| Author |
jimer Poziom 7

|
14 Aug 2010 22:47 Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
No i nareszcie nastał ten dzień, gdy mój Hot Rod Deluxe został ukończony. Ale może od początku.
Cała zabawa zaczęła się w grudniu 2008 roku od pomysłu żeby zrobić sobie jakiś lampowy wzmacniacz. Od razu wiedziałem, że chcę Fendera i pozostał tylko wybór modelu. Czemu właśnie ten? Bo chciałem combo jednogłośnikowe i moc, czyli 40W też mi bardzo pasowała, no i że dwa tryby drive i more drive. No i jeszcze ze względu na to, że miałem sprężynę pogłosową i też ją chciałem wykorzystać.
Schemat i płytkę rysowałem w PROTELU. Miałem nawet pomysł, aby płytkę projektować według swojego zamysłu, ale po głębszym zastanowieniu się i nawiązaniu kontaktu z gościem z USA, który zrobił mi zdjęcia płytki od strony ścieżek zrobiłem jej dokładną kopię. Elementy rozmieściłem korzystając z dokumentacji serwisowej i wielu zrobionych pomiarów. Trochę czasu trwało projektowanie i kosztowało mnie dużo wysiłku, ale się udało.
Transformator sieciowy, głośnikowy oraz dławik robiłem na zamówienie w Olsztynie. Płytki ze względu na to, że pracuję w firmie elektronicznej udało mi się zrobić za darmo. Ale z tego, co się orientuję to za płytkę lamp wychodziło coś około 80zł a za główną niestety nie wiem. Chassis robione na zamówienie, ale pomyliłem się w wysokościach otworów pod potencjometry i musiałem je sam nawiercać. Siatkę na front, uchwyty boczne i nóżki miałem z jakiejś starej kolumny gitarowej.
Jeżeli chodzi o koszty to dokładnie ich nie znam, bo na przestrzeni półtora roku po pierwsze wydatki miesięczne były do przeżycia a po drugie po prostu nie pamiętam. Myślę, że wydałem coś około 1400zł.
- głośnik 280zł
- transformatory chyba coś około 370zł
- dławik 75zł
- lampy 240zł
- narożniki i rączka 50zł
- skaj 25zł
- front panel 52zł
- opis podłączenia głośników 20zł
- podstawki, przełączniki, „czerwone oko” około 60zł.
Skrzynię zrobiłem z płyt OSB o grubości 18mm. Ranty frezowane. Płyty skręcone i sklejone wikolem. Całą obudowę szpachlowałem szpachlą uniwersalną a później szlifowałem szlifierką oscylacyjną. Wyszło całkiem w porządku. Zanim przystąpiłem do oklejania obudowy skajem, zrobiłem sobie wzór z posklejanych gazet. Szczerze mówiąc inaczej tego sobie nie wyobrażam. W rezultacie skrzynia oklejona została dwoma kawałkami skaju i wykończona narożnikami, nóżkami oraz rączką.
Projekt front panelu zrobiłem w Corelu i zamówiłem w jednej firmie grawerskiej znalezionej w Internecie (warto poszukać, bo rozbieżność w cenie jest dość spora, nawet do 250zł)
Głośnik to Eminence Legend 1258 (75W 8 Ohm 12 cali). Lampy w przedwzmacniaczu i w inwerterze to 12AX7 Sovteka a w końcówce mocy mam 6L6WXT+ również Sovtek. A i jeszcze sprężyna, którą wyjąłem kiedyś dawno temu z tego, co pamiętam chyba z Eltrona 60 - takie polskie combo gitarowe.
No i najważniejsza sprawa to taka, że z odpaleniem nie było żadnego problemu, wzmacniacz ruszył od pierwszego "kopa". Wszystkie napięcia w punktach testowych zgadają się z tymi ze schematu. Jedyne, z czym miałem problem to ze sprężyną pogłosową, bo strasznie mi się sprzęgała i praktycznie nie było pogłosu. Okazało się, że nie może mieć połączonej masy wejściowej z wyjściową (metalowa obudowa pogłosu ją zamykała). Wystarczyło ją odizolować od obudowy i już wszystko było w porządku.
Podziękowania dla kolegi PainLust i Marka Gierszewskiego za rady wszelakie.
Poniżej zdjęcia z budowy. Zapraszam do komentowania i głosowania, a ja chętnie odpowiem na wasze pytania.
|
|
| Back to top |
|
 |
blue_17 Poziom 22

|
14 Aug 2010 23:18 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
Lampiak jak lampiak ;) ciekawi mnie dlaczego akurat taki głośnik wybrałeś do pieca i czy zamieścisz wzór PCB bo chętnie bym popełnił takiego lampiaka bo zazwyczaj nie takie konstrukcje buduje :) :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
jimer Poziom 7

|
15 Aug 2010 00:24 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
Na razie projektu PCB nie chcę zamieszczać, może za jakiś czas. A ten głośnik ze względu na stosunek ceny do jakości i szczerze mówiąc nie żałuję tego wyboru bo gra całkiem nieźle.
|
|
| Back to top |
|
 |
painlust Poziom 23

|
15 Aug 2010 08:52 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
No, no... dostać podziękowania na równi z właścicielem MG Amplification to honor i nobilitacja :) Pomijam fakt, że nie pamiętam niestety w czym Ci pomogłem, ale nie ważne. Ważne że wzmacniacz działa, a ty się nim potrafisz cieszyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Aug 2010 08:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sztygar Poziom 11

|
15 Aug 2010 11:34 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
Ehh no piec fajny :D mam tylko jedno pytanie czemu przedwzmacniacz umieściłeś za głośnikiem ?? standardowo każdy piec ma od frontu :) i myślę ze tak ładniej wygląda :P A dopadło mnie lekkie zdziwienie :P
Proszę poprawić błędy pisowni. andre1979
|
|
| Back to top |
|
 |
...:embe:... Poziom 11

|
15 Aug 2010 12:02 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
| sztygar wrote: |
| Ehh no piec fajny :DD mam tylko jedno pytanie czemu przedwzmacniacz umiesciłeś za głośnikiem ?? standardowo kazdy piec ma od frontu :) |
Kolega wyraźnie napisał że jest to kopia wzmacniacza Hot Rod de Luxe, one właśnie tak mają. Z tym że panel jest srebrny i wypolerowany świeci się jak psu jaja :D
Nasz gitarzysta w kapeli której gram ma chyba taki sam. Chyba bo tam są różne modele ale one różniły się tylko mocą. Brzmienie - rewelacja! Mówię wam, na każdej imprezie ktoś podchodzi i komentuje sprzęt gitarzysty - jest takie klarowne, czyste, pełne i ciepłe jak na Fenderowską lampę przystało. Tyle że sam piec kosztował ponad 4000 zł.
Tu kolega zrobił za ok 1400zł, jestem ciekaw na czym kolega uszczuplił 2 kafle, a jeszcze bardziej jestem ciekaw brzmienia tej kopi. Może kolego wrzuci jakieś próbki??
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
15 Aug 2010 18:19 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
| sztygar wrote: |
| (...) czemu przedwzmacniacz umiesciłeś za głośnikiem ?? standardowo kazdy piec ma od frontu :) i myśle ze tak łdniej wygląda :P A dopadło mnie lekkie zdziwienie :P |
Pewnie niewiele "pieców" widziałeś. Standardem w starych klasycznych combach Fendera był i jest taki układ jak w tej kopii.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Aug 2010 18:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jimer Poziom 7

|
15 Aug 2010 19:18 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
PainLust : radziłeś mi abym rozdzielił przewody w taśmach i tak uczyniłem tylko, że na tych zdjęciach tego nie widać bo są sprzed tej zmiany :)
|
|
| Back to top |
|
 |
painlust Poziom 23

|
16 Aug 2010 09:21 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
A fakt. I pomogło?
|
|
| Back to top |
|
 |
jimer Poziom 7

|
16 Aug 2010 22:29 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
W sumie to nie wiem, bo dodałem ekrany na lampy w przedwzmacniaczu i poprawiłem masę między potencjometrami a chassis. I ogólnie wszystko się poprawiło.
Dodano po 2 [minuty]:
A i jeszcze jedno, po pomiarach wyszło, że ma około 32W.
|
|
| Back to top |
|
 |
qba_rozpruwacz Poziom 20

|
15 Sep 2010 15:21 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
32W to mam nadzieję wymierzone na czystym sygnale (przed przesterowaniem)?
|
|
| Back to top |
|
 |
jimer Poziom 7

|
15 Sep 2010 19:06 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
dokładnie tak :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Sep 2010 19:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jimer Poziom 7

|
18 Oct 2011 20:52 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
Jakby ktoś potrzebował schematu i wzoru PCB to mogę udostępnić.
Mam również do sprzedania CHASIS (wymaga lekkiej przeróbki).
|
|
| Back to top |
|
 |
Igor Jeleński Poziom 7

|
19 Oct 2011 19:39 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
Gratulacje dla Kolegi za wykonanie projektu , ale mam jedną cierpką uwagę...
Chodzi o nazewnictwo. Ten wzmacniacz nigdy kopią HotRoda nie będzie
i nie chodzi tu wcale o wygląd. Samo skopiowanie PCB ( pomijając , że jest nielegalne )
nie czyni "inspiracji" kopią. Do tego to jeszcze bardzo daleko.
Kolega nie dysponował kompletem oryginalnych elementów , w tym najważniejszym , czyli
transformatorem głośnikowym.
Proponowałbym nazewnictwo w stylu... "Wzmacniacz inspirowany "tym a tym"..
Przy okazje wspomnę o pewnej wadzie konstrukcyjnej HotRoda.
Lubią pękać ścieżki tuż przy kołkach podstawek lamp 6L6. Dość wredna usterka,
bo niewidoczna gołym okiem i nie zawsze dając o sobie znać.
Poza tym.. robota na medal :)
|
|
| Back to top |
|
 |
jimer Poziom 7

|
19 Oct 2011 20:30 Re: Kopia wzmacniacza Fender Hot Rod Deluxe |
|
|
|
Dzięki za cenne uwagi. Co do pękania ścieżek to zobaczymy z czasem, mam nadzieję, że nic się nie wydarzy, bo mam trochę grubsze ścieżki i większe pady.
Generalnie HOTROD ma trochę więcej wad, np. rezystory mocy i dioda zenera na których obniżane jest napięcie do zasilania wzmacniaczy operacyjnych i przekaźników.
|
|
| Back to top |
|
 |