Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Łączenie pamięci RAM DDR


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Łączenie pamięci RAM DDR Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
pawelkopa
Level 13
Location: Łazy
Joined: 20 Jan 2010
Posts: 110
pawelkopa
Level 13
Post#1 26 Aug 2010 11:01  Topic author   

Łączenie pamięci RAM DDR


Witam.
Koleżanka ma dość stary komputer z pamięcią RAM DDR 512 MB 400 MHz.
W komputerze jest jeszcze jeden slot wolny i chciałem jej dokupić jeszcze pamięć
1 GB DDR . Na giełdzie komputerowej słyszałem że jak włożę jeszcze to 1 GB to może jeszcze wolniej chodzić komputer :( Czy jest w tym jakaś prawda ??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Removed
Removed
Post#2 26 Aug 2010 11:05    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Zmniejszy się częstotliwość pamięci ale komputer będzie działał tak samo szybko.

Helpful post? + 0
Back to top
pawelkopa
Level 13
Location: Łazy
Joined: 20 Jan 2010
Posts: 110
pawelkopa
Level 13
Post#3 26 Aug 2010 11:09  Topic author   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Ale ta 1 GB będzie też 400 MHz.

Helpful post? + 0
Back to top
Matuzalem
Level 43
Location: Olsztyn
Joined: 04 Feb 2009
Posts: 14947
Helped: 1288
Post rating: 19
Matuzalem
Level 43
Post#4 26 Aug 2010 11:16    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Może być wolniej, a może i zdecydowanie mniej stabilnie (albo wcale). Może jednak być wszystko dobrze. - Kwestia m.in. chipsetu. Tego zaś, bez wiedzy o modelu płyty głównej, nie da się stwierdzić.
Do tego dochodzi informacja o timingach - samo taktowanie to nie wszystko.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pawelkopa
Level 13
Location: Łazy
Joined: 20 Jan 2010
Posts: 110
pawelkopa
Level 13
Post#5 26 Aug 2010 11:20  Topic author   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Koleżance po prostu komputer bardzo "muli" i pierwsze co wpadło mi na myśl to żeby RAM-u dokupić :) Robiłem defragmentacje i czyściłem programami. Za pomocą PM do partycji C: na której jest system przydzieliłem dodatkowe 10 GB. Co mógłbym jeszcze zrobić ?

Helpful post? + 0
Back to top
kondziu jah
Level 33
Location: Wrocław
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 2205
Helped: 178
kondziu jah
Level 33
Post#6 26 Aug 2010 11:25    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


plik wymiany powiekszyc

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pawelkopa
Level 13
Location: Łazy
Joined: 20 Jan 2010
Posts: 110
pawelkopa
Level 13
Post#7 26 Aug 2010 11:27  Topic author   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Na czym to polega i jak to zrobić pod Win XP ?

Helpful post? + 0
Back to top
kondziu jah
Level 33
Location: Wrocław
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 2205
Helped: 178
kondziu jah
Level 33
Post#8 26 Aug 2010 11:34    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


www.centrumxp.pl/WindowsXP/446,1,Plik wymiany.aspx

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pawelkopa
Level 13
Location: Łazy
Joined: 20 Jan 2010
Posts: 110
pawelkopa
Level 13
Post#9 26 Aug 2010 11:37  Topic author   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Tylko tam wszędzie piszę, żeby zmniejszyć tą pamięć, a ja mam ją zwiększyć tak ??

Helpful post? + 0
Back to top
kondziu jah
Level 33
Location: Wrocław
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 2205
Helped: 178
kondziu jah
Level 33
Post#10 26 Aug 2010 11:40    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


to tez zalezy ile masz, ale ustawienie max 1GB wystarczy

dobrym pomyslem jest ustawienie sztywnej wartosci (np od 1024 do 1024), gdyz plik wymiany nie ulega wtedy fragmentacji

Helpful post? + 0
Back to top
pawelkopa
Level 13
Location: Łazy
Joined: 20 Jan 2010
Posts: 110
pawelkopa
Level 13
Post#11 26 Aug 2010 11:45  Topic author   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Jeżeli ta pamięć jest o 1,5 razy większa od operacyjnej to ona ma zapewne ok 768.
To zwiększę to do 1024 . Ale zostawić to na dysku gdzie jest system czy dać na inny dysk ?

Helpful post? + 0
Back to top
kondziu jah
Level 33
Location: Wrocław
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 2205
Helped: 178
kondziu jah
Level 33
Post#12 26 Aug 2010 11:49    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


jesli masz jeden dysk (jako fizyczna calosc) to na partycji systemowej zostaw, jesli masz wiecej dyskow (fizycznych) to warto wrzucic go na inny dysk

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pawelkopa
Level 13
Location: Łazy
Joined: 20 Jan 2010
Posts: 110
pawelkopa
Level 13
Post#13 26 Aug 2010 11:53  Topic author   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Rozumiem. A co jeszcze poza tym mógłbym zrobić ? uciekam na razie od instalowania Windowsa od nowa bo koleżanka nie ma wszystkich płyt z oprogramowaniem. I chyba nie umiałbym skonfigurować internetu.

Helpful post? + 0
Back to top
adax1996
Level 7
Location: City
Joined: 26 Aug 2010
Posts: 11
adax1996
Level 7
Post#14 26 Aug 2010 11:58    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Jak chcesz przyspieszyć kompa to sformatuj dysk i zainstaluj wszystko od nowa. Czasami tez ilość wolnego miejsca na dysku jest ważna (np.: by system mógł sobie powiększyć plik wymiany. Ja mam kompa z 512 RAM i Ubuntu 10.04 i rzadko kiedy system korzysta z pliku wymiany. Może podaj specyfikację to ci może będę mógł pomóc

Helpful post? + 0
Back to top
Matuzalem
Level 43
Location: Olsztyn
Joined: 04 Feb 2009
Posts: 14947
Helped: 1288
Post rating: 19
Matuzalem
Level 43
Post#15 26 Aug 2010 12:01    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Założyłeś wątek w Hardware. Zadałeś pytanie o RAM, a teraz - zero chęci do podzielenia się informacjami - skaczesz z kwiatka na kwiatek, z każdym kolejnym postem udowadniając większą indolencję (i to w połączeniu z lenistwem).
Nt. optymalizacji systemu pod kątem odzyskania zasobów - zwiększenia, w pewnych granicach - wydajności jest, w sieci, multum tekstów. Sięgnij do nich (przy okazji sam wiedzę poszerzysz).

Helpful post? + 0
Back to top
pawelkopa
Level 13
Location: Łazy
Joined: 20 Jan 2010
Posts: 110
pawelkopa
Level 13
Post#16 26 Aug 2010 12:06  Topic author   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Dysk 120 GB
RAM 512 DDR 400 MHz
Service Pack 2.
Więcej będę wiedział około 15 bo koleżanki nie ma teraz w domu.

Helpful post? + 0
Back to top
adax1996
Level 7
Location: City
Joined: 26 Aug 2010
Posts: 11
adax1996
Level 7
Post#17 26 Aug 2010 12:19    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Więc ja bym sprawdził go antywirem (na wszelki wypadek) i usunął wszystkie opcje uruchamiania z wyjątkiem antywira i stera do karty graficznej przez wydanie polecenia "msconfig" i w otwartym oknie zakładki "Uruchamianie" Powinno zadziałać. A jeżeli boisz się takiego majstrowania to polecam program "Glary Utilities" i zrobienie pełnej konserwacji. Potem wybrać ostatnią zakładkę (na górze) i w podmenu "Optymalizacja" wybrać "Programy startowe" i usnąć wszystko z wyjątkami podanymi wyżej

Helpful post? + 0
Back to top
Platon
Spec od komputerów
Location: Białystok
Joined: 05 Sep 2002
Posts: 9254
Helped: 741
Post rating: 9
Platon
Spec od komputerów
Post#18 26 Aug 2010 22:25    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Dodatkowy 1GB RAMu raczej nie pomoże przy starszej "reszcie" sprzętu, a tylko niepotrzebnie naciągniesz koleżankę. Nie podałeś też do czego komputer służy.

Helpful post? + 0
Back to top
pawelkopa
Level 13
Location: Łazy
Joined: 20 Jan 2010
Posts: 110
pawelkopa
Level 13
Post#19 27 Aug 2010 09:43  Topic author   

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


Komputer służy do pracy na prostych programach. Praktycznie w ogóle nie jest używany do gier ale jednak nie działa zbyt szybko.

Helpful post? + 0
Back to top
kondziu jah
Level 33
Location: Wrocław
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 2205
Helped: 178
kondziu jah
Level 33
Post#20 27 Aug 2010 10:55    

Re: Łączenie pamięci RAM DDR


w karcie obok zmainy pliku wymiany (wydajnisc) mozesz jeszcze powylaczac efekty wizualne. Do tego wylacz niepotrzebne uslugi windowsa i zaoszczedzisz troche zasobow

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Łączenie pamięci RAM DDR
Page 1 of 1

Similar topics to Łączenie pamięci RAM DDR

Łączenie pamięci DDR (13)
dopasowanie pamięci RAM (DDR) (15)
Chłodzenie pamięci RAM DDR 3 (4)
Dołożenie pamięci ram ddr (40)
Wymiana pamięci RAM DDR 512MB (15)
Powiększenie pamięci RAM-DDR. Medion MT 7. (6)
Pamięci RAM - DDR i SDR (kto wie?) (11)
Czy pamięci RAM DDR 2 i 3 są kompatybilne w dół? (9)
Łączenie różnych kości pamięci RAM (3)
Łączenie pamięci ram różnych firm (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.059 seconds