FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

AMIGA 1200 CO MOZNA NA TYM ZROBIC?(?)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> AMIGA 1200 CO MOZNA NA TYM ZROBIC?(?)
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jan 2003 16:15   

AMIGA 1200 CO MOZNA NA TYM ZROBIC?(?)

MAM AMIGE 1200 OD KUMPLA DOSTAŁEM ZA DARMO I LEZY JUZ NIERAZ MÓJ MAŁY CHCIAŁ TO ROZEBRAC! :lol: MAM PYTANIE :?: CO MOZNA NA NIM ROBIC MUZYKA?,I CO JESZCZE????/ I JESZCZE JEDNO BRAKUJE W NIM TWARDEGO DYSKU WIEC ILE TRZEBA DAC ZA NIEGO ABY TĄ AMIGE URUCHOMIC??!!! JESLI JAKIES MA KTOS MATERIAŁY ODNOSNIE TEJ AMIGI!!

POZDRAWIAM :wink:
Nie pisz dużymi literami - REGULAMIN. (?)- ozdobnik?[h]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Jan 2003 16:15   

Back to top

Vinnie184
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 25 Jan 2003 16:29   

1200 to calkiem fajna maszynka, ale na "gołej" niewiele da sie zrobic. W karty turbo jesli sie ma kupke zbednej kasy mozna zainwestowac. Dysk twardy? Zeby wygodnie pracowac trzeba przynajmniej rozszerzenia ramu. Dyski 2,5 cala wchodza bezkonfliktowo do obudowy, 3,5 calowe wymagaja wybebeszenia zbednych blach ze srodka. Dysk do 1GB spokojnie wystarczy na wszystko. Problemem moze byc kabelkologia dyskow. Zasilanie doprowadzamy od stacji dyskietek, w zupelnosci wydajnosc pradowa wystarczy, tylko trzeba zaopatrzyc sie w przelotke. Tasma IDE tez wymaga poswiecenia i zorganizowania przelotki 2,5 => 3,5 cala, koniecznie niskiej, bo inaczej nie zamknie sie obudowa.
Powodzenia w zabawie, to naprawde fajna maszynka, dla mnie temat sentymentalny, bo wychowalem sie na niej ;)
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 25 Jan 2003 16:32   

http://www.amiga.pl/sprzet.jsp
http://www.amiga.com.pl/

popytaj się na stronach amigi

sużo rzeczy da sie odpalić na amidze słyszałem o wbudowywaniu do amigi procesorów 100 MHz bardziej wydajnych niż intelowe setki. Różne rzeczy się działy. Troche ubyło zapleńców amigi. Ale ruch amigowy pozostał podobnie ma się to do Commodore 64 - nowe gry wychodzą, podpinają nawet interfejs IDE na Commodore - słyszałem nawet o możliwości odtwarzania mp3 na commodore.

Co do Amigi 1200 na pewno ma 4 synterzatory na kanał tak mi się wydaje możliwość stereo ITD można zainstalować voodoo 3

http://www.amiga.com/
http://www.rebol.com/
http://www.matay.pl/
http://www.quedex.com/
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 Post from the author of the topic 25 Jan 2003 16:46   

AMIGA

ale jak sądzicie jest sens kupowac twardy dysk do tego????? czy to sie wogóle opłaca?????? czy lepiej sprawic niespodzianke mojemu synkowi który magnetowid rozbiera w niecałe 15 min w drobny mak!! :lol: :lol: :lol: najlepiej rozbiore zobacze co tam jest i opisze bo moze oprócz twardego dysku jeszcze czegos brakuje????

pozdrawiam
Back to top

zakrzesiu
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 26 Jan 2003 00:32   

witam
widzę panowie ,że nie macie pojęcia co to jest AMIGA!!!.system sto razy lepszy od windy ,procesor tez sto razy wydajniejszy,mała pamięciożerność oprogramowania,JA też się na tym wychowałem!.wszystko położyła marna reklama!
pozdrawiam
Picia Grzeszysz!!!
Back to top

zakrzesiu
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 27 Jan 2003 19:39   

witam
Picia jeżeli nie masz co z tym zrobić to na wymianę podeślę Ci trochę chłmu telewizyjnego.
odpisz
pozdrawiam
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 Post from the author of the topic 27 Jan 2003 20:06   

amiga

chłmu telewizyjnego??????? :wink:
Back to top

zakrzesiu
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 27 Jan 2003 20:27   

witam
i bardzo odpowiednia reakcja o to mi chodziło!nie znając AMIGI zaczynasz ją cenić! a tak bez obrazy jeżeli masz coś takiego rozebrac to wolę dać ci trochę części do tv .
pozdrawiam
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 Post from the author of the topic 27 Jan 2003 20:43   

AMIGA

A JAKBYM CIĘ ZAPYTAŁ??? O BUDOWE I USTAWIANIE POMPY WTRYSKOWEJ DO CIĄGNIKA URSUS C-330,C-360..............

ZAPEWNE BYS TAKIEGO HUMORU NIEMIAŁ !!! NIE KAZY NA WSZYSTKIM ZNA!!!!! NIEMA TAKIEGO CZŁOWIEKA!!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Jan 2003 20:43   

Back to top

zakrzesiu
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 27 Jan 2003 21:19   

witam
jeżeli cię uraziłem to sorry.jeżeli chodzi o elektronikę to można rozebrać wszystko tylko... czasami tego z powrotem nie złożysz.z mojej strony koniec tematu.
pozdrawiam
Back to top

ma_rek
Poziom 2
Poziom 2

Post#11 28 Jan 2003 00:07   

Amiga - tak wiele w tak krótkim słowie!
Back to top

KRAMAR
Poziom 9
Poziom 9

Post#12 28 Jan 2003 03:10   

WITAM !
A mój kolega sobie zrobił z takiej AMISI bardzo fajny generator serwisowy.Możliwości praktycznie nieograniczone , można nawet namalować własne ekrany kontrolne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jan 2003 03:10   

Back to top

zakrzesiu
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 01 Feb 2003 21:58   

witam
ale picia go rozebrał przez synka w 15 minut
pozdrawiam
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#14 Post from the author of the topic 02 Feb 2003 09:05   

AMIGA

JESZCZE NIE ROZEBRAŁEM Z SYNKIEM !!!!!!!!!!! CZEKAM NA CHWILE CZASU ABY TYM SIE DOGŁEBNIE ZAJĄC!!!!!!!
POZDRAWIAM
ZAKRZESIU :wink:
Back to top

Leszcz72
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 22 Feb 2003 22:49   

Amiga

Jak wiele potrafi ten komputerek zobaczcie kniecznie:

http://leszczamiga.prv.pl/
Back to top

oldking
Poziom 20
Poziom 20

Post#16 22 Feb 2003 22:59   

Tak, tak - to była maszyna a blaszki zazdrościły grafiki i dżwięku.
Back to top

rafalf
Poziom 10
Poziom 10

Post#17 23 Feb 2003 11:51   

W odpowiedzi na twoje pytanie Picia:

Można zrobic wiele, ale trzeba troche zainwestować.
MINIMUM do w miarę wygondej pracy jest:

1) Dysk twardy 1- 8 GB
2) Rozszerzenie pamieci RAM o 8 MB FAST
3) Monitorek od PC, może być jakaś 14 nawet

Zalecana jest zamiast rozszerzenia pamięci o 8 MB karta turbo z procesorem 68030, 68040. Na takiej karcie z reguły są podstawki pod SIMMy.

Jakbyś potrzebował bliższych informacji, pisz na priv.

A jakbyś chciał rzeczywiście rozebrać ten komputer, to moge sie nim zaopiekowac, ze środka niewiele ci się przyda, bo płyta komputerka wykonana jest w tech.SMD i jedynymi układami w podstwakach są ROMy.
A stacja dysków jest "rzadka" czyli czyta dyskietyki 720 kb (na Amidze 880)

Pzdr. Rafał.
Back to top

miroks
Poziom 2
Poziom 2

Post#18 23 Feb 2003 13:04   

możesz z tego sterować czymś np. oświetleniem (ja steruje atari65xe oświetleniem w akwarium) a co do dysku itp. zgadzam się z rafalfem
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 23 Feb 2003 18:05   

Amiga 1200??? Wspaniałe urządzenie. Swego czasu na nieco lepszej (A4000) robiono filmy np. efekty komputerowe do filmu "The High Crusade" - taka zwariowana komedia. Na tym sprzęcie po odpowiednich rozszerzeniach (ceny z roku 1995) kosztujących mniej więcej 6 - 8 tysięcy PLN można dokonywać niemal cudów. Z drugiej jednak strony byle PII 233 MHz jest od tego duuużo szybsze, zwłaszcza w tandemie z dobrą grafiką, szybkim dyskiem i nieco RAM'u. Koszt dużo mniejszy. A co do pytania o zastosowanie A1200 - polecam gierki, było ich dużo i na dodatek fajnych.
Pozdrawiam.
Back to top

leonidqczma
Poziom 8
Poziom 8

Post#20 26 Oct 2003 16:43   

Re: AMIGA 1200 CO MOZNA NA TYM ZROBIC??

witam
zapraszam na strone www.ppa.ltd.pl tam jest wiele opisow,artow etc. odnosnie Amigi,lacznie z opisami najnowszego systemu oraz platform->naprawde warto tam zajrzec.Co do muzyki to polecam DigiBoosterPro albo ProStationAudio.
pozdrawiam
AMIGA RULEZ
Back to top

p1szcz3k
Poziom 18
Poziom 18

Post#21 26 Oct 2003 17:50   

Terminator I i II byl robiony na Amidze !!!, pozatym do niedawno sloneczko poslatu tez. Ogldajc filmy na vhz na poczatku pokazaywane byly firmy ktore wyprodukowaly filmy Tristar i ten kon ze skrzydlami itd itd to wszystko bylo zrobione na amiedze. AMIGO PWROC DO NAS PROSZE
Back to top

jankurt
Poziom 9
Poziom 9

Post#22 03 Nov 2003 18:36   

Brawo dla ludzi którzy mają sentyment do takich komputerów, ja również taki miałem, teraz tylko czasami zbieram od osób znajomych amigi itp. którzy chcą się ich pozbyć (często za darmo ) sprawdzam przegrywam kilka gierek i daję przeważnie ludziom dla ich dzieci którzy nie mają PC jako fajne maszynki do grania podłanczane do telewizora. Dlatego po co od razu psuć.
Pozdrawiam.
Back to top

mcbarlo
Poziom 4
Poziom 4

Post#23 06 Nov 2003 14:27   

Tak sobie czytam to forum i az mnie krew zalewa (zeby nie powiedziec bardziej dosadnie) jak czytam wypociny niektorych "znawcow". Ale od poczatku. Golutka A1200 na wiele sie nie zda. Rozszerzenia sa bardzo drogie i jesli ktos nie jest zapalencem raczej nie rozbuduje tego komputerka. Najsilniejsze aktualnie karty dla A1200 to dwuprocesorowy BlizzardPPC 060/50MHz, 603e/240Mhz, do tego przydalaby sie jakas karta graficzna np Voodoo3/4/5 PCI. Wtedy mozna jakotako popracowac i pograc. Standardowe uklady graficzne AGA moga wyswietlic maksymalnie w trybie HAM8 ponad 262 tys. kolorow (18 bit), a nie jak ktos tu probowal wcisnac, ze tylko 4096 (12 bit). Tyle to mogla pokazac A1000 z 1983 roku. Ile potrafia karty Voodoo to kazdy wie.
Amiga jednak nie stoi w miejscu i wyszlo kilka nowych modeli opatych o architekture PowerPC. Jestem posiadaczem nowej Amigi z procesorem G3 600Mhz i jeszcze kilkoma bajerami typu USB, FireWire czy zintegrowany Ethernet 10/100Mbit. Najsilniejsze dziesiejsze Amigi wyposarzone sa w procesory G4 1Ghz i najnowsze karty graficzne ze stajni ATI (starsze tez sobie mozna wlozyc) oraz rzecz jasna USB czy Ethernet (tym razem 1Gbit). Ile to kosztuje spytacie ? Nie wiele wiecej niz przecietny PC. Ja za swoj konfig zaplacilem dokladnie 2000zl. Bardzo wielu ciekawych rzeczy mozna dowiedziec sie z podanej wczesniej juz strony www.ppa.ltd.pl. Prosze wiec najpierw poczytac troche i nie wypowiadac sie tak autorytarnie jak niektorzy nie majac zielonego pojecia o czym sie pisze.
Back to top

mmm777
Poziom 21
Poziom 21

Post#24 06 Nov 2003 15:15   

Kto mnie wyciął i dlaczego?????????????
Back to top

Rammy
Poziom 9
Poziom 9

Post#25 12 Nov 2003 14:51   

mcbarlo wrote:
Jestem posiadaczem nowej Amigi z procesorem G3 600Mhz i jeszcze kilkoma bajerami typu USB, FireWire czy zintegrowany Ethernet 10/100Mbit. Najsilniejsze dziesiejsze Amigi wyposarzone sa w procesory G4 1Ghz i najnowsze karty graficzne ze stajni ATI (starsze tez sobie mozna wlozyc) oraz rzecz jasna USB czy Ethernet (tym razem 1Gbit). Ile to kosztuje spytacie ? Nie wiele wiecej niz przecietny PC. Ja za swoj konfig zaplacilem dokladnie 2000zl.

Gwoli ścisłości - powinieneś wyraźnie napisać, że masz Pegasosa (bo chyba nie Amigę ONE?) i co ma wspólnego z prawdziwą Amigą. Ale umówmy się, że lepiej nie zaciemniać obrazu, skoro nawet środowisko amigowe nie jest pewne ;-)

Rammy
Back to top

mcbarlo
Poziom 4
Poziom 4

Post#26 12 Nov 2003 15:43   

Fakt - mam Pegaza, ale powiedz mi czemu nie mozna go uwazac za AmigeNG ? No chyba, ze jestes kolejnym slepo zapatrzonym w nalepke. Moge sie zalozyc, ze jesli bys usiadl przed moim komputerem nie zorientowalbys sie bez zaglodania do bebechow, ze to nie Classic badz A1. Jedyne co mogloby Cie zaskoczyc to predkosc jakiej na Classicu rzecz jasna nie osiagniesz. Ponadto Pegaz/MOS jest tworzony przez ludzi od zawsze zwiazanych z Amiga np. Stefan Strunz (autor MUI), Carl Sassenrath (autor exec.library - w MOS ma zajac sie implementacja REBOLa) i oczywiscie Frank Mariak (CGX) oraz wiele, wiele innych osob. Sprzet takze zaprojektowali, ci ktorzy stworzyli pierwsze karty turbo PPC dla linii Classic. Co widzisz w tym nieamigowego ?
Back to top

powa
Poziom 15
Poziom 15

Post#27 06 Jan 2004 00:54   

można dosyć wiele, nawet bardzo wiele.
polecam poszukać archiwalia Magazynu Amiga.

W kwestii rozszerzeń sprzętowych, to polecam poszukać po giełdach i np. w krakowie w "elektrogiełdzie". Można coś trafić za śmieszne pieniądze.

Ja używałem A1200 jako "generatora i sterownika do wszystkiego". Mając programowalne 2 porty szeregowe, równoległy oraz "68020 pod maską" można naprawdę wiele zwojować. Do tego całkiem dobre narzędzia do programowania w Assemblerze i C.

No a na deser można sobie demka pooglądać.

pozdr.
Back to top

dzez
Poziom 12
Poziom 12

Post#28 06 Jan 2004 01:34   

Witam wszystkich zainteresowanych i tych co robia sobie jaja. Nie mniej may tu stycznosc w owych czasach z ciekawa konstrukcja komputera. Bylem albo jestem programista (coder-em) bo wkoncu nie zapomnialem wszystkiego co sie z ta platforma wiazalo. Byl to swietnie zaprojektowany komputer poczatku lat 90 posiada spora ilosc ukladow specjalizowanych (tzw. akcelratorow jak kto woli :)) dajacy tej skromnej maszynce na owe czasy wybitne mozliwosci obrobki i generowania grafiki 2D i 3D oraz dzwieku. Jest to jeden z niewielu komputerow, ktory posiada tzw. dusze. Ci ktorzy go nie uzywali i nie poznali nie moga miec o tym pojecia i nie ma sesu tego tlumaczyc. Z kad ta dusz pochodzi hmmm niektorzy docieraja od niej przez system Amigi a ja poniewaz jestem elektronikiem poprzez schematy wygrzebane z netu, gdzie w tabelkach oprucz standardowego opisu projektu sa pieszczotliwe kometaze i zarciki :), nie moge pominac tu tez, ze kazdy inzynier lub zespol nadawal imie ukladowi ktory zaprojektowal.
To byla maszyna zaprojektowana przez wariatow w swojej dzidzinie i przewaznie wariaci sie na niej poznaja :) po troszku sam nim jestem.
Pozdrawiam wszystkich.
Back to top

ras
Poziom 12
Poziom 12

Post#29 12 Dec 2004 17:58   

Zgadzam się z dzez-em.Ta maszyna ma duszę tak jak choćby C-64. Ja ją używam na codzień i widzę jej ogromne zalety. Winda to najgorszy system operacyjny świata (czytajcie dziurawy, niedopracowany, totalnie do d...). Do dziś czekam na AmigaOS4.0 i chyba już niedługo? Kto to wie?
Widzę że nawet na tym forum prawie zaczęła się batalia "Pegasos czy AmigaOne" lub "MorphOS cz AmigaOS".Nie uważacie ,że to bez sensu ???
Pozdrawiam

AMIGA RULEZ !!!
Back to top

SylWo
Poziom 15
Poziom 15

Post#30 13 Dec 2004 01:26   

panowie Amigowcy, najgorsze co moze być, to wzajemne kłotnie ! Ważne, że idea tego wspaniałego komputera zyje nadal ! Ja niestety, już nie mam Amisi, tylko emulatorem się bawię :( ale potwierdzam w 100%: ten komputer MA duszę !

Panowie Amigowcy z Łodzi: proszę o kontakt na priv! Mam kilkadziesiąt dyskietek spakowanych PP, część w formacie DS0: a jeszcze parę po backupie QB Tools. Chciałbym to przenieść na CD... Odzwdzięcze się sporym stosikiem SIMM'ów... (Chyba jeszcze leżą w piwnicy :) )

Pozdr
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Dec 2004 01:26   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> AMIGA 1200 CO MOZNA NA TYM ZROBIC?(?)
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Amiga 1200 z CD i HDD małe pytanko (4)
AMIGA 1200 rozbudowywuje ją od podstaw. POMÓŻCIE!!! (2)
Amiga 1200 instalacja HDD (3)
Amiga 1200 - nie działa (6)
Amiga 1200 (11)
Zuzyty touchpad? Mozna cos z tym zrobic? (2)
Audiograbber - Co mozna z tym zrobic (5)
Amiga 1200 - czy odtworze na tym MP3 i radio? (4)
Amiga 1200. W jaki sposób zmniejszyć ikonki? (6)
uszkodzona gniazdo RGB w komputerze Amiga 1200 (6)

Page generation time: 0.164 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed