Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki ->Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#1 Post autora tematu 06 Sie 2010 13:08   

Alternator z 3 wyjsciami


Mam problem, kupiłem alternator i ma on 3 wyjścia śrubek.
Wiem, ze plus trzeba podłączyć pod amperomierz a co z resztą?
Któraś idzie do wzbudzenia? Tylko, która.
A co z 3.
Podaję zdjęcie:
Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć?

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 06 Sie 2010 13:08   



Powrót do góry
lukaszsobek123
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 74
Miasto: Pabianice

lukaszsobek123
Poziom 11
Post#2 06 Sie 2010 14:50   

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


Do jakiego dokładnie ciągnika ma być zamontowany ten alternator??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 06 Sie 2010 14:50   



Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#3 Post autora tematu 06 Sie 2010 16:21   

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


do t-25A2 Czyli do wladmirca ale chodzi mi tylko zeby ktos opisal do czego podlaczyc te 3 sruby

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
viper555
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro


Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 4376

viper555
spec od auto-elektro
Post#4 06 Sie 2010 18:15   

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


Z lewej strony + czyli akumulator, środkowy to szczotka czyli zasilanie po zapłonie, i pierwszy z prawej B czyli wzbudzenie -kontrolka.P

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#5 Post autora tematu 06 Sie 2010 18:42   

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


to te polskie niby U to szczotka to gdzie mam to doprowadzic gdzie to podlaczyc

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Grzegorz_madera
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 1421

Grzegorz_madera
Poziom 21
Post#6 07 Sie 2010 12:04   

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


viper555 napisał:
Z lewej strony + czyli akumulator, środkowy to szczotka czyli zasilanie po zapłonie, i pierwszy z prawej B czyli wzbudzenie -kontrolka.P

Tak dla ścisłości, to ten alternator nie ma szczotek. Wiadomo o co Ci chodzi z tym podłączeniem, jednak piszę dlatego żeby mniej doświadczeni użytkownicy nie zadawali pytań typu: "Słyszałem, że ten alternator nie ma szczotek. Czy to prawda?"

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#7 Post autora tematu 07 Sie 2010 16:05   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


czyli co to jest ta srubka w srodku

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Grzegorz_madera
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 1421

Grzegorz_madera
Poziom 21
Post#8 07 Sie 2010 17:11   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


To co napisał kolega @viper555, czyli zasilanie po zapłonie. Podłączasz do stacyjki, do zacisku, na którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#9 Post autora tematu 07 Sie 2010 20:47   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


a jak w t-25 kluczyk wraca i jak się przekręci to jet prąd a jak się puści to niema to tam musi być podłączony plus na stale czy tylko w czasie włączania rozrusznika

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
andrzej0769
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 315
Miasto: Rzejowice

andrzej0769
Poziom 16
Post#10 07 Sie 2010 21:00   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


T-25 nie ma prądu po zapłonie,włącznik masy włącza zasilanie ,stacyjka ma tylko rozruch.Zacisk +idzie z amperomierza,przy plusie kontrolka,ten niżej obrotomierz u ciebie nie występuje.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#11 Post autora tematu 07 Sie 2010 21:29   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


No wiec żeby nie było wątpliwości podaje tu kilka fotekAlternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1353
Miasto: Nibylandia

krzysiek7
Poziom 21
Post#12 07 Sie 2010 21:44   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Zostaw to wyjście "B" w spokoju, to jest wyjście prądu przemiennego z jednej fazy stojana. Wyjście "C" czyli to środkowe to kontrolka, a "+" to już wszyscy Ci powiedzieli.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#13 Post autora tematu 07 Sie 2010 22:27   

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


viper555 napisał:
Z lewej strony + czyli akumulator, środkowy to szczotka czyli zasilanie po zapłonie, i pierwszy z prawej B czyli wzbudzenie -kontrolka.P
no wiec B czy C jest wzbudzenie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1353
Miasto: Nibylandia

krzysiek7
Poziom 21
Post#14 07 Sie 2010 22:32   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


"C" jest wzbudzenie, "B" zostawiasz wolne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#15 Post autora tematu 07 Sie 2010 23:02   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


ale C po rusku czy c w kolejności A+ B niby U a C to B sory ze pytam ale tak mi namieszali w głowie ze nie wiem jak mam to podłączyć

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1353
Miasto: Nibylandia

krzysiek7
Poziom 21
Post#16 07 Sie 2010 23:18   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Tak jak na zdjęciu.
Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
viper555
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro


Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 4376

viper555
spec od auto-elektro
Post#17 08 Sie 2010 07:51   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Może zacznijmy od tego że ,jest to alternator obcowzbudny nie posiadający diod wzbudzenia dlatego na uzwojenie wzbudzenia podaje się napięcie 12V a styk B służy do podłączenia przekaźnika kontrolki z blokadą rozrusznika.P

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
andrzej0769
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 315
Miasto: Rzejowice

andrzej0769
Poziom 16
Post#18 08 Sie 2010 08:13   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Kolego tak jak napisałem wcześniej B to obrotomierz i to zostawiasz.Twój alternator montowany jest w nowszych MTZ ,Belarus ,Pronar. T-25 ma 400W ten ma 700W i występuje z różnymi regulatorami ,osobiście spotkałem się z siedmioma,jedne z nich miały regulację zima -łato.Najnowszy to okrągły ,odpowiednik polski regulatora to Maluch 126p.Podłącz tak jak napisałem .

Dodano po 1 [minuty]:

Viper mylisz się

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
viper555
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro


Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 4376

viper555
spec od auto-elektro
Post#19 08 Sie 2010 08:30   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


andrzej0769 napisał:

Viper mylisz się


Zgadza się wyjście na kontrolkę jest zablokowane obudową teraz widzę że to jest obrotomierz.P

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#20 Post autora tematu 08 Sie 2010 10:44   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


no to tak podsumowując to + trzeba podłączyć do plusa w akumulatorze c czyli wzbudzenie trzeba podłączyć do wyjścia z lampki a do drugiego wyjścia trzeba podłączyć minus czyli masę a ten trzeci B zostawić pusty

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1353
Miasto: Nibylandia

krzysiek7
Poziom 21
Post#21 09 Sie 2010 08:41   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Kolego Damianson14, o jakiej masie piszesz? Nikt przecież nic nie pisał żebyś pod ten zacisk cokolwiek dołączał. Poza tym widzę że już w pierwszym Twoim poście jest nieścisłość na zdjęciu i pewnie stąd to całe zamieszanie. Zaznaczyłeś zacisk, który każdy zinterpretował jako rosyjską literę "C", ale wtedy ogonek powinien być nie po lewej tylko po prawej stronie. Tam jest po prostu mało czytelna rosyjska litera "D", a to oznacza że jest to wyjście z diod wzbudzenia i należy go dołączyć do kontrolki o czym i ja i kolega andrzej0769 już pisaliśmy wcześniej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#22 Post autora tematu 09 Sie 2010 09:20   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


no tak ale do kontrolki trzeba podłączyć minus i zacisk od alternatora od wzbudzeniaAlternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? czy tak jak na obrazku?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1353
Miasto: Nibylandia

krzysiek7
Poziom 21
Post#23 09 Sie 2010 10:19   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Do kontrolki dołączasz plus.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#24 Post autora tematu 09 Sie 2010 10:35   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


ale plus od alternatora co idzie czy od akumulatora

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#25 09 Sie 2010 10:55   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Damianson14 napisał:
ale plus od alternatora co idzie czy od akumulatora

Przecież jedno z drugim jest połączone - co za różnica, ważne żeby przez jakiś styk - w stacyjce czy gdziekolwiek.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1353
Miasto: Nibylandia

krzysiek7
Poziom 21
Post#26 09 Sie 2010 12:35   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


W tym temacie masz schematy: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1637970-0.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Sie 2010 12:35   



Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#27 Post autora tematu 09 Sie 2010 20:24   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


no to zrobiłem tak plus podłączyłem do amperomierza a wzbudzenie przez kontrolkę do tego plusa w amperomierzu a B zostawiłem bo nie wiem co jest potrzebne żeby to podłączyć .

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

alternator pochodził z 5 minut na wysokich obrotach i zrobił się ciepły czy tak powinno być

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1353
Miasto: Nibylandia

krzysiek7
Poziom 21
Post#28 09 Sie 2010 21:31   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


A mierzyłeś napięcie ładowania?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Sie 2010 21:31   



Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50

Damianson14
Poziom 10
Post#29 Post autora tematu 09 Sie 2010 21:33   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


nie bo narazie nie mam czym ładuje na 15 amper a ile volt to nie wiem
A on powinien być zimny czy trochę ciepły

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1353
Miasto: Nibylandia

krzysiek7
Poziom 21
Post#30 09 Sie 2010 22:18   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


W każdym pracującym alternatorze część energii jest tracona w postaci ciepła. Prąd ładowania jest w normie. Dobrze by było zrobić pomiar napięcia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Sie 2010 22:18   



Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Ursus C-330 Alternator Magneton - Jak podłączyć ten alternator? (18)
Alternator - Jak podłączyć ten alternator. (11)
Jak podłączyć alternator? (5)
Jak podłączyć alternator??? (27)
Jak podłączyć alternator? (22)
Alternator, jak podłączyć ? (3)
Jak podłączyć alternator w ciągniku ? (7)
Jak podłączyć ten alternator? (8)
Alternator VW w gaziku. Jak podłączyć? (1)
Alternator mitshubishi jak podłączyć (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.043 seconds

elektroda.pl temat RSS