FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 09:48   

Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy

Mam problem z moim wzmacniaczem, a mianowicie lewy kanał buczy, w tle słychać muzykę (bardzo cicho).

Czytałem już wiele tematów na tym forum i doszedłem do wniosku, że mój problem jest bardzo podobny do problemu użytkownika Mario[PL] z tematu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic250098.html .
Użytkownik Mario[PL] miał problem z dwoma kanałami i w jego przypadku pomogła wymiana kondensatora 2x4700uF. U mnie sprawa wygląda trochę inaczej ponieważ buczy tylko jeden kanał. Wnioskuję dlatego, że wymiana kondensatora 2x4700uF może nie pomóc. Myślę, że powinienem wymienić pozostałe kondensatory lewego kanału.

Proszę o zaznaczenie na moim zdjęciu, które kondensatory są od lewego kanału i jakie kupić zamienniki.

Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Aug 2010 09:48   

Back to top

bartosz-jagiela
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 02 Aug 2010 10:00   

Re: Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy

sprawdz C415 220u/40V lecz watpie. Najczęsciej to te duze kondensatory 4700uF sa powodem takich usterek. Pozdrawiam
Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#3 02 Aug 2010 10:20   

bartosz-jagiela wrote:
sprawdz C415 220u/40V lecz watpie.

Jeśli C415 jest OK to radzę po pierwsze sprawdzić czy nie ma aby napięcia stałego na wyjściu w uszkodzonym kanale, po drugie radzę sprawdzić jaki jest efekt po wyciszeniu potencjometrem - brum zostaje czy cichnie? Jeśli cichnie to uszkodzenia posukuj w przedwzmacniaczu.
Back to top

si1van
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 11:04   

jdubowski wrote:
bartosz-jagiela wrote:
sprawdz C415 220u/40V lecz watpie.

Jeśli C415 jest OK to radzę po pierwsze sprawdzić czy nie ma aby napięcia stałego na wyjściu w uszkodzonym kanale, po drugie radzę sprawdzić jaki jest efekt po wyciszeniu potencjometrem - brum zostaje czy cichnie? Jeśli cichnie to uszkodzenia posukuj w przedwzmacniaczu.

Po wyciszeniu potencjometrem buczenie też się wycisza. Dodatkowo zauważyłem, że jak włączę stereo to buczenie na lewym kanale słabnie, jednak pojawia się dodatkowo na prawym. O czym to może świadczyć?

edit: Z tego co widzę to u mnie w tosce nie ma kondensatorów C415 i C416. Są wolne miejsca.
Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 02 Aug 2010 12:47   

si1van wrote:
Po wyciszeniu potencjometrem buczenie też się wycisza. Dodatkowo zauważyłem, że jak włączę stereo to buczenie na lewym kanale słabnie, jednak pojawia się dodatkowo na prawym. O czym to może świadczyć?

O tym że bierze się nie z końcówki mocy ale z przedwzmacniacza lub nawet stereodekodera. Przełącz przełącznik źródeł w pozycję "magnetofon" - jeśli buczenie zniknie to winny stereodekoder, jeśli nie to najprawdopodobniej uszkodzenie w przedwzmacniaczu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Aug 2010 12:47   

Back to top

si1van
Poziom 3
Poziom 3

Post#6 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 13:16   

jdubowski wrote:
si1van wrote:

O tym że bierze się nie z końcówki mocy ale z przedwzmacniacza lub nawet stereodekodera. Przełącz przełącznik źródeł w pozycję "magnetofon" - jeśli buczenie zniknie to winny stereodekoder, jeśli nie to najprawdopodobniej uszkodzenie w przedwzmacniaczu.

Ja słucham właśnie na ustawieniu "magnetofon" (źródło - komputer). Co ciekawe jak przełączyłem na radio, głośniki nie buczą.

edit: Wyjąłem wtyczkę od "klocka magnetofonu" i po jej ponownym włożeniu zaczął działać lewy kanał, natomiast prawy przestał. Próbowałem jeszcze kilka razy wyjmować i wkładać. Raz gra jeden kanał, raz drugi.
Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 02 Aug 2010 13:38   

si1van wrote:

Ja słucham właśnie na ustawieniu "magnetofon" (źródło - komputer). Co ciekawe jak przełączyłem na radio, głośniki nie buczą.

A jak wypniesz kabel z Toski to buczy dalej?
Back to top

si1van
Poziom 3
Poziom 3

Post#8 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 13:42   

jdubowski wrote:
si1van wrote:

A jak wypniesz kabel z Toski to buczy dalej?

Kabel DIN5? Jak go wyjmę to buczenie ustaje. Może to wina kabla, sprawdzę czy czy wszystko z nim w porządku.
Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 02 Aug 2010 13:57   

si1van wrote:
Kabel DIN5? Jak go wyjmę to buczenie ustaje.

No to zostaw Toskę w spokoju bo jest sprawna. Problem jest zapewne w kablu - przemierz go na początek omomierzem, choć pewnych uszkodzeń nie wykryjesz, jak choćby urwany ekran wokół jednego z przewodów - lub w źródle sygnału (komputer).

Dodano po 11 [minuty]:

si1van wrote:
edit: Wyjąłem wtyczkę od "klocka magnetofonu"

"Klocek magnetofonu" to u ciebie gniazdo magnetofonowe DIN5?

si1van wrote:
edit: Wyjąłem wtyczkę od "klocka magnetofonu" i po jej ponownym włożeniu zaczął działać lewy kanał, natomiast prawy przestał. Próbowałem jeszcze kilka razy wyjmować i wkładać. Raz gra jeden kanał, raz drugi.

Przełamany przewód, chińska wtyczka albo porozginane styki w gnieździe. Styki mozesz spróbować dogiąć przy pomocy grubej igły.
Back to top

si1van
Poziom 3
Poziom 3

Post#10 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 15:09   

jdubowski wrote:
"Klocek magnetofonu" to u ciebie gniazdo magnetofonowe DIN5?

Miałem na myśli ten czarny element w środku - gniazdo do włączania "Magnetofonu".

Okazało się, że kabel DIN5 -> m.jack był przerwany przy wtyczce m.jack. Jest mi teraz głupio, że nie sprawdziłem tego na początku..

Dziękuję Ci bardzo za pomoc w odnalezieniu przyczyny niegrającego kanału.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Aug 2010 15:09   

Back to top

Mirek Z.
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 02 Aug 2010 15:57   

Zgodnie z zasadami działu - kosz.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Unitra Tosca 303 - jeden kanał buczy
Page 1 of 1

Page generation time: 0.161 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed