FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Fabryczna lampa plazmowa

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Fabryczna lampa plazmowa
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 11 Sep 2004 02:44   

Fabryczna lampa plazmowa

Mam problem. Dostałem do naprawy fabryczna lampę plazmową. Niby uszkodzoną ale jednak działającą. Uszkodzenie polega na tym że iskier w kuli jest bardzo mało przyczyna prosta za małe napięcie na wyjściu transformatora WN ale jaki jest tego powód ?? Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzone trafo WN. Jest tam transformatorek z wyglądu podobny do tych z monitorów tylko mniejszy i całkowicie okrojony z wszelkich elementów dodatkowych ma tylko 4 wyprowadzenia od dołu i kabel WN od góry. Całość zasilana jest z zasilacza 12V / 300mA po dołączeniu układu lampy do zasilacza o większej wydajności prądowej (zasilacz od PC) wzrasta napięcie na wyjściu ale układ pobiera więcej prądu nie wiem dokładnie ile bo padł mi amperomierz. Układ zbudowany jest na CD4069 i tranzystorze TIP122 (Darlington NPN) wykluczam jego uszkodzenie ponieważ z praktyki z domowej roboty lampom wynika że jak pada tranzystor to na amen i najczęściej "wylatuje w powietrze".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Sep 2004 02:44   

Back to top

etedio
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 12 Sep 2004 02:42   

Re: Fabryczna lampa plazmowa

jak transformatorek jest przebity to mogiła :cry:

dlatego polecam najpierw obejrzenie reszty, zimne luty itd. mogły spowodować, że generatorek się rozstroił i nie steruje trafem tak jak powinien

jeśli nie to, to zobacz czy tranzystor kluczujący nasyca się i właściwie zatyka, czy sie coś nie przegrzewa itd.

przebity transformatorek można jakoś rozwalić i dobrać się do samej cewki, ale skończy się chyba i tak na trafie od TV :?
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Fabryczna lampa plazmowa
Page 1 of 1
Similar topics
lampa plazmowa uszkodzona (2)
Lampa plazmowa i generator wn z tv (11)
Lampa plazmowa ak ją zrobić? (4)
Lampa plazmowa i dźwięk (3)
lampa plazmowa a jonizator ?? (8)
Lampa plazmowa - działająca (4)
Moja lampa plazmowa (15)
lampa plazmowa (5)
lampa plazmowa jeszcze raz (121)
Moja lampa plazmowa i pytanie (6)