FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

"Odzyskanie" zdjęć po odzyskaniu ich z pamięci SD

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> "Odzyskanie" zdjęć po odzyskaniu ich z pamięci SD
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 13 Aug 2010 14:20   

"Odzyskanie" zdjęć po odzyskaniu ich z pamięci SD

witam. mam przeogromny problem. Sprawa wyglada tak... Moja dziewczyna była na obozie i jakaś głupia dziewczyna dobrała się do jej aparatu i usunęła jej wszystkie zdjęcia (ok 1500). Wyjęła kartę z aparatu, nie robiła więcej zdjęć. Jak wróciła to odpaliłem kartę (SanDisk SDHC 4GB) przez program "BadCopy Pro" i udało mi się odzyskać te 1500 zdjęć, program je odzyskał i przerobił na format JPG. po odzyskaniu danych karta była pusta, więc wrzucałem na nią odzyskane pliki... Niestety mój błąd był taki że zamiast użyć opcji kopiuj, poprostu wyciąłem zdjęcia z mojego dysku i wklejałem na kartę.
Przerzuciło się ok 360 i wyskoczył mi błąd danych CRC. Więc spróbowałem z jakimś innym dowolnym zdjęciem z tego samego folderu, i dalej ten błąd.. było tak z 4 razy więc pozamykałem wszystkie okna i wyjąłem kartę z czytnikiem z USB. Włożyłem ją jeszcze raz magiczna Windowsowa lupa przeleciała karte i cisza. Chcę otworzyć okno z kartą i wyświetla mi się że "dysk jest nie sformatowany...". Włożyłem do mojego apartu kartę i wyświetliły mi się zdjęcia które zdążyły się przenieść. Przełożyłem do kompa i znów że dysk nie sformatowany. Wcześniej testowałem odzyskiwanie plików w różny sposób na swojej karcie i po formacie też normalnie odzyskiwałem. Więc chciałem tę kartę sformatować no ale ani szybkie, ani pełne się nie udało. Próbowałem jeszcze raz odzyskać pliki z tej karty ale ile przeleciało zeskanowanych sektorów tyle samo było błędnych sektorów, doszedłem do 76% i wyłączyłem bo to nie miało sensu.
Teraz od 3 dni skanuje partycję dysku na której był te odzyskane zdjęcia tym samym programem (BadCopy Pro) etapami po 6mln sektorów i nic mi nie znajduje z tych zdjęć które zgrałem z karty. Szukam kilkoma programami i nic...
W jaki sposób można to odzyskać? oprócz oddawania tego pewnej firmie która życzy sobie za to 610zł

z gory ogromne dzięki za pomoc.
Back to top

migol21
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 13 Aug 2010 14:36   

Re: "Odzyskanie" zdjęć po odzyskaniu ich z pamięci

To nie jest po pierwsze miejsce na ogłoszenia.
Po drugie nadpisanych danych nie odzyskasz a przecież pracujesz i pracowałeś stale na tym systemie gdzie były usunięte pliki. Co do karty możliwe, że coś się z niej uda odzyskać ale jeśli uszkodzona fizycznie nie będzie to takie proste.
Back to top

MitalcA
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 13 Aug 2010 14:48   

Nie wiem gdzie tu była forma ogłoszenia.
Na necie widziałem programy do odzyskiwania nadpisanych plików, ale nie wiem do jakiego stopnia są skuteczne.
Sytuacja karty wygląda tak że ma dużo bad sektorów, jeśli da się je naprawić to pliki na karcie (te usunięte) dalej będą istniały?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Aug 2010 14:48   

Back to top

migol21
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 13 Aug 2010 15:21   

Quote:
Na necie widziałem programy do odzyskiwania nadpisanych plików, ale nie wiem do jakiego stopnia są skuteczne.

Nie ma takiego programu na świecie, który by odzyskał nadpisane dane.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Aug 2010 15:21   

Back to top

laptokowiec
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 13 Aug 2010 16:12   

W tej sytuacji mamy co najwyżej do czynienia z częściowym nadpisaniem (jeśli w ogóle). Jeśli chce się coś odzyskać, to trzeba przeskanować cały dysk. Nikt nie powiedział, że będzie to łatwe, szybkie i przyjemne.

P.S. 600 zł to b.drogo za taką usługę.
Back to top

migol21
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 13 Aug 2010 17:36   

Quote:
W tej sytuacji mamy co najwyżej do czynienia z częściowym nadpisaniem (jeśli w ogóle).

