| Author |
gnysiu Poziom 12

|
19 Aug 2010 03:23 Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity |
|
|
|
Witam.
Jakiś czas temu zrobiłem monitorki na Peerless/Infinity:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1488717.html
Do tej pory stały na innych kolumnach więc przyszedł czas na zrobienie do nich podstawek. Z założenia miały być wzorniczo takie jak monitorki. Jak widać na zdjęciach nie do końca tak jest, bo zrezygnowałem z zaokrąglanych, oklejanych fornirem krawędzi. Szczerze mówiąc za dużo przy tym było roboty...
Mniej więcej prace tak wyglądały:
Szkielet zrobiony prawie całkowicie z drewna pozostałego po innych pracach.
Oklejanie sklejką 5mm - jedyne drewno, które musiałem kupić.
Lakierowanie, szlifowanie, malowanie... i tak pare razy.
...i efekt końcowy:
Jak widać, jestem ograniczony sprzętem, warunkami no i umiejętnościami. Biorąc to pod uwagę, jestem ogólnie zadowolony z tego co wyszło.
Lakier na podstawkach jest narazie jaśniejszy niż na kolumnach. Użyłem lakieru olejnego więc po czasie dopiero nabierze bursztynowego koloru.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mitur23 Poziom 19

|
19 Aug 2010 09:29 Re: Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity |
|
|
|
No doczekane podstawki :D jak dla mnie Hi End!! Lakier masz na wysoki połysk tak?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Aug 2010 09:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bb84 Poziom 18

|
19 Aug 2010 11:01 Re: Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity |
|
|
|
Bardzo ładne. Efekt psują trochę belki (sosna ?) w podstawie, polakierowałbym je na czarno i zmienił nieco kształt/zaokrąglił na końcach.
|
|
| Back to top |
|
 |
bibi717 Poziom 18

|
19 Aug 2010 12:12 Re: Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity |
|
|
|
Gdzie kupowałeś lakier i w jakiej cenie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Aug 2010 12:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gnysiu Poziom 12

|
19 Aug 2010 13:29 Re: Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity |
|
|
|
W końcu sie kolumny doczekały podstawek ale trwało to długo, bo lenistwo mnie dorwało, a potem robiłem je równolegle z innym projektem (kontroler do akwarium) więc chwilę to zajęło :D
Co do lakieru, to miał być wysoko połyskowy ale niestety po próbach musiałem spasować, bo pod taki lakier kolumny i podstawki musiałyby być naprawdę idealnie wykonane - wszystkie niedoskonałości wtedy wyłażą. Stanęło na satynowym, aczkolwiek męczy mnie to trochę i nie powiedziałem ostatniego słowa.
bb84 , oko to Ty masz - nóżki to sosna. Mi też nie do końca pasują te nóżki i nie wiem czy coś z nimi będę robił, czy nie. Całych czarnych bym nie chciał, bo za dużo byłoby czarnego jak dla mnie. W sumie dzisiaj moja Pani podpowiedziała mi zrobienie czarnego pasa wzdłuż górnej i czołowej powierzchni nóżek... nie głupie by to było. Pomyślę :D
bibi717 , niestety jestem teraz na wygnaniu więc odpowiedź z miejscem zakupu lakieru raczej nie będzie przydatna :cry: ale jakikolwiek olejny zawsze daje najlepszy efekt - moja opinia.
PS. Niedługo (?) stanie obok tego subwoofer na Peerless'ie 12' - linia transmisyjna.
|
|
| Back to top |
|
 |
qba3 Poziom 11

|
20 Aug 2010 18:17 Re: Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity |
|
|
|
przepraszam za OT?
ale ie mieszkasz w polsce?(inne przełączniki ścienne)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Aug 2010 18:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gnysiu Poziom 12

|
20 Aug 2010 22:01 skasowano z tematu o numerze 1745780 mod joy_pl |
|
|
|
Nie mieszkam w Polsce już chwilkę, stąd inne przełączniki. Tak swoja drogą, to dużo wygodniejsze - chociaż brzydkie.
Niezła spostrzegawczość.
------------------------
Podstawki idą po przeróbki. Trzeba je skrócić o jakieś 20cm. Nie wiem o czy myślałem jak liczyłem ich wysokość...
|
|
| Back to top |
|
 |