FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 15 Aug 2010 19:59   

Witam
Wstęp
Kolumny zbudowane do pokoju 12m^2, zdecydowałem się na seasy, bo czytałem sporo dobrych opinii o tych głośnikach. Wybrałem projekt zapha z jedwabną kopułką, gdyż czytałem ze aluminiowy seas gra tak samo wiec wybrałem projekt z wyższym podziałem.
Obudowa
Obudowa zrobiona z 19mm MDFu, wszystko klejone na 45stopni, ofornirowane obustronnie, z jednej strony orzech amerykański, po drugiej najtańszy buk, w celu zlikwidowania niepotrzebnych naprężeń obudowy w przypadku fornirowania jednostronnego. W środku jest oddzielna komora dla wysoko-tonowego, oddzielna dla niskotonowego, wydzielona na ~20l , ze wzmocnieniem, wytłumiona na wszystkich ściankach matami bitumicznymi, i na 3 ściankach filcem. Front malowany farbą metalik, lakierowany tak jak wszystko pistoletem. Skosy na froncie zostały zrobione na pile ( formatówce ), wszystko idealnie równe. Kolumny maja wysokość 97cm z podstawką, szerokość 19,5cm i głębokość 27cm. Front ma 65cm.
Zwrotnica
Zwrotnica jak w projekcie zapha, na elementach z Polinka ( cewki polinkowe, kondensatory Jantzen Cross-Cup, rezystory metalizowane ), wszystko na płytce.
Dźwięk
Nie lubię o nim pisać, ale spróbuję. Jest wyraźny skok jakościowy w porównaniu z poprzednią konstrukcją na 18akx i dx25. Bas sporo lepszy, niższy, lepszy " kop" i dynamika.
Wysokie tony nie różnią się tak bardzo, ale jest różnica na średnicy. Przypadł mi do gustu ten niski podział, i średnie tony grane z wysoko-tonowe podobają mi się. Podsumowując było na prawdę warto, polecam zestaw każdemu.
Koszty :
Polink ( głośniki, elementy do zwrotnic, terminale, br)- 1135zł
maty bitumiczne- 44zł
resztę miałem :)

Zdjęcia:
Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9 Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9 Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9 Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9
Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9 Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9

W przyszłości proszę zamieszczać fotografie na serwerze elektrody. Poprawiłem.
przemo-lukas

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Aug 2010 19:59   

Back to top

Tomq
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 15 Aug 2010 21:41   

Re: 2 drogi na Seasach by czarekp9

Tak powinno się robić kolumny. Wykonanie i wygląd na najwyższym poziomie. Jaką indukcyjność ma cewka dla midwoofera i dlaczego nie zdecydowałeś się na powietrzną?
Back to top

marian133
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 15 Aug 2010 22:06   

Kolumny ładne wizualnie ale nie w moim stylu. Dobre głośniki i mimo iż ich nie słyszałem (albo słyszałem na AS tylko nie pamiętam) można stwierdzić jednogłośnie że "grają".

Ale żeby nie było za bardzo malinowo:
-czy płytkę na zwrotnicę robiłeś sam? dlaczego cewki są tak ustawione?
-no i o co chodzi z tym fornirem?

Czarekp9 wrote:
...ofornirowane obustronnie, z jednej strony orzech amerykanski, po drugiej najtańszy buk, w celu zlikwidowania niepotrzebnych naprężeń obudowy w przypadku forniorwania jednostronnego.

Te naprężenia to chyba takie "audiofilskie" podejście tak? Nie jestem stolarzem z 50-cio letnim doświadczeniem,ale dla mnie to coś nie tak jest,chyba nie chcesz powiedzieć że 19mm płyta MDF wygnie się od naklejonego forniru.
Back to top

Kosiarz44
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 15 Aug 2010 22:17   

Kolumny bardzo fajne, tylko nie wiem czy te kolumny nie są za niskie - kopułka na wysokości uszu. Stosowanie kopułek o niskim fs i niskim podziale na pewno poprawia średnie tony.Kopułka przy 1-3kHz jest bardziej sztywna (działa jak sztywny tłok) i lżejsza (mniejsza bezwładność to szybsza reakcja na m.in. transjent) niż woofer przy tej częstotliwości. Zrozumiałem to jak zacząłem analizować częstotliwości podziału renomowanych kolumn. Wszyscy dążą do stosowania kopułek o jak najniższym fs. Przy niskim podziale cewka w zwrotnicy woofera ma dużą indukcyjność co zmniejsza DF, więc trzeba stosować głośniki o przesadnie małym Qts i dawać mniejszą cewkę i większy kondensator.
Back to top

marti_944
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 15 Aug 2010 23:27   

Witam!

Kolumny w 100% wyglądają profesjonalnie. Świetne, staranne wykonanie, estetyka na ogromnym poziomie. I nawet sam pomysł na front i całe wykonanie przypadł mi do gustu.
Jeśli kiedykolwiek miałby je kolega sprzedawać (odradzam, w tym wypadku to jak sprzedać kawałek duszy), to można kwotę wykonania spokojnie podwoić.
Projekt i cała konstrukcja po prostu zasługuje na duże wyróżnienie.

Co do przetworników - tu się akurat nie wypowiem się, bo i nie słyszałem ;)

Standardowe pytania - czym napędzane ? Jaką mają moc i impedancję ?
Na ile strojony BR ?

Pozdrawiam, życzę więcej takich świetnych konstrukcji! \m/, plusik

@EDIT:

A tak, byłbym zapomniał. Jeśli kolega może, prosił bym o wrzucenie zdjęć na Elektrodowy serwer.
http://obrazki.elektroda.net/
Stamtąd nie znikną po roku czy ile tam :) a i Moderacja się nie będzie złościła.
Back to top

Czarekp9
Poziom 8
Poziom 8

Post#6 Post from the author of the topic 16 Aug 2010 09:07   

dziękuje za dobre słowa :)
Kolumny strojone na ok 44Hz, napedzane Yamahą rx-497 i cdx-397.
o samym projekcie można poczytać tutaj; http://www.zaphaudio.com/SR71.html
Back to top

przemo-lukas
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 16 Aug 2010 15:54   

Sprawdzony projekt, dobre przetworniki, piękna stolarka. Tak początkujący powinni zaczynać.
Jak rozumiem, są tu trzy komory. Oddzielna na głośnik wysoko-tonowy, oddzielna na nisko-średnio-tonowy i ... zwrotnicę? Można było by pokusić się o odgrody ustawione pod kątem.
Pomimo dużej odległości pomiędzy cewkami, lepiej było by, aby nie pracowały w jednej osi. http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
No i zyskają na dynamice, kiedy zmienisz wzmacniacz.

Jeszcze raz. Serdeczne gratulacje.
Back to top

kartofel
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 16 Aug 2010 19:19   

marian133 wrote:

Te naprężenia to chyba takie "audiofilskie" podejście tak? Nie jestem stolarzem z 50-cio letnim doświadczeniem,ale dla mnie to coś nie tak jest,chyba nie chcesz powiedzieć że 19mm płyta MDF wygnie się od naklejonego forniru.

Nawet 19mm MDF pięknie się gnie przy fornirowaniu, ba nawet od samego lakieru jednostronnie położonego potrafi się wygiąć. Nie ma tu nic z audiofilskiego woodoo ;).
A tak w temacie:
Bardzo przyzwoicie zbudowane kolumny.
Widać tylko dobrą stolarską robotę oraz dostęp do narzędzi (np. lamelownica, formatówka, frezarka) Swoją drogą podziwiam wszystko na 45 stopni. Potrzeba sporej precyzji nawet na formatówce. Na pewno nie to nie robota początkującego. Co do głośników strojenia itd. nie wypowiadam się, są tu osoby bardziej doświadczone.
Back to top

marian133
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 16 Aug 2010 23:06   

kartofel wrote:

Nawet 19mm MDF pięknie się gnie przy fornirowaniu, ba nawet od samego lakieru jednostronnie położonego potrafi się wygiąć. Nie ma tu nic z audiofilskiego woodoo

Może i sama płyta,duża lub długa wygnie się,w to uwierzę,ale nie uwierzę że po złożeniu do kupy płyty które są tej wielkości,na obrzeżach sklejone czy też skręcone z innymi płytami,wygną się...to fizycznie nie możliwe,w dodatku jeśli kolumna ma wzmocnienia w środku. Dlatego piszę o "audiofilskim" (czyt. przesadnym) podejściu. Jeśli pokażesz mi zdjęcie kolumny podobnej wielkości z wygiętymi płytami od forniru czy lakieru to uwierzę :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Aug 2010 23:06   

Back to top

sztygu
Poziom 4
Poziom 4

Post#10 17 Aug 2010 09:44   

marian133 wrote:
kartofel wrote:

Nawet 19mm MDF pięknie się gnie przy fornirowaniu, ba nawet od samego lakieru jednostronnie położonego potrafi się wygiąć. Nie ma tu nic z audiofilskiego woodoo

Może i sama płyta,duża lub długa wygnie się,w to uwierzę,ale nie uwierzę że po złożeniu do kupy płyty które są tej wielkości,na obrzeżach sklejone czy też skręcone z innymi płytami,wygną się...to fizycznie nie możliwe,w dodatku jeśli kolumna ma wzmocnienia w środku. Dlatego piszę o "audiofilskim" (czyt. przesadnym) podejściu. Jeśli pokażesz mi zdjęcie kolumny podobnej wielkości z wygiętymi płytami od forniru czy lakieru to uwierzę :)

Dobra praktyka stolarska nakazuje fornirowanie płyt czy to wiórowych, stolarskich mdf czy hdf... obustronnie, pomijając to że powstają naprężenia, po prostu nie zostawia się gołej płyty, stolarzowi nie wypada i tyle.
Back to top

trance123
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 30 Aug 2010 22:22   

Wykonanie bardzo dobre jednak 2 na 3 osoby jak zobaczyły u mnie na monitorze zdjęcie gotowej kolumny powiedziały,że wygląda jak trumna i coś w tym jest...
Back to top

technics6
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 09 Sep 2010 07:32   

przemo-lukas wrote:
Sprawdzony projekt, dobre przetworniki, piękna stolarka. Tak początkujący powinni zaczynać.

Ahhh, gdyby tak każdy początkujący miał stolarnię przy domu...

Kolumny wyglądają jak zrobione przez stolarza z 20-letnim doświadczeniem. Gratulacje :) Tylko ja bym dociągnął ten frontowy panel do podłogi, trochę mocno odstaje.
Back to top

nikkos
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 16 Sep 2010 22:02   

Re: Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9

Naprawdę pięknie zrobione kolumny widać wielki nakład pracy i super efekt. Sam zrobiłem już parę monitorków i wiem ile trzeba włożyć pracy. Jeszcze raz gratulacje ;)
Back to top

żul
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 10 Oct 2010 17:58   

Witam wyglądają jak kolumny za kilkanaście kilkadziesiąt tysięcy.

Gdyby nie było warstwy przeciw prężnej na lewej stronie płyty to płyta mogła by sie przegiąć przed montażem w całość. Ciężko było by kleić krzywe płyty.
Na jaki klej przyszła okleina?
Back to top

nibyco
Poziom 1
Poziom 1

Post#15 22 Nov 2010 16:47   

marian133 wrote:

To odpowiem jako ludź związany z branżą meblarską że nawet laminat może 4 cm blat wygiąć jak nie dasz materiału przeciwprężnego z drugiej strony :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Nov 2010 16:47   

Back to top

marian133
Poziom 21
Poziom 21

Post#16 22 Nov 2010 20:03   

Nawet szyny kolejowe się wyginają gdy się je podnosi w całości,ale utnij sobie 30cm kawałek i spróbuj go wygiąć,powodzenia. W poście wyżej wyjaśniłem o co mi chodzi,powinno wystarczyć.
Back to top

HDS-AUDIO
Poziom 5
Poziom 5

Post#17 30 Nov 2010 08:45   

A może kleicie na dość wodnisty klej ten fornir i MDF pęcznieje zamiast się wyginać he he :D
W stolarce też już sporo siedzę, ale z czymś takim się nie spotkałem...
Owszem, płyta 2500x600 ( mimo iż skręcana do półek ) po osadzeniu lustra na klej ściągający potrafi się wygiąć, ale no to jest powierzchnia.
A taki kawałek MDFu, klejony/skręcany na krawędziach + ewentualne wzmocnienia w środku...
Nie mam nic przeciwko technice jaką zastosowałeś, ale wydaje mi się, że przy takich powierzchniach to zbędną dodatkowa praca.
Mogę się mylić, ale mi przez kilka lat nic takiego się nie przytrafiło...
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Dwudrożne kolumny na Seasach by czarekp9
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Kolumny dwudrożne za 80zł/szt. (2)
Kolumny dwudrożne. Beyma (moje pierwsze DIY) (11)
Dwudrożne monitorki GDN 16/50/6 + SC10N (27)
Dwudrożne podłogówki na GTC 16/40/1 i SC10N (12)

Page generation time: 0.094 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed