FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Końcówki mocy

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Końcówki mocy
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 08 Sep 2004 16:53   

Końcówki mocy

Mam takie ptanie co jest powodem, że w starych radiach się tak często przepalają końcówki mocy, mam wzmacniacz diora kleopatra 2 i b.często mam ten problem; przepalkają się nawet same z siebie przynajmniej raz na rok, a jak się zacznei kręcić kabelkami to już murowane........ :( W nowych radiach juz chyba tego problemu nie ma, mam wieżę philipsa , ciąglę wyłączam przełączm kable w czasie grania i nie ma mowy o jakiś spaleniach. Czym to jest spowodowane

P.S: Mam pytanie gdzie można zkupić używane radia, kolumny głośniki itd. w Warszawie(oprócz bazarów )
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Sep 2004 16:53   

Back to top

janek11389
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 08 Sep 2004 17:24   

Re: Końcówki mocy

Witam! One nie przepalają się często, to jest wzmacniacz prawie z trzydziestoletnim stażem. Jest to wzmacniacz nie wyżyłowany, ma 25W i 300W tranzystorów w stopniu końcowym. Przy prawidłowo ustawionych prądach powinien chodzić bez problemu. Pierwszą przyczyną jest brak przeglądu. Po larach śruby trzymające końcówki popuszczą i traci się kontakt z radiatorem, co za tym idzie rośnie temperatura i efekt jest jaki jest. Ile razy kolega zajrzał do niego zanim się popsuł pierwszy raz, a ile razy kolega w tym okresie zajrzał pod maskę swego samochodu?
Pozdrawiam
Back to top

TanX12
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 Post from the author of the topic 08 Sep 2004 17:32   

hm.........................leżał przez 15lat w szafie od kilku lat go urzywam i mi.n co pół roku coś naprawima w nim więc chyba radiotechnik sprawdza stan(p.s. servis za naprawę końcówek mocy bierze 60zł czy to nie za dużo) :?: :?: :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Sep 2004 17:32   

Back to top

janek11389
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 08 Sep 2004 17:56   

Stanowczo za dużo, ale dla mechanika stanowczo za mało i za rzadko. A komu po wymianie końcówek by się chciało podpinać oscyloskop, to strata czasu, klient wróci i znowu kasiora. A to że leżał przez 15 lat, to jeszcze gorzej, nie ładowane elektrolity wysychają i potem zdziwienie, że nie był w ogóle używany. Z takim czymś to najlepiej do hobbysty, on ma czas i na pewno się do tego przyłoży
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Sep 2004 17:56   

Back to top

TanX12
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 Post from the author of the topic 08 Sep 2004 18:56   

Końcówki mocy

Ej..a może mi powiedz ile powinien wziąśc elektryk za naprawę końcówek mocy, i jezce jedno, nie wiem skąd jesteś, ale czy nie znasz jkiegoś solidnego(solidniejszego od mojego)servisu RTV w Warszawie
Back to top

janek11389
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 08 Sep 2004 19:03   

Najlepiej jak sobie sam naprawisz, a koledzy na forum chętnie pomogą. Napisz czy posiadasz jakiś miernik i jak u Ciebie z tą wiedzą elektroniczną.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Końcówki mocy
Page 1 of 1
Similar topics
Zabezpieczenie końcówki mocy. (8)
Zmiana końcówki mocy (2)
wymiana końcówki mocy (5)
Końcówki mocy wcz (22)
Końcówki mocy w CB (11)
Końcówki mocy (7)
Końcówki mocy (5)
Końcówki mocy (Boschmann) (2)
Włączanie końcówki mocy (8)
Wymiana końcówki mocy (2)