FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nie wykrywa dysku SATA

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Nie wykrywa dysku SATA
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#31 11 Sep 2004 22:25   

Re: Nie wykrywa dysku SATA

No to juz ostatnia sprawa, do ktorego gniazdka na plycie podpiales kabel SATA, SATA_0 czy 1, bo musisz wpiac do 0 zeby zlapal 1 dysk.
Innych pomyslow brak, powinno to chodzic tak jak opisalem w 1 moim poscie.
Back to top

radosny1
Poziom 13
Poziom 13

Post#32 11 Sep 2004 23:58   

jafarek wrote:
Zrobiłem tak jak napisałeś i wybrałem konkretny model, ale wywala mi ten błąd że coś nie tak. Nie wiem dlaczego! W podbiosie nic nie mogę zrobić, nie wiem why? W biosie mi go nie wykrywa, ale jedno jest dziwne: gdy włączyłem fdisk'a z dyskietki startowej Win98 to wykryło mi jakiś dysk o pojemności 10GB. W sumie jakby coś ale nic, bo powinno być 80GB.

jezeli fdisk widzi dysk to jak na moja logike bios tez go widzi.
i nie prawda ze nie da sie podzilic sata w fdisku. trzeba tylko w procentach podawac wartosc partycji. a jak szybko liczy spojnosc!!!
mazenie na zwyklych ata....
-------------------------------------------------------------------------
md wrote:
jafarek wrote:
Zrobiłem tak jak napisałeś i wybrałem konkretny model, ale wywala mi ten błąd że coś nie tak. Nie wiem dlaczego! W podbiosie nic nie mogę zrobić, nie wiem why? W biosie mi go nie wykrywa, ale jedno jest dziwne: gdy włączyłem fdisk'a z dyskietki startowej Win98 to wykryło mi jakiś dysk o pojemności 10GB. W sumie jakby coś ale nic, bo powinno być 80GB.

Fdisk z Win 98 nie widzi dysków 80GB. Spróbuj z Fdiskiem od Win ME

wlasnie ze widzi i 80gb i 120gb itd. tylko trzeba wpisywac w procentach

--------------------------------------------------------------------------
Scalono 2 posty
j.
:arrow: http://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

Back to top

Robert B
Poziom 24
Poziom 24

Post#33 12 Sep 2004 00:04   

Przecież w Micro$ofcie jest poprawka 263044POL8 do fdiska.

fdisk update 263044POL8.zip
 Filename:  fdisk update 263044POL8.zip
Download
 Contents:  fdisk up...044POL8 , qfecheck.exe , qfecheck.hlp , 263044UP.INF , 1998UN.INF , 2222UN.INF , 98G_chk.INF , 98SE_chk.INF , fdisk.98g , fdisk.98s
See all...
 Filesize:  131.86 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#34 Post from the author of the topic 12 Sep 2004 11:20   

Nie wykrywa dysku SATA

OK! Nie chodzi mi w tym momencie o to jak ten dysk podzielic na partycje tylko oto jak wykombinować by był w ogóle widoczny! Pierwszo chcę na nim zainstalować Windows'a a potem będę się martwił jak go na partycje podzielić. Jeśli ktś ma jeszcze jakieś pomysły to niech pisze!!!
Back to top

Zenek
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 12 Sep 2004 14:06   

Zgadzam się, że fdisk z win98 ma ograniczoną "widzialność" ale na dysku 80 GB była założona zworka ograniczająca do 32 GB. Zresztą, dysk został wymieniony, i nowy działa prawidłowo. Nie wiem, dlaczego :arrow: md uważasz, że uszkodzone dyski nie występują wcale w przyrodzie 8)
:arrow: jafarek, a czy próbowałeś wogóle zapuścić instalatora win XP, razem ze sterownikiem sata z dyskietki. Może Ty go nie widzisz, a instalator zobaczy :)
poza tym, jednak partycje przed windowsem się instaluje i formatuje, no ale tu pomoże instalator XP.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Sep 2004 14:06   

Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#36 Post from the author of the topic 12 Sep 2004 16:43   

Nie wykrywa dysku SATA

Tak zapuszaczałem już instalator WinXP ale jak instaluje SATA to jakis blad wyskakuje o ktorym mowa przy poczatku tego tematu.
Back to top

macek
Poziom 20
Poziom 20

Post#37 18 Sep 2004 23:57   

Czesc dzisiaj wlasnie przerabialem ten sam temat. Tez mam plyte tego producenta i dysk sata 80 gb maxtora.
Po pierwsze uaktualnij bios. Jak uaktualnisz biosa to pojawi ci sie dodatkowa pozycja dotyczaca sata bedzie ona pod ta ktora byla na poczatku. Tam mozna wybrac tryb w jakim pracuje dysk wybiez ide. I teraz zaopatrzony w dyskietke ze sterownikiem mozesz instalowac windowsa xp Zycze powodzenia. Nie orientuje sie zbytnio ale wydaje mi sie ze raid jest przydatne dopiero przy dwoch dyskach, jak sie myle to prosze mnie poprawic.
Back to top

Zbyszeksk
Poziom 9
Poziom 9

Post#38 28 Apr 2006 14:12   

Mam ten sam problem co kolega jafarek z tym że mam płytę GigaByte 7VT600P-RZ, procesor AMD 2.4, dotychczas miałem dwa dyski ATA jeden 20GB a drugi 40 GB niestety są juz one dla mnie trochę za małe więc postanowiłem się zaopatrzyż w cos nowszego i szybszego, a te chcę zostawic i mieć jako dodatkowe, kupiłem dysk WD 80GB SATA 7200 8Mb Cache i niestety po podłaczeniu go do płyty BIOS go nie widzi, myślałem że dysk lub któryś z kabelków, wziałem więc dysk i przewody do sprawdzenia, niestety (dla mnie) okazało się że zarówno przewody jak i dysk sa sprawne i wina lezy w ustawiniach BIOS-u,tak mi powiedzieli.
Przeczytałe cały ten temat ale niestety po mimo kilknastu prób sprawdzania różnych ustawień BIOS-u nadal klapa.
Dodam tylko że mam BIOS-a w wersji F5 i jest to chyba najwyższa wersja wiec nie ma mowy o uaktualnieniu.
Czy ma ktoś jakieś rady a moze ktoś już się zetknął z podobnym przypakiem i poradził sobie z nim, jesli tak to prosze o wskazówki
Z góry dzieki
Back to top

nowick
Poziom 13
Poziom 13

Post#39 28 Apr 2006 14:47   

a czy te dyski nie są przypadkiem pod sata 2 a płyta obsługuje tylko sata 1 ?
Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#40 28 Apr 2006 16:24   

Nie wykrywa dysku SATA

Zrób tak-odłącz obydwa stare dyski tak z zasilania jak i taśmy,podłącz tylko dysj SATA,jesli dysk ma zworke ograniczającą do SATA I 150 to ją załóż,odpal komputer,wejdź do biosa i ustaw kontroler SATA na Enabled , F10 i restart i bios powinien wykryć dysk.Wcześniej przygotuj dyskietkę z driverami SATA (masz na płycie CD od płyty głównej),bootowanie na CD,w napędzie instalka windowsa,na początku F6,zainstaluje drivery z dyskietki,utwórz jedną partycję o wielkości jakiej chcesz (resztę dysku zagospodarujesz później,w Windowsie),formatowanie i instalacja.Po zakończonej instalacji możesz podłączyć stare dyski.
Back to top

Zbyszeksk
Poziom 9
Poziom 9

Post#41 28 Apr 2006 21:27   

Tronic1 dzieki za podpowiedź, jutro zaczyna się długi weekend wiec bedzie czas aby jeszcze z nim powalczyc.
Dam znać jak poszło.
Nowick ten dysk jest prawdopodobnie pod Sata1 i ta płyta powinna go obsłuzyć.
Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#42 28 Apr 2006 22:25   

Nie wykrywa dysku SATA

SATA II też obsłuży.Kwestia zworki lub nawet nie,nowe dyski są w miarę "inteligentne" i bez zworki ograniczającej transfer też zachowują się prawidłowo.
Back to top

Logan
Poziom 22
Poziom 22

Post#43 28 Apr 2006 22:31   

tronic1 wrote:
SATA II też obsłuży.Kwestia zworki lub nawet nie,nowe dyski są w miarę "inteligentne" i bez zworki ograniczającej transfer też zachowują się prawidłowo.

Ostatnio walczylem z dyskiem na SATA II pod plyta obslugujaca jedynie SATA I. Plyta w ogole nie widzla dysku. Dlugo z tym walczylem poniewaz... dysk mial byc na SATA I ale Pan w sklepie dal SATA II tylko zapomnial nam o tym powiedziec :D. Odkrylem to przypadkiem gdy po kilku godzinach kombinowania postanowilem wejsc na storne producenta dysku i jeszcze raz dla pewnosci przeczytac instrukcje podlaczania dyskow SATA, dopiero gdy spojrzalem na specyfikacje techniczna okazalo sie ze to SATA II i trzeba zworke :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Apr 2006 22:31   

Back to top

a1
Poziom 10
Poziom 10

Post#44 28 Apr 2006 23:11   

Koledzy mają racje, potrzebna jest dyskietka, albo dana jest przez producenta , albo trzeba ją stworzyć z CD od płyty GŁÓWNEJ i oczywiście podczas instalacji win_xp czy win_2000 na wstępie wciskamy F6-dalej już zgodnie z poleceniami. Hej!
Back to top

Zbyszeksk
Poziom 9
Poziom 9

Post#45 03 May 2006 10:29   

I udało się, choć przyznam że było trochę problemów;
Po pierwsze musiałem załozyć zworkę na dysk, a potem trochę pogrzebać na necie za owymi sterownikami do saty, bo niestety nie otrzymałem tak owej dyskietki,ale to tez się udało. Zainstalowałem XP, ale niestety, jak podłaczyłem jeszcze dwa dyski to są problemy z systemem, wiesza się i nie wiem czy nie bede musiał się pozbyć przynajmniej jednego z nich.
Dzięki wszystkim za rady.
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 May 2006 10:29   

Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#46 03 May 2006 16:09   

Nie wykrywa dysku SATA

Sprawdź te dwa dyski ATA pod kątem błędów.Zrobisz to pod Windowsem.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Nie wykrywa dysku SATA
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Nie wykrywa dysku SATA, Płyta to ASUS P4V8X-X. (14)
Instalator Windows Xp nie wykrywa dysku sata (3)
Komputer stacjonarny nie wykrywa dysku SATA 2.5 (6)
Moj BIOS nie wykrywa dysku SATA (24)
Hirens 9. Nie wykrywa dysku sata. Co zrobić? (2)
Instalator WindowsXP nie wykrywa dysku SATA (2)
Bios nie wykrywa dysku SATA (17)
Komputer nie wykrywa dysku SATA 1 (6)
Mandrake 10 nie wykrywa dysku SATA... (2)
Dysk SATA - komputer nie wykrywa dysku SATA II. (5)

Page generation time: 0.233 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed