FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

QT - pytania ogólne odnośnie środowiska.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> QT - pytania ogólne odnośnie środowiska.
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 22 Aug 2010 08:38   

QT - pytania ogólne.

Cześć,

niedawno zainteresowałem się tematem Qt, i mam parę pytań w sumie co do rozpoczęcia nauki.

* Dość dobrze znam C# , a słyszałem ,że można zintegrować Qt z platformą .net.
Czy warto podejść od tej strony i starać się pisać ściśle pod C# używając Qt ? A może przygodę rozpocząć pisząc w C++ używając Qt ? ( też znam dość dobrze ).

* Jak to wtedy wygląda z przenoszalnością pomiędzy systemami ( używając C# ) ? Bo tutaj trochę nie rozumiem chyba idei - a nie mogę się doczytać. Czy to jest
jakaś forma nakładki językowej ? Pisząć pod windą , używając C# i Qt aplikacja wstanie na Linuxie ?

http://doc.trolltech.com/3.3/activeqt-dotnet.html

Doczytywałem się informacji na tej stronie , aczkolwiek nie mogę zrozumieć idei
"jak to działa".Może mnie ktoś pokierować ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Aug 2010 08:38   

Back to top

maly_elektronik
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 22 Aug 2010 09:08   

Re: QT - pytania ogólne.

Jako tako C# nie istnieje na platfornie Unixowej (bo jest wytworem MS) :(
Tak więc lepiej zacząć zabawe w QT pisząc w c++ (w rzeczywistosci więcej będzie nawiązań do samego qt niż c++, ale zobaczysz sam :) )

Pozdrawiam maly_elektronik
Back to top

kred
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 22 Aug 2010 09:14   

A mono to co? Krowa? Sprawdź czy są qt bindings na mono. Ale moim zdaniem nie warto pisać w qt c# - jeśli będziesz chciał użyć jakiegoś fajnego dodatku do qt (np. qt mobility) to możesz nie znaleźć bindings na c#.

Dlatego żeby aplikacja Qt była przenośna, warto ją napisać w c++.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Aug 2010 09:14   

Back to top

AdeBe
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 22 Aug 2010 11:28   

Pisanie w Qt w C++ jest moim zdaniem bardzo fajne, nie wiem czy C# mógłby coś jeszcze poprawić w tym względzie.
Przy okazji: dlaczego zarzuciłeś linkiem do dokumentacji dla wersji 3.3?
Obecnie rozwijana jest tylko wersja 4, aktualnie 4.6.
Back to top

lonelessp
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 22 Aug 2010 14:57   

Aj wybacz, wrzuciłem ten link ze względu na tutorial odnośnie .net.

http://code.google.com/p/qt4dotnet/

Czy mógłby ktoś wyjaśnić , co dokładnie istnieje pod pojęciem "bindings na c#" ?
Osobiście z tego co rozumiem , jest to jakiegoś typu "translator kodu" napisanego w C# na kod napisany w innym języku , zgadza się ? Jeśli tak , to jak to się będzie miało w porównaniu do Qt ?

Quote:
A mono to co? Krowa? Sprawdź czy są qt bindings na mono. Ale moim zdaniem nie warto pisać w qt c# - jeśli będziesz chciał użyć jakiegoś fajnego dodatku do qt (np. qt mobility) to możesz nie znaleźć bindings na c#.

Czyli rozumiem ,że raz napisany kod jest wieloplatformowy , ale zawsze musi być prze-kompilowany pod obecnie używaną platformę tak ? Mając napisaną aplikację w Qt pod windowsem , chcąc uruchomić ją na powiedzmy Symbianie , ściągam dodatkowe środowisko i przekompilowuje kod. I tutaj pojawia się problem opisany przez kolegę , gdzie pod daną platformę może nie być interpretera C# , racja? Czy ostro mylę idee ?
Back to top

kred
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 22 Aug 2010 15:10   

Pod symbiana masz biblioteki qt i jesli piszesz aplikacje w c++ wystarczy tylko przekompilowac ja na symbiana. Tam nie masz c#.
Natywnie Qt została napisana w c++ i jesli piszesz aplikacje qt w perlu, pythonie, javie czy c# to korzystasz z 'bidnings' do tych języków.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Aug 2010 15:10   

Back to top

lonelessp
Poziom 4
Poziom 4

Post#7 Post from the author of the topic 22 Aug 2010 15:31   

Re: QT - pytania ogólne odnośnie środowiska.

A mógłbyś dokładniej powiedzieć , co oznacza samo Bindowanie języków pod np. Qt ? Bo jakoś mój "ostry" mózg nie może tego rozciąć :/

Czyli jeśli chodzi o języki wyższego poziomu , teoretycznie Java powinna się sprawdzić jako zamiennik c++'a , racja ? Jest ona wspierana oficjalnie.
Back to top

skynet_2
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 22 Aug 2010 19:30   

Re: QT - pytania ogólne odnośnie środowiska.

To może ja trochę wyjaśnię.

Binding to takie połączenie pomiędzy różnymi językami[w takim bardzo dużym uproszczeniu].

Właściwie jest to rodzaj biblioteki[można nazwać ją wrapper'em], którą używasz w swoim programie napisanym np. w C#, natomiast ona odwołuje się do np. biblioteki Qt4 i na niej wykonuje żądane operacje.
Również w uproszczeniu.

Używanie wrapper'a spowolni twój program, jeżeli będzie on głównie wykorzystywał bibliotekę do której odwołuje się wrapper.

Ja używam wrapper'a, żeby mieć możliwość tworzenia programów z interfejsem graficznym, ponieważ Python nie posiada takiej możliwości + wygodne tworzenie wątków.
Natomiast przy większych projektach to już tylko C++.

Kolejną zaletą C++ jest możliwość używania bardzo fajnego IDE QtCreator :) Link
Mała demonstracja:

Link

Co do javy to projekt Qt Jambi został porzucony przez Qt Link więc java wspierana oficjalnie na pewno nie jest, ale projekt jest dalej rozwijany przez społeczność Link.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> QT - pytania ogólne odnośnie środowiska.
Page 1 of 1
Similar topics
dwa pytania odnośnie przetworników A/C i D/AC (1)
Pytania odnośnie budowy wzmacniacza (16)
Pytania odnośnie budowy prostownika. (97)
pytania odnośnie biampingu (3)
hd44780 pytania odnośnie ddram (1)
MPXLAB Ogólne pytania. Opcje. Zmiany rejestrów. Poprawne makro. (16)
[Cadence - Allegro PCB design] Pytania ogólne (15)
Odbiornik IR - ogólne pytania (3)
Eagle 5.6 i pytania odnośnie błędów (3)
Pytania odnośnie kondensatorów w kolorofonie. (2)

Page generation time: 0.223 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed