FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 19 Aug 2010 03:23   

Witam.
Jakiś czas temu zrobiłem monitorki na Peerless/Infinity:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1488717.html
Do tej pory stały na innych kolumnach więc przyszedł czas na zrobienie do nich podstawek. Z założenia miały być wzorniczo takie jak monitorki. Jak widać na zdjęciach nie do końca tak jest, bo zrezygnowałem z zaokrąglanych, oklejanych fornirem krawędzi. Szczerze mówiąc za dużo przy tym było roboty...

Mniej więcej prace tak wyglądały:

Szkielet zrobiony prawie całkowicie z drewna pozostałego po innych pracach.

Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity

Oklejanie sklejką 5mm - jedyne drewno, które musiałem kupić.

Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity

Lakierowanie, szlifowanie, malowanie... i tak pare razy.

Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity

...i efekt końcowy:

Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity

Jak widać, jestem ograniczony sprzętem, warunkami no i umiejętnościami. Biorąc to pod uwagę, jestem ogólnie zadowolony z tego co wyszło.
Lakier na podstawkach jest narazie jaśniejszy niż na kolumnach. Użyłem lakieru olejnego więc po czasie dopiero nabierze bursztynowego koloru.
Back to top

Mitur23
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 19 Aug 2010 09:29   

Re: Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity

No doczekane podstawki :D jak dla mnie Hi End!! Lakier masz na wysoki połysk tak?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Aug 2010 09:29   

Back to top

bb84
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 19 Aug 2010 11:01   

Bardzo ładne. Efekt psują trochę belki (sosna ?) w podstawie, polakierowałbym je na czarno i zmienił nieco kształt/zaokrąglił na końcach.
Back to top

bibi717
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 19 Aug 2010 12:12   

Gdzie kupowałeś lakier i w jakiej cenie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Aug 2010 12:12   

Back to top

gnysiu
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 Post from the author of the topic 19 Aug 2010 13:29   

W końcu sie kolumny doczekały podstawek ale trwało to długo, bo lenistwo mnie dorwało, a potem robiłem je równolegle z innym projektem (kontroler do akwarium) więc chwilę to zajęło :D
Co do lakieru, to miał być wysoko połyskowy ale niestety po próbach musiałem spasować, bo pod taki lakier kolumny i podstawki musiałyby być naprawdę idealnie wykonane - wszystkie niedoskonałości wtedy wyłażą. Stanęło na satynowym, aczkolwiek męczy mnie to trochę i nie powiedziałem ostatniego słowa.
bb84 , oko to Ty masz - nóżki to sosna. Mi też nie do końca pasują te nóżki i nie wiem czy coś z nimi będę robił, czy nie. Całych czarnych bym nie chciał, bo za dużo byłoby czarnego jak dla mnie. W sumie dzisiaj moja Pani podpowiedziała mi zrobienie czarnego pasa wzdłuż górnej i czołowej powierzchni nóżek... nie głupie by to było. Pomyślę :D
bibi717 , niestety jestem teraz na wygnaniu więc odpowiedź z miejscem zakupu lakieru raczej nie będzie przydatna :cry: ale jakikolwiek olejny zawsze daje najlepszy efekt - moja opinia.

PS. Niedługo (?) stanie obok tego subwoofer na Peerless'ie 12' - linia transmisyjna.
Back to top

qba3
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 20 Aug 2010 18:17   

przepraszam za OT?
ale ie mieszkasz w polsce?(inne przełączniki ścienne)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Aug 2010 18:17   

Back to top

gnysiu
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 Post from the author of the topic 20 Aug 2010 22:01   

skasowano z tematu o numerze 1745780 mod joy_pl

Nie mieszkam w Polsce już chwilkę, stąd inne przełączniki. Tak swoja drogą, to dużo wygodniejsze - chociaż brzydkie.
Niezła spostrzegawczość.

------------------------

Podstawki idą po przeróbki. Trzeba je skrócić o jakieś 20cm. Nie wiem o czy myślałem jak liczyłem ich wysokość...
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Podstawki pod monitorki Peerless/Infinity
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Mojego projektu podstawki pod głośniki. (12)
Podstawki pod monitory (9)
Podstawki pod Altusy300 (5)
Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova (35)
Monitorki Peerless/Infinity Emit (4)
Podstawki pod kolumny, czyli coś z niczego (4)

Page generation time: 0.065 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed