Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe
Author
Message
jfalkows
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 17 Sep 2008
Posts: 38
Location: Warszawa

Post#1 Post from the author of the topic 25 Aug 2010 15:47   

Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Witam,

Aktualnie mam przyłącze napowietrzene ze słupa na działce sąsiada. Ponieważ sąsiad wystąpił o usunięcie tego słupa, zakład energetyczny w celu zapewnienia ciągłości dostaw zrobi mi nowe przyłączę. Dwa rozwiązania wchodzą w grę: Słup na mojej działce lub przyłącze kablowe. Na słup się nie zgadzam więc pewnie pociągną kabel.

Po tym długim wstępie mam kilka pytań: Ponieważ robię właśnie elewację, to powinienem się zapewnę przygotować na jakąś skrzynkę na ścianie? Jak to zrobić żeby później jak najmniej ingerować w nową elewację(np: jakieś korytka przygotować)? Czy będzie trzeba robić uziom przy takiej zmianie przyłącza(teraz nie mam)?

Wiem że skrzynki się zazwyczaj robi w ogrodzeniu, ale w moim przypadku od ogrodzenia do środka działki prowadzi tak wąski wjazd, że nie ma technicznej możliwości zrobienia tam skrzynki.

Pozdrawiam,
Jacek.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Aug 2010 15:47   





Back to top
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 10 Nov 2005
Posts: 4941
Location: Sosnowiec

Post#2 25 Aug 2010 16:19   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Witam.

Nie podałeś nam jeszcze, Kolego jfalkows, istotnych informacji, niezbędnych do prawidłowych odpowiedzi w temacie.
Te istotne infirmacje to :
- gdzie jest obecnie licznik kWh Waszego domu ?
- gdzie jest obecnie granica własności Dostawca/Odbiorca ?
Quote:
Wiem że skrzynki się zazwyczaj robi w ogrodzeniu, ale w moim przypadku od ogrodzenia do środka działki prowadzi tak wąski wjazd, że nie ma technicznej możliwości zrobienia tam skrzynki.
Bez planu/rysunku/schematu trudno ocenić, czy rzeczywiście nie ma możliwości.

Helpful message? + -

Back to top
   
pawlo_1
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 313
Location: lubelskie

Post#3 25 Aug 2010 16:22   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


To gdzie będziesz miał skrzynkę zależy od warunków jakie wyda ZE. Napewno możesz sobie zostawić rurę lub jakiś kanał żeby wejść WLZ do rozdzielni w domu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 1831
Location: Studzieniec

Post#4 25 Aug 2010 17:06   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


A licznik pewnie będzie na granicy działki Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 30 Aug 2006
Posts: 694
Location: Grudziadz

Post#5 25 Aug 2010 17:35   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


W/g mnie ty się powinieneś tylko martwić tym jak pociągnąc przewód do rozdzielni w domu aby było jak najmniej strat, nazwijmy to estetycznych. Chodzi mi o zniszczoną elewację pokute tyniki itp.
całą robotę powinien zrobić ZE a ty niepowinieneś dokładać ani 1zł

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Aug 2010 17:35   





Back to top
   
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne


Joined: 12 Oct 2005
Posts: 2044
Location: Leśniewo k. Pucka

Post#6 25 Aug 2010 22:07   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


A jak się okaże, że granicą jest złącze / zaciski na słupie?
Bez doczytania umowy lub warunków przyłączenia się nie da prorokować, bo różnie są wydawane decyzje o granicy między ZE a odbiorcą.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Aug 2010 22:07   





Back to top
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 30 Aug 2006
Posts: 694
Location: Grudziadz

Post#7 26 Aug 2010 09:40   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


No i co z tego jezeli energetyka coś zmienia to niech nie zrzuca kosztów na odbiorców. Jezeli nie chca ponosić kosztow wymiany przyłacza to niech zostawią stan z umowy!!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Joined: 16 Jun 2007
Posts: 7100
Location: Warszawa

Post#8 26 Aug 2010 10:05   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Koledzy, nie rozpędzajcie się, po co gdybać.
Niech autor wreszcie odpisze na pierwsze dwie odpowiedzi które padły w wątku.

Helpful message? + -

Back to top
   
jfalkows
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 17 Sep 2008
Posts: 38
Location: Warszawa

Post#9 Post from the author of the topic 26 Aug 2010 10:37   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Dziękuję za zainteresowanie,

Licznik jest obecnie w środku domu.
Granica własności jest przy ulicy, także ten wąski wjazd jest nasz.

Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe

Przyłącze będzie z ulicy 2 ponieważ na ulicy 1 linia napowietrzna jest po drugiej stronie ulicy i musieli by zrobić słup albo drogę przekopać (ZE też powiedziało że będzie z ulicy 2). Wjazd z ulicy 2 ma szerokość na oko 3-4 metry, musiałbym zmierzyć i mieści się tam tylko brama(ZE powiedziało że skrzynka się tam nie zmieści).

Do tego budynku przy ulicy jest pociągnięta tylko jedna faza z ulicy 1 napowietrznie, a u mnie jest normalnie 3, więc też jest nadzieja że nie będą chcieli tą drogą pociągnąć, nie chciał bym tak.

Mam jeszcze jedno pytanie, w jakiej odlegołości od lini telekomunikacyjnej mogą iść kable z prądem pod ziemią? Napewno jakieś przepisy to regulują.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Aug 2010 10:37   





Back to top
   
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne


Joined: 12 Oct 2005
Posts: 2044
Location: Leśniewo k. Pucka

Post#10 26 Aug 2010 12:04   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


A jak sąsiedzi mają usytuowane ZK, na ulicy, czy przy budynkach?

Podejrzewam, że ze słupa zejdą na dół YAKY, przy słupie lub w niedalekiej odległości od niego zrobią ZK, tam zainstalują licznik, a reszta na Twój koszt...

Helpful message? + -

Back to top
   
jfalkows
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 17 Sep 2008
Posts: 38
Location: Warszawa

Post#11 Post from the author of the topic 26 Aug 2010 12:31   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Miwhoo wrote:
Podejrzewam, że ze słupa zejdą na dół YAKY, przy słupie lub w niedalekiej odległości od niego zrobią ZK, tam zainstalują licznik, a reszta na Twój koszt...


Muszę jeszcze sprawdzić gdzie jest ta granica własności przyłącza, ale jestem prawie pewien że jest to albo skrzynka z bezpiecznikami przedlicznikowymi na zewnątrz budynku albo izolatory do których są podpięte druty na budynku. Rozumię to tak, że do tego miejsca ZE jest zobowiązane zapewnić ciągłość dostaw, więc nie poniosę żadnych kosztów.
Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
zybi271
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 08 Aug 2010
Posts: 403

Post#12 26 Aug 2010 13:31helpful post - solution   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


jfalkows wrote:
Licznik jest obecnie w środku domu.
Granica własności jest przy ulicy, także ten wąski wjazd jest nasz.
...
Przyłącze będzie z ulicy 2
..
Do tego budynku przy ulicy jest pociągnięta tylko jedna faza z ulicy 1 napowietrznie, a u mnie jest normalnie 3, więc też jest nadzieja że nie będą chcieli tą drogą pociągnąć, nie chciał bym tak.

Mam jeszcze jedno pytanie, w jakiej odlegołości od lini telekomunikacyjnej mogą iść kable z prądem pod ziemią?


Miwhoo wrote:
Podejrzewam, że ze słupa zejdą na dół YAKY, przy słupie lub w niedalekiej odległości od niego zrobią ZK, tam zainstalują licznik, a reszta na Twój koszt...

Jeżeli chodzi o licznik, to chyba bardziej wygodniej było by dla ciebie jeżeli będzie poza twoją posesją(w płocie), po co podczas odczytu licznika wpuszczać do środka, fakturę i tak posyłają pocztą. Z tym, że wiąże się to z granicą ZE w tym miejscu, wtedy ty kabel prowadzisz sam.
Co do tego budynku z 1 fazą to mogą sobie wymienić kabel na 3 fazy i dalej do ciebie.
Proponuję od miejsca w rozdzielni przeprowadzić rurkę odpowiednio grubą na zewnątrz budynku, nie ważne czy ZE będzie robiło przyłączy czy ty, ale wtedy nie będzie elewacja naruszona. A dalej dopóki nie ma warunków to nic nie rób, będzie potem kopane w ziemni choćby dookoła budynku, ale i tak masz rozdzielnię w domu z tej strony co wyjdzie kabel na zewnątrz to jej nie przeniesiesz na drugą stronę budynku.
Może tez być np. przyłącze napowietrzne tak jak do tej pory, możesz też tam przeprowadzić rurką, żeby potem nie niszczyć elewacji jak ZE będzie zmieniał kabel, ale nie wiem czy w takim przypadku nie zainstalują licznika na zewnątrz na ścianie, sama skrzynka wtedy nic nie robi bo jest przykręcona do elewacji, ale musiałbyś mieć rurkę od przyłącza do tej skrzynki i od skrzynki do rozdzielni, uziemienie można wtedy poprowadzić od skrzynki w dół po elewacji, chyba żeby też dać jakąś rurkę na to.
W każdym razie bez warunków trudno cokolwiek doradzić.
Co do linii telekomunikacyjnej to na pewno nie będą kopać w tym samym miejscu, żeby nie przekopać przewodów, jak kopie koparka to tak będzie z 1-2 metry obok, chyba że się krzyżują linie. Czy to regulują przepisy to nie wiem, ale tak jak pisze nie ma możliwości kopać bliżej niż 1-2 metra.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe
Page 1 of 1
Similar topics
zmiana przyłącza z napowietrznego na kablowe (5)
dwa problemy przy przebudowie przyłącza z napowietrznego na kablowe (1)
Zmiana przyłącza z napowietrznego/dobór zabezpieczeń (29)
Problematyka przyłącza napowietrznego (7)
Wysokość montażu haka przyłącza napowietrznego (1)
Jakie są orientacyjne koszty przyłącza napowietrznego/podziemnego? (24)
Zmiana przyłącza z 1F na 3F - koszty zmiany przyłącza (38)
zmiana przyłącza (3)
zmiana przyłącza z 1 fazy na 3 - jak? (7)
Zwiększenie mocy i zmiana rodzaju przyłącza - jak najlepiej? (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl topic RSS feed