Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?
Autor
Wiadomość
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 514
Miasto: lodz

Post#1 Post autora tematu 25 Sie 2010 10:56   

SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Cześć mam pytanko gdzie jest sonda czy dostęp jest łatwy? Czy sąde się czyści-naprawia czy trzeba ja wymienić?Powód duże spalanie i czasem szarpie filtry wymienione i kable+świece ngk)na oryginalnych jeszcze gorzej

Fiat punto 1.1 8v
spalanie doszło wczoraj 11l na 100km średnio 10l /100km
Powrót do góry
   
magir
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 522
Miasto: Zabrze

Post#2 25 Sie 2010 13:19   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Kiedyś przerabiałem podobny problem z moim Fiatem Punto - szarpanie i duże spalanie. Powodem była uszkodzona sonda lambda a konkretnie strucie jej jakimś syfem a paliwie. Urządzenie jest niestety jednorazowe - tylko wymiana na nową. W moim przypadku była to sonda 4-ro przewodowa. Po wymianie nie ten samochód no i oczywiście duuużo mniejszy apetyt na paliwo.

Dodano po 1 [minuty]:

A dostęp jest bardzo łatwy - wykręca się ją najlepiej kluczem oczkowym. Jest wkręcona w kolektor wydechowy.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 25 Sie 2010 13:19   



Powrót do góry
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 514
Miasto: lodz

Post#3 Post autora tematu 25 Sie 2010 14:59   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Jest to czujnik czy trzeba szukać do danego silnika i modelu?
Powrót do góry
   
magir
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 522
Miasto: Zabrze

Post#4 25 Sie 2010 17:03   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Trzeba ją dobierać do konkretnego silnika - najlepiej w serwisie fiata. Może będzie trochę drożej ( ja kupowałem w serwisie i nie było tragicznie, ale to było dawno ) ale będzie gwarancja i od razu na spalinach sprawdzą że działa ok. Koszt jak się nie mylę około 200zł plus wymiana. No albo pytać w hurtowni części do Fiatów też dobiorą właściwą i samemu ją zamontować. Odradzam jakieś używki ! no chyba że ją ktoś zamontuje sprawdzi na analizatorze spalin a potem da gwarancję - to tak.
Powrót do góry
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 514
Miasto: lodz

Post#5 Post autora tematu 25 Sie 2010 17:28   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


200zl za cześć która może nie pomóc to dużo.Z moim fiatem mam problemy na obrotach muszę przejechać na benzynie by przełączyć na gaz miało być oszczędne auto a pali więcej niż opel z silnikiem 1,6, Punto pali 11l gazu do tego trzeba lać benzynę oleju bierze od wymiany do wymiany ok. 3l.Nie szarpie aż tak ze nie da się jeździć ale troszkę wkurza spalanie.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 25 Sie 2010 17:28   



Powrót do góry
   
barubar
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 995
Miasto: Spręcowo

Post#6 25 Sie 2010 17:36   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


maciekchn napisał:
200zl za cześć która może nie pomóc to dużo.

No fakt, to może się udasz na jakąś diagnostykę w końcu?
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 25 Sie 2010 17:36   



Powrót do góry
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 514
Miasto: lodz

Post#7 Post autora tematu 25 Sie 2010 17:40   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Bylem już 3 razy na regulacji gazu i nic albo gasł na zimnym a jak ostawił to miał za duże obroty na gorącym.Parownik ok.Auto jest do pracy tylko.
Powrót do góry
   
barubar
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 995
Miasto: Spręcowo

Post#8 25 Sie 2010 17:46   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


No patrz, to teraz dopiero piszesz, że masz LPG? I że to na gazie te problemy? W tych silnikach sondę się emuluje. Masz jeszcze jakieś ukryte asy w rękawie?
Powrót do góry
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 514
Miasto: lodz

Post#9 Post autora tematu 25 Sie 2010 17:57   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Chyba już nie hi hi hi. Ale silnik tak mam z LPG na Pb jest ok.Czyli sonda odpada?
Powrót do góry
   
barubar
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 995
Miasto: Spręcowo

Post#10 25 Sie 2010 18:12   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Tak. Raczej jedź do gościa od Fiatów, takich gazowników omijaj szerokim łukiem. Ale to pętla zamknięta, bo fachowiec jak zobaczy LPG to pewnie pogna. Znowu do gazownika.
Powrót do góry
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 514
Miasto: lodz

Post#11 Post autora tematu 25 Sie 2010 18:20   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


No właśnie już to przerabiałem na początku.Pojechałem do znajomego mechaniora sprawdził mi na Pb wszystko ok powiedział jedz do gazownika bylem już 3xpo 30zł i nic nie dało sobie sam wyregulowałem pokrętłem od biegu jałowego w parowniku :). Firma mi oddaje za 14l LPG na 100km wiec pokrywa się olej itd.Warto by zaoszczędzić ale wątpię ze się uda. Mam pytanko jeszcze na koniec czy gdy wyjmę parownik w celu rozebrania i przeczyszczenia od środka jest konieczna wymiana nowych membran bo do tych z allegro jakoś nie mam przekonania a oryginał to oryginał o ile sprawny.I czy po przeczyszczeniu jest konieczna ponowna regulacja?
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 25 Sie 2010 18:20   



Powrót do góry
   
manta
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 3490
Miasto: Elbląg.

Post#12 25 Sie 2010 20:18   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Zrobisz diagnostykę i wrócisz,
dzisiaj kosz.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS