Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra
Autor
Wiadomość
19Koza94
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 30
Miasto: Ruda Śląska

Post#1 Post autora tematu 06 Sie 2010 18:48   

Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Witam

Niedawno kupiłem nowy komputer i wpadłem na pomysł by starego nie sprzedawać, a używając go i podłączyć do internetu. Posiadam internet Vectra 1mb przez modem Scientific Atlanta EPC2100R2. Modem ma 2 wyjścia - RJ45 i wyjście na kabel USB który był w zestawie. Podłączyłem jeden komputer prze RJ45 a drugi prze USB i działał tylko jeden. Zresetowałem modem działał drugi, ale pierwszy znowu nie i tak na zmianę. Postanowiłem spróbować przez router. Udało mi się załatwić router SMC EtherE2 Hub 3605T. Podłączyłem i znowu po resecie modemu jeden działa drugi nie i odwrotnie. 4 godziny szukam i żadnej pomocy nigdzie nie znalazłem. Do modemu mam płytkę ze sterownikami do USB, a do routera płytki żadnej nie mam.
No to pytanie: jak to podłączyć i skonfigurować żeby obydwa komputery działały?

PS. moja wiedza o komputerach jest wyrywkowa ale postaram się ją poszerzyć jak czegoś nie będę wiedział.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sie 2010 18:48   





Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17764
Miasto: Adort Kele

Post#2 06 Sie 2010 19:33   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


modem === (port WAN/Internet)[router](porty LAN) === (komp1, komp2)

Masz jakis podręcznik (PDF plik) to twojego routera ? Daj linka albo zamieść.
Powrót do góry
   
19Koza94
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 30
Miasto: Ruda Śląska

Post#3 Post autora tematu 06 Sie 2010 19:40   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Niestety nie mam żadnego podręcznika, w internecie niczego tez nie znalazłem po polsku. a tak jak napisałeś mam podłączone no i jest tak jak pisałem.
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17764
Miasto: Adort Kele

Post#4 06 Sie 2010 19:44   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Podłącz komputer do modemu kablem RJ45
[modem] ==RJ45=== [komputer]

Upewnij się że masz internet, uruchom CMD.exe, wpisz
ipconfig /all

załącz obrazek

> niczego tez nie znalazłem po polsku.
może być po anielsku.

Czy wiesz jak wejść na konfigurację rotuera ? Byłeś tam ? coś ustawiałeś ?

połącz
[modem] ==RJ45=== (port WAN/Internet)[router](port LAN/Ethernet) == komp1

Upewnij się że modem wpięty do portu WAN routera !
Uruchom CMD.exe, wpisz
ipconfig /all

załącz wynik.
Powrót do góry
   
19Koza94
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 30
Miasto: Ruda Śląska

Post#5 Post autora tematu 06 Sie 2010 19:50   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


W konfigurację routera nie wchodziłem i nie wiem jak tam wejść, szukam teraz instrukcji, jak znajdę to wkleję. Internet mam bo teraz na takiej konfiguracji siedzę.
Dodaję wiersz polecenia Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17764
Miasto: Adort Kele

Post#6 06 Sie 2010 19:57   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Podłącz komptuer do portu Ether/Lan routera i pokaż "ipconfig /all"

Dodano po 5 [minuty]:

http://artofhacking.com/etc/passwd-scientificatlanta.htm

Domyślna brama lub DHCP serwer to będzie IP routera.
http://artofhacking.com/etc/passwd-scientificatlanta.htm <= hasło.
Powrót do góry
   
19Koza94
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 30
Miasto: Ruda Śląska

Post#7 Post autora tematu 06 Sie 2010 19:57   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Właśnie tak jest podłączone teraz i podczas robienia ipconfig/all też tak było. Może router jest uszkodzony? Wszystkie diody przy podłączonych portach świecą i migają.
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17764
Miasto: Adort Kele

Post#8 06 Sie 2010 19:58   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Opisz jakie masz porty na routerze i do którego portu wpięty jest modem i do którego komputer.
Opisz jak zachowują się diody.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sie 2010 19:58   





Powrót do góry
   
19Koza94
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 30
Miasto: Ruda Śląska

Post#9 Post autora tematu 06 Sie 2010 20:05   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


[1x] [2x] [3x] [4x] [5x]--or--[Daisy Chain]

Modem >daisy chain>router>(1X> Komp1) (2X komp2)

Diody daisy chain i 1x migają razem x1 to komputer który jest aktualnie w sieci. Dioda 2x świeci jedno stale
.
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17764
Miasto: Adort Kele

Post#10 06 Sie 2010 20:15pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


To sprawa jasna, ten "router" to "Hub" jak nazwa wskazuje, czyli jakby switch, tym tego łącza na dwa komputery nie podzielisz.

Zaopatrz się w router - prawdziwy. Dowolny router DSL wystarczy, na wszelki wypadek lepiej żeby miał MAC Clone funkcje. A routery WIFI nie dużo droższe więc może router DSL WIFI.
Powrót do góry
   
19Koza94
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 30
Miasto: Ruda Śląska

Post#11 Post autora tematu 06 Sie 2010 22:15   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Aha. W takim razie dziękuję za pomoc."Pomógł" leci do ciebie
Powrót do góry
   
rekcaH
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 67

Post#12 06 Sie 2010 22:33pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


tak tylko przez router da się w vectrze czyli internet od vectry(kabel)->Scientific Atlanta->router->wifi, komputery
mam internet z vectry i jest 1 rozwiązanie aby nie kupować routera tylko co miesiąc musisz Im płacić bodajże 10zł za podłączenie przez Scientific Atlanta 2 kompów jednocześnie(rj45 i usb). Podłączałem tak jak Ty i ten sam objaw działa tylko 1 komp. Musisz iść do BOK w Twoim mieście i powiedzieć, że chciałbyś podłączyć 2 komputery do Scientific Atlanta i oni dopiero jakoś to robią być może wymieniają sprzęt lub go jakoś modyfikują
Powrót do góry
   
19Koza94
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 30
Miasto: Ruda Śląska

Post#13 Post autora tematu 06 Sie 2010 23:47   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


@Scania1994 dzwoniłem dzisiaj do obsługi technicznej i jedynie proponowali mi rozwiązanie z dopłatą. Nikt tam nic na ten temat nie wspominał. Są jakies podstawy prawne żeby mi to musieli zrobić?
Powrót do góry
   
rekcaH
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 67

Post#14 07 Sie 2010 10:37   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Chodzi Ci o podłączenie 2 kompów jednocześnie do atlanty tak? Oni właśnie sobie życzą za takie rozwiązanie dopłat. Ponieważ kupiłeś internet 1mb http://www.vectra.pl//jeden-mb,2,1,1.html i tam pisze: "max. liczba komputerów możliwych do podłączenia przez Klienta - 1" możesz podłączyć swój router(nielegalnie), bo powinieneś znów iść do nich i właśnie powiedzieć, że chcesz rozdzielić internet po routerze, i oni znów każą płacić(Aktywacja usługi to tylko 1,22 zł. A za pełną swobodę płacisz tylko 10 zł brutto doliczone do abonamentu.) sobie i dostajesz badziewny router od Nich( http://www.vectra.pl//wi-fi,2,3,2.html ) Tak, że lepszym rozwiązaniem jest podpiąć(nielegalnie) swój router i mieć podział neta bez płacenia im kasy. internet od nich->atlanta->rj45->router->wifi,lan
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17764
Miasto: Adort Kele

Post#15 07 Sie 2010 17:43   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Cytat:
am pisze: "max. liczba komputerów możliwych do podłączenia przez Klienta - 1" możesz podłączyć swój router(nielegalnie),


No ale przecież kolega _na pewno_ nie będzie naruszał regulaminu, Kolega będzie _zawsze_ wyłączał jeden komputer przed podłączeniem drugiego. To że router pozwala na podłączenie wielu komputerów i dostawca tego nie może wykryć to nie znaczy że autor tego postu pędzie tak postępował. Router służy autorowi _jedynie_ do podłączenia laptop bezrzewodowo. Autor tego postu jest z założenia uczyciwym klientem i będzie _na pewno_ się stosował do regulaminu dostawcy bez względu na to jak bezsensowne paragrafy tego regulaminu nie byłyby w naszym mniemaniu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Sie 2010 17:43   





Powrót do góry
   
rekcaH
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 67

Post#16 07 Sie 2010 21:20   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Tak pisząc post cały czas miałem na myśli istnienie regulaminu vectry w którym pisze m.in:
Cytat:
3.11. Naruszeniem Regulaminu przez Abonenta jest:
a. dołączanie do Sieci urządzeń telekomunikacyjnych, nie spełniających wymagań określonych przez obowiązujące przepisy prawa, lub urządzeń nie przeznaczonych do dołączania do sieci telekomunikacyjnej,
b. dołączanie do Sieci urządzeń telekomunikacyjnych w punktach nie będących jej zakończeniem,
c. korzystanie z sieci w sposób niezgodny z jej przeznaczeniem i mogący powodować zakłócenia w jej działaniu lub mający negatywne konsekwencje dla innych użytkowników,
d. samowolna ingerencja ze strony Abonenta w Przyłącze, jego uszkodzenie lub nieuprawniona rozbudowa,
e. udostępnienie Przyłącza lub Urządzenia Abonenckiego lub sygnału, choćby nieumyślnie, osobom trzecim bez zgody Dostawcy Usług, w tym: podłączenie dodatkowego urządzenia do Przyłącza lub umożliwienie korzystania z Usługi za pomocą Sieci poza Lokalem Abonenta,
f. dokonywanie jakichkolwiek zmian technicznych (programowych lub sprzętowych) w udostępnionym Urządzeniu Abonenckim, w tym także używanie niezgodnie z przeznaczeniem, łamanie zabezpieczeń, przerabianie oraz kopiowanie Karty Dostępu Warunkowego i innych Urządzeń Abonenckich,
g. podłączenie nieautoryzowanego Urządzenia Abonenckiego lub dodatkowego sprzętu odbiorczego bez wykupienia przez Abonenta stosownej Usługi Dodatkowej, określonej w aktualnym Cenniku Dostawcy Usług.

3.12. Naruszenie postanowień pkt. 3.10. i 3.11. może skutkować:
a. zawieszeniem dostarczania Usług lub Usług Dodatkowych,
b. zablokowaniem dostępu do Usług i rozwiązaniem Umowy bez zachowania okresu wypowiedzenia.
W przypadku naruszeń Regulaminu przez Abonenta, mogących skutkować po stronie Dostawcy Usług wyrządzeniem znacznej szkody lub/i powodujących znaczne utrudnienia w korzystaniu z Usług innym Abonentom Dostawcy Usług, Dostawca Usług może zastosować sankcje opisane w punkcie a i b bez wcześniejszego wezwania Abonenta do zaniechania naruszeń, informując go jednocześnie w formie pisemnej o przyczynie zaprzestania świadczenia Usług, określonych powyżej w pkt. a i b.
W przypadku naruszenia Regulaminu przez Abonenta w innym zakresie niż wskazany wyżej (nie wyrządzającym szkody/nie utrudniającym korzystania), Abonent wzywany będzie na piśmie oraz na adres poczty elektronicznej (jeżeli taką przyjęto formę kontaktu) do niezwłocznego zaprzestania działań niezgodnych z Regulaminem w terminie nie dłuższym niż 3 dni robocze, z zagrożeniem, iż niezachowanie się do niniejszego wezwania skutkować będzie zastosowaniem sankcji przewidzianych w punkcie a i b.

Powrót do góry
   
forestx
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4493
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#17 07 Sie 2010 22:19   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Cytat:
e. udostępnienie Przyłącza lub Urządzenia Abonenckiego lub sygnału, choćby nieumyślnie, osobom trzecim bez zgody Dostawcy Usług, w tym: podłączenie dodatkowego urządzenia do Przyłącza lub umożliwienie korzystania z Usługi za pomocą Sieci poza Lokalem Abonenta,
- czyli w obrębie lokalu nikt ci nie zabrania podpięcia więcej niż jednego komputera.
Pozostaje pytanie:
- czy wolisz płacić 10zł miesięcznie i korzystać z USB i wyjścia ethernetowego, lub podpiąć posiadany hub i nim dzielić łącze
- kupić router
Powrót do góry
   
19Koza94
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 30
Miasto: Ruda Śląska

Post#18 Post autora tematu 08 Sie 2010 13:46   

Re: Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra


Najbardziej wolałbym podłączyć posiadanego huba tylko nie wiem jak go skonfigurować :/

Za niedługo przyjdzie do mnie znajomy ze swoim routerem i sprawdzimy czy jakbym kupił router to by działało.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Podłączenie routera do modemu w sieci Vectra
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie modemu THOMSON TCM 420 i routera TL-WR340G (9)
Antena CDMA - podłączenie do modemu/routera gsm (4)
podłączenie drugiego routera lub modemu (8)
podłączenie do PC routera i modemu huawei e173 (1)
Podłączenie modemu 3G do routera bez USB (2)
Modem, Router - Konfiguracja Modemu i Routera w sieci domowej (2)
Podłączenie modemu usb do routera. (1)
komplikacje w sieci po wymianie routera-modemu (2)
Podłączenie routera i modemu klablem aby pracowały w jednej sieci. (7)
Podłączenie routera linksys WRT54G2 do modemu UPC (Atlanta) (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS