Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Twardy dysk do laptopa


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Twardy dysk do laptopa Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
paszczak
Level 13
Location: Kielce
Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
paszczak
Level 13
Post#1 12 Sep 2004 18:27  Topic author   

Twardy dysk do laptopa


Chyba przyszła na niego pora - przy starcie pojawia się komunikat "1720 - Smart hard detects imminent failure (failing attr.: 05)". Co prawda, dysk jeszcze działa - właśnie kopiuję z niego wszystkie dane na komputer stacjonarny, ale pojawiły się wątpliwości:
Muszę kupic nowy dysk, a obecnie najmniejsze dyski 2,5 cala to 20 GB (nie chcę używanego). Mam laptopa Compaq Armada E500, w tej chwili jest zamontowany dysk 6 GB Fujitsu. W instrukcji serwisowej piszą, że najwięszky dysk jaki mogę założyć do tego laptopa to 12 GB. I teraz najważniejsze pytanie - jeśli założę 20 GB to co? Będzie działać?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
GRIN
Level 30
Location: Gdynia
Joined: 30 Jul 2003
Posts: 1106
Helped: 161
Post rating: 40
GRIN
Level 30
Post#2 12 Sep 2004 18:39    

Twardy dysk do laptopa


Jeżeli w instrukcji pisze że największy Dysk do tego laptopa może być zainstalowany 12GB to jeżeli podłączysz Dysk 20GB to bios go niewykryje Ale można ten dysk podzielić na 2 Partycje każda po 10 GB i wszystko będzie widziane przez bios jako 2 dyski Lub znaleść Najnowszy Wsad do BIOSU i dokonać Aktualizacj Tego BIOSU być może że producent tej płyty postarał się o to żeby wgranie najnowszego Biosu mogło uruchamiać Dyski o większej pojemności niżeli 12GB

Helpful post? + 0
Back to top
paszczak
Level 13
Location: Kielce
Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
paszczak
Level 13
Post#3 12 Sep 2004 18:43  Topic author   

Re: Twardy dysk do laptopa


GRIN wrote:
Jeżeli w instrukcji pisze że największy Dysk do tego laptopa może być zainstalowany 12GB to jeżeli podłączysz Dysk 20GB to bios go niewykryje


Nie wykryje czy nie będzie widział całości? Jak go w takim razie podzielić na partycje?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
md
Level 39
Joined: 14 Jun 2004
Posts: 4503
Helped: 477
Post rating: 27
md
Level 39
Post#4 12 Sep 2004 18:50    

Re: Twardy dysk do laptopa


paszczak wrote:

Nie wykryje czy nie będzie widział całości? Jak go w takim razie podzielić na partycje?

Trudno przesądzić. Jezeli nie wykrywa, to wpisujemy ręcznie parametry dysku i system będzie widział część dysku. Po instalacji Windows, instalujesz np. partitin magic i nim tworzysz następne partycje. W Win XP nie trzeba dodatkowych narzędzi.

Helpful post? + 0
Back to top
GRIN
Level 30
Location: Gdynia
Joined: 30 Jul 2003
Posts: 1106
Helped: 161
Post rating: 40
GRIN
Level 30
Post#5 12 Sep 2004 19:15    

Twardy dysk do laptopa


Najprościej podzielić go na partycje na jakimś komputerze podłączając go przez specjalną przejściówkię z 2,5" na 3,5" lub jak masz dostęp do innego laptopa który obsłuży dysk 20GB lub jak napisał kolega--(md)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Connor MacLeod
Spec od monitorów
Location: Świdwin
Joined: 23 Jan 2004
Posts: 2999
Helped: 258
Post rating: 10
Connor MacLeod
Spec od monitorów
Post#6 12 Sep 2004 19:58    

Re: Twardy dysk do laptopa


Proponuję zacząć od uaktualnienia biosu w laptopie. Może się wtedy okazać, że bez problemu bedzie obsługiwał dyski większe niż 12GB. Poza tym jak masz możliwość to sprawdź na pożyczonym dysku czy będzie działał. Oprócz tego jest jeszcze jedna możliwość. Miałem laptopa, którego bios umożliwiał obsługę dysków do 8GB, a Windows bez problemu obsługiwał dysk 12GB. Jest jeszcze jedna możliwość - jest program który umożliwia obejście ograniczen biosu, tylko że w tej chwili nie pamietam jego nazwy :] .

Helpful post? + 0
Back to top
paszczak
Level 13
Location: Kielce
Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
paszczak
Level 13
Post#7 13 Sep 2004 01:23  Topic author   

Re: Twardy dysk do laptopa


Connor MacLeod wrote:
Proponuję zacząć od uaktualnienia biosu w laptopie. Może się wtedy okazać, że bez problemu bedzie obsługiwał dyski większe niż 12GB. Poza tym jak masz możliwość to sprawdź na pożyczonym dysku czy będzie działał. Oprócz tego jest jeszcze jedna możliwość. Miałem laptopa, którego bios umożliwiał obsługę dysków do 8GB, a Windows bez problemu obsługiwał dysk 12GB. Jest jeszcze jedna możliwość - jest program który umożliwia obejście ograniczen biosu, tylko że w tej chwili nie pamietam jego nazwy :] .


Mam uaktualnienie biosa, ale w opisie producent nic nie pisze o obsłudze dysków. Nie mam niestety możliwości pozyczenia dysku. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak kupić dysk, i jak nie będzie działał - wtedy się zastanawiać. Chyba że macie jeszcze inne pomysły?

Helpful post? + 0
Back to top
Robert B
Level 43
Location: Warszawa
Joined: 12 Jun 2003
Posts: 14672
Helped: 1237
Post rating: 101
Robert B
Level 43
Post#8 13 Sep 2004 01:42    

Twardy dysk do laptopa


Myślę że powinien zadziałać bo te 12GB nie pasuje do ograniczeń biosów które wynosiły ... 4,3 - 8,4 - 32 ... No ale markowe a zwłaszcza Compaq miały różne dziwolągi. :)

Helpful post? + 0
Back to top
paszczak
Level 13
Location: Kielce
Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
paszczak
Level 13
Post#9 13 Sep 2004 02:10  Topic author   

Re: Twardy dysk do laptopa


Robert B wrote:
Myślę że powinien zadziałać bo te 12GB nie pasuje do ograniczeń biosów które wynosiły ... 4,3 - 8,4 - 32 ... No ale markowe a zwłaszcza Compaq miały różne dziwolągi. :)


No właśnie, też mi się tak wydaje. Przecież to jest ten sam standard ATA, co dla komputerów stacjonarnych. Więc jeśli obsługuje 12 GB, to powinien też zobaczyć 20 GB. Chyba zaryzykuję :roll:

Helpful post? + 0
Back to top
rasz
Level 20
Location: wawa
Joined: 04 Sep 2004
Posts: 385
Helped: 31
Post rating: 2
rasz
Level 20
Post#10 13 Sep 2004 13:27    

Twardy dysk do laptopa


nic nie ryzykujesz
dyski IBMa maja taki fajny tool ktorym sobie ustawiasz jaka pojemnosc ma widziec DOS, jak po kupnie sie okaze ze lap nie widzi HDD to po prostu ustawisz na nim mniejsza pojemnosc i koniec , po odpaleniu windowsa widac juz caly dysk (trzeba zalozyc druga partycje oczywiscie na reszcie dysku)

.. inna sprawa ze dyski IBM (obecnie hitaczi) lubia sie psuc same z siebie :)
Szkoda ze nie ejstes z wawy, chetnie bym kupil tego Fujitsu za symboliczna kaske :).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
paszczak
Level 13
Location: Kielce
Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
paszczak
Level 13
Post#11 13 Sep 2004 13:46  Topic author   

Re: Twardy dysk do laptopa


rasz wrote:
nic nie ryzykujesz
dyski IBMa maja taki fajny tool ktorym sobie ustawiasz jaka pojemnosc ma widziec DOS, jak po kupnie się okaze ze lap nie widzi HDD to po prostu ustawisz na nim mniejsza pojemnosc i koniec , po odpaleniu windowsa widac juz caly dysk (trzeba zalozyc druga partycje oczywiscie na reszcie dysku)

.. inna sprawa ze dyski IBM (obecnie hitaczi) lubia się psuc same z siebie :)
Szkoda ze nie ejstes z wawy, chetnie bym kupil tego Fujitsu za symboliczna kaske :).


Niestety nastąpiła pomyłka - to nie jest Fujitsu tylko Toshiba. Jak już kupię nowy, to ten zamierzam wystawić na Allegro.

Co do większego dysku - już jestem prawie pewien, że będzie działać. Przejrzałem na Allegro i Ebayu oferty sprzedaży dokładnie takich laptopów jak mój - i niektóre mają założone dyski 20 i 30 GB, jeden znalazłem nawet z dyskiem 60 GB. 8O

Helpful post? + 0
Back to top
BAUER
Level 12
Location: OSTROW WIELKOPOLSKI
Joined: 05 Apr 2003
Posts: 106
Helped: 5
BAUER
Level 12
Post#12 20 Oct 2004 09:19    

Re: Twardy dysk do laptopa


pare postow wyzej jakis gosc napisal ze jak podzieli sie dysk 20 gb na 2 partycje to bios bedzie go widzial jako dwa dyski , to ja mam pytanie do tego kolesie co to pisal , CZYS ty SIE z CHOINKI urwal , jak tak to pokaz mi te choinke , czlowieku jak zrobisz to u mnie albo pokazesz mi to gdziekolwiek zrobione tak jak ty piszesz to centralnie nobla dostaniesz , albo oskara za caloksztalt , tak jak wajda , co ma piernik do stodoly ???
partycje nie maja nic wspolnego z tym co bios z dysku czyta , wiec nie wiem , albo ja z innej planety jestem albo koles to lame

Helpful post? + 0
Back to top
lukasqqq
Level 14
Location: grodków
Joined: 26 Feb 2006
Posts: 172
lukasqqq
Level 14
Post#13 30 Aug 2006 23:09    

Re: Twardy dysk do laptopa


No to jak to koledzy jest w ostateczności bedzie dzialac duzy dysk na armadzie e500 bez aktualizacji biosu???

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marcin1700
Level 17
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 304
Helped: 15
marcin1700
Level 17
Post#14 30 Aug 2006 23:27    

Re: Twardy dysk do laptopa


Moim zdaniem to... postawil bym ze bedzie ale pewnosci nigdy nie ma.
W kazdym razie, prawda jest to co mowil przedmowca: partycje nie maja nic wspolnego czy bios wykryje dysk czy nie. Moze byc kilkaset parycji po 8mB a moze tez nie byc jej w ogole, kazdy bios bedzie sie zachowywal tak samo.
Dysk to dysk a partycja to partycja...

Helpful post? + 0
Back to top
leliwapl
Level 9
Joined: 04 Mar 2006
Posts: 13
leliwapl
Level 9
Post#15 10 May 2007 15:30    

Re: Twardy dysk do laptopa


Mam E500 366Mhz z dyskiem 4,3Gb na próbę założyłem 20GB i bez żadnego problemu sformatowałem i zainstalowałem XP, tak więc na 99% będzie działać.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Twardy dysk do laptopa
Page 1 of 1

Similar topics to twardy dysk do laptopa

[Kupię] Dysk twardy twardy do laptopa G560 (1)
Dysk twardy z laptopa (10)
Dysk twardy z laptopa hp do pc (5)
Dysk twardy z laptopa po upadku (2)
Dysk twardy 500GB do laptopa (3)
Dysk Twardy z laptopa do komputera (2)
jaki dysk twardy 2.5\'\' do laptopa? (12)
Dodatkowy dysk twardy do laptopa (2)
Jaki dysk twardy do laptopa? (4)
Jaki dysk twardy do laptopa ? (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.115 seconds