Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Łączenie pamięci RAM DDR


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Łączenie pamięci RAM DDR Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Łazy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
pawelkopa
Poziom 13
Post#1 26 Sie 2010 11:01  Autor tematu   

Łączenie pamięci RAM DDR


Witam.
Koleżanka ma dość stary komputer z pamięcią RAM DDR 512 MB 400 MHz.
W komputerze jest jeszcze jeden slot wolny i chciałem jej dokupić jeszcze pamięć
1 GB DDR . Na giełdzie komputerowej słyszałem że jak włożę jeszcze to 1 GB to może jeszcze wolniej chodzić komputer Sad Czy jest w tym jakaś prawda ??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#2 26 Sie 2010 11:05    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Zmniejszy się częstotliwość pamięci ale komputer będzie działał tak samo szybko.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Łazy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
pawelkopa
Poziom 13
Post#3 26 Sie 2010 11:09  Autor tematu   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Ale ta 1 GB będzie też 400 MHz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 14501
Pomógł: 1236
Ocena postów: 26
Matuzalem
Poziom 26
Post#4 26 Sie 2010 11:16    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Może być wolniej, a może i zdecydowanie mniej stabilnie (albo wcale). Może jednak być wszystko dobrze. - Kwestia m.in. chipsetu. Tego zaś, bez wiedzy o modelu płyty głównej, nie da się stwierdzić.
Do tego dochodzi informacja o timingach - samo taktowanie to nie wszystko.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Łazy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
pawelkopa
Poziom 13
Post#5 26 Sie 2010 11:20  Autor tematu   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Koleżance po prostu komputer bardzo "muli" i pierwsze co wpadło mi na myśl to żeby RAM-u dokupić Smile Robiłem defragmentacje i czyściłem programami. Za pomocą PM do partycji C: na której jest system przydzieliłem dodatkowe 10 GB. Co mógłbym jeszcze zrobić ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Wrocław
Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2207
Pomógł: 178
kondziu jah
Poziom 22
Post#6 26 Sie 2010 11:25    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


plik wymiany powiekszyc

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Łazy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
pawelkopa
Poziom 13
Post#7 26 Sie 2010 11:27  Autor tematu   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Na czym to polega i jak to zrobić pod Win XP ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Wrocław
Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2207
Pomógł: 178
kondziu jah
Poziom 22
Post#8 26 Sie 2010 11:34    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


www.centrumxp.pl/WindowsXP/446,1,Plik_wymiany.aspx

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Łazy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
pawelkopa
Poziom 13
Post#9 26 Sie 2010 11:37  Autor tematu   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Tylko tam wszędzie piszę, żeby zmniejszyć tą pamięć, a ja mam ją zwiększyć tak ??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Wrocław
Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2207
Pomógł: 178
kondziu jah
Poziom 22
Post#10 26 Sie 2010 11:40    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


to tez zalezy ile masz, ale ustawienie max 1GB wystarczy

dobrym pomyslem jest ustawienie sztywnej wartosci (np od 1024 do 1024), gdyz plik wymiany nie ulega wtedy fragmentacji

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Łazy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
pawelkopa
Poziom 13
Post#11 26 Sie 2010 11:45  Autor tematu   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Jeżeli ta pamięć jest o 1,5 razy większa od operacyjnej to ona ma zapewne ok 768.
To zwiększę to do 1024 . Ale zostawić to na dysku gdzie jest system czy dać na inny dysk ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Wrocław
Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2207
Pomógł: 178
kondziu jah
Poziom 22
Post#12 26 Sie 2010 11:49    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


jesli masz jeden dysk (jako fizyczna calosc) to na partycji systemowej zostaw, jesli masz wiecej dyskow (fizycznych) to warto wrzucic go na inny dysk

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Łazy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
pawelkopa
Poziom 13
Post#13 26 Sie 2010 11:53  Autor tematu   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Rozumiem. A co jeszcze poza tym mógłbym zrobić ? uciekam na razie od instalowania Windowsa od nowa bo koleżanka nie ma wszystkich płyt z oprogramowaniem. I chyba nie umiałbym skonfigurować internetu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adax1996
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: City
Dołączył: 26 Sie 2010
Posty: 11
adax1996
Poziom 5
Post#14 26 Sie 2010 11:58    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Jak chcesz przyspieszyć kompa to sformatuj dysk i zainstaluj wszystko od nowa. Czasami tez ilość wolnego miejsca na dysku jest ważna (np.: by system mógł sobie powiększyć plik wymiany. Ja mam kompa z 512 RAM i Ubuntu 10.04 i rzadko kiedy system korzysta z pliku wymiany. Może podaj specyfikację to ci może będę mógł pomóc

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 14501
Pomógł: 1236
Ocena postów: 26
Matuzalem
Poziom 26
Post#15 26 Sie 2010 12:01    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Założyłeś wątek w Hardware. Zadałeś pytanie o RAM, a teraz - zero chęci do podzielenia się informacjami - skaczesz z kwiatka na kwiatek, z każdym kolejnym postem udowadniając większą indolencję (i to w połączeniu z lenistwem).
Nt. optymalizacji systemu pod kątem odzyskania zasobów - zwiększenia, w pewnych granicach - wydajności jest, w sieci, multum tekstów. Sięgnij do nich (przy okazji sam wiedzę poszerzysz).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Łazy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
pawelkopa
Poziom 13
Post#16 26 Sie 2010 12:06  Autor tematu   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Dysk 120 GB
RAM 512 DDR 400 MHz
Service Pack 2.
Więcej będę wiedział około 15 bo koleżanki nie ma teraz w domu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adax1996
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: City
Dołączył: 26 Sie 2010
Posty: 11
adax1996
Poziom 5
Post#17 26 Sie 2010 12:19    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Więc ja bym sprawdził go antywirem (na wszelki wypadek) i usunął wszystkie opcje uruchamiania z wyjątkiem antywira i stera do karty graficznej przez wydanie polecenia "msconfig" i w otwartym oknie zakładki "Uruchamianie" Powinno zadziałać. A jeżeli boisz się takiego majstrowania to polecam program "Glary Utilities" i zrobienie pełnej konserwacji. Potem wybrać ostatnią zakładkę (na górze) i w podmenu "Optymalizacja" wybrać "Programy startowe" i usnąć wszystko z wyjątkami podanymi wyżej

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Pomógł: 740
Ocena postów: 10
Platon
Spec od komputerów
Post#18 26 Sie 2010 22:25    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Dodatkowy 1GB RAMu raczej nie pomoże przy starszej "reszcie" sprzętu, a tylko niepotrzebnie naciągniesz koleżankę. Nie podałeś też do czego komputer służy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pawelkopa
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Łazy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 110
pawelkopa
Poziom 13
Post#19 27 Sie 2010 09:43  Autor tematu   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Komputer służy do pracy na prostych programach. Praktycznie w ogóle nie jest używany do gier ale jednak nie działa zbyt szybko.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Wrocław
Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2207
Pomógł: 178
kondziu jah
Poziom 22
Post#20 27 Sie 2010 10:55    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


w karcie obok zmainy pliku wymiany (wydajnisc) mozesz jeszcze powylaczac efekty wizualne. Do tego wylacz niepotrzebne uslugi windowsa i zaoszczedzisz troche zasobow

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Łączenie pamięci RAM DDR
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Łączenie pamięci DDR (13)
dopasowanie pamięci RAM (DDR) (15)
Chłodzenie pamięci RAM DDR 3 (4)
Dołożenie pamięci ram ddr (40)
Wymiana pamięci RAM DDR 512MB (15)
Powiększenie pamięci RAM-DDR. Medion MT 7. (6)
Pamięci RAM - DDR i SDR (kto wie?) (11)
Czy pamięci RAM DDR 2 i 3 są kompatybilne w dół? (9)
Łączenie różnych kości pamięci RAM (3)
Łączenie pamięci ram różnych firm (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.1 seconds

elektroda.pl temat RSS