Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twardy dysk do laptopa


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Twardy dysk do laptopa
Autor
Wiadomość
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Lis 2002
Posty: 136
Miasto: Kielce

Post#1 Post autora tematu 12 Wrz 2004 18:27   

Twardy dysk do laptopa


Chyba przyszła na niego pora - przy starcie pojawia się komunikat "1720 - Smart hard detects imminent failure (failing attr.: 05)". Co prawda, dysk jeszcze działa - właśnie kopiuję z niego wszystkie dane na komputer stacjonarny, ale pojawiły się wątpliwości:
Muszę kupic nowy dysk, a obecnie najmniejsze dyski 2,5 cala to 20 GB (nie chcę używanego). Mam laptopa Compaq Armada E500, w tej chwili jest zamontowany dysk 6 GB Fujitsu. W instrukcji serwisowej piszą, że najwięszky dysk jaki mogę założyć do tego laptopa to 12 GB. I teraz najważniejsze pytanie - jeśli założę 20 GB to co? Będzie działać?
Powrót do góry
   
GRIN
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Lip 2003
Posty: 1108
Miasto: Gdynia

Post#2 12 Wrz 2004 18:39   

Twardy dysk do laptopa


Jeżeli w instrukcji pisze że największy Dysk do tego laptopa może być zainstalowany 12GB to jeżeli podłączysz Dysk 20GB to bios go niewykryje Ale można ten dysk podzielić na 2 Partycje każda po 10 GB i wszystko będzie widziane przez bios jako 2 dyski Lub znaleść Najnowszy Wsad do BIOSU i dokonać Aktualizacj Tego BIOSU być może że producent tej płyty postarał się o to żeby wgranie najnowszego Biosu mogło uruchamiać Dyski o większej pojemności niżeli 12GB
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Wrz 2004 18:39   





Powrót do góry
   
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Lis 2002
Posty: 136
Miasto: Kielce

Post#3 Post autora tematu 12 Wrz 2004 18:43   

Re: Twardy dysk do laptopa


GRIN napisał:
Jeżeli w instrukcji pisze że największy Dysk do tego laptopa może być zainstalowany 12GB to jeżeli podłączysz Dysk 20GB to bios go niewykryje


Nie wykryje czy nie będzie widział całości? Jak go w takim razie podzielić na partycje?
Powrót do góry
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 4508

Post#4 12 Wrz 2004 18:50   

Re: Twardy dysk do laptopa


paszczak napisał:

Nie wykryje czy nie będzie widział całości? Jak go w takim razie podzielić na partycje?

Trudno przesądzić. Jezeli nie wykrywa, to wpisujemy ręcznie parametry dysku i system będzie widział część dysku. Po instalacji Windows, instalujesz np. partitin magic i nim tworzysz następne partycje. W Win XP nie trzeba dodatkowych narzędzi.
Powrót do góry
   
GRIN
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Lip 2003
Posty: 1108
Miasto: Gdynia

Post#5 12 Wrz 2004 19:15   

Twardy dysk do laptopa


Najprościej podzielić go na partycje na jakimś komputerze podłączając go przez specjalną przejściówkię z 2,5" na 3,5" lub jak masz dostęp do innego laptopa który obsłuży dysk 20GB lub jak napisał kolega--(md)
Powrót do góry
   
Connor MacLeod
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 24 Sty 2004
Posty: 3001
Miasto: Świdwin

Post#6 12 Wrz 2004 19:58   

Re: Twardy dysk do laptopa


Proponuję zacząć od uaktualnienia biosu w laptopie. Może się wtedy okazać, że bez problemu bedzie obsługiwał dyski większe niż 12GB. Poza tym jak masz możliwość to sprawdź na pożyczonym dysku czy będzie działał. Oprócz tego jest jeszcze jedna możliwość. Miałem laptopa, którego bios umożliwiał obsługę dysków do 8GB, a Windows bez problemu obsługiwał dysk 12GB. Jest jeszcze jedna możliwość - jest program który umożliwia obejście ograniczen biosu, tylko że w tej chwili nie pamietam jego nazwy :] .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Wrz 2004 19:58   





Powrót do góry
   
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Lis 2002
Posty: 136
Miasto: Kielce

Post#7 Post autora tematu 13 Wrz 2004 01:23   

Re: Twardy dysk do laptopa


Connor MacLeod napisał:
Proponuję zacząć od uaktualnienia biosu w laptopie. Może się wtedy okazać, że bez problemu bedzie obsługiwał dyski większe niż 12GB. Poza tym jak masz możliwość to sprawdź na pożyczonym dysku czy będzie działał. Oprócz tego jest jeszcze jedna możliwość. Miałem laptopa, którego bios umożliwiał obsługę dysków do 8GB, a Windows bez problemu obsługiwał dysk 12GB. Jest jeszcze jedna możliwość - jest program który umożliwia obejście ograniczen biosu, tylko że w tej chwili nie pamietam jego nazwy :] .


Mam uaktualnienie biosa, ale w opisie producent nic nie pisze o obsłudze dysków. Nie mam niestety możliwości pozyczenia dysku. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak kupić dysk, i jak nie będzie działał - wtedy się zastanawiać. Chyba że macie jeszcze inne pomysły?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Wrz 2004 01:23   





Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12434
Miasto: Warszawa

Post#8 13 Wrz 2004 01:42   

Twardy dysk do laptopa


Myślę że powinien zadziałać bo te 12GB nie pasuje do ograniczeń biosów które wynosiły ... 4,3 - 8,4 - 32 ... No ale markowe a zwłaszcza Compaq miały różne dziwolągi. :)
Powrót do góry
   
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Lis 2002
Posty: 136
Miasto: Kielce

Post#9 Post autora tematu 13 Wrz 2004 02:10   

Re: Twardy dysk do laptopa


Robert B napisał:
Myślę że powinien zadziałać bo te 12GB nie pasuje do ograniczeń biosów które wynosiły ... 4,3 - 8,4 - 32 ... No ale markowe a zwłaszcza Compaq miały różne dziwolągi. :)


No właśnie, też mi się tak wydaje. Przecież to jest ten sam standard ATA, co dla komputerów stacjonarnych. Więc jeśli obsługuje 12 GB, to powinien też zobaczyć 20 GB. Chyba zaryzykuję :roll:
Powrót do góry
   
rasz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Wrz 2004
Posty: 378
Miasto: wawa

Post#10 13 Wrz 2004 13:27   

Twardy dysk do laptopa


nic nie ryzykujesz
dyski IBMa maja taki fajny tool ktorym sobie ustawiasz jaka pojemnosc ma widziec DOS, jak po kupnie sie okaze ze lap nie widzi HDD to po prostu ustawisz na nim mniejsza pojemnosc i koniec , po odpaleniu windowsa widac juz caly dysk (trzeba zalozyc druga partycje oczywiscie na reszcie dysku)

.. inna sprawa ze dyski IBM (obecnie hitaczi) lubia sie psuc same z siebie :)
Szkoda ze nie ejstes z wawy, chetnie bym kupil tego Fujitsu za symboliczna kaske :).
Powrót do góry
   
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Lis 2002
Posty: 136
Miasto: Kielce

Post#11 Post autora tematu 13 Wrz 2004 13:46   

Re: Twardy dysk do laptopa


rasz napisał:
nic nie ryzykujesz
dyski IBMa maja taki fajny tool ktorym sobie ustawiasz jaka pojemnosc ma widziec DOS, jak po kupnie się okaze ze lap nie widzi HDD to po prostu ustawisz na nim mniejsza pojemnosc i koniec , po odpaleniu windowsa widac juz caly dysk (trzeba zalozyc druga partycje oczywiscie na reszcie dysku)

.. inna sprawa ze dyski IBM (obecnie hitaczi) lubia się psuc same z siebie :)
Szkoda ze nie ejstes z wawy, chetnie bym kupil tego Fujitsu za symboliczna kaske :).


Niestety nastąpiła pomyłka - to nie jest Fujitsu tylko Toshiba. Jak już kupię nowy, to ten zamierzam wystawić na Allegro.

Co do większego dysku - już jestem prawie pewien, że będzie działać. Przejrzałem na Allegro i Ebayu oferty sprzedaży dokładnie takich laptopów jak mój - i niektóre mają założone dyski 20 i 30 GB, jeden znalazłem nawet z dyskiem 60 GB. 8O
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Wrz 2004 13:46   





Powrót do góry
   
BAUER
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Kwi 2003
Posty: 106
Miasto: OSTROW WIELKOPOLSKI

Post#12 20 Paź 2004 09:19   

Re: Twardy dysk do laptopa


pare postow wyzej jakis gosc napisal ze jak podzieli sie dysk 20 gb na 2 partycje to bios bedzie go widzial jako dwa dyski , to ja mam pytanie do tego kolesie co to pisal , CZYS ty SIE z CHOINKI urwal , jak tak to pokaz mi te choinke , czlowieku jak zrobisz to u mnie albo pokazesz mi to gdziekolwiek zrobione tak jak ty piszesz to centralnie nobla dostaniesz , albo oskara za caloksztalt , tak jak wajda , co ma piernik do stodoly ???
partycje nie maja nic wspolnego z tym co bios z dysku czyta , wiec nie wiem , albo ja z innej planety jestem albo koles to lame
Powrót do góry
   
lukasqqq
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 172
Miasto: grodków

Post#13 30 Sie 2006 23:09   

Re: Twardy dysk do laptopa


No to jak to koledzy jest w ostateczności bedzie dzialac duzy dysk na armadzie e500 bez aktualizacji biosu???
Powrót do góry
   
marcin1700
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 306

Post#14 30 Sie 2006 23:27   

Re: Twardy dysk do laptopa


Moim zdaniem to... postawil bym ze bedzie ale pewnosci nigdy nie ma.
W kazdym razie, prawda jest to co mowil przedmowca: partycje nie maja nic wspolnego czy bios wykryje dysk czy nie. Moze byc kilkaset parycji po 8mB a moze tez nie byc jej w ogole, kazdy bios bedzie sie zachowywal tak samo.
Dysk to dysk a partycja to partycja...
Powrót do góry
   
leliwapl
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Mar 2006
Posty: 13

Post#15 10 Maj 2007 15:30   

Re: Twardy dysk do laptopa


Mam E500 366Mhz z dyskiem 4,3Gb na próbę założyłem 20GB i bez żadnego problemu sformatowałem i zainstalowałem XP, tak więc na 99% będzie działać.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Twardy dysk do laptopa
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS