| Author |
rafcio363 Poziom 22

|
10 Aug 2010 21:07 Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
Witam.
Chciałem wydzielić z partycji D NTFS 238GB , 3GB FAT32 NA NOWĄ PARTYCJĘ.
W efekcie miało być D: 235GB i E:3GB, niestety partition magic podczas tej opcji zawiesił się przy 98% przy resize partition a 50%całości operacji.Po restarcie komputera widać tylko C, partiotion magic pokazuje tak:
Jak to ugryźć gdyż dane muszę z niej odzyskać, bynajmniej część z nich.
Dodano po 2 [minuty]:
W opcjach partion mogę nadać literę tej partycji - akutalnie niema żadnej.
Bezpieczniej będzie chyba najpierw wykonać kopię dysku 1 do 1?
I na nim operować bo mam taką możliwość.
|
|
| Back to top |
|
 |
JohnySpZOO Poziom 18

|
10 Aug 2010 21:21 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
Dokładnie tak.
Wszelkie prace podczas dokonywania odczytu/odzyskania danych powinno się przeprowadzać na kopii dysku/partycji. W innym wypadku istnieje duże prawdopodobieństwo iż dane zostaną nadpisane i odzyska ich nie będzie skuteczny.
Obrazu partycji możesz dokonać programikiem np. HDClone - darmowy program do tworzenia kopii partycji, oraz całych dysków twardych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Aug 2010 21:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
12 Aug 2010 00:42 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
Zgłosiłeś problem do supportu programu Partition Magic i jeśli tak, to co oni na to?
|
|
| Back to top |
|
 |
orkan_81 Poziom 11

|
12 Aug 2010 08:40 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1736138 Tam jest taki sam problem. Ten temet jest jeszcze otwarty to tam zobacz. Podaj numer błędu jaki został wyświetlony. Partition magic lubi sie zaciąć przy zapisie do tablicy wiec chyba masz większe szanse na naprawę. Czy on przekopiował wszystkie pliki?
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
12 Aug 2010 11:15 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
orkan_81 - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1118407.html
| Quote: |
2.
Uczestnictwo w forum oraz rozwiązywanie problemów jest darmowe. W związku z tym problemy zgłaszane do tego działu rozwiązujemy tylko i wyłącznie przy użyciu ogólnodostępnych i darmowych narzędzi programowych. Producenci programów komercyjnych posiadają swoje bardzo duże zaplecza techniczne oraz swoje supporty i dlatego użytkowników takich narzędzi uprasza się o korzystanie właśnie z pomocy producentów takiego oprogramowania. Jeśli nie byłeś w stanie rozwiązać swojego problemu przy użyciu komercyjnych narzędzi i wsparcia ich producentów, to opisz swój problem, a spróbujemy rozwiązać go na forum przy użyciu darmowych narzędzi. |
Dlatego chętnie bym się dowiedział co na to wsparcie tego programu powiedziało.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafcio363 Poziom 22

|
15 Aug 2010 18:53 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
Niestety nie potrafię znaleźć nic użytecznego w supporcie symanteca.PM błędów nie pokazał bo poprostu komp sie zawiesił.Zawiesić się mógł z innego powodu niż sam Partition Magic.
DMDE widzi pliki , niestety wiekszość jest uszkodzna, wszystkie *.exe część zdjęć nie działa, dalej nie sprawdzałem bo da się tylko odzyskać po 1 pliku naraz.
Chkdsk dał w zasadzie ten sam efekt co dmde czyli część plików nie da się prawidłowo odczytać.
PTedit po zmianie typu partycji z PQRP na NTFS też nic nie dał.
Załączam pełny skan ntfs z programu.
Proszę o pomoc, co dalej,czego użyć aby odzyskać pliki :cry:
Partycja miała 238GB (zajęte ok.160-190GB) miała być podzielona 235GB ntfs i 3,5Gb na FAT.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
ntfsscan.rar |
| Contents: |
|
| Filesize: |
21.97 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Aug 2010 18:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejlisek Poziom 21

|
15 Aug 2010 19:58 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
| rafcio363 wrote: |
| Niestety nie potrafię znaleźć nic użytecznego w supporcie symanteca.PM błędów nie pokazał bo poprostu komp sie zawiesił.Zawiesić się mógł z innego powodu niż sam Partition Magic. |
Chodzi o to, żeby wysłać emaila do Symanteca z opisem problemu i przedstawić odpowiedź od nich.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafcio363 Poziom 22

|
16 Aug 2010 07:29 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
Niestety support nic nie uradził, zmarnowane tylko 6godzin przed kompem..
|
|
| Back to top |
|
 |
netMaster Poziom 12

|
17 Aug 2010 23:20 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
z tego co pamiętam PM ma funkcje cofnij zmiany i rescue disk, czy to nie działa po ziwieszcze ?? tutaj bym szukał roziwązania + inf do symatec
mnie na szczęście nei zawiódł jeszcze PM ani z symantec ani jego wczesniejsze wersje.
pozdrawiam i życze odzyskania partycji
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Aug 2010 23:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
17 Aug 2010 23:51 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
| rafcio363 wrote: |
| Niestety support nic nie uradził |
Pokaż nam co napisałeś do Symanteca i co Ci odpowiedzieli.
|
|
| Back to top |
|
 |
yendreq Poziom 2

|
24 Aug 2010 12:14 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
a nie lepiej było użyć GEPARTED ja tylko jego stosuję to linuxowate stworzenie na live cd praktycznie te same opcje co PM i jakoś się do niego przyzwyczaiłem
a czy zrobiłeś kopię zapasową przed zabawą partycjami ????
bo to podstawa
jak to kolega mój mówił informatycy dzielą się na tych co robią kopie zapasowe i tych którzy będą je robić
|
|
| Back to top |
|
 |
kowalekk Poziom 3

|
24 Aug 2010 18:28 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
Nie sądzę by Symantec przyjechał i ci odzyskał.
Sprawdź czy w okolicy nie działa jakaś firma do odzyskiwania danych może coś uda im się odzyskać.
Ps. Jak już masz kopie 1 do 1 to spróbuj jakąś dystrybucją Linux typu:
Photorec, DD_Rescue bądź najlepszy Testdisk ale jest pod Windows ale występuje jako LiveCD np w Parted Magic polecam :D.
|
|
| Back to top |
|
 |
malik123 Poziom 11

|
31 Aug 2010 13:04 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
PM też mi coś takiego kiedyś zrobił, od tego czasu używam Paragon manager.
proponuję używać narzędzi tylko odzyskujących dane a nie naprawiających , robić wszystko ale nie ingerować nic w uszkodzony dysk. Dane zostały fizycznie przenoszone, ale jeśli to miało być 3gb to może tylko tyle danych stracisz. Zależy też czy np przed resizem konsolidowałeś wolne miejsce. Z tego co widzę zawiesił się przy zapisywaniu nowego rozmiaru większej partycji, a przed wydzieleniem nowej małej czyli już może po przeniesieniu wszystkich danych. A to że zostało 50% to poprostu drugo połowa zadania to stworzenie nowej partycji 3gb. Ja widzę że nie jest źle.
na początku użyj R-Studio świetny progs i będziesz od razu widział co można odzyskać i już część spróbować odzyskać.
Ja bym spróbował np przejechać dysk un-delate oczywiście kopie, i tam zaznaczyć jakich partycji ma szukać z podaniem tych właśnie co miały się utworzyć , jak pamietasz dokładnie ich namiary.
Te dane tam są, i podejrzewam że w całości , trzeba tylko je umiejętnie wydobyć :D
|
|
| Back to top |
|
 |
rafcio363 Poziom 22

|
26 Sep 2010 14:17 Re: Odzyskanie partycji i danych po nieudanym rozszerzeniu |
|
|
|
Wracając do tematu.
Odzyskałem ok.90% danych jak nie więcej.Pomógł program z strony Segate do mojego dysku.Dobrze że na to wpadłem bo już miałem dość.
Support Symanteca jest cieniutki po 3 sesjach po 2,3godz,+jedna telefoniczna 2godz,stwierdzili że nic nie poradzą i jest uszkodzona geometria dysku.Jedyne co podczas tych sesji potrafili zrobić to zmienić typ partycji i zrestartować kompa,ale plus dla nich za starania i dobre podejście.
Dziękuję za odzew,teraz już mam 2 dodatkowe dyski do kopii:D (nauczka na przyszłość)
|
|
| Back to top |
|
 |