Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki ->Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#1 06 Sie 2010 13:08  Autor tematu   

Alternator z 3 wyjsciami


Mam problem, kupiłem alternator i ma on 3 wyjścia śrubek.
Wiem, ze plus trzeba podłączyć pod amperomierz a co z resztą?
Któraś idzie do wzbudzenia? Tylko, która.
A co z 3.
Podaję zdjęcie:
Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukaszsobek123
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Pabianice
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 74
Pomógł: 1
Ocena postów: 13
lukaszsobek123
Poziom 11
Post#2 06 Sie 2010 14:50    

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


Do jakiego dokładnie ciągnika ma być zamontowany ten alternator??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#3 06 Sie 2010 16:21  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


do t-25A2 Czyli do wladmirca ale chodzi mi tylko zeby ktos opisal do czego podlaczyc te 3 sruby

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
viper555
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro
Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 4377
Pomógł: 581
Ocena postów: 96
viper555
spec od auto-elektro
Post#4 06 Sie 2010 18:15    

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


Z lewej strony + czyli akumulator, środkowy to szczotka czyli zasilanie po zapłonie, i pierwszy z prawej B czyli wzbudzenie -kontrolka.P

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#5 06 Sie 2010 18:42  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


to te polskie niby U to szczotka to gdzie mam to doprowadzic gdzie to podlaczyc

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Grzegorz_madera
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 1444
Pomógł: 78
Ocena postów: 68
Grzegorz_madera
Poziom 21
Post#6 07 Sie 2010 12:04    

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


viper555 napisał:
Z lewej strony + czyli akumulator, środkowy to szczotka czyli zasilanie po zapłonie, i pierwszy z prawej B czyli wzbudzenie -kontrolka.P

Tak dla ścisłości, to ten alternator nie ma szczotek. Wiadomo o co Ci chodzi z tym podłączeniem, jednak piszę dlatego żeby mniej doświadczeni użytkownicy nie zadawali pytań typu: "Słyszałem, że ten alternator nie ma szczotek. Czy to prawda?"

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#7 07 Sie 2010 16:05  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


czyli co to jest ta srubka w srodku

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Grzegorz_madera
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 1444
Pomógł: 78
Ocena postów: 68
Grzegorz_madera
Poziom 21
Post#8 07 Sie 2010 17:11    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


To co napisał kolega @viper555, czyli zasilanie po zapłonie. Podłączasz do stacyjki, do zacisku, na którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#9 07 Sie 2010 20:47  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


a jak w t-25 kluczyk wraca i jak się przekręci to jet prąd a jak się puści to niema to tam musi być podłączony plus na stale czy tylko w czasie włączania rozrusznika

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
andrzej0769
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Rzejowice
Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 315
Pomógł: 25
Ocena postów: 11
andrzej0769
Poziom 16
Post#10 07 Sie 2010 21:00    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


T-25 nie ma prądu po zapłonie,włącznik masy włącza zasilanie ,stacyjka ma tylko rozruch.Zacisk +idzie z amperomierza,przy plusie kontrolka,ten niżej obrotomierz u ciebie nie występuje.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#11 07 Sie 2010 21:29  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


No wiec żeby nie było wątpliwości podaje tu kilka fotekAlternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#12 07 Sie 2010 21:44    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Zostaw to wyjście "B" w spokoju, to jest wyjście prądu przemiennego z jednej fazy stojana. Wyjście "C" czyli to środkowe to kontrolka, a "+" to już wszyscy Ci powiedzieli.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#13 07 Sie 2010 22:27  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami Pilne


viper555 napisał:
Z lewej strony + czyli akumulator, środkowy to szczotka czyli zasilanie po zapłonie, i pierwszy z prawej B czyli wzbudzenie -kontrolka.P
no wiec B czy C jest wzbudzenie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#14 07 Sie 2010 22:32    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


"C" jest wzbudzenie, "B" zostawiasz wolne.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#15 07 Sie 2010 23:02  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


ale C po rusku czy c w kolejności A+ B niby U a C to B sory ze pytam ale tak mi namieszali w głowie ze nie wiem jak mam to podłączyć

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#16 07 Sie 2010 23:18    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Tak jak na zdjęciu.
Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
viper555
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro
Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 4377
Pomógł: 581
Ocena postów: 96
viper555
spec od auto-elektro
Post#17 08 Sie 2010 07:51    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Może zacznijmy od tego że ,jest to alternator obcowzbudny nie posiadający diod wzbudzenia dlatego na uzwojenie wzbudzenia podaje się napięcie 12V a styk B służy do podłączenia przekaźnika kontrolki z blokadą rozrusznika.P

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
andrzej0769
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Rzejowice
Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 315
Pomógł: 25
Ocena postów: 11
andrzej0769
Poziom 16
Post#18 08 Sie 2010 08:13    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Kolego tak jak napisałem wcześniej B to obrotomierz i to zostawiasz.Twój alternator montowany jest w nowszych MTZ ,Belarus ,Pronar. T-25 ma 400W ten ma 700W i występuje z różnymi regulatorami ,osobiście spotkałem się z siedmioma,jedne z nich miały regulację zima -łato.Najnowszy to okrągły ,odpowiednik polski regulatora to Maluch 126p.Podłącz tak jak napisałem .

Dodano po 1 [minuty]:

Viper mylisz się

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
viper555
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro
Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 4377
Pomógł: 581
Ocena postów: 96
viper555
spec od auto-elektro
Post#19 08 Sie 2010 08:30    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


andrzej0769 napisał:

Viper mylisz się


Zgadza się wyjście na kontrolkę jest zablokowane obudową teraz widzę że to jest obrotomierz.P

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#20 08 Sie 2010 10:44  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


no to tak podsumowując to + trzeba podłączyć do plusa w akumulatorze c czyli wzbudzenie trzeba podłączyć do wyjścia z lampki a do drugiego wyjścia trzeba podłączyć minus czyli masę a ten trzeci B zostawić pusty

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#21 09 Sie 2010 08:41    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Kolego Damianson14, o jakiej masie piszesz? Nikt przecież nic nie pisał żebyś pod ten zacisk cokolwiek dołączał. Poza tym widzę że już w pierwszym Twoim poście jest nieścisłość na zdjęciu i pewnie stąd to całe zamieszanie. Zaznaczyłeś zacisk, który każdy zinterpretował jako rosyjską literę "C", ale wtedy ogonek powinien być nie po lewej tylko po prawej stronie. Tam jest po prostu mało czytelna rosyjska litera "D", a to oznacza że jest to wyjście z diod wzbudzenia i należy go dołączyć do kontrolki o czym i ja i kolega andrzej0769 już pisaliśmy wcześniej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#22 09 Sie 2010 09:20  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


no tak ale do kontrolki trzeba podłączyć minus i zacisk od alternatora od wzbudzeniaAlternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? czy tak jak na obrazku?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#23 09 Sie 2010 10:19    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Do kontrolki dołączasz plus.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#24 09 Sie 2010 10:35  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


ale plus od alternatora co idzie czy od akumulatora

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#25 09 Sie 2010 10:55    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


Damianson14 napisał:
ale plus od alternatora co idzie czy od akumulatora

Przecież jedno z drugim jest połączone - co za różnica, ważne żeby przez jakiś styk - w stacyjce czy gdziekolwiek.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#26 09 Sie 2010 12:35    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


W tym temacie masz schematy: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1637970-0.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#27 09 Sie 2010 20:24  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


no to zrobiłem tak plus podłączyłem do amperomierza a wzbudzenie przez kontrolkę do tego plusa w amperomierzu a B zostawiłem bo nie wiem co jest potrzebne żeby to podłączyć .

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

alternator pochodził z 5 minut na wysokich obrotach i zrobił się ciepły czy tak powinno być

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#28 09 Sie 2010 21:31    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


A mierzyłeś napięcie ładowania?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Damianson14
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 50
Ocena postów: 2
Damianson14
Poziom 10
Post#29 09 Sie 2010 21:33  Autor tematu   

Re: Alternator z 3 wyjsciami


nie bo narazie nie mam czym ładuje na 15 amper a ile volt to nie wiem
A on powinien być zimny czy trochę ciepły

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#30 09 Sie 2010 22:18    

Re: Alternator z 3 wyjsciami


W każdym pracującym alternatorze część energii jest tracona w postaci ciepła. Prąd ładowania jest w normie. Dobrze by było zrobić pomiar napięcia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Alternator z 3 wyjsciami- jak podłączyć? 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Ursus C-330 Alternator Magneton - Jak podłączyć ten alternator? (18)
Alternator - Jak podłączyć ten alternator. (11)
Jak podłączyć alternator? (5)
Jak podłączyć alternator??? (27)
Jak podłączyć alternator? (22)
Alternator, jak podłączyć ? (3)
Jak podłączyć alternator w ciągniku ? (7)
Jak podłączyć ten alternator? (8)
Alternator VW w gaziku. Jak podłączyć? (1)
Alternator mitshubishi jak podłączyć (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS