Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations ->Spadek napięcia na kablu koncentrycznym Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#1 25 Aug 2010 13:05  Topic author   

Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Witam.
Mam problem z moją instalacją antenową do odbioru TV. Otóż do jednej anteny mam podłączone dwa telewizory. Zasilacz do anteny podłączony jest poprawnie według schematu. Jednak sygnał nadal jest kiepski. Napięcie na zasilaczu to ok 12 V czyli w normie, jednak na złączce na strychu napięcie to wynosi już 4-6V, to samo przy wzmacniaczu na siatce. Gdzie leży problem? Wymieniałem już 3 zasilacze jednak nic to nie dało. Poprzedni zasilacz działał bardzo dobrze w tym układzie, wcześniej nie miałem żadnych spadków napięcia na przewodach.
Dodam, że wszystkie zasilacze charakteryzowały się takimi samymi parametrami.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
powerm
Level 23
Joined: 20 Dec 2003
Posts: 620
Helped: 41
Post rating: 7
powerm
Level 23
Post#2 25 Aug 2010 13:25    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Podejrzewam że masz wzmacniacz antenowy montowany w puszce anteny ale jego zasilanie masz przy telewizorze. Po drodze między telewizorem a anteną masz jeszcze rozgałęźnik. To chyba on jest problemem, przemontuj tak instalację aby zasilanie wzmacniacza anteny było przed rozgałęźnikiem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#3 25 Aug 2010 13:28  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Instalacja jest właśnie tak wykonana.
Zasilacz->rozdzielacz->wzmacniacz
Nie wiem co by to miało dać, skoro na kablu puszczonym bezpośrednio od zasilacza jest o połowę za niskie napięcie. Dodatkowo na strychu nie mam specjalnie możliwości doprowadzenia napięcia.

Helpful post? + 0
Back to top
k2.juras
Level 18
Location: Radomyśl Wielki
Joined: 22 Dec 2008
Posts: 211
Helped: 29
Post rating: 6
k2.juras
Level 18
Post#4 25 Aug 2010 14:18    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Skoro rozwiązanie, które proponuje ci kolega nic nie da to pozostań przy tym, które masz teraz. Albo wróć do poprzedniego zasilacza, który działał bardzo dobrze. Sam o tym wspominasz.

Helpful post? + 0
Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#5 25 Aug 2010 15:40  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Problem polega właśnie na tym, że stary przestał działać. W tym sęk siedzi właśnie , że następuje spadek napięcia o połowę na przewodzie przy podłączeniu identycznego zasilacza. Tamten miał czarodziejskie właściwości czy jak? ;)

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

po zabawie lutownicą udało mi się uruchomić stary zasilacz... niestety efekt jest taki sam jak po podłączeniu nowego...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1236
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#6 25 Aug 2010 15:57Helpful post    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


12V masz na zasilaczu podpiętym do instalacji, czy bez obciążenia? Jaki prąd ma ten zasilacz? 100mA? Jeżeli to zwykły zasilacz do siatki i na nim jest pod obciążeniem 12V a na strychu 4V, to musisz mieć walnięty kabel.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#7 25 Aug 2010 16:11  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Tak zasilacz ma prąd 100 mA. Napięcie 12V to napięcie jakie odczytuję na wyjściu zasilacza. 4V to napięcie jakie otrzymuję przy pomiarze napięcia na kablu na strychu bez obciążenia (po prostu przykładam voltomierz do końcówki przewodu). Sugerujesz więc wymianę kabla na podstawie spadku napięcia na nim? Hm czyli, że jest uszkodzony i zaniża napięcie tak? Czyli wcale nie musi być całkowitego odcięcia napięcia aby stwierdzić uszkodzenie kabla?

Helpful post? + 0
Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1236
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#8 25 Aug 2010 16:18Helpful post    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Jeżeli na pustym kablu masz 4V a na zasilaczu 12V to musi być uszkodzony kabel. Pomyśl, czy nie masz czegoś "po drodze" między zasilaczem a strychem - jakiegoś łączenia, starego rozgałęźnika, itp. Nie było u Ciebie burzy w tym czasie? Może piorun usmażył kabel. Sprawdź miejsca przechodzenia kabla przez ściany, stropy, okna. Może jest gdzieś przetarty albo złamany.

Helpful post? + 0
Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#9 25 Aug 2010 16:21  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


pomiędzy nie ma nic, ale burze były i nie wykluczam, że coś się stało. Cóż postaram się wymienić ten przewód, zobaczę co osiągne. Innego wyjścia i tak specjalnie nie mam... ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1236
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#10 25 Aug 2010 16:23    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Ewentualnie możesz zasilacz przenieść do drugiego tv i zamienić w rozgałęźniku.

Helpful post? + 0
Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#11 25 Aug 2010 16:54  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


przeniesienie do drugiego TV dało tylko tyle, że napięcia na kablu jest jakieś 200 mV a sygnału dalej nie ma. Nie mam już innych koncepcji. Jest delikatny problem bo stary kabel "utknął", ale to już rozwiązać będę musiał już sam.

Helpful post? + 0
Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1236
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#12 25 Aug 2010 17:17    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


200mV na pustym kablu?

Helpful post? + 0
Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#13 25 Aug 2010 17:19  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


tak, po podłączeniu do drugiego odbiornika na piętrze

Helpful post? + 0
Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1236
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#14 25 Aug 2010 17:25    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


To, albo coś źle mierzysz, źle podłączasz, albo masz usmażoną całą instalację. Może miałeś jakieś remonty w tym czasie i masz pocięte gdzieś te kable?

Helpful post? + 0
Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#15 25 Aug 2010 17:33  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


żadnych remontów ostatnio nie było. Zastanawia mnie też fakt, że gdy podłączam zasilacz do anteny to mam problem z dokręceniem przewodu w zaciski w taki sposób, alby dioda świeciła. Kabel jest odsłonięty z izolacji jak powinien a i tak trzeba manewrować i najczęściej nie mogę go swobodnie dokręcić. Naturalnie dokręcam tak aby dioda świeciła. Kabel był nieruszany od wieków w ścianie i problemu nigdy z nim nie było, ale stare to jest wino i skrzypki...

Helpful post? + 0
Back to top
Ture11
Level 32
Location: Legionowo
Joined: 05 Oct 2006
Posts: 2436
Helped: 172
Post rating: 35
Ture11
Level 32
Post#16 25 Aug 2010 17:44    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


No jeśli dioda nie świeci to chyba zwarcie jest w obwodzie. Jeśli dioda świeci, to znaczy, że nie masz obwodu. Chyba, że coś źle zrozumiałem.

Helpful post? + 0
Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#17 25 Aug 2010 17:50  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Na instrukcji pisze, że dioda świecąca oznacza pracę zasilacza, a wyłączona zwarcie w obwodzie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1236
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#18 25 Aug 2010 18:06Helpful post    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Może faktycznie źle montujesz ten zasilacz. Po dokręceniu przewodu zmierz miernikiem na śrubkach, czy masz 12V.

Helpful post? + 0
Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#19 25 Aug 2010 18:09  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


chodzi o śrubkę do dokręcania wewnętrznej części przewodu i oplotu mam rozumieć?
jeżeli tak, to mam tam 12V

Helpful post? + 0
Back to top
andpol 33
Level 29
Joined: 28 Apr 2005
Posts: 1236
Helped: 138
Post rating: 20
andpol 33
Level 29
Post#20 25 Aug 2010 18:13Helpful post    

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


No to cudów nie ma. Jeżeli jest tam dobry styk, to musisz mieć uszkodzone kable.

Helpful post? + 0
Back to top
dvdfan
Level 9
Location: Rzeszów
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 44
dvdfan
Level 9
Post#21 26 Aug 2010 16:09  Topic author   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Problem rozwiązany!
Winny rzeczywiście okazał się przewód. W jednym miejscu był przerwany w środku. Miałem go jeszcze na tyle, że jedynie odciąłem kawałek z uszkodzeniem. Dodatkowo zabrudzone były styki na wzmacniaczu. Nie można też zapomnieć o byłym zasilaczu, który nie działał poprawnie. Dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam! :)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Spadek napięcia na kablu koncentrycznym
Page 1 of 1

Similar topics to spadek napięcia na kablu koncentrycznym

EURO po kablu koncentrycznym (8)
Łączenie sygnałów w kablu koncentrycznym (3)
Dipol Tri Digit ECO/Ariva T65 - dopuszczalny spadek napięcia na przewodzie anten (9)
Podłączenie Kolumn kablem koncentrycznym (3)
Transmisja sygnalu cyfrowego kablem antenowym koncentrycznym (2)
Przesył sygnału z dwóch kamer jednym kablem koncentrycznym do rejestratora. (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.081 seconds