FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

port LPT komputera

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> port LPT komputera
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 09 Sep 2004 12:20   

port LPT komputera

na porcie LPT kompa jest napiecie okolo 3,5 volta, potrzebuje jednak z 2 pinów napiecia nie 3,5 volta ale 6 voltow - jak to zrobic, zastosowac transformatorek jakis? jak go dobrac? jak ma sie to do wydajnosci pradowej ktora wynosi 30mA? boje sie ze uszkodze port
please o pomoc :]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Sep 2004 12:20   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 09 Sep 2004 12:34   

Re: port LPT komputera

Trzeba zbudować jakąś miniaturową przetwornice, ale żeby z niej móc pobrać 30mA 6V potrzeba jej dostarczyć jakieś 60mA. Z jednej linii portu raczej tyle nie da się pociągnąć, trzeba by to zrobić z kilku linii. Dodatkowo dochodzi problem że nie można sterować szybko taką przetwornicą gdzyż wprowadza ona czas opóźnienie między włączeniem jej zasilania a uzyskaniem stabilnego napięcia na wyjściu. Konieczne jest aby układ przetwornicy pracował non-stop, a na jej wyjsciu znajdował się klucz tranzystorowy.
Back to top

pawelu50
Poziom 5
Poziom 5

Post#3 Post from the author of the topic 09 Sep 2004 20:14   

port LPT komputera

hmmmm
nie kumam - moglbys mi jeszcze pomoc, dziex
Back to top

yiabol
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 09 Sep 2004 20:26   

Jesli trudno CI jest zrozumiec odpowiedz elektryk to wątpie że uda Ci się to zrobić samemu... ;) (bez złośliwośći) :)
POZDRAWIAM :)
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 09 Sep 2004 20:44   

A nie możesz skorzystać z innego portu (USB, GamePort)?
Pobranie 60mA z LPT jest według mnie ryzykowne. Jedną linię portu można obciążyć prądem rzędu 4-5mA przy zachowaniu napięcia około 4,6 - 4,8V. Jeśli połączysz je wszystkie równolegle, jest szansa, że w sumie ich wydajność będzie odpowiednia. Jednakże (tak jak pisze elektryk) należy użyć przetwornicę podnoszącą napięcie. Dodatkowo połączone linie LPT (tylko linie danych !!!) należy zbuforować kondensatorem o pojemności około 220uF lub 470uF. Jednakże każda linia musi mieć rezystor zabezpieczający, aby nie przeciążyć portu. Poza tym musisz programowo zadbać, aby na porcie zawsze była wartość $0FF (255 - wszystkie linie w stanie "1"). Inaczej będzie problem. Schemat przetwornicy dostosowanej (niemal) do zasilania z LPT masz tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic109094.html
Popatrz na schemat - przetwornica daje 12V, ale jak usuniesz diodę Zenera i zmniejszysz wypełnienie przebiegu, będzie 6V. Do tego z 80% sprawności - przy dobrej regulacji.
Pozdrawiam.
Back to top

And!
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 10 Sep 2004 12:08   

Napisz do czego chcesz wykorzystać to 6V.
Może się okaże że rozwiązanie jest prostsze ?
Back to top

Retron
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 13 Sep 2004 06:55   

Jakis czas temu, robilem 8-mio kanalowy interfejs sterowania zewnetrznymi urzadzeniami za posrednictwem LPT. W konsekwencji kazdy pin z LPT sterowal jednym 2N3055. Jezeli chcecie wcisne schemacik.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Sep 2004 06:55   

Back to top

Retron
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 13 Sep 2004 07:26   

A... Ja sterowalem to wszystko przy pomocy programikow w Pascalu. Potem razem z kumplem (on jest bardziej zaawansowany jezeli chodzi o informatyke) zrobilismy programik w C++ pod Win 98. I tu pojawil sie problem. Win 98 (nie wiem jak inne OS'y) ma cos takiego jak dzielenie watku. Mianowicie przelacza prace procesora pomiedzy aktywnymi programami (tak w telegraficznym skrocie). Objawialo sie to tym, ze program sterujacy nie dzialal plynnie. Zatem, jezeli chodzi o sterownie szybkie (zmiany stanow co okolo 1 ms) to lepsze sa programiki dzialajace bezposrednio spod DOS'a.
Jeszcze jedno. Interfejs o ktorym wspomnialem, moze spokojnie przelaczac do 15A i napiecie do 60V. Mysle, ze wystarczy :D
Back to top

And!
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 13 Sep 2004 10:22   

Retron on chce uzyskć z LPT napięcie 6V (przynajmniej ja to tak rozumiem)

Co do anomalii z programem to masz racje. W przypadku szbkich zmian jest to odczuwalne. Gdy zaczyna pracować coś w tle to aplikacja wydłuża czasy przełączania albo przyspiesza, w każdym razie nie steruje właściwie.

Pod Dlephi próbowałem zwiększać priorytet wątku (osobny wątek na sterownie i osobny na okienko aplikacji) jest pewna różnica ale i tak potrafi się dziwnie zachowywać. Pozatym jak przesadzisz z priorytetem to wtedy jest problem bo PC słabo odpowiada.

Naszczęście dotyczy to tylko szybkich zmian.
Back to top

infocuss
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 30 Sep 2004 19:11   

Nie rozumiem jednego - jeżeli na wyjściu LPT jest napięcie stałe, to co w tym wszystkim robi transformator ?? I wydaje mi się, że te 6V ma być również stałe (poprawcie mnie jeśli się mylę), a w takim razie po co również przetwornica ??
pozdrawiam!
Back to top

And!
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 30 Sep 2004 19:53   

Transformator nie ma tam racji bytu (chyba że będziemy zmieniać stan linii z określną częstotliwością)

Przetwrnica mogła by podwyższyć napięcie do 6V.

Ja przedewszystkim pytam dlaczego i do czego 6V. Może 5V wystarczy.

A na transformator nie zwracałem uwagi ze względu na młodą rangę pawelu50.
Back to top

tomeeh
Poziom 19
Poziom 19

Post#12 15 Oct 2004 11:20   

A czy ktos walczył z portem LPT pod winXP? Moje śmieszne zabawki (typu diody LED), które podłączałem do LPT w W98 i ME działały bez zarzutu, natomiast pod winXP milczą. Dodam, że polecenia na LPT wysyłam z poziomu C++ przez komendę outportb(adres_portu,wartość). Ponadto mam też programator do logiki programowalnej ALTERA podłączany do LPT, i problem jest ten sam: w winXP programator w ogóle nie jest widzialny przez soft (maxplusII), mimo że pod W98 i ME spisuje się wyśmienicie.
Czy ktoś z elektroników, lub może raczej informatyków spotkał sie z takim problemem i zna sposób na jego rozwiązanie?
Back to top

Retron
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 15 Oct 2004 19:33   

Spróbuj odpalic pod prawym klawiszem (po kliknieciu na *.exe tego programu we wlasciwosciach, ostatnia zakladka) funkcjie uruchom w trybie zgodnosci z... (do wyboru kilka opcji).
Powinno pomoc!
Pozdrawiam.
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 15 Oct 2004 23:59   

Poszukaj informacji o UserPort. To niemalże remedium na kłopoty w XP.
http://www.vendetta.org/files/userport.zip
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Oct 2004 23:59   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 20 Oct 2004 21:38   

tomeeh wrote:
Ponadto mam też programator do logiki programowalnej ALTERA podłączany do LPT, i problem jest ten sam: w winXP programator w ogóle nie jest widzialny przez soft (maxplusII), mimo że pod W98 i ME spisuje się wyśmienicie.
A zajrzałeś do dokumentacji? Tam jest napisane że trzeba zainstalować driver do programatora. Sterownik jest dołączony z MaxPlusPlus.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> port LPT komputera
Page 1 of 1
Similar topics
Sterowanie przez port LPT (3)
jednobitowy port com/lpt (14)
LCD z kalkulatora i port LPT (4)
Wirtualny port LPT (20)
Port LPT i JAVA (5)
PIC16F84 and LPT port (2)
LPT <--> port mikrokontrolera (6)
C++ i port LPT sterowanie? (3)
port LPT jako port szeregowy (4)
Laptop i port LPT. Sterowanie silnikiem krokowym przez LPT. (4)

Page generation time: 0.094 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed