FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#31 27 Aug 2010 16:50   

Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania

No właśnie, tylko jak ktoś wkłada tyle pracy w dobrą konstrukcję, to dziwię się, że szkoda mu kasy na zrobienie bardziej profesjonalnego sprzętu, czytaj dokładnego.
Nie krytykuję maszyny autora, bo jest dobrze wykonana, tylko te śruby ....
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Aug 2010 16:50   

Back to top

nelik1987
Poziom 22
Poziom 22

Post#32 27 Aug 2010 19:31   

Jeżeli masz przeznaczone 4 tyś na wszystko to nie ma szans ale śrub kulowych nie kupisz. Zawsze mozna dołożyć "jeszcze troszkę" i silniki krokowe wymienić na serwomotory, wałki na prowadnice z wózkami, wrzeciono kress na elte, a trapezowe śruby na kulowe...
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#33 27 Aug 2010 19:53   

Same śruby kulowe nie są takie drogie, gorzej z nakrętkami, kosztują więcej jak 1mb śruby :) Ciężko kupić metrową śrubę z nakrętką za 500 zł.
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#34 27 Aug 2010 22:02   

Mirek Z czy teraz jest poprawnie?

Zwolennicy srób kulowych maja dużo racji tylko te ceny....
10 razy tańsze sa nakrętki poliamidowe i również bez luzów nawet nie ma potrzeby kompensacji przeciwnakrętkami , od 100 godzin pracy luzy nie do wykrycia. Trwałość także wielokrotnie większa niż metalowych jeszcze nie wiem jaka ale prawdopodobnie 2 lata przy codziennej kilkugodzinnej eksploatacji maszyny.
Back to top

nelik1987
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 27 Aug 2010 22:11   

no właśnie dzisiaj dużo czytałem o nakrętkacyh z tworzywa tylko nie mogę znaleźć nakrętek 18x4 na allegro są tylko 16x4 i mniejsze. Mocno się zastanawiam nad zastosowaniem takiej nakrętki w swojej konstrukcji
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#36 27 Aug 2010 22:21   

Skontaktuj się ze sprzedawcą ja kupiłem od jakiejś firmy z okolic Opola , oni to wykonują u siebie więc pewno dorobią wg zamówienia.
Co do wrzeciona to każde szczotkowe to jednakowy badziew , więc nie warto wydawać na Kress taka frezarka za 100 zl jest równie dobra , Kress jedynie ma podwójne łożyska więc i trwałość powinna być większa ale nigdzie nie znalazłem informacji ile to może pracować , w mojej po 80 godz wymieniłem tylko niedrogie łożysko i szczotki. Jakoś padają równo :)
Back to top

nelik1987
Poziom 22
Poziom 22

Post#37 27 Aug 2010 22:24   

Rozumiem że masz kress'a?
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#38 27 Aug 2010 23:47   

Ja nie zdążyłem kupić Kress'a powstrzymały mnie kłopoty z tymi wrzecionami innych kolegów.
Na pewno wymiana łożysk na skośne bardzo by pomogła na trwałość ale cena jest porównywalna z ceną takiego wrzeciona min 250-300zł za szt. w porównaniu z kilkunastoma zł za zwykłe łożysko.
Problemem będą nadal szczotki.

Ps.
Widziałem na Allegro nakrętki jakie potrzebujesz (wyszczególnione w tekście), może warto namówić wykonawcę=sprzedającego aby wykonał je trochę dłuższe i z poliacetalu . Nie będą wymagać smarowania a wytrzymałość będzie podobna.
Back to top

qulet
Poziom 15
Poziom 15

Post#39 Post from the author of the topic 28 Aug 2010 07:53   

ODPOWIADAM :
Kodu CNC na krzyż nie udostępnie....Projekt w SE składałem z części. Wszystko o kasowaniu luzów można znaleźć na forum www.cnc.info.pl. Moje problemy z gubieniem kroków były związane z taktowanie w programie sterującym i wolnymi optoizolatorami zastosowanymi w płycie głównej. Po zmianie na 25000Mhz zniknęły. Wałki prowadzące są utwardzone powierzchniowo, rdzeń jest miękki wiec jak widać na profesjonalne frezarce da się je obrabiać, choć jest wyzwanie dla frezera i zastosowanych narzędzi.
Back to top

pogotowiekomputerowe.org
Poziom 5
Poziom 5

Post#40 01 Sep 2010 21:02   

Piękny projekt, a efekty pracy jeszcze lepsze.
Na zbudowanie poświęciłeś masę czasu, ale warto było - pozazdrościć.
Back to top

ezbig
Poziom 16
Poziom 16

Post#41 09 Sep 2010 01:00   

Freddy wrote:
Jeśli ma byc dobre i precyzyjne, to nie może byc tanie.
Dlatego w programach do CNC są korekty luzów.

W programach jest i owszem opcja kasowania luzu, ale nie ma ona zastosowania w frezarce. Opcja kasowania luzu sprawdzi się w tokarce, styroploterze, laserze i innych urządzeniach, gdzie końcówka robocza nie generuje sił działających w kierunku obróbki. W frezarce, frez raz ciągnie raz w stronę przeciwną do kierunku obróbki, a raz w zgodną z kierunkiem obróbki i w tym momencie przesuwa narzędzie o luz na śrubie, powodując szarpanie. Nakrętki kulowe te najtańsze też mają luzy, ale na tyle małe, że jest to w wielu przypadkach akceptowalne. Można kupić nakrętki kulowe, podwójne z możliwością regulacji napięcia wstępnego (tylko to już inna półka cenowa), działa to mniej więcej tak jak kolega tu zrobił z trapezowymi.
Back to top

lew26
Poziom 9
Poziom 9

Post#42 20 Sep 2010 10:35   

Mam takie pytanie. Zamierzam zrobić frezarkę cnc i mam problem. zastosuję silniki 200 krokowe i czy jest sens kupować sterowniki z podziałem 1/8 czy wystarczą 1/2 chodzi mi o uzyskanie dobrej dokładności
Back to top

ezbig
Poziom 16
Poziom 16

Post#43 21 Sep 2010 02:16   

Policz sobie. Skok śruby[mm]/ilość kroków i wyjdzie ci teoretyczna dokładność pozycjonowania maszyny na jeden krok. Przy 1/2 będzie 400 kr/obr., przy 1/8 będzie 1600 kr/obr. Przy śrubie o skoku 4mm/obr. wyjdzie odpowiednio 0,01mm i 0,0025mm.

W praktyce amatora dokładność maszyny na poziomie 0,01mm jest nie lada wyzwaniem. Tylko ciężkie i solidne konstrukcje z ruchomym stołem mogą się taką dokładnością (i powtarzalnością) wykazać (oczywiście zrobione profesjonalnie i na profesjonalnych komponentach). Dokładność na poziomie 0,0025mm to jest już jakieś super hiper pro. Dlatego te wyliczenia trzeba brać jako teorię. W przypadku amatorskich frezarek, bardziej mamy doczynienia z powtarzalnością, bo dokładność mechaniczna raczej nie pokrywa się z możliwościami silników i sterownika.

Czy warto w takim razie dzielić krok więcej niż przez 2? A no warto. Uzyskasz lepszą kulturę pracy silników, maszyna nie będzie tak brzęczeć i szarpać silnikami na małych obrotach - ich praca będzie zbliżona do pracy zwykłych silników. Mniejsze jest ryzyko wpadania w rezonans. Poprawiają się osiągi silników w zakresie małych i średnich prędkości. Przy dużych prędkościach półkrok/pełen krok jest lepszy, ale dobrej klasy niedrogie sterowniki potrafią dostosować podział kroku do częstotliwości nadchodzących impulsów (morfing kroków).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Sep 2010 02:16   

Back to top

silvvester
Poziom 19
Poziom 19

Post#44 21 Sep 2010 23:38   

lew26 wrote:
Mam takie pytanie. Zamierzam zrobić frezarkę cnc i mam problem. zastosuję silniki 200 krokowe i czy jest sens kupować sterowniki z podziałem 1/8 czy wystarczą 1/2 chodzi mi o uzyskanie dobrej dokładności

U siebie mam 1/2 kroku , uważam że absolutnie nie ma sensu 1/4 kroku no chyba że śruba ma skok 20mm i mamy idealnie wykasowane luzy .
Profesjonalne wiertarko-frezarki excellona maja dokladnosc wiercenia 0,025mm
frezowania 0,05mm , jasne jest że powtarzalność można uzyskać o rząd wielkości lepszą ale powtarzalność to nie dokładność .

Jeśli mowa o dokładności to tu już wychodzi rozszerzalność cieplna użytych materiałów względem temperatury , zdaje się granit jest odpowiedni :)

Swoja maszynke używam do wiercenia , następna jaką planuje to tylko na śrubach kulowych ze skokiem 10-20mm , obecne co mam to "muł" nie wiertarka .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Sep 2010 23:38   

Back to top

ezbig
Poziom 16
Poziom 16

Post#45 22 Sep 2010 03:14   

silvvester wrote:
U siebie mam 1/2 kroku , uważam że absolutnie nie ma sensu 1/4 kroku no chyba że śruba ma skok 20mm i mamy idealnie wykasowane luzy .
frezowania 0,05mm , jasne jest że powtarzalność można uzyskać o rząd wielkości lepszą ale powtarzalność to nie dokładność.

Jak pisałem nie tak tu o dokładność idzie. Musiałbyś zobaczyć na własne oczy (a może uszy :) ) maszynę pracującą z mikrokrokiem. Zupełnie inna kultura pracy.
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#46 22 Sep 2010 05:35   

ezbig wrote:
silvvester wrote:
frezowania 0,05mm , jasne jest że powtarzalność można uzyskać o rząd wielkości lepszą ale powtarzalność to nie dokładność.

Jak pisałem nie tak tu o dokładność idzie. Musiałbyś zobaczyć na własne oczy (a może uszy :) ) maszynę pracującą z mikrokrokiem. Zupełnie inna kultura pracy.

Co za bzdury kolego piszesz ! W maszynie najważniejsza jest dokładność, a to czy chodzi głośniej, czy ciszej, jest mało istotne !
Back to top

silvvester
Poziom 19
Poziom 19

Post#47 23 Sep 2010 23:25   

Jak powyżej kol. Freddy napisał .

To jest kawałek mechaniki który ma wykonać określoną prace w określonym czasie a nie skrzypce .
Tak się składa że na codzień widzę automat ze śrubą kulową fi 20mm skok 20mm
napędzane serwomotorem , i mogę napisać że jest bardzo szybki i bardzo dokładny
głowice 30kg przesuwa w 0,5sek na odległość 1,5m i oto chodzi .
Natomiast to że chodzi głośno jest sprawą drugorzędną .

Oczywiście widzę możliwość zastosowanie mikrokroku 1/16 ale napewno nie
tam gdzie jest śruba trapezowa ze skokiem 3mm i luzem na nakrętce 0,05mm .
Softwarowe kasowanie luzu jest - "takie sobie" .
Back to top

lew26
Poziom 9
Poziom 9

Post#48 16 Oct 2010 21:02   

Koledzy widzę że kumacie się w sprawach cnc. i mam taki problem gdyż do swojej maszynki planuję zastosować jeden z tych silników krokowych
albo
i nie mam zdania który lepiej zastosować. takie silniki mają być 3 [i najwyżej jakiś słabszy na 4 oś ( obrotową)(wersja rozwojowa)].
łamię się gdyż mam zamiar do sterowania użyć sterownika
Sterownik M543 silnika krokowego 4,2A CNC(dane z serwisu aukcyjnego)
albo
Sterownik jest polski (oznaczenie modelu MD7542).(dane z serwisu aukcyjnego)
Doradźcie mi co mam wybrać. wiadomo chodzi o ekonomię i cięcie kosztów przy doborze zasilania( podpowiedzcie jakie parametry powinien mieć transformator do zasilacza)
Back to top

elsat1
Poziom 9
Poziom 9

Post#49 24 Nov 2010 19:01   

Czy tą maszyną da się wykonać śmigło z drewna do modelu samolotu , lub paralotni?
Back to top

ezbig
Poziom 16
Poziom 16

Post#50 05 Feb 2011 23:27   

Freddy wrote:
ezbig wrote:
silvvester wrote:

Co za bzdury kolego piszesz ! W maszynie najważniejsza jest dokładność, a to czy chodzi głośniej, czy ciszej, jest mało istotne !

Może zainteresuj się najpierw tematem (polecam cnc.info.pl) i wtedy się wypowiadaj. Zrozum, że w amatorskiej maszynie zwiększenie mikrokoroku wcale nie poprawi ci dokładności (chyba, że mówimy o śrubach o skoku 20mm), ale za to poprawi kulturę pracy i zmniejszy ryzyko wpadania w rezonans silników krokowych przy małych prędkościach.
Back to top

qulet
Poziom 15
Poziom 15

Post#51 Post from the author of the topic 22 Nov 2011 17:33   

Plany na podstawie których powstała maszyna. (wersja angielska)

W archiwum *rar . plany mojej maszyny w SE.V20

Aktualne_SE.rar
 Filename:  Aktualne_SE.rar
Download
 Contents:  
 Filesize:  3.37 MB
 Punkty:  5.05 = 4.05 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

CNC Robotics Build Your Own Workshop Bot.pdf
 Filename:  CNC Robotics Build Your Own Workshop Bot.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  12.87 MB
 Punkty:  0

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY (21)
Moja tuba na bazie projektu dj.bolo lecz po małych zmianach (17)
Kolumny DIY ala ALTUS - moja konstrukcja (9)
Stroboskop dyskotekowy-moja pierwsza konstrukcja DIY (90)
DIY LIL CNC obrabiarka dla każdego (15)
DIY i to jakie..... Maszyna do kapusty (34)
Moja kolumna DIY... (31)
Maszyna CNC ( wypalarka plazmowa ), którą stworzyłem (26)
Moja frezarka CNC (z płyty wiórowej) (42)

Page generation time: 0.164 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed