| Author |
kpkamil Poziom 13

|
17 Sep 2010 09:43 Re: Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów |
|
|
|
Panie autorze projektu, wypadałoby napisać na wstępie, że przedwzmacniacz to nic innego jak kit firmy Jabel z płytką w wersji stereo.
http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-044.pdf
Poprzednia wersja była jego 100% kopią.
Pozdrawiam ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
mirley Poziom 16

|
17 Sep 2010 15:20 Re: Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów |
|
|
|
Schemat znalazłem w internecie kilka lat temu... nie wnikam skąd pochodził
Wersja schematu stereo wraz z płytką jest zrobiona przeze mnie
|
|
| Back to top |
|
 |
girgi Poziom 10

|
25 Sep 2010 15:42 Re: Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów |
|
|
|
A ja mam taie pytanie...
Zmontowałem sobie ten układzik i chodzi, ale mam pewne wątpliwości.
Otóź mój egzemplarz raczej nic nie "wzmacnia" jedynie przy pełnej głośności można powiedzieć iż ma poziom sygnału taki jak zródło.
Regulacja basu i sopranu działa - podbija az do przesady ;-) taka charakterystyka wiadomo.
Dodatkowo niewiem czy się aby nie mylę, ale zdaje się iż nieco osłabione sa srednie tony.
Jakies porady? Co mogę sprawdzić i ew. poprawic?
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel_aa Poziom 20

|
10 Oct 2010 09:12 Re: Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów |
|
|
|
| girgi wrote: |
A ja mam taie pytanie...
Zmontowałem sobie ten układzik i chodzi, ale mam pewne wątpliwości.
Otóź mój egzemplarz raczej nic nie "wzmacnia" jedynie przy pełnej głośności można powiedzieć iż ma poziom sygnału taki jak zródło.
Regulacja basu i sopranu działa - podbija az do przesady ;-) taka charakterystyka wiadomo. |
No cóż, autor projektu nie kwapi się z odpowiedzią, więc ja wyjaśnię.
Regulator pasywny umożliwia regulację niskich i wysokich częstotliwości ale obniża poziom całego sygnału około 20dB.
Zastosowanie aktywnych elementów powoduje, że cały układ posiada wzmocnienie równe 1, czyli na wyjściu otrzymujemy sygnał dokładnie o takim samym poziomie jak na wejściu.
| girgi wrote: |
Dodatkowo niewiem czy się aby nie mylę, ale zdaje się iż nieco osłabione sa srednie tony.
Jakies porady? Co mogę sprawdzić i ew. poprawic? |
Schemat tego przedwzmacniacza ma status "znaleziony w internecie" więc chyba niczego się więcej nie dowiemy na ten temat.
Polecam skopiować przedwzmacniacz z jakiegoś polskiego wzmacniacza z lat 80-tych (np. WS304S).
|
|
| Back to top |
|
 |
Son Goku Poziom 6

|
16 Nov 2010 23:05 Re: Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów |
|
|
|
Witam czy owy regulator posiada miękka charakterystykę chodzi mi o jakość tonów niskich czy są miękkie i niskie bo układ radmora według mnie gra ale bas ma kiepski tłoczący się , dudniący a nie ten niski bas. Miałem schemat wzmacniacza philipsa 606 pamiętam że jego przedwzmacniacz eliminował ten efekt bas był niski aż do samych rejestrów może dlatego że kondensatory od tonów niskich są inaczej zamontowane na schemacie? Widzę na schemacie w philipsie 606 był też jeden kondensator jak jest na powyższym schemacie , a w innych układach klasycznych były 2 podłączone szeregowo kondensatory z tym że środek kondensatorów był podłączony do środkowej nóżki ślizgacza czy oba przykłady zmieniają charakterystykę podbicia tonów niskich ? Widziałem układy bez sprzężenia zwrotnego i tez ładnie działały pozdrawiam i proszę o odpowiedź. Czy owe kondensatory mają wpływ na ładniejszą charakterystykę?
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
08 Apr 2012 19:56 Re: Przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją tonów |
|
|
|
Zobacz schemat z Diory WS504.