FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nie wykrywa dysku SATA

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Nie wykrywa dysku SATA
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 10 Sep 2004 19:44   

Nie wykrywa dysku SATA

Kupilem nie dawno płytę Gigabyte KT600, GA-7VT600-P-L.
Teraz kupiłem nowy dysk Seagate 80GB 7200.7 na SATA.
No i tu jest problem, bo mi dysku w ogóle nie wykrywa! Bios chyba jest OK, podobno ma wykrywać SATA (wersja biosa 6.00P).
BŁAGAM, LUDZIE POMÓŻCIE!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Sep 2004 19:44   

Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 10 Sep 2004 20:08   

Re: Nie wykrywa dysku SATA

Musisz wejść do biosu i tam odpowiednio ustawić parametry pracy kontrolera RAID SATA.
Tutaj masz opis: http://europe.giga-byte.com/MotherBoard/FileList/Manual/manual_7vt6001394_e.pdf

Na przyszłość pytania dotyczące komputerów zamieszczaj w dziale Komputery Hardware
Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 10 Sep 2004 20:34   

Nie wykrywa dysku SATA

Niestety nic w biosie nie mam co umożliwiłoby wykrycie dysku, prócz funkcji On-Chip Serial ATA
Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 10 Sep 2004 20:48   

Zajrzyj w biosie do Advanced Bios Features i tam Bootable Add in Device.
W On Chip SATA powinieneś mieć więcej opcji do wyboru (Combined, enhanced itp). Niektóre kontrolery do poprawnej pracy dysku SATA wymagają, aby do kontrolera ATA były podpięte dyski tylko do jednego kanału Primary lub secondary (nie obydwu na raz). Wypnij dysk lub CD z jednego kanału IDE i spróbuj wtedy. Próbuj też tylko z dyskiem SATA (wypnij wszystkie inne napędy).
Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 Post from the author of the topic 10 Sep 2004 22:17   

Niestety w biosie w On-Chip Serial ATA niema żadnych innych opcj prócz :Enable[/] i [i]Desable. Po wypięciu wszystkich innych urządzeń dalej nic. Po za tym dysk SATA jaki mam jest jedynym :!: Po za tym jest on chyba niesformatowany, czy to może mieć jakiś wpływ na to??
Back to top

And!
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 10 Sep 2004 22:49   

Czy poza tasiemką SATA podpiołeś do dysku zasilanie ? (przez przejściówkę, niewiele napędów SATA ma złącze pod normalnego MOLEXa)
Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 Post from the author of the topic 10 Sep 2004 22:54   

Zasilanie i ten drugi kabelek są podpięte w 100% dobrze :!:
Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 10 Sep 2004 22:59   

jafarek wrote:
Niestety w biosie w On-Chip Serial ATA niema żadnych innych opcj prócz :Enable[/] i [i]Desable. Po wypięciu wszystkich innych urządzeń dalej nic. Po za tym dysk SATA jaki mam jest jedynym :!: Po za tym jest on chyba niesformatowany, czy to może mieć jakiś wpływ na to??

Nie ma znaczenia, czy dysk jest sformatowany czy nie. Bios powinien go wykryć i rozpoznać. Jeżeli tak nie jest, to zaktualizuj bios. Zajrzyj tutaj http://www.giga-byte.com/Motherboard/Support/BIOS/BIOS_GA-7VT600-L.htm
Pamiętaj, abyś dokładnie dobrał bios do Twojej płyty. Link, który Ci podałem namierzyłem na podstawie Twojego opisu. Przyjrzyj się jeszcze raz płycie i zidentyfikuj ją dokładnie łącznie z parametrem "rev".
Back to top

Pytong
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 10 Sep 2004 23:04   

Nie wykrywa dysku SATA

A nie masz czasami osobnego biosu do którego się wchodzi przez skrót klawiszowy przy starcie płyty (u mnie płyta abit vi7, tylko tak da sie skonfigurowac dyski na sata)
Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#10 Post from the author of the topic 10 Sep 2004 23:29   

Nie wykrywa dysku SATA

No w zasadzie to jest taki bios, do którego moge wejść zaraz jak zniknie pierwszy, wszystkim znany. Ale tam nic nie moge zmienic!! Sam nie wiem dlaczego?
Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 10 Sep 2004 23:31   

jafarek wrote:
No w zasadzie to jest taki bios, do którego moge wejść zaraz jak zniknie pierwszy, wszystkim znany. Ale tam nic nie moge zmienic!! Sam nie wiem dlaczego?

Właśnie tam musisz ustawić konfigurację kontrolera RAID SATA. Być może dlatego nie masz możliwości, że bios nie widzi dysku, a może masz możliwości, tylko nie umiesz się za to zabrać. Tak jak pisałem, uzyj w tym menu (raid)opcji AUTO
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Sep 2004 23:31   

Back to top

Pytong
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 10 Sep 2004 23:32   

Nie wykrywa dysku SATA

Obawiam się, że jeśli takowy masz to jedyna nadzieja w nim. Dalsze próby zmiany opcji pod awardem będa bezskuteczne. Sięgnij może jeszcze po opis do płyty . W sumie co sprzęt to obyczaj.
Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#13 10 Sep 2004 23:37   

Pytong wrote:
Obawiam się, że jeśli takowy masz to jedyna nadzieja w nim. Dalsze próby zmiany opcji pod awardem będa bezskuteczne. Sięgnij może jeszcze po opis do płyty . W sumie co sprzęt to obyczaj.

Nie czytałeś wyżej? W pierwszej mojej odpowiedzi podałem link do manuala, gdzie jest dokładny opis jak to zrobić, ale jak zwykle jafarkowi się nie chce nawet czytać, a co dopiero wysilić się i nacisnąć kilka klawiszy.
Back to top

Golota
Poziom 17
Poziom 17

Post#14 11 Sep 2004 07:03   

Sprubuj po wejsciu do Biosu nacisnac klawsze Ctrl + F1 powinien mrugnac ekran i odkryja sie wszytkie opcje plyty glownej. Moze ustawienia dyskow sata sa ukryte na tej plycie.

Uwaga !!!

Jezeli nie bardzo sie znasz na biose spisz wszytkie opcje na kartke napisz to na elektrodzie i wtedy zobaczymy i pomozemy sam niczego nie zmieniaj bo mozesz nie wlaczyc kompa spowrotem.

Pozdrawiam
Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 Post from the author of the topic 11 Sep 2004 10:39   

Nie wykrywa dysku SATA

Nie spisałe wszystkich opcji bo by to miesiąc trwało, tylko te bardzie istoten (po naciśnięciu Ctrl+F1):

ADVANCE BIOS FEATURES
Bios Flash Protection [Auto / Enable]
First Boot Device [Floppy / LS120 / HDD-0 / SCSI / CDROM / HDD-1 / HDD-2 / HDD-3 / ZIP / USB-FDD / USB-ZIP / USB-CDROM / USB-HDD / LAN / DISABLE ]
Second Boot Device [ j.w.]
Third Boot Device [ j.w.]
Interrupt Mode [APIC / PIC]
Daley For HDD [ 0] nim - 0, max - 15

INTEGRATED PERIPHERALS
OnChip IDE Channel0 / 1 [Enable / Disable]
Primary master/slave PIO [Auto / Mode 0 - 4 ]
Secondary master/slavePIO [Auto / Mode 0 - 4 ]
Primary master/slave UDMA [Auto / Mode 0 - 4 ]
Secondary master/slave UDMA[Auto / Mode 0 - 4 ]
IDE1/IDE2 Conductor Cable [Auto / ATA66/100/133 / ATA133]
OnChip Serial ATA [Enable / Disable ]

TOP PERFORMACE
[ Enable / Disable ] - po wyborze Enable komp się nie włacza
Back to top

Golota
Poziom 17
Poziom 17

Post#16 11 Sep 2004 12:19   

Z tego ca napisales wyzej nie da sie nic wywnioskowac wszytko jest ok.
Zalaczam manuala krok po kroku w jezyku angielskim jak postepowac z Sata na twojej plycie GA-7VT600-P-L. Wystarczy tylko poczytac i zrobic wedlug instrukcji. Pozatym do plyty tez powinines dostac instrukcje sata na papierze albo w formie ksiazeczki. Jak masz klopoty z angielskim to www.translate.pl tylko czasmi trzeba sie domyslec o co chodzi ale zawsze troszke pomoze w tlumaczeniu.

manual_sata_via_8237.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  manual_sata_via_8237.pdf
 Contents:  
 Filesize:  1.66 MB
 Punkty:  2.986 = 1.986 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

witek_p
Poziom 14
Poziom 14

Post#17 11 Sep 2004 13:27   

Jeżeli chcesz na dysku zainstalowac WinXP to sprawa powinna byc prosta.
Ustawiasz w biosie:
First Boot Device [CD-ROM]
Second Boot Device [SCSI] (jezeli nie ma opcji SATA to SCSI odnosi sie do SATA)

Wkladasz do flopa dyskietke ze sterownikami do SATA (powinna byc dolaczona do plyty) i jak zaczyna sie ladowac instalator XP na samym poczatku wciskasz F6 (chyba - chodzi o zaladowanie dodatkowych sterownikow - bedzie opisane na dole to sie domyslisz), pojawi sie kilka wersji kontrolera (najprawdopodobniej bo dyskietki sa "uniwersalne") wybierasz swoja i system sie laduje dalej, za chwile bedziesz mial mozliwosc sformatowania dysku i ew. zalozenia partycji.
Pozdrawiam
Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#18 Post from the author of the topic 11 Sep 2004 14:39   

nie próbowałem ustawić First na CDROM a Second na SCSI. Ale jak jest noramalnie to znaczy pierwsze CDROM a pozniej HDD-0 to jak wczytuje sterowniki z dyskietki to po chwili wyskakuje ze wystąpił błąd w oemdisc.c. Próbowałem już wyłączać APIC na PIC, ale też ten błąd występuje. No i nie wiem co teraz....
Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#19 11 Sep 2004 15:02   

Zaraz po włączeniu komputera pojawia się komunikat, że kombinacja klawiszy (np. CTRL +H) uruchamia Bios SATA RAID. Wejdź i tam próbuj.
Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#20 Post from the author of the topic 11 Sep 2004 15:26   

Nie wykrywa dysku SATA

Zadnego takiego komunikatu nie mam. Mogę tylko w BIOS'ie wcisnąć Ctrl+F1, ale spróbuję!
------------------------------------------------------------------
Niestety nic z tego! Nie włacza się żadne Menu. Ale po ty jak zniknie pierwszy ekran, ten co liczy ramy, i wykrywa dyski, pojawia się drugi i tam mogę wejść poprzez <TAB>. Niestety nic tam zrobić nie mogę, prócz wyjścia poprzez Esc Nic więcej...

-------------------------------------------------------------------Scalono 2 posty
j.
:arrow: http://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

Back to top

Zenek
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 11 Sep 2004 16:21   

chwilka moment, chciałbyś, aby jako HDD 0 pokazał się Twój dysk sata ??? przecież to inna inność ;)
niestety jestem w pracy, i nie mogę tego sprawdzić, ale w domu na tym samym czipsecie jest tak, że nic nie trzeba ustawiać w tym "podbiosie" być może da się tam ustawiać przy raidzie z dwoma dyskami, nie próbowałem...
Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#22 Post from the author of the topic 11 Sep 2004 16:29   

Nie wykrywa dysku SATA

Dokładnie! Chce zainstalować na dysku Windowsa XP, ale tego dysku nie widać!
Back to top

Zenek
Poziom 22
Poziom 22

Post#23 11 Sep 2004 16:47   

przecież jest tak, że dyski sata są dodatkowymi dyskami, jako hdd 0 mam wsadzony jakiś dysk ata, który służy mi za archiwum....
w moim biosie informacje o dysku sata pojawiają się wyłącznie w czasie włączania, na krótką chwilę, przed planszami windows. no i w tym podbiosie też....Po prostu jak już jeden kolega pisał, jeśli masz ustawione jako pierwsze urządzenie cdrom, a "on bord Sata (lub też scasi) włączone) bierz płytę z instalatorem win XP i nie patrz się na bios. Tylko warto pamiętać o tym, co pisano- dyskietce ze sterownikiem sata, o co upomni się instalator w formie " czy chcesz zainstalować sterownik scasi innej firmy ? naciścij f6" czy jakoś tak :)
A dalej jak pisał kolega- z dyskietki wczyta Ci się kika rzeczy do wyboru, wybieracz, co Cię interesuje, i....suystem instaluje się na sata.
a po instalacji na końcu ustawiasz jako pierwsze urządzenie ładujące on board scasi (sata)
Back to top

markusek
Poziom 14
Poziom 14

Post#24 11 Sep 2004 16:50   

Witam

bylem "szczesliwym" posiadaczem juz 2 dyskow SATA firmy Segeate 160GB 8MB cache 7200 obr. Wszystkie po jakims czasie padaly i po prostu nie byly widoczne przez zterownik na plycie ASUS A7N8X- E Deluxe - pomimo ze sie krecily. Pierwszy i drugi poprostu po jakims miesiacu padaly (nie wspomne o tych utraconych danych). Na twoim miejscu poszedlbym do kogos ze sterownikie SATA i podlaczylbym twoj dysk - wtedy zobaczysz czy nie spraedano ci uszkodzonego dysku. Co do moich dyskow to ostatecznie wymienilem na UltraATA 200GB 7200obr cache 8MB i jest szybszy od dysku SATA o jakies 8 MB/s czyli ma okolo 60MB/s. Jezeli chodzi o dyski z SATA to wszystkie padaja niewazne jakiej firmy - to sie nazywa eksperymentowanie na klientach, a moze nawet nabijanie ich w butelke.

pozdrawiam

markusek(malpa)interia.pl
Back to top

Zenek
Poziom 22
Poziom 22

Post#25 11 Sep 2004 16:58   

może nie wszystkie jednak padają....ale oczywiście możliwość uszkodzenia istnieje. Wczoraj kolega pracujący za ścianą w serwisie PC kupił w hurtowni dwa dyski seagate 80 G (ata rzecz jasna) obydwa nawet fdisk nie potrafił obsłużyć...w poniedziałek do wymiany. Jedno jest pewne- nie ma nic pewnego, ani też żadnych reguł, co się zepsuje....i
Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#26 11 Sep 2004 17:16   

jafarek wrote:
Niestety nic z tego! Nie włacza się żadne Menu. Ale po ty jak zniknie pierwszy ekran, ten co liczy ramy, i wykrywa dyski, pojawia się drugi i tam mogę wejść poprzez <TAB>. Niestety nic tam zrobić nie mogę, prócz wyjścia poprzez Esc Nic więcej...

Nie rozumiem. Skoro nie włącza się menu, a masz kontroler, to coś nie tak z biosem. Instaluję swoim klientom dyski SATA od momentu, jak tylko pojawiły się w sprzedaży. Nie miałem ani jednego dysku, który by nie działał lub nie dał się zainstalować. Co do kolegi, który pisał, że dyski padają po jakimś czasie - sprawa jest taka, że jak nie ustawisz w biosie i w systemie obsługi dysków ponad 140GB, to przy zapełnieniu dysku w 80% kontroler zamazuje FAT i stąd kłopoty, utrata danych i dysk nie widoczny w systemie. Pisałem już na elektrodzie o kliencie, który 6 razy wymieniał w sklepie dysk SATA Seagate 160GB, a przyczyną był Windows 2000, który bez Service Packa 4 nie obsługuje takich dysków.
Jeżeli na płycie masz kontroler SATA, to w biosie muszą być odpowiednie opcje do jego obsługi. Dla dużych dysków konieczna bywa aktualizacja biosów w starszych płytach, musi też być odpowiedni system operacyjny, który obsłuży takie dyski.
Nie masz innego wyjścia, tylko weź dysk do kolegi, który ma kontroler SATA i tam sprawdź go. Przy okazji możesz u niego założyć partycje, będzie Ci łatwiej instalować u siebie.
Zenek :arrow: Jeżeli używasz fdiska od Windows 98, to on nie zobaczy dysków 80GB. Zanim pójdziecie reklamować dyski, sprawdźcie je w innym sprzęcie.
Back to top

markusek
Poziom 14
Poziom 14

Post#27 11 Sep 2004 18:11   

Re:

Nawiazujac do wypowiedzi kolegi md. pragne nadmienic ze dysk byl zapenionydanymi o pojemnosci okolo 40GB wiec jeszcze daleko do 80%. Poporostu wystrczylo ze na dysk jednorazowaoprzeralo sie z innego dysku okolo 30-40GB danych i na nastepny dzien dysk nie byl widoczny przez kontroler, po wylaczeniu komputera wyciagnieciu wszystkich wtyczek od dysku - pojawial sie znowu na kontrolerze a po jakis 2 ygodniach calkowicie padla elektronika - dysk nie widziany przez kontroler i glupiejace obroty dysku. Moze napiszesz ile macie zwrotow tyvh dyskow z SATA - w serwisie duzej torunskiej firmy komputerowej znajomy mowil mi prywatnie ze wiekszosc jest zwracanych do serwisu z podobnymi obiawami.

poazdraiwm
Back to top

witek_p
Poziom 14
Poziom 14

Post#28 11 Sep 2004 18:47   

jafarek wrote:
nie próbowałem ustawić First na CDROM a Second na SCSI. Ale jak jest noramalnie to znaczy pierwsze CDROM a pozniej HDD-0 to jak wczytuje sterowniki z dyskietki to po chwili wyskakuje ze wystąpił błąd w oemdisc.c. Próbowałem już wyłączać APIC na PIC, ale też ten błąd występuje. No i nie wiem co teraz....

Czy przeczytales calosc tego co napisalem, drugie ma byc SCSI i sterowniki z dyskietki ladujesz dopiero jak winda cie o to po prosi, a na poczatku wciskasz F6. Sprawdz sobie oznaczenie kontrolera ktoru jest na plycie, i jak wyswietli sie lista sterownikow z dyskietki, t owybierz wlasnie tego ktory masz a nie inny bo dla tego ci wali tymi bledami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Sep 2004 18:47   

Back to top

jafarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#29 Post from the author of the topic 11 Sep 2004 20:07   

Nie wykrywa dysku SATA

Zrobiłem tak jak napisałeś i wybrałem konkretny model, ale wywala mi ten błąd że coś nie tak. Nie wiem dlaczego! W podbiosie nic nie mogę zrobić, nie wiem why? W biosie mi go nie wykrywa, ale jedno jest dziwne: gdy włączyłem fdisk'a z dyskietki startowej Win98 to wykryło mi jakiś dysk o pojemności 10GB. W sumie jakby coś ale nic, bo powinno być 80GB.
Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#30 11 Sep 2004 20:13   

jafarek wrote:
Zrobiłem tak jak napisałeś i wybrałem konkretny model, ale wywala mi ten błąd że coś nie tak. Nie wiem dlaczego! W podbiosie nic nie mogę zrobić, nie wiem why? W biosie mi go nie wykrywa, ale jedno jest dziwne: gdy włączyłem fdisk'a z dyskietki startowej Win98 to wykryło mi jakiś dysk o pojemności 10GB. W sumie jakby coś ale nic, bo powinno być 80GB.

Fdisk z Win 98 nie widzi dysków 80GB. Spróbuj z Fdiskiem od Win ME
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Nie wykrywa dysku SATA
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
GA-7VT600 nie wykrywa dysku SATA WD Caviar 250GB (28)
Nie wykrywa dysku SATA, Płyta to ASUS P4V8X-X. (14)
Komputer stacjonarny nie wykrywa dysku SATA 2.5 (6)
Moj BIOS nie wykrywa dysku SATA (24)
Hirens 9. Nie wykrywa dysku sata. Co zrobić? (2)
Instalator WindowsXP nie wykrywa dysku SATA (2)
Bios nie wykrywa dysku SATA (17)
Komputer nie wykrywa dysku SATA 1 (6)
Mandrake 10 nie wykrywa dysku SATA... (2)
Przejściówka SATA na IDE/ATA - nie wykrywa dysku (17)

Page generation time: 0.154 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed