FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problemy po zmianie karty graficznej i sterowników

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Problemy po zmianie karty graficznej i sterowników
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 11 Aug 2010 16:20   

Problemy po zmianie karty graficznej i sterowników

Mój problem na tyle się skomplikował, że nie będę go w stanie rozwiązać samodzielnie, więc proszę o pomoc.

Najpierw specyfikacja mojego komputera;
* Płyta główna: ASRock ConRoeXFire eSATA2
* Karta graficzna: GeForce 9300 GE
* Procesor: Pentium DualCore2 (chyba) 1.8GHz
* Pamięć: 512 RAM DDR3
* Zasilacz: Modecom Logic 400W ATX PFC
* System Windows XP Professional

Kupiłem nową kartę graficzną - GeForce 9300 GE, co wiązało się również ze zmianą kabla VGA na DVI. Początkowo wszystko się uruchomiło, a potem zainstalowałem najnowsze sterowniki... i koniec. Komputer się włączył, ale bez obrazu. Mogłem to tak zostawić, ale, głupi postanowiłem coś jeszcze zmienić.

Od jakiegoś czasu komputer miał problemy z rozruchem i zwaliłem to na baterię w płycie głównej. Po wymianie pojawił się błąd CMOS i nakaz zmiany daty. Niby bez problemów, ale później było gorzej. Komputer się zrestartował, a ja nie mogłem wejść w BIOS. Potem restartował się po Blue Screenie. Wiem, że należy zmienić tę opcję w BIOSie, ale nie mogę tam wejść, ani tym bardziej w system.

Wreszcie doszło do tego, że niby system się uruchamia, ale monitor już nie. Zmieniłem kartę na starszy model. Podłączenie DVI daje podobne rezultaty (w sensie nie widzę obrazu), ale już przy kablu VGA wszystko działa - poza tym, że nie mogę uruchomić systemu po bluescreenie.

Teraz monitor twierdzi, że jest "Brak sygnału", a komputer chodzi bez żadnych komunikatów - ani charakterystycznego piknięcia na początku ani typowego "powitania" Windows.

Wiem, że sterowniki coś zepsuły. Biorę pod uwagę problemy po wymianie baterii, chociaż robiłem to już parę razy i nie było problemów. Z góry mówię, że szukałem rozwiązań przez Google, ale nie odnalazłem podobnej sytuacji. Nie chciałbym też sięgać po format dysku, bo zwykle jakoś udawało mi się obejść bez tego.

Z góry bardzo dziękuję za pochylenie się nad problemem.

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Aug 2010 16:20   

Back to top

ow_ad
Poziom 7
Poziom 7

Post#2 11 Aug 2010 16:38   

Re: Problemy po zmianie karty graficznej i sterowników

co do braku obrazu na monitorze po kablu DVI sprawdź w ustawieniach monitora czy aby nie ma opcji wyboru źródła sygnału (miałem podobnie w jednej z 19 lcd samsunga nie pamiętam już modelu trzeba było ręcznie przestawić na DVI), jeżeli masz przejściówkę DVI-VGA to podłącz ją do gniazda DVI na karcie i przez nią monitor kablem VGA okażę się czy na gnieździe DVI jest obraz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Aug 2010 16:38   

Back to top

TrybAw
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 Post from the author of the topic 11 Aug 2010 20:58   

Re: Problemy po zmianie karty graficznej i sterowników

Mój monitor (Belinea 1745 S1) sam wybiera sygnał cyfrowy i analogowy, a teraz nie mogę zmienić nic w ustawieniach.

Wcześniej działał z podpiętym DVI, po zainstalowaniu sterowników uruchamia się wyłącznie z VGA. Po DVI działa... dziwnie - podobnie jak opisałem wyżej - nie włącza się, bez dźwięków (podwójny, szybki pisk z płyty czasami) a po restarcie potrafi kilka razy pod rząd restartować się zaraz po włączeniu.

Z VGA (starsza karta, nowa nie ma takiego wejścia) pojawia mi się wybór Trybu awaryjnego etc., ale po wybraniu któregokolwiek restart.

Dodano po 3 [godziny] 58 [minuty]:

Po całodziennym boju, znów jestem w punkcie wyjścia. Okazało się, że zresetowałem Bios. Udało mi się wreszcie pozmieniać ustawienia, tak aby komputer ruszył, ale już nowej karty nie uruchomiłem - komputer wciąż się nie włącza. Słyszę prace wentylatorów, diody świecą ale nic więcej.

W każdym razie temat chyba do zamknięcia bo odpowiedź już być może znajdę za pomocą google czy wyszukiwarki.

Dziękuję i pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Problemy po zmianie karty graficznej i sterowników
Page 1 of 1
Similar topics
Docinka gier po zmianie karty Graficznej ;/ (8)
Dziwne objawy po zmianie karty graficznej. (11)
Problem z podkręcaniem po zmianie karty graficznej. (9)
Zakłócenia na monitorze po zmianie karty graficznej (4)
Zawieszenia Komputera po zmianie karty graficznej? (15)
Trzeszczenie dźwięku po zmianie karty graficznej (6)
Problem z kompem po zmianie karty graficznej (4)
Problemy po instalacji sterowników karty graficznej (6)
czarny ekran w laptopie po zmianie sterowników karty graficznej (4)
Dysk zamula, po zmianie karty graficznej ... (23)

Page generation time: 0.115 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed