| Author |
si1van Poziom 3

|
02 Aug 2010 09:48 Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
Mam problem z moim wzmacniaczem, a mianowicie lewy kanał buczy, w tle słychać muzykę (bardzo cicho).
Czytałem już wiele tematów na tym forum i doszedłem do wniosku, że mój problem jest bardzo podobny do problemu użytkownika Mario[PL] z tematu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic250098.html .
Użytkownik Mario[PL] miał problem z dwoma kanałami i w jego przypadku pomogła wymiana kondensatora 2x4700uF. U mnie sprawa wygląda trochę inaczej ponieważ buczy tylko jeden kanał. Wnioskuję dlatego, że wymiana kondensatora 2x4700uF może nie pomóc. Myślę, że powinienem wymienić pozostałe kondensatory lewego kanału.
Proszę o zaznaczenie na moim zdjęciu, które kondensatory są od lewego kanału i jakie kupić zamienniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Aug 2010 09:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bartosz-jagiela Poziom 14

|
02 Aug 2010 10:00 Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
sprawdz C415 220u/40V lecz watpie. Najczęsciej to te duze kondensatory 4700uF sa powodem takich usterek. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 5451 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
02 Aug 2010 10:20 Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
| bartosz-jagiela wrote: |
| sprawdz C415 220u/40V lecz watpie. |
Jeśli C415 jest OK to radzę po pierwsze sprawdzić czy nie ma aby napięcia stałego na wyjściu w uszkodzonym kanale, po drugie radzę sprawdzić jaki jest efekt po wyciszeniu potencjometrem - brum zostaje czy cichnie? Jeśli cichnie to uszkodzenia posukuj w przedwzmacniaczu.
|
|
| Back to top |
|
 |
si1van Poziom 3

|
02 Aug 2010 11:04 Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
| jdubowski wrote: |
| bartosz-jagiela wrote: |
| sprawdz C415 220u/40V lecz watpie. |
Jeśli C415 jest OK to radzę po pierwsze sprawdzić czy nie ma aby napięcia stałego na wyjściu w uszkodzonym kanale, po drugie radzę sprawdzić jaki jest efekt po wyciszeniu potencjometrem - brum zostaje czy cichnie? Jeśli cichnie to uszkodzenia posukuj w przedwzmacniaczu. |
Po wyciszeniu potencjometrem buczenie też się wycisza. Dodatkowo zauważyłem, że jak włączę stereo to buczenie na lewym kanale słabnie, jednak pojawia się dodatkowo na prawym. O czym to może świadczyć?
edit: Z tego co widzę to u mnie w tosce nie ma kondensatorów C415 i C416. Są wolne miejsca.
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

|
02 Aug 2010 12:47 Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
| si1van wrote: |
| Po wyciszeniu potencjometrem buczenie też się wycisza. Dodatkowo zauważyłem, że jak włączę stereo to buczenie na lewym kanale słabnie, jednak pojawia się dodatkowo na prawym. O czym to może świadczyć? |
O tym że bierze się nie z końcówki mocy ale z przedwzmacniacza lub nawet stereodekodera. Przełącz przełącznik źródeł w pozycję "magnetofon" - jeśli buczenie zniknie to winny stereodekoder, jeśli nie to najprawdopodobniej uszkodzenie w przedwzmacniaczu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Aug 2010 12:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
si1van Poziom 3

|
02 Aug 2010 13:16 Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
| Po wyciszeniu potencjometrem buczenie też się wycisza. Dodatkowo zauważyłem, że jak włączę stereo to buczenie na lewym kanale słabnie, jednak pojawia się dodatkowo na prawym. O czym to może świadczyć? |
O tym że bierze się nie z końcówki mocy ale z przedwzmacniacza lub nawet stereodekodera. Przełącz przełącznik źródeł w pozycję "magnetofon" - jeśli buczenie zniknie to winny stereodekoder, jeśli nie to najprawdopodobniej uszkodzenie w przedwzmacniaczu. |
Ja słucham właśnie na ustawieniu "magnetofon" (źródło - komputer). Co ciekawe jak przełączyłem na radio, głośniki nie buczą.
edit: Wyjąłem wtyczkę od "klocka magnetofonu" i po jej ponownym włożeniu zaczął działać lewy kanał, natomiast prawy przestał. Próbowałem jeszcze kilka razy wyjmować i wkładać. Raz gra jeden kanał, raz drugi.
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

|
02 Aug 2010 13:38 Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
Ja słucham właśnie na ustawieniu "magnetofon" (źródło - komputer). Co ciekawe jak przełączyłem na radio, głośniki nie buczą. |
A jak wypniesz kabel z Toski to buczy dalej?
|
|
| Back to top |
|
 |
si1van Poziom 3

|
02 Aug 2010 13:42 Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
Ja słucham właśnie na ustawieniu "magnetofon" (źródło - komputer). Co ciekawe jak przełączyłem na radio, głośniki nie buczą. |
A jak wypniesz kabel z Toski to buczy dalej? |
Kabel DIN5? Jak go wyjmę to buczenie ustaje. Może to wina kabla, sprawdzę czy czy wszystko z nim w porządku.
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

|
02 Aug 2010 13:57 Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
| Kabel DIN5? Jak go wyjmę to buczenie ustaje. |
No to zostaw Toskę w spokoju bo jest sprawna. Problem jest zapewne w kablu - przemierz go na początek omomierzem, choć pewnych uszkodzeń nie wykryjesz, jak choćby urwany ekran wokół jednego z przewodów - lub w źródle sygnału (komputer).
Dodano po 11 [minuty]:
| edit: Wyjąłem wtyczkę od "klocka magnetofonu" |
"Klocek magnetofonu" to u ciebie gniazdo magnetofonowe DIN5?
| edit: Wyjąłem wtyczkę od "klocka magnetofonu" i po jej ponownym włożeniu zaczął działać lewy kanał, natomiast prawy przestał. Próbowałem jeszcze kilka razy wyjmować i wkładać. Raz gra jeden kanał, raz drugi. |
Przełamany przewód, chińska wtyczka albo porozginane styki w gnieździe. Styki mozesz spróbować dogiąć przy pomocy grubej igły.
|
|
| Back to top |
|
 |
si1van Poziom 3

|
02 Aug 2010 15:09 Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy |
|
|
|
| "Klocek magnetofonu" to u ciebie gniazdo magnetofonowe DIN5? |
Miałem na myśli ten czarny element w środku - gniazdo do włączania "Magnetofonu".
Okazało się, że kabel DIN5 -> m.jack był przerwany przy wtyczce m.jack. Jest mi teraz głupio, że nie sprawdziłem tego na początku..
Dziękuję Ci bardzo za pomoc w odnalezieniu przyczyny niegrającego kanału.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Aug 2010 15:09 |
|
|
|