Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Spadek napięcia na kablu koncentrycznym
Autor
Wiadomość
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#1 Post autora tematu 25 Sie 2010 13:05   

Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Witam.
Mam problem z moją instalacją antenową do odbioru TV. Otóż do jednej anteny mam podłączone dwa telewizory. Zasilacz do anteny podłączony jest poprawnie według schematu. Jednak sygnał nadal jest kiepski. Napięcie na zasilaczu to ok 12 V czyli w normie, jednak na złączce na strychu napięcie to wynosi już 4-6V, to samo przy wzmacniaczu na siatce. Gdzie leży problem? Wymieniałem już 3 zasilacze jednak nic to nie dało. Poprzedni zasilacz działał bardzo dobrze w tym układzie, wcześniej nie miałem żadnych spadków napięcia na przewodach.
Dodam, że wszystkie zasilacze charakteryzowały się takimi samymi parametrami.
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 25 Sie 2010 13:05   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
powerm
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 617

Post#2 25 Sie 2010 13:25   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Podejrzewam że masz wzmacniacz antenowy montowany w puszce anteny ale jego zasilanie masz przy telewizorze. Po drodze między telewizorem a anteną masz jeszcze rozgałęźnik. To chyba on jest problemem, przemontuj tak instalację aby zasilanie wzmacniacza anteny było przed rozgałęźnikiem.
Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#3 Post autora tematu 25 Sie 2010 13:28   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Instalacja jest właśnie tak wykonana.
Zasilacz->rozdzielacz->wzmacniacz
Nie wiem co by to miało dać, skoro na kablu puszczonym bezpośrednio od zasilacza jest o połowę za niskie napięcie. Dodatkowo na strychu nie mam specjalnie możliwości doprowadzenia napięcia.
Powrót do góry
   
k2.juras
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 192
Miasto: Radomyśl Wielki

Post#4 25 Sie 2010 14:18   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Skoro rozwiązanie, które proponuje ci kolega nic nie da to pozostań przy tym, które masz teraz. Albo wróć do poprzedniego zasilacza, który działał bardzo dobrze. Sam o tym wspominasz.
Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#5 Post autora tematu 25 Sie 2010 15:40   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Problem polega właśnie na tym, że stary przestał działać. W tym sęk siedzi właśnie , że następuje spadek napięcia o połowę na przewodzie przy podłączeniu identycznego zasilacza. Tamten miał czarodziejskie właściwości czy jak? ;)

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

po zabawie lutownicą udało mi się uruchomić stary zasilacz... niestety efekt jest taki sam jak po podłączeniu nowego...
Powrót do góry
   
andpol 33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 830

Post#6 25 Sie 2010 15:57pomocny post - solucja   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


12V masz na zasilaczu podpiętym do instalacji, czy bez obciążenia? Jaki prąd ma ten zasilacz? 100mA? Jeżeli to zwykły zasilacz do siatki i na nim jest pod obciążeniem 12V a na strychu 4V, to musisz mieć walnięty kabel.
Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#7 Post autora tematu 25 Sie 2010 16:11   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Tak zasilacz ma prąd 100 mA. Napięcie 12V to napięcie jakie odczytuję na wyjściu zasilacza. 4V to napięcie jakie otrzymuję przy pomiarze napięcia na kablu na strychu bez obciążenia (po prostu przykładam voltomierz do końcówki przewodu). Sugerujesz więc wymianę kabla na podstawie spadku napięcia na nim? Hm czyli, że jest uszkodzony i zaniża napięcie tak? Czyli wcale nie musi być całkowitego odcięcia napięcia aby stwierdzić uszkodzenie kabla?
Powrót do góry
   
andpol 33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 830

Post#8 25 Sie 2010 16:18pomocny post - solucja   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Jeżeli na pustym kablu masz 4V a na zasilaczu 12V to musi być uszkodzony kabel. Pomyśl, czy nie masz czegoś "po drodze" między zasilaczem a strychem - jakiegoś łączenia, starego rozgałęźnika, itp. Nie było u Ciebie burzy w tym czasie? Może piorun usmażył kabel. Sprawdź miejsca przechodzenia kabla przez ściany, stropy, okna. Może jest gdzieś przetarty albo złamany.
Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#9 Post autora tematu 25 Sie 2010 16:21   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


pomiędzy nie ma nic, ale burze były i nie wykluczam, że coś się stało. Cóż postaram się wymienić ten przewód, zobaczę co osiągne. Innego wyjścia i tak specjalnie nie mam... ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 16:21   





Powrót do góry
   
andpol 33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 830

Post#10 25 Sie 2010 16:23   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Ewentualnie możesz zasilacz przenieść do drugiego tv i zamienić w rozgałęźniku.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 16:23   





Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#11 Post autora tematu 25 Sie 2010 16:54   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


przeniesienie do drugiego TV dało tylko tyle, że napięcia na kablu jest jakieś 200 mV a sygnału dalej nie ma. Nie mam już innych koncepcji. Jest delikatny problem bo stary kabel "utknął", ale to już rozwiązać będę musiał już sam.
Powrót do góry
   
andpol 33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 830

Post#12 25 Sie 2010 17:17   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


200mV na pustym kablu?
Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#13 Post autora tematu 25 Sie 2010 17:19   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


tak, po podłączeniu do drugiego odbiornika na piętrze
Powrót do góry
   
andpol 33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 830

Post#14 25 Sie 2010 17:25   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


To, albo coś źle mierzysz, źle podłączasz, albo masz usmażoną całą instalację. Może miałeś jakieś remonty w tym czasie i masz pocięte gdzieś te kable?
Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#15 Post autora tematu 25 Sie 2010 17:33   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


żadnych remontów ostatnio nie było. Zastanawia mnie też fakt, że gdy podłączam zasilacz do anteny to mam problem z dokręceniem przewodu w zaciski w taki sposób, alby dioda świeciła. Kabel jest odsłonięty z izolacji jak powinien a i tak trzeba manewrować i najczęściej nie mogę go swobodnie dokręcić. Naturalnie dokręcam tak aby dioda świeciła. Kabel był nieruszany od wieków w ścianie i problemu nigdy z nim nie było, ale stare to jest wino i skrzypki...
Powrót do góry
   
Ture11
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 2300
Miasto: Legionowo

Post#16 25 Sie 2010 17:44   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


No jeśli dioda nie świeci to chyba zwarcie jest w obwodzie. Jeśli dioda świeci, to znaczy, że nie masz obwodu. Chyba, że coś źle zrozumiałem.
Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#17 Post autora tematu 25 Sie 2010 17:50   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Na instrukcji pisze, że dioda świecąca oznacza pracę zasilacza, a wyłączona zwarcie w obwodzie.
Powrót do góry
   
andpol 33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 830

Post#18 25 Sie 2010 18:06pomocny post - solucja   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Może faktycznie źle montujesz ten zasilacz. Po dokręceniu przewodu zmierz miernikiem na śrubkach, czy masz 12V.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 18:06pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#19 Post autora tematu 25 Sie 2010 18:09   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


chodzi o śrubkę do dokręcania wewnętrznej części przewodu i oplotu mam rozumieć?
jeżeli tak, to mam tam 12V
Powrót do góry
   
andpol 33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 830

Post#20 25 Sie 2010 18:13pomocny post - solucja   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


No to cudów nie ma. Jeżeli jest tam dobry styk, to musisz mieć uszkodzone kable.
Powrót do góry
   
dvdfan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 44
Miasto: Rzeszów

Post#21 Post autora tematu 26 Sie 2010 16:09   

Re: Spadek napięcia na kablu koncentrycznym


Problem rozwiązany!
Winny rzeczywiście okazał się przewód. W jednym miejscu był przerwany w środku. Miałem go jeszcze na tyle, że jedynie odciąłem kawałek z uszkodzeniem. Dodatkowo zabrudzone były styki na wzmacniaczu. Nie można też zapomnieć o byłym zasilaczu, który nie działał poprawnie. Dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam! :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Spadek napięcia na kablu koncentrycznym
Strona 1 z 1
Podobne tematy
EURO po kablu koncentrycznym (8)
Łączenie sygnałów w kablu koncentrycznym (3)
Dipol Tri Digit ECO/Ariva T65 - dopuszczalny spadek napięcia na przewodzie anten (9)
Podłączenie Kolumn kablem koncentrycznym (3)
Transmisja sygnalu cyfrowego kablem antenowym koncentrycznym (2)
Przesył sygnału z dwóch kamer jednym kablem koncentrycznym do rejestratora. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS