Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Łączenie pamięci RAM DDR


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Łączenie pamięci RAM DDR Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
Miasto: Łazy

pawelkopa
Poziom 13
Post#1 Post autora tematu 26 Sie 2010 11:01   

Łączenie pamięci RAM DDR


Witam.
Koleżanka ma dość stary komputer z pamięcią RAM DDR 512 MB 400 MHz.
W komputerze jest jeszcze jeden slot wolny i chciałem jej dokupić jeszcze pamięć
1 GB DDR . Na giełdzie komputerowej słyszałem że jak włożę jeszcze to 1 GB to może jeszcze wolniej chodzić komputer Sad Czy jest w tym jakaś prawda ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Sie 2010 11:01   



Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#2 26 Sie 2010 11:05   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Zmniejszy się częstotliwość pamięci ale komputer będzie działał tak samo szybko.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
Miasto: Łazy

pawelkopa
Poziom 13
Post#3 Post autora tematu 26 Sie 2010 11:09   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Ale ta 1 GB będzie też 400 MHz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 14252
Miasto: Olsztyn

Matuzalem
Poziom 26
Post#4 26 Sie 2010 11:16   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Może być wolniej, a może i zdecydowanie mniej stabilnie (albo wcale). Może jednak być wszystko dobrze. - Kwestia m.in. chipsetu. Tego zaś, bez wiedzy o modelu płyty głównej, nie da się stwierdzić.
Do tego dochodzi informacja o timingach - samo taktowanie to nie wszystko.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
Miasto: Łazy

pawelkopa
Poziom 13
Post#5 Post autora tematu 26 Sie 2010 11:20   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Koleżance po prostu komputer bardzo "muli" i pierwsze co wpadło mi na myśl to żeby RAM-u dokupić Smile Robiłem defragmentacje i czyściłem programami. Za pomocą PM do partycji C: na której jest system przydzieliłem dodatkowe 10 GB. Co mógłbym jeszcze zrobić ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2192
Miasto: Zgorzelec/Wrocław

kondziu jah
Poziom 22
Post#6 26 Sie 2010 11:25   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


plik wymiany powiekszyc

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
Miasto: Łazy

pawelkopa
Poziom 13
Post#7 Post autora tematu 26 Sie 2010 11:27   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Na czym to polega i jak to zrobić pod Win XP ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2192
Miasto: Zgorzelec/Wrocław

kondziu jah
Poziom 22
Post#8 26 Sie 2010 11:34   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


www.centrumxp.pl/WindowsXP/446,1,Plik_wymiany.aspx

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
Miasto: Łazy

pawelkopa
Poziom 13
Post#9 Post autora tematu 26 Sie 2010 11:37   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Tylko tam wszędzie piszę, żeby zmniejszyć tą pamięć, a ja mam ją zwiększyć tak ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2192
Miasto: Zgorzelec/Wrocław

kondziu jah
Poziom 22
Post#10 26 Sie 2010 11:40   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


to tez zalezy ile masz, ale ustawienie max 1GB wystarczy

dobrym pomyslem jest ustawienie sztywnej wartosci (np od 1024 do 1024), gdyz plik wymiany nie ulega wtedy fragmentacji

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
Miasto: Łazy

pawelkopa
Poziom 13
Post#11 Post autora tematu 26 Sie 2010 11:45   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Jeżeli ta pamięć jest o 1,5 razy większa od operacyjnej to ona ma zapewne ok 768.
To zwiększę to do 1024 . Ale zostawić to na dysku gdzie jest system czy dać na inny dysk ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2192
Miasto: Zgorzelec/Wrocław

kondziu jah
Poziom 22
Post#12 26 Sie 2010 11:49   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


jesli masz jeden dysk (jako fizyczna calosc) to na partycji systemowej zostaw, jesli masz wiecej dyskow (fizycznych) to warto wrzucic go na inny dysk

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
Miasto: Łazy

pawelkopa
Poziom 13
Post#13 Post autora tematu 26 Sie 2010 11:53   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Rozumiem. A co jeszcze poza tym mógłbym zrobić ? uciekam na razie od instalowania Windowsa od nowa bo koleżanka nie ma wszystkich płyt z oprogramowaniem. I chyba nie umiałbym skonfigurować internetu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Sie 2010 11:53   



Powrót do góry
adax1996
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Sie 2010
Posty: 11
Miasto: City

adax1996
Poziom 5
Post#14 26 Sie 2010 11:58   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Jak chcesz przyspieszyć kompa to sformatuj dysk i zainstaluj wszystko od nowa. Czasami tez ilość wolnego miejsca na dysku jest ważna (np.: by system mógł sobie powiększyć plik wymiany. Ja mam kompa z 512 RAM i Ubuntu 10.04 i rzadko kiedy system korzysta z pliku wymiany. Może podaj specyfikację to ci może będę mógł pomóc

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 14252
Miasto: Olsztyn

Matuzalem
Poziom 26
Post#15 26 Sie 2010 12:01   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Założyłeś wątek w Hardware. Zadałeś pytanie o RAM, a teraz - zero chęci do podzielenia się informacjami - skaczesz z kwiatka na kwiatek, z każdym kolejnym postem udowadniając większą indolencję (i to w połączeniu z lenistwem).
Nt. optymalizacji systemu pod kątem odzyskania zasobów - zwiększenia, w pewnych granicach - wydajności jest, w sieci, multum tekstów. Sięgnij do nich (przy okazji sam wiedzę poszerzysz).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
Miasto: Łazy

pawelkopa
Poziom 13
Post#16 Post autora tematu 26 Sie 2010 12:06   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Dysk 120 GB
RAM 512 DDR 400 MHz
Service Pack 2.
Więcej będę wiedział około 15 bo koleżanki nie ma teraz w domu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Sie 2010 12:06   



Powrót do góry
adax1996
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Sie 2010
Posty: 11
Miasto: City

adax1996
Poziom 5
Post#17 26 Sie 2010 12:19   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Więc ja bym sprawdził go antywirem (na wszelki wypadek) i usunął wszystkie opcje uruchamiania z wyjątkiem antywira i stera do karty graficznej przez wydanie polecenia "msconfig" i w otwartym oknie zakładki "Uruchamianie" Powinno zadziałać. A jeżeli boisz się takiego majstrowania to polecam program "Glary Utilities" i zrobienie pełnej konserwacji. Potem wybrać ostatnią zakładkę (na górze) i w podmenu "Optymalizacja" wybrać "Programy startowe" i usnąć wszystko z wyjątkami podanymi wyżej

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Sie 2010 12:19   



Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Miasto: Białystok

Platon
Spec od komputerów
Post#18 26 Sie 2010 22:25   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Dodatkowy 1GB RAMu raczej nie pomoże przy starszej "reszcie" sprzętu, a tylko niepotrzebnie naciągniesz koleżankę. Nie podałeś też do czego komputer służy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
Miasto: Łazy

pawelkopa
Poziom 13
Post#19 Post autora tematu 27 Sie 2010 09:43   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Komputer służy do pracy na prostych programach. Praktycznie w ogóle nie jest używany do gier ale jednak nie działa zbyt szybko.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Sie 2010 09:43   



Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2192
Miasto: Zgorzelec/Wrocław

kondziu jah
Poziom 22
Post#20 27 Sie 2010 10:55   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


w karcie obok zmainy pliku wymiany (wydajnisc) mozesz jeszcze powylaczac efekty wizualne. Do tego wylacz niepotrzebne uslugi windowsa i zaoszczedzisz troche zasobow

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Łączenie pamięci RAM DDR
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Łączenie pamięci DDR (13)
dopasowanie pamięci RAM (DDR) (15)
Chłodzenie pamięci RAM DDR 3 (4)
Dołożenie pamięci ram ddr (40)
Wymiana pamięci RAM DDR 512MB (15)
Powiększenie pamięci RAM-DDR. Medion MT 7. (6)
Pamięci RAM - DDR i SDR (kto wie?) (11)
Czy pamięci RAM DDR 2 i 3 są kompatybilne w dół? (9)
Łączenie różnych kości pamięci RAM (3)
Łączenie pamięci ram różnych firm (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS