| Author |
Freddy Poziom 24

|
27 Aug 2010 16:50 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
No właśnie, tylko jak ktoś wkłada tyle pracy w dobrą konstrukcję, to dziwię się, że szkoda mu kasy na zrobienie bardziej profesjonalnego sprzętu, czytaj dokładnego.
Nie krytykuję maszyny autora, bo jest dobrze wykonana, tylko te śruby ....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Aug 2010 16:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nelik1987 Poziom 22

|
27 Aug 2010 19:31 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Jeżeli masz przeznaczone 4 tyś na wszystko to nie ma szans ale śrub kulowych nie kupisz. Zawsze mozna dołożyć "jeszcze troszkę" i silniki krokowe wymienić na serwomotory, wałki na prowadnice z wózkami, wrzeciono kress na elte, a trapezowe śruby na kulowe...
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
27 Aug 2010 19:53 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Same śruby kulowe nie są takie drogie, gorzej z nakrętkami, kosztują więcej jak 1mb śruby :) Ciężko kupić metrową śrubę z nakrętką za 500 zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
submariner Poziom 22

|
27 Aug 2010 22:02 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Mirek Z czy teraz jest poprawnie?
Zwolennicy srób kulowych maja dużo racji tylko te ceny....
10 razy tańsze sa nakrętki poliamidowe i również bez luzów nawet nie ma potrzeby kompensacji przeciwnakrętkami , od 100 godzin pracy luzy nie do wykrycia. Trwałość także wielokrotnie większa niż metalowych jeszcze nie wiem jaka ale prawdopodobnie 2 lata przy codziennej kilkugodzinnej eksploatacji maszyny.
|
|
| Back to top |
|
 |
nelik1987 Poziom 22

|
27 Aug 2010 22:11 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
no właśnie dzisiaj dużo czytałem o nakrętkacyh z tworzywa tylko nie mogę znaleźć nakrętek 18x4 na allegro są tylko 16x4 i mniejsze. Mocno się zastanawiam nad zastosowaniem takiej nakrętki w swojej konstrukcji
|
|
| Back to top |
|
 |
submariner Poziom 22

|
27 Aug 2010 22:21 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Skontaktuj się ze sprzedawcą ja kupiłem od jakiejś firmy z okolic Opola , oni to wykonują u siebie więc pewno dorobią wg zamówienia.
Co do wrzeciona to każde szczotkowe to jednakowy badziew , więc nie warto wydawać na Kress taka frezarka za 100 zl jest równie dobra , Kress jedynie ma podwójne łożyska więc i trwałość powinna być większa ale nigdzie nie znalazłem informacji ile to może pracować , w mojej po 80 godz wymieniłem tylko niedrogie łożysko i szczotki. Jakoś padają równo :)
|
|
| Back to top |
|
 |
nelik1987 Poziom 22

|
27 Aug 2010 22:24 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Rozumiem że masz kress'a?
|
|
| Back to top |
|
 |
submariner Poziom 22

|
27 Aug 2010 23:47 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Ja nie zdążyłem kupić Kress'a powstrzymały mnie kłopoty z tymi wrzecionami innych kolegów.
Na pewno wymiana łożysk na skośne bardzo by pomogła na trwałość ale cena jest porównywalna z ceną takiego wrzeciona min 250-300zł za szt. w porównaniu z kilkunastoma zł za zwykłe łożysko.
Problemem będą nadal szczotki.
Ps.
Widziałem na Allegro nakrętki jakie potrzebujesz (wyszczególnione w tekście), może warto namówić wykonawcę=sprzedającego aby wykonał je trochę dłuższe i z poliacetalu . Nie będą wymagać smarowania a wytrzymałość będzie podobna.
|
|
| Back to top |
|
 |
qulet Poziom 15

|
28 Aug 2010 07:53 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
ODPOWIADAM :
Kodu CNC na krzyż nie udostępnie....Projekt w SE składałem z części. Wszystko o kasowaniu luzów można znaleźć na forum www.cnc.info.pl. Moje problemy z gubieniem kroków były związane z taktowanie w programie sterującym i wolnymi optoizolatorami zastosowanymi w płycie głównej. Po zmianie na 25000Mhz zniknęły. Wałki prowadzące są utwardzone powierzchniowo, rdzeń jest miękki wiec jak widać na profesjonalne frezarce da się je obrabiać, choć jest wyzwanie dla frezera i zastosowanych narzędzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
pogotowiekomputerowe.org Poziom 5

|
01 Sep 2010 21:02 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Piękny projekt, a efekty pracy jeszcze lepsze.
Na zbudowanie poświęciłeś masę czasu, ale warto było - pozazdrościć.
|
|
| Back to top |
|
 |
ezbig Poziom 16

|
09 Sep 2010 01:00 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
| Freddy wrote: |
Jeśli ma byc dobre i precyzyjne, to nie może byc tanie.
Dlatego w programach do CNC są korekty luzów. |
W programach jest i owszem opcja kasowania luzu, ale nie ma ona zastosowania w frezarce. Opcja kasowania luzu sprawdzi się w tokarce, styroploterze, laserze i innych urządzeniach, gdzie końcówka robocza nie generuje sił działających w kierunku obróbki. W frezarce, frez raz ciągnie raz w stronę przeciwną do kierunku obróbki, a raz w zgodną z kierunkiem obróbki i w tym momencie przesuwa narzędzie o luz na śrubie, powodując szarpanie. Nakrętki kulowe te najtańsze też mają luzy, ale na tyle małe, że jest to w wielu przypadkach akceptowalne. Można kupić nakrętki kulowe, podwójne z możliwością regulacji napięcia wstępnego (tylko to już inna półka cenowa), działa to mniej więcej tak jak kolega tu zrobił z trapezowymi.
|
|
| Back to top |
|
 |
lew26 Poziom 9

|
20 Sep 2010 10:35 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Mam takie pytanie. Zamierzam zrobić frezarkę cnc i mam problem. zastosuję silniki 200 krokowe i czy jest sens kupować sterowniki z podziałem 1/8 czy wystarczą 1/2 chodzi mi o uzyskanie dobrej dokładności
|
|
| Back to top |
|
 |
ezbig Poziom 16

|
21 Sep 2010 02:16 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Policz sobie. Skok śruby[mm]/ilość kroków i wyjdzie ci teoretyczna dokładność pozycjonowania maszyny na jeden krok. Przy 1/2 będzie 400 kr/obr., przy 1/8 będzie 1600 kr/obr. Przy śrubie o skoku 4mm/obr. wyjdzie odpowiednio 0,01mm i 0,0025mm.
W praktyce amatora dokładność maszyny na poziomie 0,01mm jest nie lada wyzwaniem. Tylko ciężkie i solidne konstrukcje z ruchomym stołem mogą się taką dokładnością (i powtarzalnością) wykazać (oczywiście zrobione profesjonalnie i na profesjonalnych komponentach). Dokładność na poziomie 0,0025mm to jest już jakieś super hiper pro. Dlatego te wyliczenia trzeba brać jako teorię. W przypadku amatorskich frezarek, bardziej mamy doczynienia z powtarzalnością, bo dokładność mechaniczna raczej nie pokrywa się z możliwościami silników i sterownika.
Czy warto w takim razie dzielić krok więcej niż przez 2? A no warto. Uzyskasz lepszą kulturę pracy silników, maszyna nie będzie tak brzęczeć i szarpać silnikami na małych obrotach - ich praca będzie zbliżona do pracy zwykłych silników. Mniejsze jest ryzyko wpadania w rezonans. Poprawiają się osiągi silników w zakresie małych i średnich prędkości. Przy dużych prędkościach półkrok/pełen krok jest lepszy, ale dobrej klasy niedrogie sterowniki potrafią dostosować podział kroku do częstotliwości nadchodzących impulsów (morfing kroków).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Sep 2010 02:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
silvvester Poziom 19

|
21 Sep 2010 23:38 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
| lew26 wrote: |
| Mam takie pytanie. Zamierzam zrobić frezarkę cnc i mam problem. zastosuję silniki 200 krokowe i czy jest sens kupować sterowniki z podziałem 1/8 czy wystarczą 1/2 chodzi mi o uzyskanie dobrej dokładności |
U siebie mam 1/2 kroku , uważam że absolutnie nie ma sensu 1/4 kroku no chyba że śruba ma skok 20mm i mamy idealnie wykasowane luzy .
Profesjonalne wiertarko-frezarki excellona maja dokladnosc wiercenia 0,025mm
frezowania 0,05mm , jasne jest że powtarzalność można uzyskać o rząd wielkości lepszą ale powtarzalność to nie dokładność .
Jeśli mowa o dokładności to tu już wychodzi rozszerzalność cieplna użytych materiałów względem temperatury , zdaje się granit jest odpowiedni :)
Swoja maszynke używam do wiercenia , następna jaką planuje to tylko na śrubach kulowych ze skokiem 10-20mm , obecne co mam to "muł" nie wiertarka .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Sep 2010 23:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ezbig Poziom 16

|
22 Sep 2010 03:14 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
| silvvester wrote: |
U siebie mam 1/2 kroku , uważam że absolutnie nie ma sensu 1/4 kroku no chyba że śruba ma skok 20mm i mamy idealnie wykasowane luzy .
frezowania 0,05mm , jasne jest że powtarzalność można uzyskać o rząd wielkości lepszą ale powtarzalność to nie dokładność. |
Jak pisałem nie tak tu o dokładność idzie. Musiałbyś zobaczyć na własne oczy (a może uszy :) ) maszynę pracującą z mikrokrokiem. Zupełnie inna kultura pracy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
22 Sep 2010 05:35 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
| ezbig wrote: |
frezowania 0,05mm , jasne jest że powtarzalność można uzyskać o rząd wielkości lepszą ale powtarzalność to nie dokładność. |
Jak pisałem nie tak tu o dokładność idzie. Musiałbyś zobaczyć na własne oczy (a może uszy :) ) maszynę pracującą z mikrokrokiem. Zupełnie inna kultura pracy. |
Co za bzdury kolego piszesz ! W maszynie najważniejsza jest dokładność, a to czy chodzi głośniej, czy ciszej, jest mało istotne !
|
|
| Back to top |
|
 |
silvvester Poziom 19

|
23 Sep 2010 23:25 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Jak powyżej kol. Freddy napisał .
To jest kawałek mechaniki który ma wykonać określoną prace w określonym czasie a nie skrzypce .
Tak się składa że na codzień widzę automat ze śrubą kulową fi 20mm skok 20mm
napędzane serwomotorem , i mogę napisać że jest bardzo szybki i bardzo dokładny
głowice 30kg przesuwa w 0,5sek na odległość 1,5m i oto chodzi .
Natomiast to że chodzi głośno jest sprawą drugorzędną .
Oczywiście widzę możliwość zastosowanie mikrokroku 1/16 ale napewno nie
tam gdzie jest śruba trapezowa ze skokiem 3mm i luzem na nakrętce 0,05mm .
Softwarowe kasowanie luzu jest - "takie sobie" .
|
|
| Back to top |
|
 |
lew26 Poziom 9

|
16 Oct 2010 21:02 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Koledzy widzę że kumacie się w sprawach cnc. i mam taki problem gdyż do swojej maszynki planuję zastosować jeden z tych silników krokowych
albo
i nie mam zdania który lepiej zastosować. takie silniki mają być 3 [i najwyżej jakiś słabszy na 4 oś ( obrotową)(wersja rozwojowa)].
łamię się gdyż mam zamiar do sterowania użyć sterownika
Sterownik M543 silnika krokowego 4,2A CNC(dane z serwisu aukcyjnego)
albo
Sterownik jest polski (oznaczenie modelu MD7542).(dane z serwisu aukcyjnego)
Doradźcie mi co mam wybrać. wiadomo chodzi o ekonomię i cięcie kosztów przy doborze zasilania( podpowiedzcie jakie parametry powinien mieć transformator do zasilacza)
|
|
| Back to top |
|
 |
elsat1 Poziom 9

|
24 Nov 2010 19:01 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Czy tą maszyną da się wykonać śmigło z drewna do modelu samolotu , lub paralotni?
|
|
| Back to top |
|
 |
ezbig Poziom 16

|
05 Feb 2011 23:27 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
| Freddy wrote: |
| ezbig wrote: |
Jak pisałem nie tak tu o dokładność idzie. Musiałbyś zobaczyć na własne oczy (a może uszy :) ) maszynę pracującą z mikrokrokiem. Zupełnie inna kultura pracy. |
Co za bzdury kolego piszesz ! W maszynie najważniejsza jest dokładność, a to czy chodzi głośniej, czy ciszej, jest mało istotne ! |
Może zainteresuj się najpierw tematem (polecam cnc.info.pl) i wtedy się wypowiadaj. Zrozum, że w amatorskiej maszynie zwiększenie mikrokoroku wcale nie poprawi ci dokładności (chyba, że mówimy o śrubach o skoku 20mm), ale za to poprawi kulturę pracy i zmniejszy ryzyko wpadania w rezonans silników krokowych przy małych prędkościach.
|
|
| Back to top |
|
 |
qulet Poziom 15

|
22 Nov 2011 17:33 Re: DIY moja maszyna CNC od projektu do wykonania |
|
|
|
Plany na podstawie których powstała maszyna. (wersja angielska)
W archiwum *rar . plany mojej maszyny w SE.V20
| Filename: |
Aktualne_SE.rar |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
3.37 MB |
| Punkty: |
5.05 = 4.05 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
| Filename: |
CNC Robotics Build Your Own Workshop Bot.pdf |