FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

co to za scalak (duzy zapas mocy) w urzadzeniach wlan

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> co to za scalak (duzy zapas mocy) w urzadzeniach wlan
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 10 Sep 2004 14:20   

Ostatnio zainteresowalem sie budowa urzadzen wlan od strony elektronicznej, i mam pytanie dotyczace wzmacniacza TX w tych urzadzeniach.

Wystepuje czesto układ ktory ma oznaczenie W22 B004D, wydaje mi sie ze jest to wzmacniacz koncowy, jednak nie mam pewnosci. Uklad ten wystepuje np w kartach typu gl2422. Na stronie: http://melbourne.wireless.org.au/wiki/?minitar
mamy pokazanego access pointa z tym wlasnie ukladem, uklad widac na 1 zdjeciu po lewej stronie w obszarze do zaekranowania, obok jest uklad nadajnika (nie wiem jak to sie fachowo nazywa wiec prosze mnie nie ganic za niefachowe slownictwo) firmy philips. Uklad o ktory mi chodzi jest nad tym ukladem philipsa. Na stronie pisza ze to "SAW Filter" ale ja nawet nie wiem co to jest.

Tu jest datasheet ukladu philipsa (nadajnika) zastosowanego w tym AP:
http://www.rose-hulman.edu/~roehmj2/ECE360/documents/SA2400A_1.pdf

I po przejrzeniu karty katalogowej widzimy ze max moc wyjsciowa tego ukladu jest mala, zdaje sie 8dbm a jezeli ten uklad nad nim to "saw filter" to gdzie jest wzmacniacz ?? bo przeciez apek ma 18dbm mocy wyjsciowej

podobnie jest w modulach gl2422 np w mojej karcie wl-8305 jest tez taki uklad z tym ze nadajnik jest zrobiony na MAX2820, tu jest datasheet do niej: http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/MAX2820-MAX2821A.pdf widac ze max moc wyjsciowa wynosi 3dbm, a karta ma zdaje sie 18dbm, a na karcie niema wiecej nic "ciekawego" oprocz ukladu o ktory pytam sie na poczatku czyli W22 B004D, wiec to chyba musi byc wzmacniacz.

POCO TO WOGULE PISZE ??

Znalazlem w niecie opis podniesienia mocy dwl900ap+ ale chodzi mi o sposob sprzetowy, adres: http://www.vallstedt-networks.de/powerhack.htm

W tym ap jest karta pcmcia, chyba to samo co dwl-650, z tym ze jako nadajnik jest tam zastosowany uklad RF2948,datasheet: http://www.vallstedt-networks.de/Files/2948B.pdf oraz wzmacniacz mocy firmy maxim max2242, datasheet: http://www.vallstedt-networks.de/Files/MAX2242.pdf

I wynika z tego ze wzmacniacz ma max moc 22,5db co odpowiada okolo 170mW, a to przeciez jest bardzo duzo jak na urzadzenia wlan, aby go w pelni wykorzystac trzeba ustawic wzmocnienie w ukladzie nadajnika (nozka 8) tak aby bylo maxymalne i nie przesterowac jednoczesnie wzmacniacza (max2242), I na koniec chodzi mi oto ze w kartach np dwl-520+, wl-8305, ogolnie na modulach gl2422 jest zamiast nadajnika uklad max2820, w ktorym takze mozna regulowac wzmocnienie, w podobny sposob do ukladu w access poincie, opisae jest to w datasheecie, i jesli ten wspomniany na poczatku niewiadomy uklad W22 B004 jest wzmacniaczem mocy, to teraz pozostaje dorwac jego datasheet i zobaczyc jakie ona ma parametry, i MOZE uda sie ustawic wzmocnienie nadajnika tak aby na wysciu osiagnac maxymalna moc nadawania,

Teraz na koniec:
Prosze mi tu nie pisac ze w przypadku przerobek strace gwarancje, przekrocze max moc wyjsciowa co jest nielegalnem itp itd, chodzimi tu o razwiazanie ukladowe w ktorym moc jest ograniczana a ja prubuje ja podniesc do maximum.

Glowny problem tego tematu to zidentyfikowanie tego scalaka (W22 B004D) i dorwanie jego datasheetu, i jesli jest to wzmacniacz mocy nie w pelni wykorzystany tak jak w przypadku karty pcimcia ktora jest wykorzystywana w dwl-900ap+ to MOZE bedzie bardzo dobrze
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Sep 2004 14:20   

Back to top

androot
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 10 Sep 2004 15:30   

Re: co to za scalak (duzy zapas mocy) w urzadzeniach wlan

1. SAW - surface acustic wave (filtr z fala powierzchniowa) moze to byc filtr pasmowo przepustowy dla odfiltrowania zaklocen z sygnalu (duplex-filtr nadajnika i odbiornika).

2. Zdjecia sa strasznie kiepskie. Moze zrobisz wlasne, z tego co Ty masz?

3. SA2400 to jest nadajnik i odbiornik, a nie tylko nadajnik. Transceiver oznacza transmitter+receiver

4. Uklady w.cz sa robione dosc tendencyjnie. Najwiecej mozna sie dowiedziec, patrzac co z czym jest polaczone, do czego jest doprowadzone zasilanie, co jest dolaczone do anteny....

5. Jesli chcesz zwiekszyc zasieg to pozostaje Ci chyba tylko zmiana anteny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Sep 2004 15:30   

Back to top

wowka
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 Post from the author of the topic 11 Sep 2004 08:32   

co to za układ scalony (duzy zapas mocy) w urzadzeniach wlan

2: Jak bede mial aparat to zrobie zdjecie mogego gl2422
3: pisalem ze a radiotechnice sie zbytnio nie znam i moje slownictwo nie jest zbyt fachowe
4: wlasnie z tym jest problem bo to jest obudowa BGA
5: chyba jednak nie tylko zmiana anteny ale moc tez mozna podniesc, powinno sie to udac nawet w sposob softwarowy jak w dwl-900ap+ tylko ze do kart nie ma takiego softu
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Sep 2004 08:32   

Back to top

androot
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 11 Sep 2004 12:27   

Mozna podniesc programowo, ale tylko w przypadku gdy tranceiver ma zapas mocy. Jesli chcesz wzmocnic sygnal wychodzacy z transceivera, to bedzie klopot.
Back to top

wowka
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 Post from the author of the topic 12 Sep 2004 09:18   

co to za układ scalony (duzy zapas mocy) w urzadzeniach wlan

No wlasnie oto mi chodzi zeby podniesc wzmocnienie transceivera z tym ze nie wiem jaka wzmacniacz ma moc , bo sam transceiver ma dosc mala i musi byc tam jakis wzmacniacz. Tylko chodzi mi oto zeby go nie przesterowac. Zreszta pobawil bym sie w sposob sprzetowy tylko ze nie mam lutownicy kolbowej z tak cienkim grotem poztym w obudowie kompa jest bardzo ograniczony dostep zeby pomierzyc napiecia. Transformatorowka z pewnoscia dal bym rade odlutowac jedna nozke od plytki ale boje sie z taka lutownica do tak delikatnego sprzetu. Moze i softwarowo da sie podniesc moc tylko skad wziasc taki soft
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Sep 2004 09:18   

Back to top

androot
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 12 Sep 2004 09:34   

Zrob dokladne zdjecia albo skany plytki i zamiesc!
Back to top

Krzysiek007
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 09 May 2006 19:59   

witam
Ja mam mianowicie takowy problem, iż zmierzyłem napięcie na pinie 12 (Tx_gc scalaka max2820) i mam na nim napięcie 0,5v, więc według stronki tabelki z niej http://acinonyx.dimme.net/electronics/dlink/dwl900appower.html

mam większa moc niż 19dbm ??

i moje pytanko brzmi jak to w końcu z tym scalaczkiem wygląda im większe napięcie tym większa moc nadawania ?? (co by było logiczne) a może jednak im mniejsze napięcie na pinie 12 to tym większa moc ???

i kolejne pytanko :) co myślicie, aby podciągnąć albo obniżyć napięcie na pinie 3 (Rf gain) aby wzmocnić sygnał odbierany
ale aby tym wszystkim się pobawić to mam trochę dylemat, bo nie wiem czy podwyższać napięcie czy obniżać
Pozdrawiam Krzysiek
Czekam na pytania i sugestie i mam nadzieje,że kolega Wowka się nie pogniewa, ze tu napisałem swój wątek.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> co to za scalak (duzy zapas mocy) w urzadzeniach wlan
Page 1 of 1
Similar topics
Pioneer KEH-P3700R, nie działa koncówka mocy, jaki scalak? (2)
Blaupunkt travelpilot rns 150 - jaki scalak w końcówce mocy (2)
Blaupunkt Essen CR31 - jaki scalak w końcówce mocy? (2)
Wieża Hitachi AX-M80-jaki scalak w końcówce mocy? (5)
Prośba - jaki scalak mocy? (8)
Zapas na tranzystorach? (4)
Lampy - ich zamiana v urzadzeniach (3)

Page generation time: 0.249 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed