Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

router działający jako switch i wifi


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> router działający jako switch i wifi
Autor
Wiadomość
SmartBug
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2009
Posty: 328
Miasto: LocalHost

Post#1 Post autora tematu 14 Sie 2010 21:00   

router działający jako switch i wifi


Witam,
Posiadam router firmy edimax 6204Wg, mój problem polega na tym że po podpięciu routera pod kabel od internetu komputer nie wykrywa mi już mojej sieci osiedlowej tylko sieć tę którą tworzy router... i teraz moje pytanie do was to, czy można zrobić tak aby router nie tworzył nowej sieci tylko działał jako switch oraz wifi (chodzi o to że w domu mam laptopa i kilka urządzeń które potrzebują wifi do pracy). chce być widoczny w tej sieci osiedlowej aby móc pobierać pliki oraz je udostępniać...
Da się takie coś zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sie 2010 21:00   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18243
Miasto: Adort Kele

Post#2 14 Sie 2010 21:07pomocny post - solucja   

Re: router działający jako switch i wifi


Aby z routera zrobić switch lan/wifi należy:
- zostawić port WAN pusty, łączymy tylko przez porty LAN
- Wyłączyć DHCP server w routerze
- opcjonalnie zmienić LAN IP routera na zgodny z siecią internetowego routera ale poza zakresem DHCP serwera.

czyli:
---internet---[router1]===(port lan)[edimax] )) (( laptopy....
[edimax](port lan) ==== [komputer]...
Powrót do góry
   
SmartBug
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2009
Posty: 328
Miasto: LocalHost

Post#3 Post autora tematu 14 Sie 2010 21:27   

Re: router działający jako switch i wifi


DHCP wyłączyłem kabel od WAN odłączyłem i podłączyłem pod wyjście zaraz koło portu WAN lecz teraz w ogóle internetu nie mam nie wiem czemu...
Powrót do góry
   
as-max
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2009
Posty: 395
Miasto: Warszawa

Post#4 14 Sie 2010 21:36   

Re: router działający jako switch i wifi


Ustaw komputer zgodnie z tym, co podał Ci dostawca internetu. My tu nie jesteśmy wróżkami i nie wiemy, czy przydzielił Ci on internet na podstawie DHCP - np. dla jednej karty sieciowej wg adresu MAC, czy też ustawienia sieci trzeba wpisać ręcznie. Najlepiej zerknij do rutera jakie miałeś wpisane parametry dla jego interfejsu WAN.
Powrót do góry
   
SmartBug
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2009
Posty: 328
Miasto: LocalHost

Post#5 Post autora tematu 14 Sie 2010 22:05   

Re: router działający jako switch i wifi


kolego as-max zupełnie nie o to chodziło co miałeś na myśli ;)
Najbardziej pomógł mi kolega bogiebog a z tym problemem już się uporałem pomógł mi w tym napis "WAM" otóż wszedłem w ustawienia WAN i ustawiłem tam pewną opcje nie pamiętam jak ona się nazwała ale do wyboru miałem "Ethernet" i jeszcze jakieś 2 opcje, wybrałem tę która była po środku i włala działa ;)
Chciałem wam dokładnie powiedzieć jak ta opcja się nazywała lecz nie mogę teraz wejść w ustawienia mojego rutera chyba automatycznie sam sobie zmienił IP i dla tego nie mogę teraz wejść, ale grunt że to działa
dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sie 2010 22:05   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18243
Miasto: Adort Kele

Post#6 15 Sie 2010 00:09   

Re: router działający jako switch i wifi


kolego @smartbug mimo że wszystko działa może opisz nam dokładniej systuację u ciebie, bo coś mi się wydaje że ty masz tylko jeden router ten edimax i nie ma [router1] skrzynki jak to założyłęm.
W takim wypadku, tzn masz tylko jeden router ten edimax to powinieneś dzielić łącze od dostawcy portem WAN, tzn:

==kabel-od-dostawcy===(port WAN)[edixmax](porty LAN+wifi) === (twoje komptuery)

Czy po stronie (port WAN) routera jest sieć osiedlowa ?
I tam chcesz mieć dostęp do komputerów (kolegów) ?
Czy masz od administratora sieci osiedlowej _WIELE_ adresów IP ? bo jak nie, to musisz dzielić ten jeden IP co masz od dostawcy portem WAN twojego routera na wiele komputerów w twoim domu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sie 2010 00:09   





Powrót do góry
   
SmartBug
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2009
Posty: 328
Miasto: LocalHost

Post#7 Post autora tematu 15 Sie 2010 00:35   

Re: router działający jako switch i wifi


sytuacja wygląda tak że mamy jedno wyjściowe ip i jak dobrze założyłeś sygnał wygląda tak siec zewnętrzna --> router 1 (robiący własną siec LAN gdzie są moi znajomi) ---> mój router (moje urządzenia wifi i komp wpięty w port LAN)
Zrobiłem tak jak mówiłeś wyłączyłem DHCP i przestawiłem opcje w ustawieniach routera tylko już nie pamiętam jaką a sprawdzić jak się nazywało nie mogę bo jak wpisuje ip routera to nie odpowiada ;) Ale grunt to, to że widzę komputery z mojej starej sieci (tej tworzonej przez mój router) i przez ten router 1 (tam gdzie jest sieć osiedlowa i moi znajomi)
To tak by wyglądało tylko dziwi mnie to że nie mogę wejść na mój router ;)
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18243
Miasto: Adort Kele

Post#8 15 Sie 2010 09:48   

Re: router działający jako switch i wifi


Cytat:
tylko dziwi mnie to że nie mogę wejść na mój route


Należało wykjonać
bogiebog napisał:
- opcjonalnie zmienić LAN IP routera na zgodny z siecią internetowego routera ale poza zakresem DHCP serwera.


opcjonalnie bo działa bez tego ale aby wejśc na konfigurację twojego routera musisz poczynić inne "starania".

Zobacz jaki jest adres twojej sieci osiedlowej teraz ("ipconfig" z okna cmd.exe), i ustaw IP twojego routera na "zgodny" z adresem sieci osiedlowej.
NP, sieć osiedlowa ma 192.168.0.1a i server DHCP (lub ręcznie) przydziela ip adresy 192.168.0.x, i taki jest teraz twój IP.
router fabrycznie ma 192.168.2.1 wieć jest "poza" siecią i nie dostaniejsz się do niego z 192.168.0.x.
Ustaw _ręcznie_ ip twojej karty sieciowej 192.168.2.100 i wejdż na http://192.168.2.1 , następnie zmień LAN IP (nie WAN) na 192.168.0.??? tak aby nie było konfliktu ip z komptuerami w sieci 192.168.0.x. Np jeśli DHCP zakres jest 192.168.0.100-200 to wybierze inny adres który nie jest w tym zakresie i nie jest w konflikcie z adresami w sieci 192.168.0.x przypisanymi ręcznie, np 192.168.0.189. Po tym ustaw znowu IP karty automatycznie lub ręcznie jak miałeś i będziesz mogł "wejść" na swój router. Ustaw tylko inne hasło niż fabryczne na routerze aby ci koledzy coś nie pomieszali.
Powrót do góry
   
SmartBug
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2009
Posty: 328
Miasto: LocalHost

Post#9 Post autora tematu 15 Sie 2010 12:39   

Re: router działający jako switch i wifi


a więc to jest z mojego ipconfigu:
Cytat:
Sufiks DNS konkretnego połączenia : WAG325N
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::5d4a:fee2:8bf:d59b%11
Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.111
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Dobrze myślę że muszę zmienić bramę domyślną z 192.168.1.1 na ten adres który miał mój routerek czyli 192.168.2.1?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sie 2010 12:39   





Powrót do góry
   
Speedoss
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 37
Miasto: Solec Kujawski

Post#10 15 Sie 2010 13:30   

Re: router działający jako switch i wifi


Kolego z tyłu pod antenką zobacz czy nie masz małego przełącznika On-Off, jeżeli jest, to zapewne masz go na OFF - przełącz, a następnie wyszukaj sieć.
Powrót do góry
   
SmartBug
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2009
Posty: 328
Miasto: LocalHost

Post#11 Post autora tematu 15 Sie 2010 13:50   

Re: router działający jako switch i wifi


heh jednak zrobiłem tak jak mówiłem zmieniłem bramę domyślną na tą z mojego routera i jednak stronka od niego się włączyła także wszystko działa tak jak chciałem :)
A opcje które miałem do wyboru to takie jak w screenie w załączniku.
Z tych wszystkich opcji wybrałem: Wireless ISP (AP Enabled)

Załączniki:
Snap1.jpg
Snap1.jpg
Download (541.42 KB)
Punkty: 0.4 dla użytkownika
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18243
Miasto: Adort Kele

Post#12 15 Sie 2010 16:04   

Re: router działający jako switch i wifi


Cytat:
Dobrze myślę że muszę zmienić bramę domyślną z 192.168.1.1 na ten adres który miał mój routerek czyli 192.168.2.1?

nie

LAN IP edimaxa należy ustawić na 192.168.1.xxx np 192.168.1.231 (dowiedz się czy x.231 nie będzie konfliktu z innymi komputerami na sieci)

ale aby dostać się na konfiguracje należy zmienic tymczasowo IP adres karty w komputerze na 192.168.2.100

Cytat:
Z tych wszystkich opcji wybrałem: Wireless ISP (AP Enabled)

a w konfiguracji WAN to sobie możesz ustawiać co tylko chcesz i to nie będzie miało żadnego efektu ponieważ port WAN jest pusty.
Powrót do góry
   
SmartBug
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2009
Posty: 328
Miasto: LocalHost

Post#13 Post autora tematu 16 Sie 2010 12:02   

Re: router działający jako switch i wifi


dobra to skoro juz rozwiązaliśmy wszystkie problemy to powiedzcie czemu po zmianie ustawień w routerze i wciśnięciu "Apply" router po resecie nie może załączyć bo internetu nie ma oraz dostępu do niego, dopiero po odłączeniu go od zasilania dopiero i podłączeniu z powrotem działa dobrze... Czego to jest wina?
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18243
Miasto: Adort Kele

Post#14 16 Sie 2010 12:57   

Re: router działający jako switch i wifi


Opisz i załącz wszystko co zmieniasz przed klikiem [apply]
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> router działający jako switch i wifi
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router TP-Link TL-WR1043ND jako switch WiFI (8)
Router Edimax Technology AR-7064SG+A jako switch WiFi. (5)
Cisco 2202 + Router Adsl TP-link W8961ND jako switch WIFI (2)
Sieć radiowa w firmie + router + drugi router jako switch (7)
Router TP-LINK - Router jako switch (6)
Router AR-804u jako switch (1)
Router + switch - jako przedłużacz (3)
Komputer jako switch/router (4)
Router działający jako karta sieciowa (12)
Drugi router w domu działający jako AP (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS