Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe
Autor
Wiadomość
jfalkows
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 38
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 25 Sie 2010 15:47   

Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Witam,

Aktualnie mam przyłącze napowietrzene ze słupa na działce sąsiada. Ponieważ sąsiad wystąpił o usunięcie tego słupa, zakład energetyczny w celu zapewnienia ciągłości dostaw zrobi mi nowe przyłączę. Dwa rozwiązania wchodzą w grę: Słup na mojej działce lub przyłącze kablowe. Na słup się nie zgadzam więc pewnie pociągną kabel.

Po tym długim wstępie mam kilka pytań: Ponieważ robię właśnie elewację, to powinienem się zapewnę przygotować na jakąś skrzynkę na ścianie? Jak to zrobić żeby później jak najmniej ingerować w nową elewację(np: jakieś korytka przygotować)? Czy będzie trzeba robić uziom przy takiej zmianie przyłącza(teraz nie mam)?

Wiem że skrzynki się zazwyczaj robi w ogrodzeniu, ale w moim przypadku od ogrodzenia do środka działki prowadzi tak wąski wjazd, że nie ma technicznej możliwości zrobienia tam skrzynki.

Pozdrawiam,
Jacek.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 15:47   





Powrót do góry
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4767
Miasto: Sosnowiec

Post#2 25 Sie 2010 16:19   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Witam.

Nie podałeś nam jeszcze, Kolego jfalkows, istotnych informacji, niezbędnych do prawidłowych odpowiedzi w temacie.
Te istotne infirmacje to :
- gdzie jest obecnie licznik kWh Waszego domu ?
- gdzie jest obecnie granica własności Dostawca/Odbiorca ?
Cytat:
Wiem że skrzynki się zazwyczaj robi w ogrodzeniu, ale w moim przypadku od ogrodzenia do środka działki prowadzi tak wąski wjazd, że nie ma technicznej możliwości zrobienia tam skrzynki.
Bez planu/rysunku/schematu trudno ocenić, czy rzeczywiście nie ma możliwości.
Powrót do góry
   
pawlo_1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 310
Miasto: lubelskie

Post#3 25 Sie 2010 16:22   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


To gdzie będziesz miał skrzynkę zależy od warunków jakie wyda ZE. Napewno możesz sobie zostawić rurę lub jakiś kanał żeby wejść WLZ do rozdzielni w domu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 16:22   





Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1919
Miasto: Studzieniec

Post#4 25 Sie 2010 17:06   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


A licznik pewnie będzie na granicy działki :)
Powrót do góry
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 691
Miasto: Grudziadz

Post#5 25 Sie 2010 17:35   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


W/g mnie ty się powinieneś tylko martwić tym jak pociągnąc przewód do rozdzielni w domu aby było jak najmniej strat, nazwijmy to estetycznych. Chodzi mi o zniszczoną elewację pokute tyniki itp.
całą robotę powinien zrobić ZE a ty niepowinieneś dokładać ani 1zł
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2010 17:35   





Powrót do góry
   
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne


Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2027
Miasto: Leśniewo k. Pucka

Post#6 25 Sie 2010 22:07   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


A jak się okaże, że granicą jest złącze / zaciski na słupie?
Bez doczytania umowy lub warunków przyłączenia się nie da prorokować, bo różnie są wydawane decyzje o granicy między ZE a odbiorcą.
Powrót do góry
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 691
Miasto: Grudziadz

Post#7 26 Sie 2010 09:40   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


No i co z tego jezeli energetyka coś zmienia to niech nie zrzuca kosztów na odbiorców. Jezeli nie chca ponosić kosztow wymiany przyłacza to niech zostawią stan z umowy!!!
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6505
Miasto: Warszawa

Post#8 26 Sie 2010 10:05   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Koledzy, nie rozpędzajcie się, po co gdybać.
Niech autor wreszcie odpisze na pierwsze dwie odpowiedzi które padły w wątku.
Powrót do góry
   
jfalkows
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 38
Miasto: Warszawa

Post#9 Post autora tematu 26 Sie 2010 10:37   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Dziękuję za zainteresowanie,

Licznik jest obecnie w środku domu.
Granica własności jest przy ulicy, także ten wąski wjazd jest nasz.

Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe

Przyłącze będzie z ulicy 2 ponieważ na ulicy 1 linia napowietrzna jest po drugiej stronie ulicy i musieli by zrobić słup albo drogę przekopać (ZE też powiedziało że będzie z ulicy 2). Wjazd z ulicy 2 ma szerokość na oko 3-4 metry, musiałbym zmierzyć i mieści się tam tylko brama(ZE powiedziało że skrzynka się tam nie zmieści).

Do tego budynku przy ulicy jest pociągnięta tylko jedna faza z ulicy 1 napowietrznie, a u mnie jest normalnie 3, więc też jest nadzieja że nie będą chcieli tą drogą pociągnąć, nie chciał bym tak.

Mam jeszcze jedno pytanie, w jakiej odlegołości od lini telekomunikacyjnej mogą iść kable z prądem pod ziemią? Napewno jakieś przepisy to regulują.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne


Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2027
Miasto: Leśniewo k. Pucka

Post#10 26 Sie 2010 12:04   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


A jak sąsiedzi mają usytuowane ZK, na ulicy, czy przy budynkach?

Podejrzewam, że ze słupa zejdą na dół YAKY, przy słupie lub w niedalekiej odległości od niego zrobią ZK, tam zainstalują licznik, a reszta na Twój koszt...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sie 2010 12:04   





Powrót do góry
   
jfalkows
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 38
Miasto: Warszawa

Post#11 Post autora tematu 26 Sie 2010 12:31   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


Miwhoo napisał:
Podejrzewam, że ze słupa zejdą na dół YAKY, przy słupie lub w niedalekiej odległości od niego zrobią ZK, tam zainstalują licznik, a reszta na Twój koszt...


Muszę jeszcze sprawdzić gdzie jest ta granica własności przyłącza, ale jestem prawie pewien że jest to albo skrzynka z bezpiecznikami przedlicznikowymi na zewnątrz budynku albo izolatory do których są podpięte druty na budynku. Rozumię to tak, że do tego miejsca ZE jest zobowiązane zapewnić ciągłość dostaw, więc nie poniosę żadnych kosztów.
Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.
Powrót do góry
   
zybi271
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 403

Post#12 26 Sie 2010 13:31pomocny post - solucja   

Re: Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe


jfalkows napisał:
Licznik jest obecnie w środku domu.
Granica własności jest przy ulicy, także ten wąski wjazd jest nasz.
...
Przyłącze będzie z ulicy 2
..
Do tego budynku przy ulicy jest pociągnięta tylko jedna faza z ulicy 1 napowietrznie, a u mnie jest normalnie 3, więc też jest nadzieja że nie będą chcieli tą drogą pociągnąć, nie chciał bym tak.

Mam jeszcze jedno pytanie, w jakiej odlegołości od lini telekomunikacyjnej mogą iść kable z prądem pod ziemią?


Miwhoo napisał:
Podejrzewam, że ze słupa zejdą na dół YAKY, przy słupie lub w niedalekiej odległości od niego zrobią ZK, tam zainstalują licznik, a reszta na Twój koszt...

Jeżeli chodzi o licznik, to chyba bardziej wygodniej było by dla ciebie jeżeli będzie poza twoją posesją(w płocie), po co podczas odczytu licznika wpuszczać do środka, fakturę i tak posyłają pocztą. Z tym, że wiąże się to z granicą ZE w tym miejscu, wtedy ty kabel prowadzisz sam.
Co do tego budynku z 1 fazą to mogą sobie wymienić kabel na 3 fazy i dalej do ciebie.
Proponuję od miejsca w rozdzielni przeprowadzić rurkę odpowiednio grubą na zewnątrz budynku, nie ważne czy ZE będzie robiło przyłączy czy ty, ale wtedy nie będzie elewacja naruszona. A dalej dopóki nie ma warunków to nic nie rób, będzie potem kopane w ziemni choćby dookoła budynku, ale i tak masz rozdzielnię w domu z tej strony co wyjdzie kabel na zewnątrz to jej nie przeniesiesz na drugą stronę budynku.
Może tez być np. przyłącze napowietrzne tak jak do tej pory, możesz też tam przeprowadzić rurką, żeby potem nie niszczyć elewacji jak ZE będzie zmieniał kabel, ale nie wiem czy w takim przypadku nie zainstalują licznika na zewnątrz na ścianie, sama skrzynka wtedy nic nie robi bo jest przykręcona do elewacji, ale musiałbyś mieć rurkę od przyłącza do tej skrzynki i od skrzynki do rozdzielni, uziemienie można wtedy poprowadzić od skrzynki w dół po elewacji, chyba żeby też dać jakąś rurkę na to.
W każdym razie bez warunków trudno cokolwiek doradzić.
Co do linii telekomunikacyjnej to na pewno nie będą kopać w tym samym miejscu, żeby nie przekopać przewodów, jak kopie koparka to tak będzie z 1-2 metry obok, chyba że się krzyżują linie. Czy to regulują przepisy to nie wiem, ale tak jak pisze nie ma możliwości kopać bliżej niż 1-2 metra.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Zmiana przyłącza napowietrznego na kablowe
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zmiana przyłącza z napowietrznego na kablowe (5)
dwa problemy przy przebudowie przyłącza z napowietrznego na kablowe (1)
Zmiana przyłącza z napowietrznego/dobór zabezpieczeń (29)
Problematyka przyłącza napowietrznego (7)
Wysokość montażu haka przyłącza napowietrznego (1)
Jakie są orientacyjne koszty przyłącza napowietrznego/podziemnego? (24)
Zmiana przyłącza z 1F na 3F - koszty zmiany przyłącza (38)
zmiana przyłącza (3)
zmiana przyłącza z 1 fazy na 3 - jak? (7)
Zwiększenie mocy i zmiana rodzaju przyłącza - jak najlepiej? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS