Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Rozprowadzenie kabli w nowym domu


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations ->Rozprowadzenie kabli w nowym domu Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#1 21 Aug 2010 21:56  Topic author   

Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Witam.
Chciałbym teraz wszystkie kable puścić, żeby później nie było setek tysięcy kabli na podłodze, wszystko będzie szło w ścianach. Sęk w tym, że kompletnie się na tym nie znam i nie wiem jakie kable kupić.
Dom jest dość pokaźnych rozmiarów, na górze będą 2 duże pokoje (5x6), oraz sypialnia, na dole salon i "pokój gościnny" (oczywiście wymieniałem pokoje, gdzie będzie telewizja).
Wszystkie kable "idą" na strych, tam będzie jakiś rozdzielacz, lub coś w ten deseń.
Jakie kable proponujecie?
I jak rozwiązać problem kabli? jak sygnał podzielić itp.
Telewizja najprawdopodobniej n'ka
Czy kabel koncentryczny, ekranowany z bolcem ze stali, ale pokryty miedzią może być?

czekam na Wasze odpowiedzi,
pozdrawiam,

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
leszek.b
Level 29
Joined: 27 Jan 2005
Posts: 1770
Helped: 64
Post rating: 16
leszek.b
Level 29
Post#2 21 Aug 2010 22:24    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Tam gdzie maja być gniazda (gdzie sobie życzysz) daj peszel. -(rurka dla przewodów.)
To będzie możliwość dla fachowca . On zadecyduje co ma być.

Helpful post? + +1
Back to top
wachcio
Level 24
Location: Rypin (Polska), Flekkefjord (Norwegia)
Joined: 22 May 2005
Posts: 889
Helped: 61
Post rating: 20
wachcio
Level 24
Post#3 21 Aug 2010 22:43    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Ja bym pociągnął po 2 koncentryki oraz kabel LAN (skrętka komputerowa) do każdego pokoju . Tak jak leszek.b napisał wszystko najlepiej w rurkach ale raczej nie peszlach bo ciężko się przez nie przeciąga przewody. Lepsze są rurki gładkie w środku. Po dwa kable bo jeśli chcesz nagrywać to potrzeba 2 sygnałów do każdego dekodera. Skrętką rozprowadzić internet lub przy Cyfrze+ i spliterach rozdzielisz jeden abonament na kilka pokoi. Z własnego doświadczenia jednak wiem, że kabli w listwach nie unikniesz bo często tak na prawdę przy budowie domu nie wiesz gdzie co będzie stało - TV, komputer itd. Pomyśl o tv naziemnej, monitoringu domu i kilku innych udogodnieniach. Nawet jeśli uważasz, że to Ci nie potrzebne można kable już położyć aby później nie pruć ścian.
Ja np. budowałem dom 2 lata temu i choć mam multiswicha to tylko po jednym kablu do pokoju. Po zakupie n-ki już miałem problem :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#4 21 Aug 2010 23:37  Topic author   

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


mam już pociągnięty prąd, teraz czas na tv
do każdego pokoju po 2 kable?
koncentryki ekranowane? te stalowe mogą być? (pokryte miedzią)? czy coś innego?

Helpful post? + 0
Back to top
dzac4
Warunkowo odblokowany
Location: Mazowieckie
Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3510
Helped: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#5 22 Aug 2010 00:32    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Kolego żadne stalowe!
Pod tynk żelowane w pełnej miedzi!
Do każdego pokoju dwa kable plus skrętka 2 razy.

Helpful post? + 0
Back to top
wachcio
Level 24
Location: Rypin (Polska), Flekkefjord (Norwegia)
Joined: 22 May 2005
Posts: 889
Helped: 61
Post rating: 20
wachcio
Level 24
Post#6 22 Aug 2010 01:28    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Dużo osób poleca Triset-113 .

Helpful post? + 0
Back to top
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#7 22 Aug 2010 10:29  Topic author   

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


dzac4 a mógłbyś mi powiedzieć dlaczego 2x skrętke?

Helpful post? + 0
Back to top
ducia
Level 22
Location: gdzieś w małopolsce
Joined: 03 Jun 2008
Posts: 486
Helped: 44
Post rating: 2
ducia
Level 22
Post#8 22 Aug 2010 11:18    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Być może 2x bo jeden lan drugi do splittera ale jak ktoś jest ogarnięty można to wszystko puścić jednym.

Helpful post? + 0
Back to top
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#9 22 Aug 2010 11:25  Topic author   

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


splitter czyli coś a'la router?

Helpful post? + 0
Back to top
ducia
Level 22
Location: gdzieś w małopolsce
Joined: 03 Jun 2008
Posts: 486
Helped: 44
Post rating: 2
ducia
Level 22
Post#10 22 Aug 2010 11:38    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Coś takiego tylko do podziału uprawnień oryginalnej karty na kilka tunerów.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#11 22 Aug 2010 11:43  Topic author   

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


ale to do splittera potrzeba skrętkę czy kabel telewizyjny?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dzac4
Warunkowo odblokowany
Location: Mazowieckie
Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3510
Helped: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#12 22 Aug 2010 11:46    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


ducia wrote:
ale jak ktoś jest ogarnięty można to wszystko puścić jednym.



Widać!:D

A podpowiedź moja dobra.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#13 22 Aug 2010 11:47    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Lepiej kolego puść skrętkę i koncentryka zawsze lepiej jak jest kabel później gorzej go przeciągnąć, jak masz pytania jeszcze to zadawaj odpowiem teraz.

Helpful post? + 0
Back to top
dzac4
Warunkowo odblokowany
Location: Mazowieckie
Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3510
Helped: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#14 22 Aug 2010 11:48    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Kwapaaa wrote:
ale to do splittera potrzeba skrętkę czy kabel telewizyjny?


Jedno i drugie zda egzamin.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#15 22 Aug 2010 11:50    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Oczywiście ze tak można jeszcze puścić przewód na tel domofon itd.

Helpful post? + 0
Back to top
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#16 22 Aug 2010 11:59  Topic author   

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


a więc tak, do siebie do pokoju chce 2x koncentryk (jak ktoś pisał, że jak chce nagrywać to potrzebne 2) 2x skrętka (komp + ps3) i jeszcze 1 skrętka do splittera?
do reszty pokoi raz koncentryk i 2x skrętka?
am i right?

mam puszczonego koncentryka stalowego, pokrytego miedzią...wymienić na Triset'a-113?

Helpful post? + 0
Back to top
dzac4
Warunkowo odblokowany
Location: Mazowieckie
Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3510
Helped: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#17 22 Aug 2010 12:02    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Kwapaaa wrote:


mam puszczonego koncentryka stalowego, pokrytego miedzią...wymienić na Triset'a-113?



Definitywnie i to na żelowanego!

Helpful post? + 0
Back to top
ducia
Level 22
Location: gdzieś w małopolsce
Joined: 03 Jun 2008
Posts: 486
Helped: 44
Post rating: 2
ducia
Level 22
Post#18 22 Aug 2010 12:04    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Wystarczy dobry miedziany w peszlu tak przyszłościowo.

Helpful post? + 0
Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1238
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#19 22 Aug 2010 12:09    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Dlaczego ma być niby kabel w żelu? Nigdy takiego nie widziałem na ścianach.

Helpful post? + 0
Back to top
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#20 22 Aug 2010 12:25  Topic author   

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


triest 113 się nada tak?
dobra, druga sprawa
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak działałby ten splitter + dekoder/ry + puszczenie kabli?
w tej dziedzinie jestem kompletnie zielony, więc wybaczcie ^^

Helpful post? + 0
Back to top
dzac4
Warunkowo odblokowany
Location: Mazowieckie
Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3510
Helped: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#21 22 Aug 2010 12:31    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


andpol 33 wrote:
Dlaczego ma być niby kabel w żelu? Nigdy takiego nie widziałem na ścianach.



To mało widziałeś!

Dodano po 2 [minuty]:

Kwapaaa wrote:
triest 113 się nada tak?
dobra, druga sprawa
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak działałby ten splitter + dekoder/ry + puszczenie kabli?
w tej dziedzinie jestem kompletnie zielony, więc wybaczcie ^^



Wystarczy jak już tak pytasz a nie czytasz!

Działać będzie wszystko normalnie a jak już skończysz prace to zobaczysz.:D

Helpful post? + 0
Back to top
ducia
Level 22
Location: gdzieś w małopolsce
Joined: 03 Jun 2008
Posts: 486
Helped: 44
Post rating: 2
ducia
Level 22
Post#22 22 Aug 2010 12:35    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Polecam lektury i poradniki z strony dipol'a i w tedy jak coś nie będziesz rozumiał pytaj.

Helpful post? + 0
Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1238
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#23 22 Aug 2010 12:35    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


To nie jest odpowiedź. Wyjaśnij mi proszę, jaki jest cel stosowania kabla żelowanego wewnątrz budynku. Ja wiem tyle, że kabel żelowany stosuje się do ziemi.

Helpful post? + 0
Back to top
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#24 22 Aug 2010 12:36  Topic author   

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


czyli finalnie
1 skrętka do netu na kompa
1 skrętka do drukarki sieciowej
1 koncentryk do tv (2 w razie nagrywania)
1 koncentryk do splittera
zgadza się?

Helpful post? + 0
Back to top
tobbit
Level 19
Joined: 30 Jul 2007
Posts: 465
Helped: 19
Post rating: 10
tobbit
Level 19
Post#25 22 Aug 2010 12:38    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Witam!
Zasada działania splittera:
http://www.lamerek.com/spliter/wstep.htm

Do splittera musisz posiadać odpowiedni tuner, nie każdy będzie współpracował z kartą i nie każda karta będzie współpracowała z kazdym tunerem. Dlatego przed zakupem skontaktuj się ze sprzedawcą i dowiedz się jakie tunery są warte uwagi.
Skrętkę dajesz dwa razy dlatego że, gdy puścisz jednym kablem Gigabit Ethernet już masz zajęte wszystkie żyły, a tak masz jeszcze drugą skrętkę do splittera, telefonu czy czego jeszcze dusza zapragnie

Obecnie legalnie można rozdzielić tylko dwie platformy CYFRE+ i TNK. Polsat i N mają karty parowane z tunerami co oznacza że działa ona tylko z tym tunerem z którym została ona zakupiona

I tak jak koledzy pisali wcześniej kabel MIEDZIANY Triset 113 a nie żadne stalowe itp.

Helpful post? + 0
Back to top
dzac4
Warunkowo odblokowany
Location: Mazowieckie
Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3510
Helped: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#26 22 Aug 2010 12:43    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


andpol 33 wrote:
Ja wiem tyle, że kabel żelowany stosuje się do ziemi.



To nadal mało wiesz!

Możesz założyć nowy temat bo ten jest w innym celu.
Ale pierw poczytaj trochę aby się doszkolić.:D

Helpful post? + 0
Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1238
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#27 22 Aug 2010 12:50    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


To mnie Kolego doszkol. Może jakiś link? Błąkam się po różnych budowach już 18 lat i naprawdę nie przypominam sobie instalacji wewnątrz kablem żelowanym. Widocznie większość instalatorów też "mało wie". Jeżeli faktycznie instalacje trzeba prowadzić kablem żelowanym, to jakie zastosowanie mają zwykłe kable, których na rynku jest zatrzęsienie, podczas, gdy kabli żelowanych mało. Wystarczy podjechać do jakiejś hurtowni. Mają jeden kabel żelowany i to czasami tylko na zamówienie. Może określenie "do ziemi" jest trochę uproszczone. Nazwijmy to- środowisko wilgotne. Kiedyś słyszałem nawet opinię, że kabli w żelu nie należy stosować wewnątrz ze względu na przepisy ppoż, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Helpful post? + 0
Back to top
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#28 22 Aug 2010 13:00  Topic author   

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


splitter jest tylko jeden w serwerowni i od niego wychodzą kable do każdego z tunerów w domu tak?
w takim razie po co są pozostałe koncentryki?
przepraszam ale jakoś tego nie rozumiem...łopatologicznie proszę ^^

Helpful post? + 0
Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1238
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#29 22 Aug 2010 13:06    

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


Splitter tylko umożliwia rozdzielenie uprawnień z karty. Żeby odbierać program musisz w każdym pokoju mieć tuner satelitarny , do którego wkładasz kartę dołączoną do splittera. Każdy pokój=tuner+dodatkowa karta do splittera. Chyba, że domowy sharing po lanie, ale to już inna bajka

Helpful post? + 0
Back to top
Kwapaaa
Level 7
Joined: 21 Aug 2010
Posts: 13
Kwapaaa
Level 7
Post#30 22 Aug 2010 13:31  Topic author   

Re: Rozprowadzenie kabli w nowym domu


czyli koncentryk jako medium transmisyjne telewizji i drugi kabel jako ta karta tak?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Rozprowadzenie kabli w nowym domu 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to rozprowadzenie kabli w nowym domu

Rozprowadzenie sygnalu TV w domu (ok 8 odbiornikow TV) (18)
Rozprowadzenie kabla antenowego po domu (35)
Instalacja antenowa w nowym domu. (3)
Instalacja antenowa w nowym domu (3)
Rozprowadzenie sygnałów w mieszkaniach (6)
rozprowadzenie DVB-T w domkach letniskowych (25) (23)
Bezprzewodowe rozprowadzenie sygnału TV z UPC po mieszkaniu. (1)
Rozprowadzenie sygnału audio po hali sprzedażowej - co i jak? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.091 seconds