Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?
Author
Message
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Jan 2009
Posts: 549
Location: lodz

Post#1 Post from the author of the topic 25 Aug 2010 10:56   

SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Cześć mam pytanko gdzie jest sonda czy dostęp jest łatwy? Czy sąde się czyści-naprawia czy trzeba ja wymienić?Powód duże spalanie i czasem szarpie filtry wymienione i kable+świece ngk)na oryginalnych jeszcze gorzej

Fiat punto 1.1 8v
spalanie doszło wczoraj 11l na 100km średnio 10l /100km

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 25 Aug 2010 10:56   



Back to top
   
magir
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 27 Jan 2003
Posts: 528
Location: Zabrze

Post#2 25 Aug 2010 13:19   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Kiedyś przerabiałem podobny problem z moim Fiatem Punto - szarpanie i duże spalanie. Powodem była uszkodzona sonda lambda a konkretnie strucie jej jakimś syfem a paliwie. Urządzenie jest niestety jednorazowe - tylko wymiana na nową. W moim przypadku była to sonda 4-ro przewodowa. Po wymianie nie ten samochód no i oczywiście duuużo mniejszy apetyt na paliwo.

Dodano po 1 [minuty]:

A dostęp jest bardzo łatwy - wykręca się ją najlepiej kluczem oczkowym. Jest wkręcona w kolektor wydechowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Jan 2009
Posts: 549
Location: lodz

Post#3 Post from the author of the topic 25 Aug 2010 14:59   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Jest to czujnik czy trzeba szukać do danego silnika i modelu?

Helpful message? + -

Back to top
   
magir
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 27 Jan 2003
Posts: 528
Location: Zabrze

Post#4 25 Aug 2010 17:03   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Trzeba ją dobierać do konkretnego silnika - najlepiej w serwisie fiata. Może będzie trochę drożej ( ja kupowałem w serwisie i nie było tragicznie, ale to było dawno ) ale będzie gwarancja i od razu na spalinach sprawdzą że działa ok. Koszt jak się nie mylę około 200zł plus wymiana. No albo pytać w hurtowni części do Fiatów też dobiorą właściwą i samemu ją zamontować. Odradzam jakieś używki ! no chyba że ją ktoś zamontuje sprawdzi na analizatorze spalin a potem da gwarancję - to tak.

Helpful message? + -

Back to top
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Jan 2009
Posts: 549
Location: lodz

Post#5 Post from the author of the topic 25 Aug 2010 17:28   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


200zl za cześć która może nie pomóc to dużo.Z moim fiatem mam problemy na obrotach muszę przejechać na benzynie by przełączyć na gaz miało być oszczędne auto a pali więcej niż opel z silnikiem 1,6, Punto pali 11l gazu do tego trzeba lać benzynę oleju bierze od wymiany do wymiany ok. 3l.Nie szarpie aż tak ze nie da się jeździć ale troszkę wkurza spalanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 25 Aug 2010 17:28   



Back to top
   
barubar
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 15 May 2010
Posts: 990
Location: Spręcowo

Post#6 25 Aug 2010 17:36   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


maciekchn wrote:
200zl za cześć która może nie pomóc to dużo.

No fakt, to może się udasz na jakąś diagnostykę w końcu?

Helpful message? + -

Back to top
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Jan 2009
Posts: 549
Location: lodz

Post#7 Post from the author of the topic 25 Aug 2010 17:40   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Bylem już 3 razy na regulacji gazu i nic albo gasł na zimnym a jak ostawił to miał za duże obroty na gorącym.Parownik ok.Auto jest do pracy tylko.

Helpful message? + -

Back to top
   
barubar
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 15 May 2010
Posts: 990
Location: Spręcowo

Post#8 25 Aug 2010 17:46   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


No patrz, to teraz dopiero piszesz, że masz LPG? I że to na gazie te problemy? W tych silnikach sondę się emuluje. Masz jeszcze jakieś ukryte asy w rękawie?

Helpful message? + -

Back to top
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Jan 2009
Posts: 549
Location: lodz

Post#9 Post from the author of the topic 25 Aug 2010 17:57   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Chyba już nie hi hi hi. Ale silnik tak mam z LPG na Pb jest ok.Czyli sonda odpada?

Helpful message? + -

Back to top
   
barubar
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 15 May 2010
Posts: 990
Location: Spręcowo

Post#10 25 Aug 2010 18:12   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Tak. Raczej jedź do gościa od Fiatów, takich gazowników omijaj szerokim łukiem. Ale to pętla zamknięta, bo fachowiec jak zobaczy LPG to pewnie pogna. Znowu do gazownika.

Helpful message? + -

Back to top
   
maciekchn
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Jan 2009
Posts: 549
Location: lodz

Post#11 Post from the author of the topic 25 Aug 2010 18:20   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


No właśnie już to przerabiałem na początku.Pojechałem do znajomego mechaniora sprawdził mi na Pb wszystko ok powiedział jedz do gazownika bylem już 3xpo 30zł i nic nie dało sobie sam wyregulowałem pokrętłem od biegu jałowego w parowniku Smile. Firma mi oddaje za 14l LPG na 100km wiec pokrywa się olej itd.Warto by zaoszczędzić ale wątpię ze się uda. Mam pytanko jeszcze na koniec czy gdy wyjmę parownik w celu rozebrania i przeczyszczenia od środka jest konieczna wymiana nowych membran bo do tych z allegro jakoś nie mam przekonania a oryginał to oryginał o ile sprawny.I czy po przeczyszczeniu jest konieczna ponowna regulacja?

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 25 Aug 2010 18:20   



Back to top
   
manta
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 03 Oct 2004
Posts: 4540
Location: Elbląg.

Post#12 25 Aug 2010 20:18   

Re: SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?


Zrobisz diagnostykę i wrócisz,
dzisiaj kosz.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> SONDA LAMBDA fiat punto 1 gdzie ?
Page 1 of 1



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl topic RSS feed