Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Twardy dysk do laptopa


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Twardy dysk do laptopa
Author
Message
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
Location: Kielce

Post#1 Post from the author of the topic 12 Sep 2004 18:27   

Twardy dysk do laptopa


Chyba przyszła na niego pora - przy starcie pojawia się komunikat "1720 - Smart hard detects imminent failure (failing attr.: 05)". Co prawda, dysk jeszcze działa - właśnie kopiuję z niego wszystkie dane na komputer stacjonarny, ale pojawiły się wątpliwości:
Muszę kupic nowy dysk, a obecnie najmniejsze dyski 2,5 cala to 20 GB (nie chcę używanego). Mam laptopa Compaq Armada E500, w tej chwili jest zamontowany dysk 6 GB Fujitsu. W instrukcji serwisowej piszą, że najwięszky dysk jaki mogę założyć do tego laptopa to 12 GB. I teraz najważniejsze pytanie - jeśli założę 20 GB to co? Będzie działać?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sep 2004 18:27   





Back to top
   
GRIN
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jul 2003
Posts: 1107
Location: Gdynia

Post#2 12 Sep 2004 18:39   

Twardy dysk do laptopa


Jeżeli w instrukcji pisze że największy Dysk do tego laptopa może być zainstalowany 12GB to jeżeli podłączysz Dysk 20GB to bios go niewykryje Ale można ten dysk podzielić na 2 Partycje każda po 10 GB i wszystko będzie widziane przez bios jako 2 dyski Lub znaleść Najnowszy Wsad do BIOSU i dokonać Aktualizacj Tego BIOSU być może że producent tej płyty postarał się o to żeby wgranie najnowszego Biosu mogło uruchamiać Dyski o większej pojemności niżeli 12GB

Helpful message? + -

Back to top
   
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
Location: Kielce

Post#3 Post from the author of the topic 12 Sep 2004 18:43   

Re: Twardy dysk do laptopa


GRIN wrote:
Jeżeli w instrukcji pisze że największy Dysk do tego laptopa może być zainstalowany 12GB to jeżeli podłączysz Dysk 20GB to bios go niewykryje


Nie wykryje czy nie będzie widział całości? Jak go w takim razie podzielić na partycje?

Helpful message? + -

Back to top
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Jun 2004
Posts: 4497

Post#4 12 Sep 2004 18:50   

Re: Twardy dysk do laptopa


paszczak wrote:

Nie wykryje czy nie będzie widział całości? Jak go w takim razie podzielić na partycje?

Trudno przesądzić. Jezeli nie wykrywa, to wpisujemy ręcznie parametry dysku i system będzie widział część dysku. Po instalacji Windows, instalujesz np. partitin magic i nim tworzysz następne partycje. W Win XP nie trzeba dodatkowych narzędzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sep 2004 18:50   





Back to top
   
GRIN
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jul 2003
Posts: 1107
Location: Gdynia

Post#5 12 Sep 2004 19:15   

Twardy dysk do laptopa


Najprościej podzielić go na partycje na jakimś komputerze podłączając go przez specjalną przejściówkię z 2,5" na 3,5" lub jak masz dostęp do innego laptopa który obsłuży dysk 20GB lub jak napisał kolega--(md)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sep 2004 19:15   





Back to top
   
Connor MacLeod
Spec od monitorów
Spec od monitorów


Joined: 23 Jan 2004
Posts: 2999
Location: Świdwin

Post#6 12 Sep 2004 19:58   

Re: Twardy dysk do laptopa


Proponuję zacząć od uaktualnienia biosu w laptopie. Może się wtedy okazać, że bez problemu bedzie obsługiwał dyski większe niż 12GB. Poza tym jak masz możliwość to sprawdź na pożyczonym dysku czy będzie działał. Oprócz tego jest jeszcze jedna możliwość. Miałem laptopa, którego bios umożliwiał obsługę dysków do 8GB, a Windows bez problemu obsługiwał dysk 12GB. Jest jeszcze jedna możliwość - jest program który umożliwia obejście ograniczen biosu, tylko że w tej chwili nie pamietam jego nazwy :] .

Helpful message? + -

Back to top
   
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
Location: Kielce

Post#7 Post from the author of the topic 13 Sep 2004 01:23   

Re: Twardy dysk do laptopa


Connor MacLeod wrote:
Proponuję zacząć od uaktualnienia biosu w laptopie. Może się wtedy okazać, że bez problemu bedzie obsługiwał dyski większe niż 12GB. Poza tym jak masz możliwość to sprawdź na pożyczonym dysku czy będzie działał. Oprócz tego jest jeszcze jedna możliwość. Miałem laptopa, którego bios umożliwiał obsługę dysków do 8GB, a Windows bez problemu obsługiwał dysk 12GB. Jest jeszcze jedna możliwość - jest program który umożliwia obejście ograniczen biosu, tylko że w tej chwili nie pamietam jego nazwy :] .


Mam uaktualnienie biosa, ale w opisie producent nic nie pisze o obsłudze dysków. Nie mam niestety możliwości pozyczenia dysku. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak kupić dysk, i jak nie będzie działał - wtedy się zastanawiać. Chyba że macie jeszcze inne pomysły?

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 12 Jun 2003
Posts: 13757
Location: Warszawa

Post#8 13 Sep 2004 01:42   

Twardy dysk do laptopa


Myślę że powinien zadziałać bo te 12GB nie pasuje do ograniczeń biosów które wynosiły ... 4,3 - 8,4 - 32 ... No ale markowe a zwłaszcza Compaq miały różne dziwolągi. Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
Location: Kielce

Post#9 Post from the author of the topic 13 Sep 2004 02:10   

Re: Twardy dysk do laptopa


Robert B wrote:
Myślę że powinien zadziałać bo te 12GB nie pasuje do ograniczeń biosów które wynosiły ... 4,3 - 8,4 - 32 ... No ale markowe a zwłaszcza Compaq miały różne dziwolągi. Smile


No właśnie, też mi się tak wydaje. Przecież to jest ten sam standard ATA, co dla komputerów stacjonarnych. Więc jeśli obsługuje 12 GB, to powinien też zobaczyć 20 GB. Chyba zaryzykuję Rolling Eyes

Helpful message? + -

Back to top
   
rasz
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 04 Sep 2004
Posts: 381
Location: wawa

Post#10 13 Sep 2004 13:27   

Twardy dysk do laptopa


nic nie ryzykujesz
dyski IBMa maja taki fajny tool ktorym sobie ustawiasz jaka pojemnosc ma widziec DOS, jak po kupnie sie okaze ze lap nie widzi HDD to po prostu ustawisz na nim mniejsza pojemnosc i koniec , po odpaleniu windowsa widac juz caly dysk (trzeba zalozyc druga partycje oczywiscie na reszcie dysku)

.. inna sprawa ze dyski IBM (obecnie hitaczi) lubia sie psuc same z siebie Smile
Szkoda ze nie ejstes z wawy, chetnie bym kupil tego Fujitsu za symboliczna kaske Smile.

Helpful message? + -

Back to top
   
paszczak
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 28 Nov 2002
Posts: 136
Location: Kielce

Post#11 Post from the author of the topic 13 Sep 2004 13:46   

Re: Twardy dysk do laptopa


rasz wrote:
nic nie ryzykujesz
dyski IBMa maja taki fajny tool ktorym sobie ustawiasz jaka pojemnosc ma widziec DOS, jak po kupnie się okaze ze lap nie widzi HDD to po prostu ustawisz na nim mniejsza pojemnosc i koniec , po odpaleniu windowsa widac juz caly dysk (trzeba zalozyc druga partycje oczywiscie na reszcie dysku)

.. inna sprawa ze dyski IBM (obecnie hitaczi) lubia się psuc same z siebie Smile
Szkoda ze nie ejstes z wawy, chetnie bym kupil tego Fujitsu za symboliczna kaske Smile.


Niestety nastąpiła pomyłka - to nie jest Fujitsu tylko Toshiba. Jak już kupię nowy, to ten zamierzam wystawić na Allegro.

Co do większego dysku - już jestem prawie pewien, że będzie działać. Przejrzałem na Allegro i Ebayu oferty sprzedaży dokładnie takich laptopów jak mój - i niektóre mają założone dyski 20 i 30 GB, jeden znalazłem nawet z dyskiem 60 GB. 8O

Helpful message? + -

Back to top
   
BAUER
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 05 Apr 2003
Posts: 106
Location: OSTROW WIELKOPOLSKI

Post#12 20 Oct 2004 09:19   

Re: Twardy dysk do laptopa


pare postow wyzej jakis gosc napisal ze jak podzieli sie dysk 20 gb na 2 partycje to bios bedzie go widzial jako dwa dyski , to ja mam pytanie do tego kolesie co to pisal , CZYS ty SIE z CHOINKI urwal , jak tak to pokaz mi te choinke , czlowieku jak zrobisz to u mnie albo pokazesz mi to gdziekolwiek zrobione tak jak ty piszesz to centralnie nobla dostaniesz , albo oskara za caloksztalt , tak jak wajda , co ma piernik do stodoly ???
partycje nie maja nic wspolnego z tym co bios z dysku czyta , wiec nie wiem , albo ja z innej planety jestem albo koles to lame

Helpful message? + -

Back to top
   
lukasqqq
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 26 Feb 2006
Posts: 170
Location: grodków

Post#13 30 Aug 2006 23:09   

Re: Twardy dysk do laptopa


No to jak to koledzy jest w ostateczności bedzie dzialac duzy dysk na armadzie e500 bez aktualizacji biosu???

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Aug 2006 23:09   





Back to top
   
marcin1700
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 13 Nov 2004
Posts: 304

Post#14 30 Aug 2006 23:27   

Re: Twardy dysk do laptopa


Moim zdaniem to... postawil bym ze bedzie ale pewnosci nigdy nie ma.
W kazdym razie, prawda jest to co mowil przedmowca: partycje nie maja nic wspolnego czy bios wykryje dysk czy nie. Moze byc kilkaset parycji po 8mB a moze tez nie byc jej w ogole, kazdy bios bedzie sie zachowywal tak samo.
Dysk to dysk a partycja to partycja...

Helpful message? + -

Back to top
   
leliwapl
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Mar 2006
Posts: 13

Post#15 10 May 2007 15:30   

Re: Twardy dysk do laptopa


Mam E500 366Mhz z dyskiem 4,3Gb na próbę założyłem 20GB i bez żadnego problemu sformatowałem i zainstalowałem XP, tak więc na 99% będzie działać.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Twardy dysk do laptopa
Page 1 of 1
Similar topics
[Kupię] Dysk twardy twardy do laptopa G560 (1)
Dysk twardy z laptopa (10)
Dysk twardy z laptopa hp do pc (5)
Dysk twardy z laptopa po upadku (2)
Dysk twardy 500GB do laptopa (3)
Dysk Twardy z laptopa do komputera (2)
jaki dysk twardy 2.5\'\' do laptopa? (12)
Dodatkowy dysk twardy do laptopa (2)
Jaki dysk twardy do laptopa? (4)
Jaki dysk twardy do laptopa ? (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl topic RSS feed