguluje zgodnie z tym, co dostaje...

Na podstawie powy¿szych informacji oraz w³asnego do¶wiadczenia stwierdzam, i¿ Twoja opinia o wy¿szo¶ci tego uk³adu jest b³êdna i wynika z tego, ¿e go sam zbudowa³e¶, a wiedz± nawet politycy, i¿ ka¿da sroczka swój ogonek chwali...

Za³o¿ê siê, ¿e gdyby jaki¶ wredny elektronik potajemnie zamieni³ Twój wzmacniacz s³uchawkowy na 2xLM386, to nawet by¶ nie us³ysza³ ró¿nicy. Nie ma fizycznej mo¿liwo¶ci, by ktokolwiek s³ysza³ zak³ócenia THD na poziomie mniejszym, ni¿ 5%. Serio, przesadzasz w swoich peanach, a ja tego nie lubiê - mam uczulenie na wszelkie audiovoodoo...

Dobra, skoro ju¿ siê powyz³o¶liwia³em, to czas na pochwa³y. A zasadniczo jedn± pochwa³ê: zrobi³e¶ to naprawdê elegancko i porz±dnie. Ca³o¶æ wygl±da profesjonalnie. Pod tym wzglêdem naprawdê konstrukcja udana...
Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 Post from the author of the topic 01 Aug 2010 04:37   

@wojtek0995
Schematy bêd±, musze je tylko dopisaæ warto¶ci i nanie¶ ew. poprawki. W³±cznik wrzuce mo¿e dzi¶ wieczorem, w tej chwili jestem poza domem.

@Urgon
Odzielne transformatory s± jak najbardziej uzasadnione, podstaw± w tym DACu jest porz±dne zasilanie, oprócz tego gdy zasila³em obie czê¶ci z tego samego trafa to podczas du¿ego obci±¿enia komputera,
wyra¼nie by³o s³ychaæ zak³ócenia np. podczas ruchów myszk±.

Nie zastosowa³em drogich elementów audio, no mo¿e z wyj±tkiem kondensatorów wyj¶ciowych. Reszta to poprostu dobre elementy.

Druga sprawa to to, ¿e mam X-fi i wiem jak gra, wiêc nie jest to porównanie wyssane z palca. I uwierz ¿e spokojnie by³by¶ wstanie w ¶lepym te¶cie odró¿niæ te dwie karty, x-fi ma m.in. zdecydowanie gorszy bas - trochê dudni±cy, i bardziej szumi.
Poczytaj sobie trochê opini o tym przetworniku, bo nie masz racji, co z tego ¿e x-fi jest lepsze na papierze? W praktyce jest gorzej.

Co do wzmacniacza s³uchawkowego to siê zgodzê, ale jaki jest sens stosowaæ 2xLM do niskoomowych s³uchawek? :P
Back to top

ololukiXP
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 01 Aug 2010 08:30   

Urgon wrote:
AVE...

Zw³aszcza, ¿e to zwyk³y 16-bitowy DAC...

Wiem, i¿ kosztowa³o Ciê to sporo pracy, ale mimo wszystko widaæ podstawowy b³±d: zastosowa³e¶ zbyt du¿o zbyt drogich komponentów, których wp³yw na jako¶æ d¼wiêku opiera siê tylko na tym, ¿e s± drogie i jest ich du¿o. W ¶lepych testach ta konstrukcja nigdy nie wypad³aby lepiej od X-Fi wbrew Twoim pobo¿nym ¿yczeniom. Nie wmówisz mi, ¿e 16-bitowy DAC do robienia prostych kart d¼wiêkowych USB jest lepszy, ni¿ po³±czenie procesora DSP i o¶miokana³owego, 24-bitowego przetwornika z karty Creative X-Fi. Sample rate Twojego uk³adu to marne 32, 44.1 i 48kHz. CS4382 ma 192kHz. Teraz je¶li nawet we¼miesz plik .flac, to w przypadku Twojej karty musi zostaæ wykonany programowy resampling(sprzêt tego nie obs³uguje) i jeszcze obni¿enie ilo¶ci bitów. Krótka wizyta w googlach powiedzia³aby Ci, ¿e takich rzeczy nie trzeba robiæ w X-Fi, bo czêstotliwo¶ci próbkowania procesor DSP sam sobie reguluje zgodnie z tym, co dostaje...

Co do drogich elementów, ca³kowicie siê zgadzam, nie ma to praktycznie ¿adnego wp³ywu na d¼wiêk. Co do parametrów samego DACa: Standardowo p³yty CD nagrywane s± jako 16 bitów 44.1 kHz, wiêc ¿aden programowy resampling nie jest potrzebny. Tutaj pytanie do autora projektu, jakie posiada pliki flac? Chodzi o rozdzielczo¶æ i samplerate.

Odno¶nie samego projektu, mo¿na by³o zastosowaæ jedno trafo z osobnymi uzwojeniami i zmie¶ciæ w jednej obudowie z DACem. Ogólnie projekt bardzo udany i wykonany profesjonalnie, podoba mi siê zastosowanie jednej du¿ej p³ytki, unika siê zbêdnej kabelkologii. Mo¿na by³o zastosowaæ gniazda cinch i DB9 do druku, szczególnie, ¿e tego typu z³±cza cinch nie s± zbyt dobrej jako¶ci, przynajmniej te z którymi ja siê spotka³em, zastosowa³bym jakie¶ z demonta¿u chocia¿by z odtwarzacza DVD.
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 01 Aug 2010 08:46   

AVE...

Od strony wykonania naprawdê nie mam nic do zarzucenia. Zarzucam tylko brak sensu u¿ytych rozwi±zañ i jeszcze twierdzenie, ¿e co¶ gra lepiej, choæ graæ nie mo¿e...
Jedna drobnostka odno¶nie X-Fi: domy¶lnie ma ustawienia uniwersalne z naciskiem na gry. Je¶li autor zamierza porównywaæ wra¿enia ods³uchowe dla muzyki, to niech pogrzebie w ustawieniach karty d¼wiêkowej. Ja na Audigy uzyskiwa³em dobry d¼wiêk(tylko z próbkowaniem 44.1kHz, bo tamta karta nie ma dynamicznie regulowanego próbkowania). X-Fi pozwala na wiêcej. M.in. dziêki wykorzystaniu SRS, co te¿ koledze radzê przetestowaæ - bêdzie kolega mile zaskoczony...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Aug 2010 08:46   

Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 Post from the author of the topic 01 Aug 2010 09:55   

X-fi posiadam ju¿ od d³u¿szego czasu, testowa³em wiele ustawieñ, jak dla mnie najlepiej gra bez equalizera + ASIO. PCM gra lepiej niz x-fi, przed zbudowaniem tego DACa te¿ by³em sceptyczny, jednak jego jako¶æ potwierdzaj± liczne opinie na polskich i zagranicznych forach audio - nie trudno znale¶æ.

Trafa mia³em, ¿adnego nie kupowa³em wiec s± 2, je¶li mia³bym zakupiæ to pewnie jedno z dodatkowymi uzwojeniami.

Co do elementów to nie ma w sumie nic drogiego i typowo audio, np. Rubycony w zasilaczu 1000uF 35V po 1.40z³/szt. Ciekawe co by¶cie powiedzieli na wersje z kondensatorami black gate, a widzia³em taki projekt w internecie ;) Chwalony GoVibe DAC te¿ jest zbudowany na tej kostce. Jak dla mnie gra super i to siê liczy :]
Back to top

chaka
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 01 Aug 2010 13:07   

Widzisz, bo z tym Internetem jest tak, ze to nawet (a w³a¶ciwie to przede wszystkim) g³upie rzeczy zyskuj± nieprawdopodobny i zupe³nie nieuzasadniony rozg³os. Popatrz na Unitrê, jej s³awa jest tu ¶wiêta i ogólnie jest najlepsza, ale porównaj sobie pierwszy lepszy jej wzmacniacz z produktem zachodnim z tamtych czasów...

Je¶li chodzi o tak± kartê..
Jak taki elektronik amator, z³o¿y sobie z kilku drucików co¶ co mo¿na pod³±czyæ do komputera i gra to nie gorzej ni¿ jego zintegrowana karta, to taki cz³owieczek ca³emu ¶wiatu rozg³osi jakiego to odkrycia dokona³. Za nim pójd± inni, a po chwili co¶ staje siê hitem i zyskuje niepodwa¿alny autorytet.

Wra¿enia s³uchowe s± ogromne subiektywne i ³atwo ulegaj± wszelkim sugestiom. Ta karta gra poprawnie, ale jest to tylko najprostsza z mo¿liwych karta, przetwornik DA z wej¶ciem usb, ona nawet niczego nie przelicza. Gotow± kartê na tym scalaku mo¿na kupiæ od behringera za ok 100z³, dorzucane s± nawet jako gratis do ich mikserów. Dzi¶ stosuje siê znacznie bardziej wyrafinowane przetworniki i taka X-fi ju¿ je ma. Gdyby uzyskanie rewelacyjnego d¼wiêku by³o osi±galne za pomoc± scalaka za 2 dolary to nikt nie szuka³by dalej.

Je¿eli chcesz poeksperymentowaæ z przetwarzaniem d¼wiêku, to wykonaj sobie prosty interfejs na pcm2704 z spdif, dalej odbiornik sygna³u spdif, filtr cyfrowy z oversamplingiem i dobre 20 bitowe przetworniki. Wtedy mo¿na siê zabraæ za porównywanie efektów swojej pracy z gotowymi wyrobami. Tak czy inaczej nie bêdzie to karta d¼wiêkowa tylko przyzwoity DAC.
Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#11 Post from the author of the topic 01 Aug 2010 14:03   

Co z tego ¿e X-fi ma takie a nie inne przetworniki, jak dla mnie i nie tylko gra gorzej, wiec nie widze problemu :D Co do unitry to wcale nie uwa¿am ¿e jest dobra...

Pcm2704 zakupi³em g³ównie w³a¶nie w celu zbudowania taniego pclinka, i najprawdopodbniej do tego jaki¶ DAC na jakim¶ WMie, ale narazie mam inne projekty, a do muzyki mam pcmke :]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Aug 2010 14:03   

Back to top

¦wir
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 01 Aug 2010 14:53   

Dawid523 wrote:
Co z tego ¿e X-fi ma takie a nie inne przetworniki, jak dla mnie i nie tylko gra gorzej, wiec nie widze problemu :D

Jestem w stanie nawet stwierdziæ ¿e ta PCMka gra gorzej ni¿ SB Extigy... O X-Fi ju¿ nie wspomnê, bo nawet nie ma sensu porównywaæ. Jak zobaczy³em ten temat, to a¿ z ciekawo¶ci odgrzeba³em t± kartê, i porówna³em z Extigy (której jestem posiadaczem) i X-Fi (musia³em po¿yczyæ od kolegi). Niestety PCM wypad³a najgorzej w te¶cie ods³uchowym. W razie w±tpliwo¶ci jestem w stanie skonfrontowaæ swoj± PCM z Twoj± (choæ nie s±dzê ¿eby by³a jakakolwiek s³yszalna ró¿nica) o ile by³yby takie mo¿liwo¶ci. Oczywi¶cie z pozosta³ymi kartami te¿ :)
Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#13 Post from the author of the topic 01 Aug 2010 15:40   

Dla ciebie gra gorzej, dla mnie i paru innych którzy s³uchali pcmki i bywa³o ró¿nie, ale jednak na korzy¶æ pcmki. Jestem otwarty na jakies ods³uchy (za jakies 2-3 tyg), mo¿na by porównaæ kilka kart.... :P
Back to top

¦wir
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 01 Aug 2010 15:46   

No w³a¶nie ja j± zbudowa³em z czystej ciekawo¶ci jak wypadnie w porównaniu do tego co mam.
Wolny termin (chyba) mam 27-29 sierpieñ, bo tak poza tym to urlop a pó¼niej trasy koncertowe...
Dodam ¿e ods³uch robili¶my w kilka osób, a tak¿e by³a próba ¶lepego ods³uchu.
Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#15 Post from the author of the topic 01 Aug 2010 17:01   

Ja karte zbudowa³em w sumie tez dla testu, pó¼niej mia³a byæ na sprzeda¿, ale chyba jednak zostanie :]

W planach mam kilka mniejszych projektów, a pó¼niej dac, ale z wej¶ciami spdif/toslink, tak ¿ebym móg³ pod³±czyæ np. Cd, a komputer pclinkiem na pcm2704

Schemat w³±cznka dla kolegi dodam jutro, a reszte pó¿niej, bo dzisiaj wróce pó¼no do domu (pisze z telefonu).
Back to top

tomeeh
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 01 Aug 2010 18:39   

O proszê, mam te¿ taki [podobny] projekt na swoim koncie: PCM2902 + TPA6120 wykonany jakie¶ 4 lata temu. Czego to siê nie zrobi ze sampli Texasa. Przy czym u mnie to bardziej wersja minimalistyczna, zasilanie z USB, ujemne z jakiej¶ malusiej przetworniczki te¿ oczywi¶cie z TI. Ca³o¶æ w ma³ym pude³eczku. Gra to przyjemnie, jak potrzebujê wiêkszej mocy ni¿ standartowa karta d¼wiêkowa, to korzystam chêtnie.
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 02 Aug 2010 00:17   

Zbudowa³em ju¿ kilka kart na tych uk³adach - u siebie mia³em PCM2702 obecnie PCM2704 i muszê przyznaæ ¿e gra ca³kiem przyjemnie. Nie mia³em okazji jej porównywaæ ani z audigy ani z XFI Porównywa³em tylko z SB live 5.1 i o¶mielê siê zaryzykowaæ stwierdzenie ¿e zarówno PCM2702 jak i 04 gra przyjemniej jak dla mnie obecnie jest to moja podstawowa karta d¼wiêkowa. O¶mielê siê te¿ wysun±æ swoj± tezê na temat tego co gra lepiej a co gorzej. Dla mnie lepiej gra to co MI wydaje siê przyjemniejsze w brzmieniu i ods³uchu. Nie koniecznie jest to to co ma lepsze mierzalne parametry elektryczne. Prosty przyk³ad - wolê d¼wiêk szpulowej ta¶my magnetofonowej i winyla ni¿ d¼wiêk p³yty CD po prostu uwa¿am ¿e zniekszta³cenia, trzaski, szum dodaj± muzyce klimatu zw³aszcza ¿e preferuje muzykê lat 80tych ;) tak wiêc nie widzê sensu sprzeczania siê co do tego ¿e X-FI musi graæ ³adniej bo tak wynika z pomiarów i ceny. Wp³yw ceny na brzmienie powszechnie znany jest jako audiofilia ;) Co do samego projektu pomimo tego ¿e sam u¿ywam PCMa na co dzieñ uwa¿am ¿e przegi±³e¶ ze stopniem komplikacji uk³adu. Nie chodzi mi nawet o osobne transformatory czy trochê lepsze kondensatory zmierzam do tego ze s³ysza³em PCM2702 w mojej aplikacji najprostszej z mo¿liwych i w "kosmicznej" aplikacji kolegi która by³a jeszcze bardziej przesadzona od twojej - zasilanie z akumulatorów ¿eby nie przenosiæ brumu sieci ogromne pojemno¶ci filtruj±ce, drogie kondensatory wszêdzie gdzie siê da, nisko szumowe stabilizatory itp itp itp. Stwierdzi³em ¿e obie aplikacje graj± tak samo ... czyli po prostu do¶æ przyjemnie jak dla mnie.
Back to top

sheeeep
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 02 Aug 2010 01:48   

Jeden uparty przy PCMce a inni uparci przy X-Fi :D

PCM zintegrowane i niby badziewne i to samo mo¿na by powiedzieæ o LM3886, a jako¶ audiofile jak do³o¿± do tego nipony cerafine i inne dobre metki to brzmi niesamowicie ;) Nie mówi±c o wzmacniaczach za 10 tysiêcy które maj± kilka LM3886 za 15z³.

Ka¿dy lubi to co ma :D a to czy autor wyda³ 10z³ wiêcej stosuj±c 2gi transformator - na pewno nie zaszkodzi. A odseparowanie czê¶ci cyfrowej od analogowej nie jest takie proste w gruncie rzeczy. Koraliki kondensatory bajery które dzia³aj±, ale czasem siê nie sprawdzaj±. Dodatkowe trafo jest pewnym rozwi±zaniem.

a jak wszyscy zachwalaj± X-Fi to mo¿e kto¶ mi na¶wietli jak wygl±da w tych kartach fiiltowanie zasilania od zak³óceñ pochodz±cych z komputera. Zasilanie jest z ATX-a, na kablach wisi sporo obwodów, przez ¶ledzie tworzy siê pêtla masy. Do tego nie ma³e pr±dy na p³ycie g³ównej, stabilizatory impulsowe etc. ¦rodowisko pracy karty wpiêtej w pci takie do¶æ lipne. Przy tych magicznych przetwornikach 24 bitowych jeden stopieñ ma wtedy 120nV, no ¿yczê powodzenia ;)

A magia DSP :D mo¿e w grach bajery efekty i liczenie co na którym wyj¶ciu. Natomiast rozpoznanie d¼wiêku z CDka 44,1khz 16 bit a zresamplowanego na 24bit algorytmem który fakt faktem czyst± sinusoidê poprawi to z reszt± takie w±tpliwe czy poprawia czy szkodzi, a tym co s³ysz± ró¿nicê pomiêdzy 44,1 16bit a 192 24 bit gratulujê s³uchu :D

Quote:

Nie koniecznie jest to to co ma lepsze mierzalne parametry elektryczne.

To za³o¿enie audiofilów :D a we wszystkim nale¿y zachowaæ zdrowy rozs±dek.

I proponujê rozwi±zanie najbardziej przyziemne...
RightMark Audio Analyzer
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 02 Aug 2010 02:06   

Z tego co mi wiadomo to audiofile zak³adaj± ¿e ró¿nice które rzekomo s³ysz± s± ponoæ tak subtelne ¿e nie da sie ich zmierzyæ ¿adnym sprzêtem. Ja natomiast mia³em na my¶li mierzalne ró¿nice w parametrach i to w dodatku sytuacje w której sygna³ o mierzalnie gorszych parametrach wydaje siê brzmieæ przyjemniej.
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#20 02 Aug 2010 09:29   

AVE...
sheeeep wrote:
a jak wszyscy zachwalaj± X-Fi to mo¿e kto¶ mi na¶wietli jak wygl±da w tych kartach fiiltowanie zasilania od zak³óceñ pochodz±cych z komputera. Zasilanie jest z ATX-a, na kablach wisi sporo obwodów, przez ¶ledzie tworzy siê pêtla masy. Do tego nie ma³e pr±dy na p³ycie g³ównej, stabilizatory impulsowe etc. ¦rodowisko pracy karty wpiêtej w pci takie do¶æ lipne. Przy tych magicznych przetwornikach 24 bitowych jeden stopieñ ma wtedy 120nV, no ¿yczê powodzenia

Zasilacze AT(X) to przetwornice pracuj±ce z czêstotliwo¶ci± 30kHz - s³yszysz ich przyd¼wiêk? Wbrew temu, co Tobie siê wydaje to wp³yw innych komponentów na siebie jest marginalny. Do tego z zasady ka¿da karta ma w³asne elementy filtracyjne...
sheeeep wrote:
A magia DSP mo¿e w grach bajery efekty i liczenie co na którym wyj¶ciu. Natomiast rozpoznanie d¼wiêku z CDka 44,1khz 16 bit a zresamplowanego na 24bit algorytmem który fakt faktem czyst± sinusoidê poprawi to z reszt± takie w±tpliwe czy poprawia czy szkodzi, a tym co s³ysz± ró¿nicê pomiêdzy 44,1 16bit a 192 24 bit gratulujê s³uchu

X-Fi ¼ród³o 44.1kHz pu¶ci na wyj¶cie jako 44.1kHz. Ta karta, któr± tak siê zachwycacie wszystko co nie jest 32, 44.1 czy 48kHz pu¶ci przetworzone przez CPU, bo sama nie ma wyspecjalizowanych uk³adów do przetwarzania d¼wiêku...
Reszty wypowiedzi komentowa³ nie bêdê, bo widaæ, jak siê znasz...

Aha, dla jasno¶ci: nie patrzê na cenê, tylko na parametry. Ten uk³ad PCM jest po prostu s³aby. Stare, dobre AC'97 ma lepsze parametry od niego. A obecnie u¿ywam karty na bazie ALC268 i ona te¿ mo¿e zje¶æ to ma³e cu¶ na ¶niadanie. I o¶mielam siê tak twierdziæ na podstawie samych parametrów. Ale co ja siê znam - nie mam przecie¿ wysublimowanego s³uch was - wielkich audiofilów...
Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#21 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 10:37   

@Urgon bez obrazy ale ty chyba nigdy nie s³ysza³e¶ jak gra AC97... Chocia¿ tu te¿ du¿o zale¿y od p³yty itd.

Pod³±cz wzmacniacz do X-fi i daj g³o¶no¶æ na max, s³ychaæ jak szumi? Wiêc chyba co¶ w tym co napisa³ sheeeep jest... Na zintegrowanych kartach wielokrotnie s³ychaæ ró¿ne ¶mieci. Dzisiaj Creative to tylko marka, produkuje sprzêt ¶redniej, a nawet s³abej jako¶ci, doskonale to widaæ na przyk³adzie odtwarzaczy przeno¶nych, wiele osób siê ju¿ o tym przekona³o, ale to ju¿ osobista sprawa ka¿dego z nas.

Fakt faktem ¿e te same uk³ady, w pozornie podobnych aplikacjach mog± graæ (dzia³aæ) ca³kiem odmiennie, ale to chyba sam wiesz...

Nie bêdê siê k³óci³ co jest lepsze, bo to twoje zdanie które masz prawo mieæ, pasuje Ci ALC268 to ok, nale¿y siê cieszyæ ¿e zintegrowana karta w 100% zaspokaja twoje potrzeby. Tego Dac'a wykona³o wiele ludzi, zajrzyj na fora typowo audio (polskie i zagraniczne) to siê przekonasz...

Ja sobie zbudowa³em PCMkê i jestem zadowolony, kiedy¶ by³em zadowolony z X-fi, nastêpny w kolejno¶ci bêdzie pewnie jaki¶ DAC na WM lub PCM17xx, ale to przysz³o¶æ, mo¿liwe ¿e za jaki¶ rok, mo¿e wcze¶niej wyl±duje w tym dziale...

---------------------------------
Znalaz³em ma³e trafka, i mo¿liwe ¿e jakbym w³±cznik wzmacniacza s³uchawkowego
zrobi³ w smd, czê¶æ wzmacniacza na tpa wywali³ (zosta³by sam opamp) to wszystko by³oby w jednej obudowie ;d. W sumie czê¶æ cyfrow± PCM te¿ mo¿na zrobiæ w smd, ale to tylko gdybania, poniewa¿ musia³bym zrobiæ ca³kowicie now± p³ytkê itd., a chyba lepiej zaj±æ siê jakim¶ innym projektem. Trafa zastosowane w tym projekcie s± za mocne, ale takie mia³em z najs³abszych.

I nastêpnie obecny zasilacz wykorzysta³bym do nowego wzmacniacza s³uchawkowego, niekoniecznie na tpa6120, choæ to b.dobry scalak, doda³ selektor wej¶æ i mia³bym ca³kowicie samodzielny wzmacniacz s³uchawkowy.

Dodatkowo mam jeszcze takie obudowy (w stanie surowym) jak u¿yta do PCMki ;]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Aug 2010 10:37   

Back to top

sheeeep
Poziom 20
Poziom 20

Post#22 02 Aug 2010 12:17   

Quote:
Zasilacze AT(X) to przetwornice pracuj±ce z czêstotliwo¶ci± 30kHz - s³yszysz ich przyd¼wiêk? Wbrew temu, co Tobie siê wydaje to wp³yw innych komponentów na siebie jest marginalny.

Tak marginalny i jak procesor zmienia dynamicznie podczas pracy pobór pr±du, zamiast 4A, 30A pr±du to spadków napiêcia na kablach, ¶cie¿kach nie ma, a pêtla sprzê¿enia zwrotnego w zasilaczu dzia³a natychmiastowo bez ¿adnej zw³oki. A zasilalcze ATX to sprzêt wysokich lotów wiêc stabilizacja jest tutaj dopracowana do perfekcji, w szczególno¶ci do aplikacji audio.

Quote:
Do tego z zasady ka¿da karta ma w³asne elementy filtracyjne...

Mo¿e jakie¶ konkrety? bo dalej nie wiem jak to praktycznie zrobiæ...
Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#23 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 12:57   

Doda³em schemat w³±cznika do pierwszego postu.
______

@tomeeh mo¿esz co¶ wiêcej powiedzieæ o twoim projekcie? Jaka przetwornica? Bo to do¶æ ciekawe :D Ja akurat uk³adu nie mam z sampli, TI nie wysy³a³ ju¿ wtedy sampli do Polski (2008-2009), uk³ad zakupi³em na allegro, zainteresowani wiedz± pewnie u kogo ;) Niewiem jak jest teraz, wysy³aj±? Bo maj± sporo ciekawych uk³adów, które u nas s± s³abo dostêpne.
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#24 02 Aug 2010 13:02   

AVE...

A ¿eby¶ wiedzia³, ¿e tak. W tej chwili luzem mam starego SoundBlastera Live 5.1. I co na nim mam? Kilka stabilizatorów, bo wiêkszo¶æ uk³adów wymaga 3.3V i 5V. 3.3V jest robione z linii 5V lub 12V zale¿nie od u¿ytego stabilizatora. 5V jest robione z linii 12V. Do tego kilka(na¶cie) kondensatorów elektrolitycznych dla stabilizacji i filtracji zarówno przy samych stabilizatorach, jak i przy ka¿dym scalaku. To wystarcza - karta d¼wiêkowa to nie wzmacniacz, wiêc wiêkszej filtracji nie potrzebuje...
A jak u¿ywasz zasilacza Codegen, to spadki napiêcia bêdziesz mia³ pod obci±¿eniem. Ostatnimi laty nawet dolnopó³kowy Megabajt ma spadki napiêæ pod maksymalnym obci±¿eniem mieszcz±ce siê w specyfikacji ATX...

Offtopujemy jednak, bo tematem jest przerost formy nad tre¶ci± czyli ³±czenie ¶redniego chipu DAC z dobrymi elementami i wiara, i¿ to poprawi diametralnie jego jako¶æ. Ten uk³ad nie zagra lepiej od X-Fi czy nawet chipów zgodnych z Intel HD Audio, gdy¿ ma parametry odpowiadaj±ce jako¶ci co najwy¿ej ¶cie¿ki audio p³yty DVD. Je¶li ktokolwiek z was mia³ nawet pobie¿ne do¶wiadczenia z prac± w jako¶ci studyjnej(96kHz i wy¿sze), to natychmiast odrzuci s³absze uk³ady jako ¿e s± s³absze i tyle. Ja pracowa³em z samplami i soundfontami oraz z ró¿nymi programami i pluginami DSP. Ró¿nicê w odbiorze d¼wiêku miêdzy przetwornikiem dobrej jako¶ci, a przetwornikiem kiepskiej jednak s³ychaæ. Zw³aszcza, je¶li ten drugi musi robiæ konwersjê do 44.1kHz, jak to mia³y w zwyczaju pierwsze SoundBlastery(na konwersji najwiêcej siê traci)...

Je¶li stosujesz dobre komponenty(zasilanie, filtry, wzmacniacz), to stosuj te¿ dobry DAC i dopiero wtedy gadaj o wy¿szo¶ci nad X-Fi. Bo ten uk³ad da najwy¿ej jako¶æ odtwarzacza DVD ¶redniej/niskiej klasy...
Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#25 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 13:16   

Dlaczego uk³ad ma wykonywaæ konwersje do 44.1kHz? Muzykê mam w jako¶ci CD.

Tak ciê¿ko ci zrozumieæ ¿e dla mnie gra lepiej ni¿ X-fi? I nie tylko dla mnie, zadaj sobie trochê trudu i poszukaj o tej karcie na forach audio...

Wiadomo ¿e moja ocena jest subiektywna, twoja te¿, bo porównujesz dane techniczne, które w bardzo wielu przypadkach s± naci±gane, ale o tym pewnie wiesz. Ale to mój pierwszy dac, trzecia wiêksza konstrukcja, i napewno masz wiêksze do¶wiadczenie odemnie, ja nawet jeszcze szko³y nieskoñczy³em (jeszcze rok), wiêc nie bêdê siê k³óci³, PCM2702 zostaje narazie jako g³ówna karta, co bêdzie pó¼niej, zobaczymy... Jak dla mnie gra super ;]
Back to top

sheeeep
Poziom 20
Poziom 20

Post#26 02 Aug 2010 14:14   

Parametry? Tranzystory w obudowach TO-220 te¿ maj± parametry, jednym z nich jest Total Dissipation, jak wierzysz we wszystko co napisali ¿e np. STP60N06 potrafi 150W ciep³a wydaliæ to gratulujê. To s± parametry :D

24 bitowe przetworniki - co z tego skoro zapewnienie stabilno¶ci napiêcia na poziomie powiedzmy 100nV jest czym¶ nieosiagalnym w obudowie PCta. Specyfikacja ATX? 5%? Na 5V - 250mV, 2 000 000 razy wiêcej ni¿ jeden stopieñ przetwornika 24bitowego. Rozwi±zaniem s± przetworniki z wyj¶ciem pr±dowym a nie napiêciowym, które potem i tak trzeba na napiêcie przekszta³ciæ.

Urgon, a rozdzielanie napiêcia analogowego od cyfrowego to na pewno wymys³ producentów przetworników. Ale jak powszechnie wiadomo ponad po³owa userów z elektrody to realizatorzy audio zespo³ów takich jak U2. Wiêc w Twoje do¶wiadczenie z samplami i uk³adami audio jest niepodwa¿alne :D

Quote:
Z tego co mi wiadomo to audiofile zak³adaj± ¿e ró¿nice które rzekomo s³ysz± s± ponoæ tak subtelne ¿e nie da sie ich zmierzyæ ¿adnym sprzêtem. Ja natomiast mia³em na my¶li mierzalne ró¿nice w parametrach i to w dodatku sytuacje w której sygna³ o mierzalnie gorszych parametrach wydaje siê brzmieæ przyjemniej.

Mierzalnie uk³ady lampowe wymiêkaj± do tranzystorowych, a pewnie co¶ w nich jest skoro ludzie siê nimi zachwycaj± poza wygl±dem cen± i marketingiem. :D
Back to top

przemo-lukas
Poziom 24
Poziom 24

Post#27 02 Aug 2010 15:26   

Autor zamieni³ pomys³ na gotow± konstrukcjê i widaæ, ¿e w 100% satysfakcjonuje go koñcowy efekt. Wykonanie staranne, a konstrukcja zapewne daje wiele satysfakcji przy ods³uchu. Dawid523 jakie masz podpiête s³uchawki, bo chyba to mi umknê³o?

P.s.
Wieczorami pcmkê (2704) mam podpiêt± pod laptopa i do tego prosty wzmacniacz s³uchawkowy (MxM) oraz grado sr60i. Mi d¼wiêk na prawdê odpowiada. Tak jak i wzmacniacze lampowe.
:D
Back to top

Dawid523
Poziom 12
Poziom 12

Post#28 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 17:17   

Te¿ mam grado, i KSC75 ;] W tej chwili mój wzmacniacz s³uchawkowy to bardzo podobna aplikacja do MxM (bez wlutowanego TPA), czyli zestaw podobny :P

PCM2704 w jakim¶ w³asnym wykonaniu czy z jakiego¶ zbiorowego zamówienia z internetu ?
Back to top

audiofil
Poziom 9
Poziom 9

Post#29 02 Aug 2010 19:01   

Fajna konstrukcja PCM 2702 najlepsza z ca³ej serii i fajnie , ¿e na niej powsta³a karta. Popieram autora co do rozwi±zañ zasilania. Tu nie ma co ¿a³owaæ - cyfra jak najdalej od analogu . Wed³ug moich do¶wiadczeñ najwiêkszy zysk w aplikowaniu ko¶ci to zasilanie. Ja wybra³em drogê trochê inn± . Mam odbiornik USB-I2S na PCM 2707 (jako ¼ród³o laptop i brak SPDIF) dalej DAC na TDA 1543 konwersja pasywna lub PCM 56P konwersja aktywna na opampie. System z zainstalowanym ASIO lub Win7 z Wasapi. To naprawdê gra!
Back to top

przemo-lukas
Poziom 24
Poziom 24

Post#30 03 Aug 2010 08:22   

Dawid523 wrote:

PCM2704 w jakim¶ w³asnym wykonaniu czy z jakiego¶ zbiorowego zamówienia z internetu ?

Lenistwo, tudzie¿ brak czasu, wziê³o górê. :D

P.s. Nie sam pcm "gra" w systemie. Mo¿e adwersarze powinni napisaæ co¶ o reszcie systemu. Na przyk³ad: karta taka a taka, dobrze brzmi ze s³uchawkami x i wzmacniaczem (lub bez) y. Zreszt± i tak s± to wra¿enia czysto subiektywne i to co teoretycznie ma s³absze parametry nie znaczy, ¿e nie bêdzie nam bardziej odpowiada³o brzmieniowo.
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Karta d¼wiêkowa/DAC PCM2702 + TPA6120
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Audiofilska karta d¼wiêkowa - Sound Blaster X-Fi Titanium HD (2)
Karta d¼wiêkowa na USB oparta o PCM2704 (9)
Karta d¼wiêkowa na PICu, interface USB (2)
Karta d¼wiêkowa i PC jako amatorskie laboratorium (9)
Oscyloskop z PC (Karta d¼wiêkowa) (9)
Karta d¼wiêkowa USB (27)
karta dzwiekowa usb pcm2702 (5)
karta muzyczna usb na pcm2702 (10)
Karta d¼wiêkowa na USB. Wyj¶cie S/PDIF. Chip - PCM2706 (13)
Wzmacniacz s³uchawkowy TPA6120 (56)

Page generation time: 0.134 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed