Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Nauka Szkolnictwo -> Teoria i Laborki -> Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??
Autor
Wiadomość
AndrzejMS
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 8
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 25 Sie 2010 15:12   

Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Przeglądam przewody miedziane znanych producentów takie jakie stosuje się w instalatorstwie mieszkaniowym.
Biorę suwmiarkę (dokładność 0,05 mm) i mierzę i mam:
a) przewód oznaczony 1,5 mm2 ma średnicę 1,1 mm
b) przewód oznaczony 2,5 mm2 ma średnicę 1,45 mm
c) przewód oznaczony 4,0 mm2 ma średnicę 2,05 mm

Tymczasem ze wzoru na przekrój pi x r x r wynik są następujące:
a) 0,95 mm2
b) 1,65 mm2
c) 3,30 mm2

Czy ktoś mi może to wyjaśnić?
Dla wątpiących dodaję powtórnie, że kable są od znanych ogólnie producentów.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
fuutro
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10148
Miasto: Gdzieś u siebie?

Post#2 25 Sie 2010 15:18   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


A wziąłeś pod uwagę to, że istnieje takie coś jak izolacja na żyłach i na przewodach oraz w przypadku żył złożonych nie z drutu a linki nie masz 100% wypełnienia przekroju? Zawsze będą jakieśwolne przestrzenie, które czasem się zapełnia lub nie - przewodów i kabli jest ze względu na konstrukcję i parametry dość sporo. Patrząc na konstrukcję przewodów w Twój tok rozumowania pasują przewody płaski o żyłach w formie drutu a nie linki. A nawet trafniej przewody w formie płaskowników, np magistralne od często spotykanych jak bednarka (5mmx20mm).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 15:18   





Powrót do góry
   
AndrzejMS
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 8
Miasto: Kraków

Post#3 Post autora tematu 25 Sie 2010 15:24   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Powinienem dodać, że przekroje przewodów, o których piszę są kołowe.
Stąd stosowanie wzoru na pole koła.
Moje pytanie dotyczyło tego, że pola przekrojów wyliczone doświadczalnie tzn. z rzeczywistości są inne niż te jakie podaje ich producent.
Prosiłem o wyjaśnienie tego faktu jeżeli istnieje jakaś racjonalna podstawa.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
528649
Gość





Post#4 25 Sie 2010 15:28   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


fuutro napisał:
A wziąłeś pod uwagę to, że istnieje takie coś jak izolacja na żyłach i na przewodach oraz w przypadku żył złożonych nie z drutu a linki nie masz 100% wypełnienia przekroju? Zawsze będą jakieśwolne przestrzenie, które czasem się zapełnia lub nie - przewodów i kabli jest ze względu na konstrukcję i parametry dość sporo.


Kolega pisał o przewodach instalacyjnych, a więc prawdopodobnie chodzi o YDY czy YDYp. Czyli o drut, nie linkę. A drut jest raczej wypełniony w 100%.

To jest dobre pytanie, sam jestem ciekaw dlaczego te przewody są "za cienkie". Producenci liczą na to, że klient i tak nie zwróci na to uwagi? Czy jest tu jakiś haczyk/przelicznik przekroju, bo robią z miedzi która ma mniejszą rezystywność niż w tablicach fizycznych/elektrotechnicznych?
Powrót do góry
   
fuutro
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10148
Miasto: Gdzieś u siebie?

Post#5 25 Sie 2010 15:28   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


W skrócie - dla czego średnica żyły przewodu jest większa niżby wypadło z obliczeń jest większa? Odpowiedziałem na to w drugiej części pierwszego zdania. Jeśli masz na myśli żyłę z izolacją - to co nazywasz przewodem no to dochodzi warstwa izolacji mająca chyba oczywiste przeznaczenie.
Powrót do góry
   
528649
Gość





Post#6 25 Sie 2010 15:30   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Z tego co zrozumiałem - kolega zmierzył i wychodzi mu przekrój mniejszy niż podaje producent...
Powrót do góry
   
fuutro
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10148
Miasto: Gdzieś u siebie?

Post#7 25 Sie 2010 15:32   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


No teraz też tak rozumiem. Być może kłania się miernictwo. Zobacz, czy producent podaje stabelaryzowane dane swoich produktów.
Powrót do góry
   
Informacja
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 377
Miasto: Łódzkie

Post#8 25 Sie 2010 15:39   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Przewód ma przekrój z pewną tolerancją.
Z tego co pamiętam, tolerancja ta jednak nie wynosi kilkadziesiąt procent.
Proponuję sprawdzić czy przewody nie spełniają warunków dla o jeden cieńszych w szeregu.
Może zaszła jakaś pomyłka ?
Powrót do góry
   
528649
Gość





Post#9 25 Sie 2010 15:41   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Wg. mnie to zwykłe oszustwo producentów. Dla mnie i dla 99% ludzi którzy mają do czynienia z przewodami nigdy by nie przyszło do głowy, że przewód 2,5mmkw może mieć mniej... Zaraz pójdę sam po suwmiarkę mierzyć żyły w przewodach.
Powrót do góry
   
fuutro
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10148
Miasto: Gdzieś u siebie?

Post#10 25 Sie 2010 15:48   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Kilka % przekroju możesz nie upilnować zbyt łatwo ale chyba wspomniałem o miernictwie - może nie wiesz ale masa ludzi nie umie się posłużyć suwmiarką a już nie wspominam o śrubie mikrometrycznej. Na dodatek zawsze jakiś błąd się napatoczy zarówno ze strony stanu narzędzia, jego obsługi - miażdżenie przewodów da taki efekt - oraz kształt przewodu - jak był zagięty kiedyś wcześniej to trudno o kołowy przekrój, pewnie suwmiarka jest już lekko zużyta i wpadła w dołek co lubi z reszta robić w takich rzeczach.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 15:48   





Powrót do góry
   
528649
Gość





Post#11 25 Sie 2010 15:49   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Powinno być tak (Pp - pole przekroju, fi - średnica):

Pp: fi
1,0mmkw: 1,13mm
1,5mmkw: 1,38mm
2,5mmkw: 1,78mm
4,0mmkw: 2,26mm

Kurde nie mogę znaleźć suwmiarki...
Powrót do góry
   
pawlo_1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 309
Miasto: lubelskie

Post#12 25 Sie 2010 15:54   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Z ciekawości sam przed chwilą zmierzyłem średnice i tak np. dla 1,5mm2 średnica wyszła 1,4mm, czyli obliczając pole przekroju otrzymujemy 1,53mm2 wiec w porządku. Może kolego masz jakieś "lewe" te przewody, albo źle mierzysz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 15:54   





Powrót do góry
   
Bronek22
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 4747
Miasto: Stalinogród

Post#13 25 Sie 2010 17:23   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


technics6 napisał:
Wg. mnie to zwykłe oszustwo producentów. Dla mnie i dla 99% ludzi którzy mają do czynienia z przewodami nigdy by nie przyszło do głowy, że przewód 2,5mmkw może mieć mniej... Zaraz pójdę sam po suwmiarkę mierzyć żyły w przewodach.

Mierzy się metodą techniczną (nie omomierzem) rezystancję 1m lub 2m przewodu.
Wtedy wychodzi od razu jak to wygląda w rzeczywistości.
Bo realnie jako parametr elektryczny nas interesuje ta rezystancja. A nie sam przekrój. Ja to robiłem i wychodziło, że nie zawsze jest tak jak pisze producent.
Potrzebny jest do tego jakiś wzorzec, np dekada i woltomierz cyfrowy 4 cyfry.
Pmiar robi się na 12V DC, lub mniej.

Producenci korzystają na tym,ze mało kto potrafi to zrobić i jeszcze mu się chce.
5-10% odchyłki jest bez znaczenia.
Bronek
Powrót do góry
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 691
Miasto: Grudziadz

Post#14 25 Sie 2010 17:39   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


technics6 napisał:
Wg. mnie to zwykłe oszustwo producentów. Dla mnie i dla 99% ludzi którzy mają do czynienia z przewodami nigdy by nie przyszło do głowy, że przewód 2,5mmkw może mieć mniej... Zaraz pójdę sam po suwmiarkę mierzyć żyły w przewodach.

I to jest jedyne słuszne wytłumaczenie tej kwestii!!!
Powrót do góry
   
fuutro
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10148
Miasto: Gdzieś u siebie?

Post#15 25 Sie 2010 18:33   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


A skąd wiesz? Szpiegujesz przemysłowo czy jak? Znasz chociaż ciąg technologiczny albo ludzi związanych z tematyką?
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1351
Miasto: Nibylandia

Post#16 25 Sie 2010 19:48   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Już od kilku lat nie spotkałem się z przewodami instalacyjnymi, które mają taki przekrój jak podaje producent, przeważnie jest 10 - 15% mniej. W przewodach z marketów bywają jeszcze bardziej zaniżone. Pomiar mikrometrem, więc jest dokładny. W skali przemysłowej to ogromne oszczędności.
Powrót do góry
   
slawekx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 947
Miasto: Łódź

Post#17 25 Sie 2010 20:06   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Andrzej zmierz to jeszcze raz.
Powrót do góry
   
AndrzejMS
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 8
Miasto: Kraków

Post#18 Post autora tematu 25 Sie 2010 20:06   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


fuutro napisał:
Kilka % przekroju możesz nie upilnować zbyt łatwo ale chyba wspomniałem o miernictwie - może nie wiesz ale masa ludzi nie umie się posłużyć suwmiarką a już nie wspominam o śrubie mikrometrycznej. Na dodatek zawsze jakiś błąd się napatoczy zarówno ze strony stanu narzędzia, jego obsługi - miażdżenie przewodów da taki efekt - oraz kształt przewodu - jak był zagięty kiedyś wcześniej to trudno o kołowy przekrój, pewnie suwmiarka jest już lekko zużyta i wpadła w dołek co lubi z reszta robić w takich rzeczach.


Myślę, że kolega mnie chyba obraził.
Nie zachodzi pomyłka. Pomiar był zrobiony wielokrotnie, nie muszę dodawać, że w wielu RÓŻNYCH miejscach itp. - potem wyciągnięta średnia. Suwmiarka też nie jest byle jaka.

Dodam, że jak kolega by czytał UWAŻNIE mój post to by zauważył, że nawet podałem dokładności odczytu urządzenia i precyzyjnie wyliczyłem pola przekrojów co może świadczyć o staranności. Napisałem bowiem w punkcie c) nie 3.3 mm2 ale 3,30 mm2 bowiem taki zapis świadczy, że wyliczenie jest pomiędzy 3,295 a 3,305 (>= i < odpowiednio dla ścisłości) - niech kolega sprawdzi!

Pozwolę sobie też zauważyć, że choć w swym pierwszym post'cie nie napisałem o kształcie przekroju, to można się było tego domyślić z użycia słowa "średnica" oraz podaniu wzoru na pole powierzchni koła. Tak więc pierwszy post w odpowiedzi na moje zapytanie, który kolega zamieścił był bezprzedmiotowy. Co prawda słowo średnica może być użyte również w odniesieniu do szerszego pojęcia ale nie sądzę by kolega należał do garstki osób w tym kraju, które mogły z rozszerzonym pojęciem średnicy mieć kiedykolwiek styczność.

A tak na marginesie czy kolega wie czym, się różni estymata odchylenia standardowego od wariancji średniej z wyników pomiarów?
To taki test, na który jeśli kolega może kompetentnie odpowiedzieć to myślę, że dopiero wówczas będzie kolega mógł poddawać w wątpliwość moje kompetencje w zakresie dokonywania pomiarów.

Oczekiwałem bowiem sensownego wyjaśnienia problemu a nie gdybania, że może nie umiem posługiwać się suwmiarką.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
slawekx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 947
Miasto: Łódź

Post#19 25 Sie 2010 20:12   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


1.5 mm2 ma ok 1.38mm śr.
Powrót do góry
   
AndrzejMS
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 8
Miasto: Kraków

Post#20 Post autora tematu 25 Sie 2010 20:18   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Bronek22 napisał:
technics6 napisał:
Wg. mnie to zwykłe oszustwo producentów. Dla mnie i dla 99% ludzi którzy mają do czynienia z przewodami nigdy by nie przyszło do głowy, że przewód 2,5mmkw może mieć mniej... Zaraz pójdę sam po suwmiarkę mierzyć żyły w przewodach.

Mierzy się metodą techniczną (nie omomierzem) rezystancję 1m lub 2m przewodu.
Wtedy wychodzi od razu jak to wygląda w rzeczywistości.
Bo realnie jako parametr elektryczny nas interesuje ta rezystancja. A nie sam przekrój. Ja to robiłem i wychodziło, że nie zawsze jest tak jak pisze producent.
Potrzebny jest do tego jakiś wzorzec, np dekada i woltomierz cyfrowy 4 cyfry.
Pmiar robi się na 12V DC, lub mniej.

Producenci korzystają na tym,ze mało kto potrafi to zrobić i jeszcze mu się chce.
5-10% odchyłki jest bez znaczenia.
Bronek


Jak rozumiem co kolega tu pisze, to parametr "powierzchnia przekroju przewodu" określa się metodą porównania oporności z pewnym wzorcowym materiałem.
Czy są na to jakieś normy określające jak to się robi?
Jaki materiał przyjęto za wzorcowy?

Fakt, że odczyt metryczny jest mniejszy oznacza, że wzorzec materiałowy ma oporność właściwą większą (niższa konduktancja) niż rzeczywiście stosowany materiał.
Prosiłbym o jakieś odniesienia do literatury.
Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

slawekx napisał:
Andrzej zmierz to jeszcze raz.


Zmierzyłem i wychodzi to samo.

Zobacz też moje inne posty komentujące wypowiedzi "wątpiących".

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 20:18   





Powrót do góry
   
slawekx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 947
Miasto: Łódź

Post#21 25 Sie 2010 20:20   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


AndrzejMS napisał:

Tymczasem ze wzoru na przekrój pi x r x r wynik są następujące:
a) 0,95 mm2
b) 1,65 mm2
c) 3,30 mm2

Czy ktoś mi może to wyjaśnić?


Pozdrawiam.


Proszę o wyjaśnienie skąd ten wynik.
Powrót do góry
   
AndrzejMS
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 8
Miasto: Kraków

Post#22 Post autora tematu 25 Sie 2010 20:34   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


krzysiek7 napisał:
Już od kilku lat nie spotkałem się z przewodami instalacyjnymi, które mają taki przekrój jak podaje producent, przeważnie jest 10 - 15% mniej. W przewodach z marketów bywają jeszcze bardziej zaniżone. Pomiar mikrometrem, więc jest dokładny. W skali przemysłowej to ogromne oszczędności.


Czyli masz tę samą refleksję co ja. Ale jeśli tak jest - to różne instytucje branżowe powinny na to ostro reagować.
Mamy teraz taki instrument jak pozew zbiorowy.

Np. Stowarzyszenie Elektryków Polskich miałoby historyczne zasługi dla Kraju gdyby ukróciło takie praktyki. Chyba, że są na pasku tychże producentów.
Jak na coś takiego nikt nie będzie reagował to dojdziemy do tego, że w 1 m długości mamy tylko 1/2 metra.
Rozumiem konkurencję i konieczność obniżania cen ale podawanie nieprawidłowych parametrów produktów jest chyba przestępstwem.

Nie jestem z branży elektrycznej choć budując dla siebie stałem się chyba ekspertem w tej dziedzinie - widząc jak "zawodowi elektrycy" partaczą robotę i w rzeczywistości niewiele umieją.
Kupili dla mnie trochę materiału, dali mi do ręki przewód i pokazali, że jest 2,5 mm2 (pisze tak na zewnętrznej otulinie) a ja na oko widzę, że coś nie tak. Wziąłem suwmiarkę i zacząłem dociekać.
I ot cała reszta.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
michalekk1
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 821
Miasto: Warszawa

Post#23 25 Sie 2010 20:36   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Cytat:
Cytat:
Tymczasem ze wzoru na przekrój pi x r x r wynik są następujące:
a) 0,95 mm2
b) 1,65 mm2
c) 3,30 mm2

Czy ktoś mi może to wyjaśnić?


Pozdrawiam.



Proszę o wyjaśnienie skąd ten wynik.


Cytat:
a) przewód oznaczony 1,5 mm2 ma średnicę 1,1 mm

0,55*0,55*3,14≈0,95
Cytat:
b) przewód oznaczony 2,5 mm2 ma średnicę 1,45 mm

0,725*0,725*3,14≈1,65
Cytat:
c) przewód oznaczony 4,0 mm2 ma średnicę 2,05 mm

1,025*1,025*3,14≈3,3


Ja tylko przeliczam, sam nic nie mierzyłem.
Powrót do góry
   
AndrzejMS
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 8
Miasto: Kraków

Post#24 Post autora tematu 25 Sie 2010 20:42   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


slawekx napisał:
AndrzejMS napisał:

Tymczasem ze wzoru na przekrój pi x r x r wynik są następujące:
a) 0,95 mm2
b) 1,65 mm2
c) 3,30 mm2

Czy ktoś mi może to wyjaśnić?


Pozdrawiam.


Proszę o wyjaśnienie skąd ten wynik.


Pole koła = pi*r^2= pi/4*d^2 gdzie d=2*r
r - promień
d - średnica
Dla a) oznacza to:
3,1416/4 * 1,1 *1,1 = 3,1416/4 *1,21= 0,7854 * 1,21 = 0,950...
W powyższej linijce mamy oczywiście zaokrąglenia.
Podobnie dla b) i c).
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Miniax
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1177
Miasto: Bielsko-Biała

Post#25 25 Sie 2010 20:43   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


AndrzejMS napisał:


Jak rozumiem co kolega tu pisze, to parametr "powierzchnia przekroju przewodu" określa się metodą porównania oporności z pewnym wzorcowym materiałem.
Czy są na to jakieś normy określające jak to się robi?
Jaki materiał przyjęto za wzorcowy?

Fakt, że odczyt metryczny jest mniejszy oznacza, że wzorzec materiałowy ma oporność właściwą większą (niższa konduktancja) niż rzeczywiście stosowany materiał.
Prosiłbym o jakieś odniesienia do literatury.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.


Koledze Bronek zapewne chodzi o to, że mierząc rezystancję np. metrowej długości przewodu możemy obliczyć jaki przekrój ma przewód ze wzoru:
Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??
ρ - rezystywność,
R – rezystancja (opór),
S – pole przekroju poprzecznego elementu,
l – długość elementu.


Gdzie rezystywność odczytujemy z tabeli. Dla miedzi jest to (w temp 20 stopni):
1,7 · 10^−8

Bo w praktyce dla elektryka jest ważne czy rezystancja przewodu odpowiada rezystancji wzorcowej dla przewodu o danym przekroju, a nie to jaki faktycznie przekrój ma przewód.
Powrót do góry
   
AndrzejMS
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 8
Miasto: Kraków

Post#26 Post autora tematu 25 Sie 2010 20:53   

Re: Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??


Miniax napisał:
AndrzejMS napisał:


Jak rozumiem co kolega tu pisze, to parametr "powierzchnia przekroju przewodu" określa się metodą porównania oporności z pewnym wzorcowym materiałem.
Czy są na to jakieś normy określające jak to się robi?
Jaki materiał przyjęto za wzorcowy?

Fakt, że odczyt metryczny jest mniejszy oznacza, że wzorzec materiałowy ma oporność właściwą większą (niższa konduktancja) niż rzeczywiście stosowany materiał.
Prosiłbym o jakieś odniesienia do literatury.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.


Koledze Bronek zapewne chodzi o to, że mierząc rezystancję np. metrowej długości przewodu możemy obliczyć jaki przekrój ma przewód ze wzoru:
Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??
ρ - rezystywność,
R – rezystancja (opór),
S – pole przekroju poprzecznego elementu,
l – długość elementu.


Gdzie rezystywność odczytujemy z tabeli. Dla miedzi jest to:
1,7 · 10^−8

Bo w praktyce dla elektryka jest ważne czy rezystancja przewodu odpowiada rezystancji wzorcowej dla przewodu o danym przekroju, a nie to jaki faktycznie przekrój ma przewód.


Ja to rozumiem, ale moje pytanie dotyczyło jaki materiał jest używany jako "wzorzec".
Aby rzeczywista średnica rzeczywistego przewodu mogła być mniejsza niż średnica przewodu wzorcowego przy tej samej oporności odcinka przewodnika to rzeczywisty materiał musi mieć oporność właściwą mniejszą niż wzorcowy. Jeżeli wzorcowy to czysta (krystaliczna?) miedź to rzeczywisty przewód musi chyba mieć spory dodatek srebra by poprawić jego konduktancję. W co oczywiście wątpię. Chyba, że współczesne osiągnięcia inżynierii materiałowej potrafią robić takie cuda.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Nauka Szkolnictwo -> Teoria i Laborki -> Jak się ma przekrój do średnicy przewodu??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przekrój przewodu. Jak obliczyć? Jaki wzór? (9)
przekrój przewodu elektrycznego (9)
Natężenie a przekrój przewodu (2)
Zadanie projektowe - przekrój przewodu (1)
Co to za transformator? Jaki przekrój przewodu? (1)
Jaki przekrój przewodu do silnika 5,5 kW do heblarki (10)
Rezystancja zadanie. Znormalizowany przekrój przewodu? (1)
Jaki przekrój przewodu do instalacji 12V 10A (5)
jak mierzyc przekrój kabli ?? (5)
Przezwojenie transformatora, jak liczyć przekrój rdzenia? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.157 seconds

elektroda.pl temat RSS