FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Diody LED świecące w rytm muzyki

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Diody LED świecące w rytm muzyki
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 04 Aug 2010 12:33   

Poniższy projekt przedstawia diody świecące w rytm muzyki. RGB LED VU Meter podłączony jest do komputera przez port USB. Oprogramowanie, które odpowiada za prawidłowe działanie diod, bazuje na otwartym kodzie. Zostało napisane w języku Visual Studio C#. Działa z systemem Windows Vista i Windows 7. Jak twierdzi autor projektu, wykonanie go od strony technicznej było bardzo proste. Gniazdko USB, mikrokontroler PIC18F2550 i 16 wysoce intensywnych diod migających w rytm muzyki pod kontrolą trzech szesnastokanałowych układów wykonawczych TLC5940. Poniżej film. Szczegóły wraz ze schematami i oprogramowaniem do pobrania ze źródła.

Link

Źródło: Link
Back to top

xPatryk
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 04 Aug 2010 18:01   

Re: Diody LED świecące w rytm muzyki

Hmm.. strasznie pokomplikowany projekt... Szczególnie zasilanie... 500 mA z USB powinno wystarczyć...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Aug 2010 18:01   

Back to top

kocur_90
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 04 Aug 2010 20:35   

Przyjmując że pojedyncza dioda bierze 20mA, to 16 diod RGB będzie brało maksymalnie 20x16x3=960mA.
Back to top

kazitor23
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 04 Aug 2010 21:52   

Kocur... tak jak mowisz będzie tylko wtedy gdy wszystkie diody będą świecić światłem ciągłym,tutaj wyraźnie widać mruganie,chyba że to wina filmiku...
Back to top

hardtmuth
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 05 Aug 2010 07:26   

kazitor23 wrote:
Kocur... tak jak mowisz będzie tylko wtedy gdy wszystkie diody będą świecić światłem ciągłym,tutaj wyraźnie widać mruganie,chyba że to wina filmiku...

Jak sie cos robi raz a porzadnie to nie zaklada sie, ze akurat polowa diod bedzie swiecila w tym samym momencie. Zaklada sie najgorsza opcje i pod to sie konstruuje. Skoro lacznie jest 1 A, to nie mozna tego podlaczyc pod USB. Dodatkowo przy poborze w okolicy 0,5 A napiecie portu USB spada, u mnie np. przekraczajac napiecie okreslone w wymaganiach co do zasilania USB.
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 05 Aug 2010 08:04   

Sami wybitni znawcy się znaleźli i dyskutują, a żaden nawet nie popatrzył do karty katalogowej. Wyraźnie napisano prąd wyjściowy przy wszystkich włączonych LED - 60mA.
Poza tym, która dzisiejsza dioda bierze 20mA, chyba 2mA.
Back to top

mav
Poziom 7
Poziom 7

Post#7 05 Aug 2010 14:12   

Freddy wrote:
Sami wybitni znawcy się znaleźli i dyskutują, a żaden nawet nie popatrzył do karty katalogowej. Wyraźnie napisano prąd wyjściowy przy wszystkich włączonych LED - 60mA.

Zdrówka życzę i trafniejszego publicznego oceniania innych :)

Po pierwsze
To co tam napisano o 60mA, dotyczy innych warunków działania LED-ów niż są w tym projekcie.
All output ON, VO = 1V, Riref = 640Ω

W projekcie Riref=2,2kΩ

Do tego jest podany wzór jak obliczać prąd wyjściowy:
Imax=(Viref/Riref)*31,5
Przyjmijmy tak jak w dokumencie że zwykle Viref=1.24 (bez znajomości charakterystyki LED-a chyba tego nie sprawdzimy)
Wtedy prąd maksymalny wyjdzie nam 18mA, co byłoby właściwe dla popularnych super jasnych diod LED (2mA nie zaświeci dla efektu pokazanego w projekcie).
Po przemnożeniu wychodzi 864mA dla wszystkich diod (wszystkich kolorów) włączonych na stałe. USB jako źródło zasilania odpada.

Po drugie
Wartość maksymalna prądu wyjściowego obliczonego powyżej to wartość NA KANAŁ.

Maksymalny dopuszczalny prąd NA KANAŁ dla tego sterownika wynosi 120mA. Czyli dla wszystkich kanałów 120mA*16. Całkiem nieźle. To tłumaczy powód dla którego te układy mają pola do odprowadzania ciepła.

Żeby nie było niedomówień... mówi o tym dolna część strony numer 14, w nocie katalogowej pobranej stąd:
Nota katalogowa

Od siebie do projektu
Spoko projekt, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Diody LED mają to do siebie, że każdy kolor lubi inne warunki zasilania. Niekoniecznie czerwony, niebieski i zielony jednocześnie najlepiej sprawują się przy prądzie 20mA. Niestety sterownik zastosowany w projekcie ma ustawiany ten prąd przy pomocy jednego rezystorka i dotyczy on wszystkich wyjść. Ja bym najpierw sprawdził czy faktycznie wszystkie kolory w diodzie zadowolą się jednym i tym samym prądem. Jeżeli nie (a spotykam się z tym na co dzień), to na każdy z kolorów przeznaczył bym inny sterownik. Ścieżki by musiały być poprowadzone inaczej co wymagałoby także modyfikacji programu. Autor albo pominął temat różnicy prądów dla poszczególnych kolorów, albo faktycznie te różnice są niewielkie w zastosowanej diodzie LED i nie było sensu się z tym bawić.

Pozdrawiam,
mav
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 07 Aug 2010 09:16   

mav wrote:
Freddy wrote:

Zdrówka życzę i trafniejszego publicznego oceniania innych :)

Jeśli kogoś uraziłem, przepraszam, ale takie są efekty, jeśli sie nie czyta kart katalogowych.
Quote:

Po pierwsze
To co tam napisano o 60mA, dotyczy innych warunków działania LED-ów niż są w tym projekcie.
All output ON, VO = 1V, Riref = 640Ω

W projekcie Riref=2,2kΩ

Do tego jest podany wzór jak obliczać prąd wyjściowy:
Imax=(Viref/Riref)*31,5
Przyjmijmy tak jak w dokumencie że zwykle Viref=1.24 (bez znajomości charakterystyki LED-a chyba tego nie sprawdzimy)
Wtedy prąd maksymalny wyjdzie nam 18mA, co byłoby właściwe dla popularnych super jasnych diod LED (2mA nie zaświeci dla efektu pokazanego w projekcie).
Po przemnożeniu wychodzi 864mA dla wszystkich diod (wszystkich kolorów) włączonych na stałe. USB jako źródło zasilania odpada.

Po drugie
Wartość maksymalna prądu wyjściowego obliczonego powyżej to wartość NA KANAŁ.

Maksymalny dopuszczalny prąd NA KANAŁ dla tego sterownika wynosi 120mA. Czyli dla wszystkich kanałów 120mA*16. Całkiem nieźle. To tłumaczy powód dla którego te układy mają pola do odprowadzania ciepła.

Żeby nie było niedomówień... mówi o tym dolna część strony numer 14, w nocie katalogowej pobranej stąd:
Nota katalogowa
...

Jeśli zastosujesz prądy które napisałeś, przekroczysz maksymalną wartość strat mocy, która dla układu jest dla obudowy SSOP 3958mW.
Jeśli zwracasz mi więc uwagę, poczytaj dokładnie karte katalogową.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Aug 2010 09:16   

Back to top

mav
Poziom 7
Poziom 7

Post#9 08 Aug 2010 00:02   

Quote:

Jeśli zastosujesz prądy które napisałeś, przekroczysz maksymalną wartość strat mocy, która dla układu jest dla obudowy SSOP 3958mW.
Jeśli zwracasz mi więc uwagę, poczytaj dokładnie karte katalogową.

Obudowa SSOP??? Freddy, proszę Cię.
Przyznam, że mogłem przestrzelić z tym 120mA na kanał i wtedy moc strat faktycznie by była przekroczona. Natomiast jeżeli chodzi o 18mA na kanał * 16 kanałów, to na pewno nie przestrzeliłem. Potwierdza to także wzór na moc strat. Nie wiem skąd wziąłeś swoje twierdzenie, że przekroczę maksymalną moc strat, ale powiem jak ja ją obliczyłem gdyż interesuje mnie tylko merytoryczna dyskusja i staram się popierać swoje wypowiedzi dowodami.

Na stronie 15 w nocie katalogowej znajduje się wzór na moc strat.
Dla naszego przypadku podstawiamy wartości najbardziej pesymistyczne (!):
5V - VCC: device supply voltage
60mA - ICC: device supply current
5V - VOUT: TLC5940 OUTn voltage when driving LED current
18mA - IMAX: LED current adjusted by R(IREF) Resistor
63 (pełna jasność/prąd) - DCn: maximum dot correction value for OUTn
16 - N: number of OUTn driving LED at the same time
1 (wypełnienie PWM 100%, czyli świecenie ciągłe) - dPWM: duty cycle defined by BLANK pin or GS PWM value

VOUT przyjąłem 5V, gdyż nie jestem pewien i nie chciało mi się szukać co oznacza. Może też oznaczać napięcie przyłożone do nóżki układu scalonego które będzie równe około 1.5V (reszta napięcia będzie odłożona na diodzie LED zakładając, że napięcie na niej jest równe 3,5V). Ale okej... załóżmy to najwyższe możliwe napięcie dla naszego spokoju ducha. Kto wie co tu na prawdę powinno być podstawione?

PD = 5V*0.06mA + 5V*0.018mA*1*1*16 = 1.74 W = 1740 mW

Autor projektu użył sterownika w obudowie PDIP, a dopuszczalna moc strat dla niego to 2456mW. W związku z tym mieścimy się w dopuszczalnej mocy strat. Czyżbym coś źle policzył?

Oczekuję wyłącznie merytorycznej odpowiedzi.

A! Znalazłem też błąd w moim tekście.
(All output ON, VO = 1V, Riref = 640Ω ) - to jest opis dla prądu pobieranego przez sam sterownik a nie płynący przez jego wyjścia.

Pa podstawie powyższego w dalszym ciągu twierdzę, że układ może spokojnie działać dla diod zasilanych prądem 18mA/sztukę co daje 288mA na jeden sterownik.

Pozdrawiam!
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 08 Aug 2010 07:25   

Oczywiście chodziło o HTSSOP, zjadło mi literki. Jeśli chodzi o PDIP, to ma mniejszą dopuszczalną moc strat, ale też się mieści.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Aug 2010 07:25   

Back to top

WinterWolf
Poziom 1
Poziom 1

Post#11 26 Oct 2010 18:45   

Witam. Mógłbym się dowiedzieć ile wynoszą koszta takiego spektometra?? a także czy płytka była ręcznie "rysowana"?
Pozdrawiam
Back to top

andzioo7
Poziom 2
Poziom 2

Post#12 15 Nov 2010 23:50   

u mnie taki układ wygląda nieco inaczej ;] na 2 tranzystorkach i mikrofoniku i migają w rytm basu a jeśli dziewczynie się efekt podczas urodzin podobał to jest dobrze ;d;d;d
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#13 16 Nov 2010 15:52   

WinterWolf wrote:
Witam. Mógłbym się dowiedzieć ile wynoszą koszta takiego spektometra?? a także czy płytka była ręcznie "rysowana"?
Pozdrawiam

To nie jest spektrometr, tylko wskażnik wysterowania, a to jest różnica.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Diody LED świecące w rytm muzyki
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
LED mrugające w rytm muzyki podłączone do wzmacniacza ?? (3)
Tweeter z diodą LED migającą w rytm muzyki ??? (8)
LED-y w kolumnach migające w rytm muzyki (19)
Powrot do przeslosci czyli diody w rytm muzyki:( (7)
Diody migające w rytm muzyki (1)
Diody w rytm muzyki? Jak podłączyć diody? (3)
LEDy świecące w rytm muzyki o niskich oraz wysokich Hz. (21)
Diody LED- miganie w rytm muzyki (4)
8 LED migających w rytm muzyki, nie Discolitez. (7)
LED-y migające w rytm muzyki pod RS 232C (Pomysł) (1)

Page generation time: 0.109 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed