Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software ->CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
elektrodom
Level 20
Location: Bielsko-Biała
Joined: 17 Nov 2006
Posts: 492
Helped: 10
Post rating: 8
elektrodom
Level 20
Post#1 03 Aug 2010 11:50  Topic author   

CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień


Witam.
Jak w temacie- nie mogę uruchomić z wiersza polecenia programów typu chkdsk czy defrag. Zarówno w przypadku odpalenia z mojego konta jak i konta admina oraz poprzez funkcję runas CMD nie chce "wskoczy" w odpowiedni tryb- tryb podniesionych uprawnień.
Moje pytanie: jak taki tryb osiągnąć?
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
WojtasJD
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Cyców
Joined: 29 Dec 2001
Posts: 12182
Helped: 2287
Post rating: 327
WojtasJD
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#2 03 Aug 2010 17:00    

Re: CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień


Pisałeś coś o adminie, tego próbowałeś?
cmd:
net user Administrator /active:yes
runas /u:Administrator chkdsk


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elektrodom
Level 20
Location: Bielsko-Biała
Joined: 17 Nov 2006
Posts: 492
Helped: 10
Post rating: 8
elektrodom
Level 20
Post#3 03 Aug 2010 19:52  Topic author   

Re: CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień


To drugie próbowałem, pierwsze już testuję.

Dodano po 1 [minuty]:

Wyświetla "błąd systemu 5 odmowa dostępu", problem nadal nierozwiązany niestety

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
WojtasJD
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Cyców
Joined: 29 Dec 2001
Posts: 12182
Helped: 2287
Post rating: 327
WojtasJD
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#4 03 Aug 2010 20:00    

Re: CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień


Nie oddzielnie, uruchom jako administrator wiersz polecenia i wpisz to co wyżej po kolei
Domyślnie konto Administrator w Viście jest wyłączone

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elektrodom
Level 20
Location: Bielsko-Biała
Joined: 17 Nov 2006
Posts: 492
Helped: 10
Post rating: 8
elektrodom
Level 20
Post#5 03 Aug 2010 20:39  Topic author   

Re: CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień


Zrobiłem tak:
runas /user:mymachine\admin cmd
net user Administrator /active:yes
i w tym miejscu wyświetla mi znów błąd piąty...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
WojtasJD
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Cyców
Joined: 29 Dec 2001
Posts: 12182
Helped: 2287
Post rating: 327
WojtasJD
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#6 03 Aug 2010 21:12Helpful post    

Re: CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień


mymachine\admin - może ma za małe uprawnienia?

Menu start - odnajdź Wiersz polecenia i prawym przyciskiem myszy kliknij z menu: 'Uruchom jako administrator' i teraz sobie wpisz chkdsk czy defrag

CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień

W pasku tytułu okna ma być Administrator: Wiersz polecenia

Jak Cię męczy UAC to uaktywniasz konto Administrator, logujesz się na nie i tam działasz.
Zdeaktywowanie analogicznie: net user Administrator /active:no

Helpful post? + +1
Back to top
elektrodom
Level 20
Location: Bielsko-Biała
Joined: 17 Nov 2006
Posts: 492
Helped: 10
Post rating: 8
elektrodom
Level 20
Post#7 04 Aug 2010 09:45  Topic author   

Re: CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień


admin to konto administratora. Spróbuję jak piszesz, na chwilę obecną nie mam dostępu do tego kompa.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elektrodom
Level 20
Location: Bielsko-Biała
Joined: 17 Nov 2006
Posts: 492
Helped: 10
Post rating: 8
elektrodom
Level 20
Post#8 08 Oct 2010 17:22  Topic author   

Re: CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień


Wszystko działa jak WojtasJD napisał. Dzięki. Zamykam

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> CMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień
Page 1 of 1

Similar topics to cMD z konta admina, Vista chce podniesionych uprawnień

Konta użytkowników - Zmiana użytkownika na admina i usunięcie starego admina (1)
WIN 7 brak uprawnień admina - (2)
Aktualizacje programów typu java bez uprawnień admina (8)
Windows XP - Toshiba Satellite - Brak uprawnień admina po reinstalacji XP (2)
Konta uzytkowników xp - zmiana uprawnień (6)
Dostęp do plików konta admina z poprzedniej instalacji XP (8)
Wirus: virut, usunięcie konta i praca na koncie admina? (10)
Usuwanie konta z plikami CMD (1)
Zmiana ustawień sieci pod WinXP - brak hasła do konta admina (2)
Przejmowanie uprawnień nad folderami - Vista (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.093 seconds