Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego
Autor
Wiadomość
cichus
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 508

Post#1 Post autora tematu 26 Sie 2010 16:40   

Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Witam. Posiadam silnik trójfazowy o mocy 1,2kW, który jest połączony w Δ. Na tabliczce silnika pisze ,że w takim połączeniu pobiera 6A. Do silnika zakupiłem termik o zakresie od 2,5 do 4A. Ma on chronić silnik przed zanikiem dowolnej fazy/faz. Po podłączeniu termika i ustawieniu go na najniższy zakres tj. 2.5A i wyłączeniu jednej fazy silnik spokojnie sobie pracuje na dwóch fazach. Termik nie rozłączył obwodu. Dlaczego tak się dzieje? Silnik pracuje przy hydroforze.
Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie czujnika zaniku fazy z kontrolą stycznika?
Powrót do góry
   
and61
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 1074
Miasto: Konstancin

Post#2 26 Sie 2010 16:46   

Re: Nie działa zabezpoieczenie termiczne silnika trójfazoweg


Zmierzyłeś jaki prąd pobiera w czasie pracy na dwóch fazach , ??
Powrót do góry
   
cichus
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 508

Post#3 Post autora tematu 26 Sie 2010 17:29   

Re: Nie działa zabezpoieczenie termiczne silnika trójfazoweg


Nie, bo nie mam czym. Czy to może być wina zbyt dużego termika?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sie 2010 17:29   





Powrót do góry
   
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 647
Miasto: Wadowice

Post#4 26 Sie 2010 17:34   

Re: Nie działa zabezpoieczenie termiczne silnika trójfazoweg


Kolego cichus czy ten termik jest z włącznikiem razem czy jest to element wpinany do stycznika
Powrót do góry
   
HeSz
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 1061
Miasto: Mysłowice

Post#5 26 Sie 2010 18:43   

Re: Nie działa zabezpoieczenie termiczne silnika trójfazoweg


witam.
Podaj typ silnika. Według mojej wiedzy silnik 1,2 kW/400V powinien mieć prąd znamionowy ok. 2,6A.
Znajomość typu silnika pozwoli to zweryfikować ( silniki o tzw. zwiększonym poślizgu mają prąd większy- ale to specyficzny i niezbyt często stosowany rodzaj silników).
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#6 26 Sie 2010 21:53   

Re: Nie działa zabezpoieczenie termiczne silnika trójfazoweg


Witam.Podaj typ "termika".Możliwe ,że masz termik przystosowany do współpracy ze stycznikiem ( przy przeciążeniu rozłącza styki sterujące ,które sterują stycznikiem i stycznik wyłącza silnik)
Powrót do góry
   
cichus
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 508

Post#7 Post autora tematu 26 Sie 2010 22:07   

Re: Nie działa zabezpoieczenie termiczne silnika trójfazoweg


Cytat:
Kolego cichus czy ten termik jest z włącznikiem razem czy jest to element wpinany do stycznika

Tak termik jest razem z włącznikiem. Są tam dwa prostokatne przyciski służące do załączania i wyłączania.

Cytat:
Podaj typ silnika. Według mojej wiedzy silnik 1,2 kW/400V powinien mieć prąd znamionowy ok. 2,6A.

Podam jutro bo dziś nie mam już do niego dostępu. Wartość prądu odczytałem z tabliczki. Jest to silnik który ma wyprowadzone 6 końców, które aktualnie połączone są w Δ.


Cytat:
Podaj typ "termika".Możliwe ,że masz termik przystosowany do współpracy ze stycznikiem ( przy przeciążeniu rozłącza styki sterujące ,które sterują stycznikiem i stycznik wyłącza silnik)

Również typ termika podam jutro. Oglądałem go dokładnie i nie zauważyłem tam żadnych styków pomocniczych więc podejrzewam, że nie jest on przystosowany do współpracy ze stycznikiem. Aczkolwiek typ podam,żeby mieć pewność.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sie 2010 22:07   





Powrót do góry
   
cichus
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 508

Post#8 Post autora tematu 27 Sie 2010 09:21   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Podaję typ termika i silnika:
Termik FAEL M611
Silnik SZJe 24a
Czekam na propozycję rozwiązujące mój problem.
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#9 27 Sie 2010 13:59   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Witam.
Cytat:
Termik FAEL M611

Cytat:
nie jest on przystosowany do współpracy ze stycznikiem

To jest wyłącznik silnikowy i może pracować jako "samodzielny", więc powinien zadziałać przy braku fazy. Ale nie zadziała natychmiast po zaniku fazy, lecz ze zwłoką. Nie podam Ci po ilu sekundach, bo nie mam jego charakterystyki .
Co nie oznacza, że Twój jest dobry.


Cytat:
Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie czujnika zaniku fazy z kontrolą stycznika?

Czujnik zadziała przy braku fazy, ale nie wyłączy przy przeciążeniu.Dobrze mieć oba zabezpieczenia, ale gdybym miał wybrać jeden z nich; wybrałbym zabezpieczenie przed przeciążeniem.

Cytat:
Silnik SZJe 24a

Przyznam, że nie pasuje mi to do;
Cytat:
Witam. Posiadam silnik trójfazowy o mocy 1,2kW, który jest połączony w Δ. Na tabliczce silnika pisze ,że w takim połączeniu pobiera 6A.

Może sprawdź i podaj powtórnie jego moc oraz jak jest teraz połączony
Powrót do góry
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3546
Miasto: Biłgoraj

Post#10 27 Sie 2010 14:43   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Witam, co do prądu pobieranego przez taki silnik przychylam się do zdania kolegi HeSz chyba że chodziło by o napięcie międzyfazowe 230V przy połączeniu silnika w trójkąt , ale w takim wypadku teraz wyłącznik tym bardziej by zadziałał. Może silnik był przezwajany. Na pewno jest połączony w trójkąt?, przy tej mocy to rzadko spotykane połączenie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sie 2010 14:43   





Powrót do góry
   
cichus
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 508

Post#11 Post autora tematu 27 Sie 2010 14:47   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Cytat:
Ale nie zadziała natychmiast po zaniku fazy, lecz ze zwłoką. Nie podam Ci po ilu sekundach, bo nie mam jego charakterystyki .

Silnik pracował z pompą około 1 minuty na dwóch fazach więc chyba powinien już termik zadziałać.

Cytat:
Przyznam, że nie pasuje mi to


Przyznam się, że mnie też to nie pasuje bo wpisałem w szukajce symbol silnika i wyskoczyło mi, że ma on 1,5kW a na tabliczce pisze ,że 1,2kW. Nie wiem skąd takie rozbieżności.
Silnik na pewno podłączony jest w Δ.

Cytat:
Na pewno jest połączony w trójkąt?, przy tej mocy to rzadko spotykane połączenie.


Na pewno jest podłączony w Δ bo samo go tak podłączyłem.
Powrót do góry
   
sermarek
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 173
Miasto: Kraków

Post#12 28 Sie 2010 12:15   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Witam. Kolego, zabezpieczenie termiczne jakie zastosowałeś w postaci wył. silnikowego M611 nie zadziała od razu w przypadku zaniku jednej fazy jak silnik pracuje i zaniknie faza. Może po jakimś dłuższym czasie, wtedy może być już za późno. Można zastosować wył. o mniejszym prądzie ale będzie wybijał podczas rozruchu. Proponowane przeze mnie rozwiązanie to: zostawienie tego zabezpieczenia co jest, ustawienie go na prąd znamionowy silnika odczytany z tabliczki i dobudowanie zabezpieczenia przed zanikiem fazy ze stycznikiem. Są gotowe przekaźniki zaniku faz np. firmy F&F - tanie i dobre. Takim rozwiązaniem pewnie zabezpieczysz silnik trójfazowy. Pozdrawiam. Marek
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#13 28 Sie 2010 18:04   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Witam.
Cytat:
Tylu elektryków i nich nie jest wstanie mi pomóc?

To co podajesz nie zgadza się (1,2kW i 6A). Daj zdjęcie tabliczki znamionowej i zdjęcie tabliczki zaciskowej. Ewentualnie odpisz wszystkie dane z tabliczki i napisz jak łączysz w trójkąt.
Być może jest tak jak napisał kol.niutat;
Cytat:
Może silnik był przezwajany

Powrót do góry
   
karol3
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 604
Miasto: Wlkp.

Post#14 28 Sie 2010 19:04   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Witam.
Silnik SZJe 24a
Moc 1,5kW
Prąd 3,5A
Y 400V
Pozdrawiam
P.S.
Próby oczywiście były robione z obciążeniem?
Powrót do góry
   
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#15 28 Sie 2010 20:44   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Kolego silnik 1,2Kw ma prąd 1,6A W trójkącie i 3,1A w gwiezdzie.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7043
Miasto: Wielkopolska

Post#16 28 Sie 2010 21:05   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Pytanie podstawowe do autora- dlaczego silnik podłączyłeś w trójkąt i czy jest on w ogóle przystosowany do takiej pracy przy napięciu 3x 400V?
Jak pisze na tabliczce znamionowej- 230/400 , czy może 380/660 (400/690) ?
Silnik SZJe 24a ma moc 1,5kW 1450 obr/min (typowy silnik od pompy do wody) przystosowany do pracy w gwiazdę (lub 3x230V Δ).
Myślę więc, że źle podłączyłeś ten silnik- i od tego należy zacząć "zabawę" z M 611.
Powrót do góry
   
cichus
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 508

Post#17 Post autora tematu 29 Sie 2010 12:30   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Cytat:
Próby były oczywiście robione z obciążeniem?

Tak silnik jest obciążony pompą wody która cały czas pompuje wodę do hydroforu.

Cytat:
Pytanie podstawowe do autora - dlaczego silnik podłączyłeś w trójkąt

Gdy podłączony był w gwiazdę strasznie się grzał i nie dawał rady. dlatego podłączyłem go w trójkąt.

Zdjęcia tabliczki wychodziły kiepsko więc ją przepisałem.

Silnik SZJe 24a
Nr silnika 739195 68
P 1,5kW, izol. kl. C, waga .........
Stoj. 220/380V, 6,0/3,5 Δ/γ
cosφ 0,80, IP44, Praca C, 1410 obr/min

Więcej danych nie mogłem odczytać.

Oto jak podłączyłem silnik
[img]http:
//obrazki.elektroda.net/48_1283078006_thumb.jpg[/img]

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2010 12:30   





Powrót do góry
   
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 647
Miasto: Wadowice

Post#18 29 Sie 2010 13:55   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


[quote="cichus"]
Cytat:

Silnik SZJe 24a
Stoj. 220/380V, 6,0/3,5 Δ/γ
cosφ 0,80, IP44, Praca C, 1410 obr/min


kolego ten silnik możesz tylko podpiąć w gwiazdę i zasilić3x 400V a jak chcesz w trójkąt to musisz mieć go podpiętego przez falownik 3x230V
Powrót do góry
   
karol3
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 604
Miasto: Wlkp.

Post#19 29 Sie 2010 14:32pomocny post - solucja   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Szkoda, że ostatnio podanych szczegółów nie podał kol. na samym początku, gdyż uniknęli byśmy burzy mózgów. Jeśli silnik pracuje prawidłowo połączony w Δ to znaczy, że był przezwajany. W przypadku tego silnika zabezpieczenie ustawiamy na 1,1-1,25 In. Osobiście ustawiam na początek 2,8A i ewentualnie powoli zwiększam jeśli zabezpieczenie wyzwala bez wyraźnego powodu. Takie ustawienie powoduje wyzwalanie po zaniku fazy w czasie 3-5 sekund. Ten silnik przezwojony w Δ/400V będzie również pobierał prąd tylko 3,5A. W tym przypadku, gdyby miał pracować połączony w Y powinien być zasilony napięciem wyższym o √3. Skoro koledze zabezpieczenie nie zadziałało przy ustawieniu 2,5A to znaczy, że jest uszkodzone.
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#20 29 Sie 2010 14:54   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Witam.
Cytat:
Daj zdjęcie tabliczki znamionowej i zdjęcie tabliczki zaciskowej
Tabliczki przyłączeniowej nie dałeś więc; w drugim poście na stronie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8451264#8451264 są pokazane połączenie w trójkąt i gwiazdę.
Skonfrontuj to ze swoim połączeniem.
Na podstawie innych postów już wiesz ,że silnik powinien pracować w gwiazdę.Pytanie dlaczego "prawidłowo" pracuje w trókącie
Falownika raczej nie masz. Twój rysunek z podanego linku nie pokazuje (przynajmniej u mnie) czy silnik jest w gw. czy w trójkąt.
Tak z ciekawości ;skąd była moc 1,2kW?
Należałoby dokonać pomiaru prądów, ale piszesz ,że się nie da,

Cytat:
bo nie mam czym
Nie podajesz czy silnik był przezwajany z innymi parametrami i "musi" pracować w trójkąt.
A wcześniej długo pracował zanim
Cytat:
Do silnika zakupiłem termik o zakresie od 2,5 do 4A. Ma on chronić silnik przed zanikiem dowolnej fazy/faz

I jak był połączony.
Powrót do góry
   
cichus
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 508

Post#21 Post autora tematu 29 Sie 2010 15:57   

Re: Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego


Historia silnika jest mi nieznana więc nie wiem czy był on przezwajany. Połączony jest w Δ i tak działa poprawnie już wiele lat. Założyłem termik, bo uszkodził mi się stycznik tzw. olejak.
Moc 1,2kW podałem z pamięci. Dopiero później sprawdziłem na tabliczce i okazało się, że ma 1.5kW.
Kolega Karol3 chyba już jednoznacznie wyjaśnił sprawę.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Nie działa zabezpieczenie termiczne silnika trójfazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zabezpieczenie termiczne silnika (3)
Zabezpieczenie termiczne silnika 3 fazowego (5)
Jak dobrac zabezpieczenie termiczne silnika jednofazowego (16)
Zabezpieczenie silnika trójfazowego przed spaleniem (9)
Zabezpieczenie silnika trójfazowego wyłącznikiem różnicowoprądowym (8)
zabezpieczenie silnika trójfazowego przed złym napięciem zas (15)
Zabezpieczenie termiczne do pompy ? (3)
zabezpieczenie termiczne do migomatu (4)
Migomat zabezpieczenie termiczne (7)
Zabezpieczenie Termiczne MIG (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS