Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: lodz
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 570
Pomógł: 2
maciekchn
Poziom 18
Post#1 25 Sie 2010 10:56  Autor tematu   

SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Cześć mam pytanko gdzie jest sonda czy dostęp jest łatwy? Czy sąde się czyści-naprawia czy trzeba ja wymienić?Powód duże spalanie i czasem szarpie filtry wymienione i kable+świece ngk)na oryginalnych jeszcze gorzej

Fiat punto 1.1 8v
spalanie doszło wczoraj 11l na 100km średnio 10l /100km

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
magir
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zabrze
Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 535
Pomógł: 67
Ocena postów: 14
magir
Poziom 18
Post#2 25 Sie 2010 13:19    

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Kiedyś przerabiałem podobny problem z moim Fiatem Punto - szarpanie i duże spalanie. Powodem była uszkodzona sonda lambda a konkretnie strucie jej jakimś syfem a paliwie. Urządzenie jest niestety jednorazowe - tylko wymiana na nową. W moim przypadku była to sonda 4-ro przewodowa. Po wymianie nie ten samochód no i oczywiście duuużo mniejszy apetyt na paliwo.

Dodano po 1 [minuty]:

A dostęp jest bardzo łatwy - wykręca się ją najlepiej kluczem oczkowym. Jest wkręcona w kolektor wydechowy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: lodz
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 570
Pomógł: 2
maciekchn
Poziom 18
Post#3 25 Sie 2010 14:59  Autor tematu   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Jest to czujnik czy trzeba szukać do danego silnika i modelu?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
magir
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zabrze
Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 535
Pomógł: 67
Ocena postów: 14
magir
Poziom 18
Post#4 25 Sie 2010 17:03    

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Trzeba ją dobierać do konkretnego silnika - najlepiej w serwisie fiata. Może będzie trochę drożej ( ja kupowałem w serwisie i nie było tragicznie, ale to było dawno ) ale będzie gwarancja i od razu na spalinach sprawdzą że działa ok. Koszt jak się nie mylę około 200zł plus wymiana. No albo pytać w hurtowni części do Fiatów też dobiorą właściwą i samemu ją zamontować. Odradzam jakieś używki ! no chyba że ją ktoś zamontuje sprawdzi na analizatorze spalin a potem da gwarancję - to tak.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: lodz
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 570
Pomógł: 2
maciekchn
Poziom 18
Post#5 25 Sie 2010 17:28  Autor tematu   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


200zl za cześć która może nie pomóc to dużo.Z moim fiatem mam problemy na obrotach muszę przejechać na benzynie by przełączyć na gaz miało być oszczędne auto a pali więcej niż opel z silnikiem 1,6, Punto pali 11l gazu do tego trzeba lać benzynę oleju bierze od wymiany do wymiany ok. 3l.Nie szarpie aż tak ze nie da się jeździć ale troszkę wkurza spalanie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
barubar
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Spręcowo
Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 987
Pomógł: 34
barubar
Poziom 20
Post#6 25 Sie 2010 17:36    

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


maciekchn napisał:
200zl za cześć która może nie pomóc to dużo.

No fakt, to może się udasz na jakąś diagnostykę w końcu?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: lodz
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 570
Pomógł: 2
maciekchn
Poziom 18
Post#7 25 Sie 2010 17:40  Autor tematu   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Bylem już 3 razy na regulacji gazu i nic albo gasł na zimnym a jak ostawił to miał za duże obroty na gorącym.Parownik ok.Auto jest do pracy tylko.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
barubar
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Spręcowo
Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 987
Pomógł: 34
barubar
Poziom 20
Post#8 25 Sie 2010 17:46    

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


No patrz, to teraz dopiero piszesz, że masz LPG? I że to na gazie te problemy? W tych silnikach sondę się emuluje. Masz jeszcze jakieś ukryte asy w rękawie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: lodz
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 570
Pomógł: 2
maciekchn
Poziom 18
Post#9 25 Sie 2010 17:57  Autor tematu   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Chyba już nie hi hi hi. Ale silnik tak mam z LPG na Pb jest ok.Czyli sonda odpada?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
barubar
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Spręcowo
Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 987
Pomógł: 34
barubar
Poziom 20
Post#10 25 Sie 2010 18:12    

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Tak. Raczej jedź do gościa od Fiatów, takich gazowników omijaj szerokim łukiem. Ale to pętla zamknięta, bo fachowiec jak zobaczy LPG to pewnie pogna. Znowu do gazownika.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: lodz
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 570
Pomógł: 2
maciekchn
Poziom 18
Post#11 25 Sie 2010 18:20  Autor tematu   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


No właśnie już to przerabiałem na początku.Pojechałem do znajomego mechaniora sprawdził mi na Pb wszystko ok powiedział jedz do gazownika bylem już 3xpo 30zł i nic nie dało sobie sam wyregulowałem pokrętłem od biegu jałowego w parowniku :). Firma mi oddaje za 14l LPG na 100km wiec pokrywa się olej itd.Warto by zaoszczędzić ale wątpię ze się uda. Mam pytanko jeszcze na koniec czy gdy wyjmę parownik w celu rozebrania i przeczyszczenia od środka jest konieczna wymiana nowych membran bo do tych z allegro jakoś nie mam przekonania a oryginał to oryginał o ile sprawny.I czy po przeczyszczeniu jest konieczna ponowna regulacja?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
manta
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Elbląg.
Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 4777
Pomógł: 360
Ocena postów: 62
manta
Moderator Samochody
Post#12 25 Sie 2010 20:18    

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Zrobisz diagnostykę i wrócisz,
dzisiaj kosz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS