FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#31 17 Sep 2010 09:43   

Re: Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów

Panie autorze projektu, wypadałoby napisać na wstępie, że przedwzmacniacz to nic innego jak kit firmy Jabel z płytką w wersji stereo.
http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-044.pdf

Poprzednia wersja była jego 100% kopią.

Pozdrawiam ;)
Back to top

mirley
Poziom 16
Poziom 16

Post#32 Post from the author of the topic 17 Sep 2010 15:20   

Schemat znalazłem w internecie kilka lat temu... nie wnikam skąd pochodził

Wersja schematu stereo wraz z płytką jest zrobiona przeze mnie
Back to top

girgi
Poziom 10
Poziom 10

Post#33 25 Sep 2010 15:42   

A ja mam taie pytanie...

Zmontowałem sobie ten układzik i chodzi, ale mam pewne wątpliwości.
Otóź mój egzemplarz raczej nic nie "wzmacnia" jedynie przy pełnej głośności można powiedzieć iż ma poziom sygnału taki jak zródło.

Regulacja basu i sopranu działa - podbija az do przesady ;-) taka charakterystyka wiadomo.

Dodatkowo niewiem czy się aby nie mylę, ale zdaje się iż nieco osłabione sa srednie tony.

Jakies porady? Co mogę sprawdzić i ew. poprawic?
Back to top

pawel_aa
Poziom 20
Poziom 20

Post#34 10 Oct 2010 09:12   

girgi wrote:
A ja mam taie pytanie...

Zmontowałem sobie ten układzik i chodzi, ale mam pewne wątpliwości.
Otóź mój egzemplarz raczej nic nie "wzmacnia" jedynie przy pełnej głośności można powiedzieć iż ma poziom sygnału taki jak zródło.

Regulacja basu i sopranu działa - podbija az do przesady ;-) taka charakterystyka wiadomo.

No cóż, autor projektu nie kwapi się z odpowiedzią, więc ja wyjaśnię.

Regulator pasywny umożliwia regulację niskich i wysokich częstotliwości ale obniża poziom całego sygnału około 20dB.
Zastosowanie aktywnych elementów powoduje, że cały układ posiada wzmocnienie równe 1, czyli na wyjściu otrzymujemy sygnał dokładnie o takim samym poziomie jak na wejściu.

girgi wrote:

Dodatkowo niewiem czy się aby nie mylę, ale zdaje się iż nieco osłabione sa srednie tony.

Jakies porady? Co mogę sprawdzić i ew. poprawic?

Schemat tego przedwzmacniacza ma status "znaleziony w internecie" więc chyba niczego się więcej nie dowiemy na ten temat.
Polecam skopiować przedwzmacniacz z jakiegoś polskiego wzmacniacza z lat 80-tych (np. WS304S).
Back to top

Son Goku
Poziom 6
Poziom 6

Post#35 16 Nov 2010 23:05   

Witam czy owy regulator posiada miękka charakterystykę chodzi mi o jakość tonów niskich czy są miękkie i niskie bo układ radmora według mnie gra ale bas ma kiepski tłoczący się , dudniący a nie ten niski bas. Miałem schemat wzmacniacza philipsa 606 pamiętam że jego przedwzmacniacz eliminował ten efekt bas był niski aż do samych rejestrów może dlatego że kondensatory od tonów niskich są inaczej zamontowane na schemacie? Widzę na schemacie w philipsie 606 był też jeden kondensator jak jest na powyższym schemacie , a w innych układach klasycznych były 2 podłączone szeregowo kondensatory z tym że środek kondensatorów był podłączony do środkowej nóżki ślizgacza czy oba przykłady zmieniają charakterystykę podbicia tonów niskich ? Widziałem układy bez sprzężenia zwrotnego i tez ładnie działały pozdrawiam i proszę o odpowiedź. Czy owe kondensatory mają wpływ na ładniejszą charakterystykę?
Back to top

marian1981.02
Poziom 25
Poziom 25

Post#36 08 Apr 2012 19:56   

Zobacz schemat z Diory WS504.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Apr 2012 19:56   

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
przedwzmacniacz z regulacją barwy tonu, z wyjściem XLR (4)
Przedwzmacniacz Mosfet z regulacją barwy tonu (40)

Page generation time: 0.095 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed