Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> GSM -> GSM Początkujący -> Wymiana mikrofonu - Nokia 6303
Autor
Wiadomość
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1939
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 24 Sie 2010 19:19   

Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Witam
Posiadam uszkodzoną Nokię 6303 po zalaniu. Uszkodzony w niej jest mikrofon. Posiadam nowy mikrofon od E51 i przeczytałem, że może on się nadać w tym temacie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1629050.html

Cytat:
Oczywiście że będzie działał ja lutuje mikrofony zamienniki opisane w hurtowni jako mikrofon Nokia 5310 do wszystkich noki które mają cyfrowe mikrofony 5310, 6500s, E66 etc ostatnio nawet lutowałem taki mikrofon do 6303 Very Happy cyfrowy mikrofon ma w sobie przetwornik analogowo cyfrowy i z niego wychodzi sygnał w postaci schodków (próbek) jeżeli tylko odpowiednio podłączysz do niego zasilanie, szynę danych i sygnał zegarowy to musi działać


Teraz małe pytanie jak taki mikrofon umiejscowić względem płyty. Chodzi o samo podpięcie do pinów.

Czy te ścięcie przedstawione na tym obrazku:

Wymiana mikrofonu - Nokia 6303

Powinno iść do góry czy na dół? Czy jakoś specjalnie?

Będę wdzięczny za jakiś mały schemat połączenia.
Z góry dzięki za pomoc.
Powrót do góry
   
matezzz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1018
Miasto: warszawa

Post#2 24 Sie 2010 19:25   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


http://depositfiles.com/en/files/vmikz8u2o
Powrót do góry
   
wiśniowy18
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 1924
Miasto: Malbork / Köln

Post#3 24 Sie 2010 19:33   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Proszę bardzo :D

Wymiana mikrofonu - Nokia 6303
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1939
Miasto: Kraków

Post#4 Post autora tematu 24 Sie 2010 21:30   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Wlutowałem dokładnie w ten sposób i mikrofon dalej nie działa zero jakiegokolwiek dźwięku.. Wlutowałem taki sam czyli do Nokii 6303 i słychać tylko szum.

Dodano po 50 [minuty]:

Po dłuższych oględzinach i obserwacji pod mikroskopem doszedłem do wniosku, że jeden z rezystorów jest uszkodzony i nie jest przylutowany z 1 strony.

Dokładnie ten na zdjęciu:

Wymiana mikrofonu - Nokia 6303

Jaką rolę spełniają te rezystory? Mają one wartość po 100Ω zgodnie z schematem:

Wymiana mikrofonu - Nokia 6303
Powrót do góry
   
wiśniowy18
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 1924
Miasto: Malbork / Köln

Post#5 24 Sie 2010 21:42   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Rezystory te możesz śmiało zastąpić zworką, są to sygnały cyfrowe więc nic się nie stanie jak zrobisz zwore.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1939
Miasto: Kraków

Post#6 Post autora tematu 31 Sie 2010 20:39   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Właśnie dostałem oryginalny mikrofon do tej nokii. Mam do was pytanie jakim konkretnym sposobem go wlutować aby go nie przegrzać? W tym momencie nie posiadam podgrzewacza. Czy pomoże jak przyłożę kawałek aluminiowej blaszki od góry? Z góry dzięki za pomoc.
Powrót do góry
   
kamilek1307
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 301
Miasto: Częstochowa

Post#7 31 Sie 2010 23:55   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


mnie byłoby szkoda kasy na oryginalny taki mikrofon;p Nie dość że to jest nietypowe bo jest dziura w płycie to jeszcze w ciul drogie.. Możesz próbować jakąś blaszką. Ja w normalnych (E51) przykładam Captontape czy jak to się to pisze (taka zółta taśma) i też czasmi go przypale.. ale staram się jakoś szybko to załatwić.. a tutaj Ciężko stwierdzić. jak robiłem pierwszy raz 6303 to miernik w łape, schemat i dochodziłem jak przylutować normalny standardowy mikrofon cyfrowy i działało bez problemu.. W 7610 supernova są 2 takie beznadziejne mikrofony. Choć tymi drucikami beznadziejnie wygląda i partacko bardzo to uważam, że jeszcze są za drogie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sie 2010 23:55   





Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 4960
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#8 01 Wrz 2010 00:04   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


zonkil napisał:
Właśnie dostałem oryginalny mikrofon do tej nokii. Mam do was pytanie jakim konkretnym sposobem go wlutować aby go nie przegrzać? W tym momencie nie posiadam podgrzewacza. Czy pomoże jak przyłożę kawałek aluminiowej blaszki od góry? Z góry dzięki za pomoc.


Martw się raczej o to, żeby nie zalać dziurki fluxem(jest naprawdę mała i obok pól lutowniczych), bo będzie po mikrofonie.
Powrót do góry
   
fischer8
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 5310
Miasto: Oława--Grodków

Post#9 01 Wrz 2010 08:44   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


kamilek1307 napisał:
mnie byłoby szkoda kasy na oryginalny taki mikrofon;p Nie dość że to jest nietypowe bo jest dziura w płycie to jeszcze w ciul drogie.. Możesz próbować jakąś blaszką. Ja w normalnych (E51) przykładam Captontape czy jak to się to pisze (taka zółta taśma) i też czasmi go przypale.. ale staram się jakoś szybko to załatwić.. a tutaj Ciężko stwierdzić. jak robiłem pierwszy raz 6303 to miernik w łape, schemat i dochodziłem jak przylutować normalny standardowy mikrofon cyfrowy i działało bez problemu.. W 7610 supernova są 2 takie beznadziejne mikrofony. Choć tymi drucikami beznadziejnie wygląda i partacko bardzo to uważam, że jeszcze są za drogie.


Ile ten mikrofon kosztuje że jest za drogi?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Wrz 2010 08:44   





Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1939
Miasto: Kraków

Post#10 Post autora tematu 01 Wrz 2010 08:45   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


20zł to nie majątek. Mnie interesuje sposób wlutowania tak aby nie uszkodzić.
Powrót do góry
   
fischer8
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 5310
Miasto: Oława--Grodków

Post#11 01 Wrz 2010 09:16   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Każdy jeden mikrofon cyfrowy lutuję w ten sposób, bez żadnego podgrzewacza, jest zbędny.Pocynuj pola mikrofonu na płycie, grzeję z góry aż cyna się roztopi i kładę mikrofon, czasam delikatnie jeszcze z boku podgrzewam, oczywiście bez przesady, 100% skuteczności. :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Wrz 2010 09:16   





Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1939
Miasto: Kraków

Post#12 Post autora tematu 01 Wrz 2010 13:16   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


I oczywiście trzeba go odpowiednio przyłożyć tak aby piny trafiły w swoje miejsce.

Dodano po 3 [godziny] 33 [minuty]:

Uszkodzenie znajduje się gdzieś głębiej. Wlutowałem kolejny mikrofon i dalej nie działa. Wlutowałem jeszcze jeden od e51 zgodnie z schematem pod mikroskopem i dalej to samo. Gdzie szukać usterki?
Powrót do góry
   
Glemark1
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 909
Miasto: EŁK

Post#13 01 Wrz 2010 15:18   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Sprawdź na R2151 czy masz napięcie zasilania mikrofonu.
Powrót do góry
   
kamilek1307
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 301
Miasto: Częstochowa

Post#14 01 Wrz 2010 23:24   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


miałem podobny przypadek w E51.. ale się tam nagrzebałem;) wziąłem drugą e51 i zdjąłem mikrofon i omomierzem sprawdzałem opory. i okazało się że musiałem prowadzić ścieżkę spod ekranu z jednego elementu.. posprawdzaj cały układ mikrofonu na pewno dojdziesz;)
Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 4960
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#15 02 Wrz 2010 00:06   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


W E51 zdarza się, że nie ma zasilania mikrofonu (1,8V) i trzeba wtedy kombinować zasilanie drucikiem z innego miejsca.
Powrót do góry
   
rafi190
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 22
Miasto: Bytom

Post#16 02 Wrz 2010 00:58   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Pisałeś, że wlutowałeś mikrofon do tej 6303 i miałeś szum. Czesto się tak zdarza, że źle postawiony mikrofon powoduje właśnie szumienie ( brak któregoś z połączeń lub też coś zwarło ). Spróbuj jeszcze raz go podstawić tego orginalnego bo z własnego doświadczenia wiem, że nawet gdy wygląda, że jest idealnie położony tak nie jest.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1939
Miasto: Kraków

Post#17 Post autora tematu 02 Wrz 2010 08:32   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Po wlutowaniu i włączeniu dyktafonu mikrofon nagrywał dopiero jak powiedziałem coś do otworu gdzie on się znajduje. To zaczynam szukać.
Powrót do góry
   
gomezf1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 1992
Miasto: Olkusz

Post#18 02 Wrz 2010 09:37   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


zonkil napisał:
Po wlutowaniu i włączeniu dyktafonu mikrofon nagrywał dopiero jak powiedziałem coś do otworu gdzie on się znajduje. To zaczynam szukać.


Możesz szukać, ale na moje oko to przegrzewasz ten mikrofon i tyle. Lutując je trzeba naprawdę wyczuć swój sprzęt i bardzo sprawnie "jednym ruchem" to zrobić. Dla przykładu, rozmawiałem wczoraj z serwisem z innego miasta, który miał właśnie taki sam problem. Używali podgrzewaczy, oklejali taśmą itd, ale za każdym razem albo nie działał, albo cicho. W końcu wycięli swojego rodzaju czapeczkę z małej blaszki żeby ochronić dodatkowo mikrofon podczas lutowanie :) Skuteczność całkowita. Tak naprawdę każdy z Nas ma "swój" sposób.
Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 4960
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#19 02 Wrz 2010 09:43   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Sprawdź czy dziurka w mikrofonie nie zatkała się topnikiem, w tym mikrofonie bardzo łatwo jest zalać tą dziurkę przy lutowaniu.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1939
Miasto: Kraków

Post#20 Post autora tematu 02 Wrz 2010 10:01   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Od razu po wlutowaniu sprawdzałem pod mikroskopem czy dziurka jest na swoim miejscu i była. Ja podgrzewałem płytę od spodu po odklejeniu klawiatury do czasu aż mikrofon sam siadł w swoim miejscu.
Powrót do góry
   
fischer8
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 5310
Miasto: Oława--Grodków

Post#21 02 Wrz 2010 10:03   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


To jest właśnie twój błąd, przecież on ma właśnie tam wyjście, grzej od góry samą płytę i postaw mikrofon, musi wyjść.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1939
Miasto: Kraków

Post#22 Post autora tematu 02 Wrz 2010 10:06   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Ale dziwne, że po przylutowaniu od E51 na kabelkach on tez nie działa.
Powrót do góry
   
kamilek1307
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 301
Miasto: Częstochowa

Post#23 02 Wrz 2010 11:06   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


sprawdz cały układ mikrofonu. Leć po schemacie sprawdzaj przejścia..
Powrót do góry
   
podoboq
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 249
Miasto: Wiała

Post#24 04 Paź 2010 20:01   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


A jakiej temperatury tak +/- użyć do jego wlutowania?I co mam użyć samą cynę ? Bo z tego co czytam to kalafonii ani fluxa nie używać ? pozdro
Powrót do góry
   
Glemark1
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 909
Miasto: EŁK

Post#25 04 Paź 2010 22:21   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Używanie topnika rozumie się samo przez się. Bez tego nie podchodzi się do lutowania.
Powrót do góry
   
podoboq
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 249
Miasto: Wiała

Post#26 04 Paź 2010 23:22   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


To czego użyć kalafonii? i jaka temp ok 250stopni ?
Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 4960
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#27 05 Paź 2010 16:47   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Na swojej lutownicy ustawiam 330 stopni i lutuje się dobrze. Do tego oczywiście obowiązkowo flux.
Powrót do góry
   
taube
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Gru 2009
Posty: 21
Miasto: Bożepole Wielkie

Post#28 08 Paź 2010 23:59   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Ja osobiście samego mikrofonu staram się nie nagrzewać. Ściągam starą cynę z pul lutowniczych nakładam nową na nie i na pola nowego mikrofonu. Rozgrzewam pola nadmuchem i pęseta stawiam na nie mikrofon, oczywiście trochę fluxu do tego.
Swoją drogą zawsze pi padają po wanience, macie na to jakiś sposób lub rady?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Paź 2010 23:59   





Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 4960
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#29 09 Paź 2010 09:34   

Re: Wymiana mikrofonu - Nokia 6303


Zaklejam dziurkę małym kawałkiem taśmy kaptonowej, ale czasem i tak taśma odpadnie w wanience i trzeba wymienić mikrofon.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> GSM -> GSM Początkujący -> Wymiana mikrofonu - Nokia 6303
Strona 1 z 1
Podobne tematy
wymiana mikrofonu nokia e51 (8)
Nokia E51 wymiana mikrofonu (2)
Nokia X2-00 - wymiana mikrofonu. (2)
Nokia C3 wymiana mikrofonu (4)
Nokia 6303 - Nokia 6303-ladowarka nieobslugiwana (6)
Wymiana wyświetlacza nokia 6303 classic (4)
Nokia 6303 - Wymiana głośnika (6)
Nokia 6303 wymiana mikrofonu z 6210 navigator. (2)
Nokia e72 Wymiana mikrofonu. (3)
Nokia E75 - Wymiana mikrofonu (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.085 seconds

elektroda.pl temat RSS