X

Komputer włacza sie i po chwili wyłącza.

24 Aug 2010 21:59 SISirBufor
  • #1 24 Aug 2010 21:59
    SirBufor
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Mam problem z moim PC.
    po naciśnięciu włącznika komputer zapala się na moment ruszają wiatraki i za chwilę wszystko gaśnie. Musze wyłączyć go na zasilaczu i dopiero po ok 30 sek włączyć bo inaczej nawet na moment nie załączy. Płyta główna wróciła mi z gwarancji (wymiana karty sieciowej), i w tym samym momencie kupiłem Phenoma II 550 odblokowałem mu rdzenie (teraz ma 3 bo przy odblokowaniu czwartego windows 7 nie chciał wystartować blue screen).
    Zasilacz Chieftec 560W
    Karta BFG GTS 250 OC 1GB
    Ram Kingston DDR2 4GB 2x2GB Slim
    Karta sieciowa
    Karta muzyczna Creative Audigy 2ZS
    2 dyski 1SATA 1ATA

    Przed wymianą procka i powrotem płytki głównej z gwarancji nie było problemu.
    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #2 24 Aug 2010 22:32
    $pryciarz
    Level 8  
    Helpful post? (+1)
    Witam!!
    Sprawdź czy chłodzenie jest dobrze dociśnięte do procesora, oraz czy z włącznikiem jest wszystko ok np. nie jest wciśnięty.

    pozdrawiam
  • Helpful post
    #3 24 Aug 2010 22:39
    artaa
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Oczywiście sprawdziłeś, że wszystko jest dobrze podłączone do MB, jak również zasilanie MB i GPU?
  • #4 24 Aug 2010 23:20
    Szczepaniii
    Level 14  
    Helpful post? (-1)
    ja bym stawial na zasilacz, na sucho zasilacz działa?
  • #5 24 Aug 2010 23:30
    SirBufor
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    tak wszystko sprawdziłem, tylko jak miałem AMD Athlona 600+ (2x3000mhz) to chłodzenie było chłodniejsze a jest to scythe big shuriken także powinno sobie dobrze radzić pasta to arctic silver 5. Mogę zrobić badanie programem OCCT i wrzucić tutaj screeny??

    ale zapomniałem dodać że przy ponownej próbie właczenia komputera (po 30 sek) dzieje sie tak drugi raz albo komputer normalnie działa i pracuje np cały dzień bez problemu teraz np z niego pisze
  • Helpful post
    #6 25 Aug 2010 15:29
    kret855

    Level 24  
    Helpful post? (0)
    Zrób tak zamontuj jeszcze raz chłodzenie pasty na procesor nakładaj tyle co ziarenko ryżu bo na 99% to jest tego wina komputer postaw na boku i sprawdź czy jest tak samo.
  • #7 25 Aug 2010 15:42
    Informacja
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Na pierwszy rzut oka stawiał bym na grzejący się procesor.
    Ale może być i przeciążony zasilacz.
    Proponuję sprawdzić parametry (moc) nowego i starego procka, oraz porównać moc zasilacza w stosunku do pobieranej przed i po wymianie.
  • Helpful post
    #8 25 Aug 2010 16:53
    Removed
    Helpful post? (-1)
    Zmierz napięcia na wyjściu zasilacza. Sprawdź czy twoja płyta główna na pewno obsługuje procesor który masz zamontowany.
  • Helpful post
    #9 25 Aug 2010 18:24
    artaa
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Ile lat ma zasilacz, zmierzyłeś napięcia miernikiem podczas testu OCCT?
  • #10 25 Aug 2010 20:45
    SirBufor
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Zasilacz ma pół roku
    Komputer włacza sie i po chwili wyłącza. Komputer włacza sie i po chwili wyłącza. Komputer włacza sie i po chwili wyłącza. Komputer włacza sie i po chwili wyłącza. Komputer włacza sie i po chwili wyłącza.
    Komputer włacza sie i po chwili wyłącza.


    Płyta główna to gama790x-ud3p obsługuje najnowsze 6 rdzeniowe phenomy i wgrałem jej tydzień temu najnowszego biosa

    O dziwo wg producenta Phenom 550 (obecny) pobiera 80W a Athlon 64 X2 6000+ 125W lub 90W czyli mniej ale podkreślam że moja 550 ma teraz 3 rdzenie i nie podnosiłem jej napięcia
  • Helpful post
    #11 26 Aug 2010 09:14
    sniegulik
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Na starej płycie miałem podobnie. Okazało się , że winowajcą były wadliwe kondensatory na płycie głównej.

    1)Wyjmij procesor i pamięć i jeszcze raz je włóż. Sprawdź czy działa.
    2)Odepnij wszystko co możliwe od płyty (prócz procesora, pamięci) i włączaj selektywnie i zobacz przy czym się "gryzie".
  • #12 26 Aug 2010 10:03
    SirBufor
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (+1)
    Wydaje mi się że problem czasem tkwi w karcie muzycznej.
    Na razie wczoraj zmieniłem paste na procku. Założyłem nowe chłodzenie chipsetu i nic się nie dzieje wszystko jak dotąd normalnie
  • Helpful post
    #13 26 Aug 2010 16:17
    kret855

    Level 24  
    Helpful post? (0)
    Zacznij przeglądać selektywnie od dźwięku po dyski napędy karty pamięć bo napewno gdzieś tu jest twój winowajca.
  • #14 26 Aug 2010 18:22
    SirBufor
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Na razie zaczekam bo od wczoraj jest na razie ok jak dziękuje bardzo za porady ;) Pozdrawiam
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products