To nie uprawnione twierdzenie. Na 90% są one nadpisane jeśli jeszcze wykonuje się stale działania na systemie z którego zostały usunięte.
Jeśli chodzi o kartę to mogą być utracone w części . Część uszkodzona fizycznie karty.

Quote:

Wszystko zależy za jaka usługę bo za odzysk danych z uszkodzonej fizycznie karty to już nie wiem czy drogo
Back to top

MitalcA
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 Post from the author of the topic 13 Aug 2010 21:31   

no jak probowalem ponownie odzyskac zdjecia z karty to do 76% (bo wtedy juz wylaczylem) caly czas lecialy bad sektory...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Aug 2010 21:31   

Back to top

laptokowiec
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 13 Aug 2010 22:58   

Przykład
Na partycji jest 50 GB wolnego, dane z karty zajęły 4 GB.
Ile miejsca z 50 GB mógł nadpisać system - załóżmy pesymistycznie, że 10 GB (1/5 wolnego obszaru dysku). W związku z tym, najprawdopodobniej 80% (4/5) z 4GB zajmowanych przez zdjęcia zostało nienaruszonych, co oznacza, że najprawdopodobniej 3,2GB danych zdjęć jest na dysku. Pytanie za 100 pkt ile w całości, a ile uszkodzonych ? Na oko obstawiam, że z 4GB w tym przykładzie, co najmniej 20-40% dałoby się w całości wyciągnąć.

migol21 wrote:
Quote:
W tej sytuacji mamy co najwyżej do czynienia z częściowym nadpisaniem (jeśli w ogóle).

To nie uprawnione twierdzenie. Na 90% są one nadpisane jeśli jeszcze wykonuje się stale działania na systemie z którego zostały usunięte.
Jeśli chodzi o kartę to mogą być utracone w części . Część uszkodzona fizycznie karty.

Quote:

Wszystko zależy za jaka usługę bo za odzysk danych z uszkodzonej fizycznie karty to już nie wiem czy drogo

Odniosłem wrażenie, że 610 zł za dane z dysku twardego. Chociaż za odzyskanie z karty z badami, to też drogo.
Back to top

MitalcA
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 Post from the author of the topic 13 Aug 2010 23:12   

Może dla rozjaśnienia napisze że ten program BadCopy jak znajdzie plik to zapisuje go w folderze bodajze DATA, a jesli szukanie sie zakonczy albo przerwie to przerabia sie bo na otwieralny plik i wtedy pliki z folderu DATA konwertuja sie do folderu RECOVERED (jakos tak:D) no i jesli ja drugi raz skanuje w poszukiwaniu jakis plikow i je przekonwertuje to on wrzuca caly czas pliki w kolejnosci od 1 w gore. Jesli nawet istnieja juz w tym folderze jakies pliki np 10, to on je nadpisuje. No i kiedy ja skanowalem dysk w poszukiwaniu zgranych zdjec z karty to wyglada na to ze on sobie to nadpisal... i nie wiem co dalej... :cry:

Dodano po 4 [minuty]:

jesli to sie przyda to partycja na ktora sie zrzucalo ma 25GB, karta ma 4, zdjec bylo ciut ponad 1500, a jedno zajmowalo srednio 5,5mb. Wychodzi na to ze zgralo sie 8gb zdjec (?) dziwne
Back to top

migol21
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 13 Aug 2010 23:31   

laptokowiec- czytaj ze zrozumieniem nie pleć bzdur !

Quote:
Jak wróciła to odpaliłem kartę (SanDisk SDHC 4GB) przez program "BadCopy Pro" i udało mi się odzyskać te 1500 zdjęć, program je odzyskał i przerobił na format JPG. po odzyskaniu danych karta była pusta, więc wrzucałem na nią odzyskane pliki... Niestety mój błąd był taki że zamiast użyć opcji kopiuj, poprostu wyciąłem zdjęcia z mojego dysku i wklejałem na kartę.

Z którego miejsca twojego dysku z partycji C z pulpitu ?

Quote:
Próbowałem jeszcze raz odzyskać pliki z tej karty ale ile przeleciało zeskanowanych sektorów tyle samo było błędnych sektorów, doszedłem do 76%

Czyli karta nie jest odczytywalna i ma 76% BAD sektorów czyli sektorów nie odczytywalnych ?
Back to top

MitalcA
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 Post from the author of the topic 13 Aug 2010 23:38   

z mojego dysku czyli z folderu RECOVERED ktory znajduje sie w folderze programu, ktory znajduje sie odpowiednio w Program files, na glownej partycji komputera (c)

tak wnioskuje z tego co pokazywal mi program
-ilosc przeskanowanych sektorow - 76%
-ilosc blednych sektorow 76% (dokladnie o jakies 4000 mniej)
-ilosc utraconych danych 76%

tak to wyglada
Back to top

laptokowiec
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 14 Aug 2010 08:03   

A gdzie tu bzdura ?Teoretyczny przykład, poparty matematyką.

migol21 wrote:
laptokowiec- czytaj ze zrozumieniem nie pleć bzdur !

Dodano po 3 [minuty]:

MitalcA wrote:
z mojego dysku czyli z folderu RECOVERED ktory znajduje sie w folderze programu, ktory znajduje sie odpowiednio w Program files, na glownej partycji komputera (c)

tak to wyglada

Najlepiej zrobisz jak:
- spróbuj (używając np DMDE) zgrać zawartość karty do pliku (plik docelowy zapisz na innej partycji albo dysku !)
- albo przeskanuj PhotoRec'iem partycję dysku, na którą nagrywałeś zdjęcia (katalog z wynikiem skanowania ustaw na innej partycji albo dysku !)
Back to top

migol21
Poziom 25
Poziom 25

Post#13 14 Aug 2010 14:06   

laptokowiec - Matematycznie rzecz biorąc pliki które były na partycji systemowej gdzie system stale jest podkreślam jest uruchomiony i działający pliki z takiej partycji w 90% są nadpisane lub uszkodzone.
Skan to może potwierdzić lub zaprzeczyć.
laptokowiec
Karta jest uszkodzona więc co chcesz kopiować ?

Zastanów się bo dalej brnierz w to nawet nie czytając co pisze MitalcA
Quote:

Back to top

laptokowiec
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 14 Aug 2010 22:34   

Bardzo często jest tak ,że pierwszy bad na karcie powoduje "niewidzenie" karty i w następtwie tego pojawiają się kolejne - nazwałbym je udawane bady. System nie odczytuje karty i wyrzuca bada, bo nie może jej odczytac, a w rzeczywistosci kolejnych badów w ogóle może nie być. Trzeba wyciagnąć kartę i spróbować (skanowanie) kopiowanie po ponownym włożeniu karty w przesunięciu od pierwszego bada (np. o 512 sektorów dalej). Albo kolejne kopiowanie zrobić od końca karty. Jest duża szansa że obraz sklejony z części od 0 do bada i od końca kaarty do bada, będzie zawierał większość danych z karty, które będzie można odzyskać.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Aug 2010 22:34   

Back to top

MitalcA
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 Post from the author of the topic 16 Aug 2010 11:10   

ja juz nie wiem... wysylam karte zeby ktos odpowiedni sie tym zajal, bo jeszcze bardziej cos schrzanie i nawet nadzieji nie bedzie:) dzieki wszystkim za odpowiedzi
Back to top

szybki_zenek
Poziom 4
Poziom 4

Post#16 16 Aug 2010 21:58   

Jeszcze może ja wtrącę swoje 3 grosze do dyskusji odnośnie nadpisywania plików.

System stara się na bieżąco porządkować dane na dysku i zapychać każde wolne miejsce OD POCZĄTKU DYSKU.
Wyobraź sobie sytuację, że zapisujesz 1500 zdjęć po kilka mb każde (na dysku C), jak wiadomo na dysku systemowym ruch jest cały czas więc szansa na nadpisanie danych maksymalna, dodaj do tego jeszcze fakt, że przy kopiowaniu (przenoszeniu), kopiowane były "od najwcześniej zapisanych" tworząc wolne miejsce w które właśnie w pierwszej kolejności lokowane zostały właśnie przetwarzane przez system dane... a, że ten obszar wolny który powstał jest stosunkowo niewielki to jego wypełnienie będzie dosyć szybkie.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> "Odzyskanie" zdjęć po odzyskaniu ich z pamięci SD
Page 1 of 1
Similar topics
Program do robienia "wirtualnego świata" ze zdjęć. (2)
Odzyskanie danych z "martwego"dysku (3)
Problem z zapisem zdjęć poprzez "Zapisz jako" (8)
GIMP lub inny "free" - nakładanie dwóch zdjęć. (10)
Odzyskanie zdjec "zagubionych" na przenosnym dysku Toshiba (2)
Multimo i ich "obsługa" klienta... odradzam... (5)
Wpisy w "msconfig"... Jak się ich pozbyć (10)
Odzyskanie zdjęć z karty pamięci. (5)
"masowe" wycinanie zdjęć produktów, jak? (6)

Page generation time: 0.142 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed