Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak uruchomic laptopa bez baterii?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware ->Jak uruchomic laptopa bez baterii? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
vova3
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 70
Miasto: pomorskie

vova3
Poziom 11
Post#1 Post autora tematu 25 Sie 2010 14:06   

Jak uruchomic laptopa bez baterii?


Posiadam Laptopa
TOSHIBA 1755
ma on baterie PA3055U-1BRS 9,6v/4500mAh.

Jak uruchomić laptopa bez baterii, lub gdy bateria jest zużyta?

Bateria już traciła pojemność i laptop włączał się po czasie.
Gdy laptop już nie chciał się włączać i nie ładował baterii to
otworzyłem baterię by ją zregenerować.( foto w załączeniu )
Sprawdziłem poszczególne aku były na poziomie powyżej 1,2V
ładowałem ją prądem nie większym niż 0,05 do 0,5A.
Sprawdziłem aku miały około 1,39V ogólne napięcie około 11V.

Sądząc , że udało mi się naładować podłączyłem pod laptopa,
zadziałał chwilkę i się wyłączył podłączyłem zasilacz i tez się już nie włączył,
Mierząc na baterii w trakcie ładowania spada napięcie do 5V
Przetwornica w laptopie piszczy od przeciążenia, a laptop się nie włącza.

Bateria nie posiada żadnego procesora w wmontowany czujnik temperatury w zakresie 1kΩ do 2kΩ.

Jeśli się nie da to na przewodach wrzucę inne aku 9,6v.
Mam inny laptop starszy ARISTO z niełądującą się baterią , ale
gdy bateria jest w środku to on działa.

Skoro nie pracuje Toshiba z baterią to chciałby wyeliminować baterię i uruchomić tylko z zasilacza?
Czy należy przerobić zasilacz w laptopie jak go oszukać?
Dziękuję i proszę o podpowiedzi

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
528649
Usunięty





528649
Usunięty
Post#2 25 Sie 2010 16:06Pomocny post   

Re: Jak uruchomic laptopa bez baterii?


To dziwne, że nie chce się uruchomić bez baterii. Nie spotkałem się jeszcze z takim laptopem, który by się nie włączał na samym zasilaczu, z wyjętą baterią.

Może coś przy okazji popsułeś w układzie zasilania?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
vinci
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Paź 2004
Posty: 855
Miasto: Nowy Sącz

vinci
Poziom 20
Post#3 25 Sie 2010 16:11Pomocny post   

Re: Jak uruchomic laptopa bez baterii?


bedzie sie tak dzialo jak zasilacz nie jest w pelni wydajny, bateria czasem wspiera wtedy przy starcie, sprobuj zmienic zasilacz na najlepiej zdrowy, oryginalny

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
vova3
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 70
Miasto: pomorskie

vova3
Poziom 11
Post#4 Post autora tematu 25 Sie 2010 16:34   

Re: Jak uruchomic laptopa bez baterii?


Może i tak Ja tu nie mam doświadczenia.
Ale bez baterii się nie włącza, a z baterią tylko na chwilkę zadziałają napędy
jakieś do 5 sek,a napięcie na baterii spada do 7V, ale potem powraca na 10,7V
laptop sie wyłącza nie reagując na żadne funkcje,
pozornie laptop żyje pali się jakiś LED funkcji i mruga na żółto LED naładuj baterię,

ale gdy podłączymy zasilacz, ( tu podłączałem też inny o tym samym nominale ) to potem wyraźnie piszczy przetwornica w laptopie a mierząc na baterii napięcie spada do 5V.
Ładowanie z innego zasilacza nie pomaga baterii.
I teraz pytanie uda się podłączyć bez baterii?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Jak uruchomic laptopa bez baterii?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Uruchomic laptopa na krótko przez złącze od baterii (5)
compaq nc 6120 - czy mozna uruchomic bez baterii (6)
podpiecie laptopa bez baterii?? (2)
Praca laptopa bez baterii. (2)
jak uruchomic laptopa laser lt321e (4)
Włączanie laptopa bez baterii od biosu (4)
jak uruchomic hdd bez komputera ?? (5)
Praca laptopa bez baterii (zasilanie z zasilacza) (6)
Uruchomienie laptopa Toshiba A60 bez baterii (8)
jak uruchomic CODEGEN ATX bez komputera? (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS