Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.
Author
Message
radek04
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 09 Jul 2010
Posts: 56
Location: Poznań

Post#1 Post from the author of the topic 29 Aug 2010 23:08   

Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Witam.

Zabieram się do kupna telewizora i chciałbym móc na nim oglądać np. filmy z YouTube oraz z komputera. Mam router w drugim pokoju.

I tu moje pytanie: czy do portu USB wystarczy podłączyć dowolną kartę sieciową, czy też musi być to adapter dedykowany przez danego producenta telewizora (telewizor musi obsługiwać WiFi czy wystarczy dowolny z portem USB)? Albo czy wystarczy podpiąć Access Point do portu LAN?

Jak się wtedy konfiguruje kartę bądź AP? Za pomocą pilota w telewizorze? Czy np. niezbędne jest utworzenie Grupy roboczej w telewizorze by móc przeglądać pliki (filmy) z komputera (tak jak to się odbywa w przypadku 2 komputerów)?

Proszę o wyjaśnienie, jak wygląda proces podłączenia do sieci.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Aug 2010 23:08   





Back to top
   
robin_hood_2010
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Aug 2010
Posts: 61
Location: Chełm

Post#2 30 Aug 2010 10:36   

Re: Internet w telewizorze


Podaj model i markę telewizora i musisz poszukać w specyfikacji jakie karty usb obsługuje.

Helpful message? + -

Back to top
   
radek04
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 09 Jul 2010
Posts: 56
Location: Poznań

Post#3 Post from the author of the topic 30 Aug 2010 22:03   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Np. Samsung LE40C650.

Helpful message? + -

Back to top
   
marcomx
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 12 Aug 2010
Posts: 4
Location: Lev

Post#4 30 Aug 2010 22:45   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


chyba nie za duży... Myślę że ten samsung może być

Helpful message? + -

Back to top
   
radek04
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 09 Jul 2010
Posts: 56
Location: Poznań

Post#5 Post from the author of the topic 30 Aug 2010 23:10   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


No dobrze. Tylko proszę o wyjaśnienie, jak to jest z tym korzystaniem z sieci i jej konfiguracją.

Helpful message? + -

Back to top
   
robin_hood_2010
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Aug 2010
Posts: 61
Location: Chełm

Post#6 31 Aug 2010 11:38   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Są karty wifi usb WIS09ABGN/XEC dedykowane pod ten tv ale są drogie proponuję najtańszego AP podłączyć za pomocą lan lub skrętką bezpośrednio do lan i ustawić w tv sieć. Do udostępniania po sieci zawartości dysku w laptopie na tv służy SAMSUNG PC Share Manager. Tv działa także z PS3 Media Server

Helpful message? + -

Back to top
   
ProLighting
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 13 Jun 2006
Posts: 351
Location: Poznań

Post#7 09 Sep 2010 10:43   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Mam ten telewizor (LE40C650) i najprościej podłączyć go kablem do switcha/routera. Na komputerze o ile masz Windows wystarczy w Windows Media Player włączyć udostępnianie mediów. Wtedy w telewizorze jako źródło sygnału wybierasz DLNA:"nazwa komputera" i powinieneś mieć możliwość oglądania filmów, przeglądania zdjęć, słuchania muzyki.
Mankamentem jest to, że np w przypadku oglądania filmów nie masz możliwości zrobienia pauzy, telewizor nie ładuje również napisów. Dużo lepsza obsługa jest mediów z USB.

Helpful message? + -

Back to top
   
radek04
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 09 Jul 2010
Posts: 56
Location: Poznań

Post#8 Post from the author of the topic 15 Sep 2010 23:09   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 05 Sep 2003
Posts: 3214
Location: Krosno

Post#9 16 Sep 2010 06:58   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


A ja rozwiązałem sobie problem jeszcze inaczej. Spiąłem TV z komputerem złączem PC i pracuje mi TV jak monitor komputerowy. Dźwięk mam na głośnikach komputerowych a w zasadzie na wzmacniaczu stereo z kolumnami. Z tego rozwiązania jestem mega zadowolony!

Helpful message? + -

Back to top
   
radek04
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 09 Jul 2010
Posts: 56
Location: Poznań

Post#10 Post from the author of the topic 22 Sep 2010 23:05   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


A co oznacza złącze PC? Kabel sygnałowy z karty graficznej, tak? DVI?

Helpful message? + -

Back to top
   
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 05 Sep 2003
Posts: 3214
Location: Krosno

Post#11 23 Sep 2010 09:31   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Dokładnie taki kabel jakim łączy się komputer z monitorem (CRT). Teraz w nowych TV LCD są takie złącza.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sep 2010 09:31   





Back to top
   
fascynat
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Sep 2005
Posts: 765

Post#12 23 Sep 2010 09:53   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Preskaler wrote:
A ja rozwiązałem sobie problem jeszcze inaczej. Spiąłem TV z komputerem złączem PC i pracuje mi TV jak monitor komputerowy. Dźwięk mam na głośnikach komputerowych a w zasadzie na wzmacniaczu stereo z kolumnami. Z tego rozwiązania jestem mega zadowolony!

Jakość obrazu pewnie nie powala?
Jaka jest długość tego kabla?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sep 2010 09:53   





Back to top
   
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 05 Sep 2003
Posts: 3214
Location: Krosno

Post#13 23 Sep 2010 10:34   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Dokładnie taki kabel jakim łączy się komputer z monitorem (CRT).
Przecież napisałem! Weź sobie centymetra i zmierz! Ja użyłem tego, który był na wyposażeniu komputera (ok. 1,2m?). Jakość obrazu idealna!

Helpful message? + -

Back to top
   
fascynat
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Sep 2005
Posts: 765

Post#14 23 Sep 2010 10:47   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Preskaler wrote:
Dokładnie taki kabel jakim łączy się komputer z monitorem (CRT).
Przecież napisałem! Weź sobie centymetra i zmierz! Ja użyłem tego, który był na wyposażeniu komputera (ok. 1,2m?). Jakość obrazu idealna!

Podaj adres, to przyjadę zmierzyć. Jak mam zmierzyć Twój kabel? Przez internet? Wink
Dzięki za obszerny wywód, wystarczyło napisać 1,2 m.
Czyli komputer masz zaraz przy TV, wszystko jasne.

Może to dla Ciebie nowina, ale kable od monitorów mają różną długość.
Mój np. od EIZO, ma 2 m długości.

Przepraszam za pytanie i kłopot jaki Ci sprawiłem. Polecam Walerin Wink


radek04
Mam Sony KDL-46Z5500, jeżeli chodzi o USB, to tylko zdjęcia lub materiały filmowe z kamery Sony (o ile dobrze pamiętam). Reszta po LAN z PS3 Media Server ale tam też są ograniczenia do mpeg2, mpeg4 nie odtwarza. Podobno chodzi z WMP najnowszym ale ja mam XP i nie mam jak sprawdzić.
Jest także możliwość podpięcia do PC przez wifi ale trzeba wtedy dokupić odpowiedni, dość drogi modem.

Helpful message? + -

Back to top
   
slawo_n
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 02 May 2007
Posts: 12
Location: ostróda

Post#15 26 Oct 2010 17:49   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Na Allegro pokazała się jakaś THETA UD-100R na chipsecie ralinka RT2870, dokładnie takim jaki znajduje się w WIS09AGBN. Czy ktoś testował ten model z TV SAMSUNGA?

Helpful message? + -

Back to top
   
robin_hood_2010
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Aug 2010
Posts: 61
Location: Chełm

Post#16 27 Oct 2010 18:52   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


testowałem tplinka z tym samym chipsetem i nie działa. Podejrzewam że w systemie są wgrane sterowniki tylko pod oryginalną kartę.

Helpful message? + -

Back to top
   
Adarkar
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 14 Feb 2008
Posts: 201
Location: DOBROŃ

Post#17 28 Oct 2010 07:39   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Moje spostrzezenia dot. DLNA i innych zabaw z TV i kompem.
Program Wild Media Serwer 1.03
Panasonic TX-P42GW10, komp. na AMD 2,6 z radeonem 9600 (czyli stary i wolny)
Toshiba 37XV733 testowanie z DLNA
Panasonic DMP-BDT300 testowanie z DLNA
TV Panas podlaczone bezposrednio do kompa przez karte graficzna PC-PC.
Tryb tylko HDready. Nie mozna podniesc rozdzielczosci bez podlaczenia pod HDMI.
Obraz bez zarzutu na przewodzie 5m (nic specjalnego). Filmy ogladane z DVD wbudowanego w kompa i DivX.
Teraz troche o DLNA.
W sieci DLNA komputer mozna polaczyc przewodowo za pomoca sieci LAN (tzw. skretki) i bezprzwodowo wykorzystujac siec WiFi.
Przepustowosc LAN 10/100/1000 standard 100
Przepustowosc WiFi i tu sa schody bo musi byc minimum n czyli 150 a tu z ruterami roznie bywa (najczesciej g)
Sa dwa sposoby na wspolprace z serwerem: kodeki z TV i transkodowanie (czyli przekodowanie w tle do kodeka czytelnego dla TV lub odtwarzacza).
Mamy mnostwo kodekow video np.: divx, xvid, mpeg4, wmv, mvk, mpeg2 i wiele innych. Telewizor czy odtwarzacz umozliwiajacy wspolprace z DLNA ma w sobie wbudowane kilka z tych kodekow. Najczesciej jest to divx/xvid i mpeg2. Zadaniem transkodingu jest zamiana nieznanych kodekow na kodek odczytywany przez TV.
I tutaj liczy sie wydajnosc kompa i jeszcze raz wydajnosc kompa.

Mozna tez kupic gotowy serwer DLNA ale to juz moze opisze ktos kto takowy posiada.
Powodzenia

PS: Fascynat w XP mozna odpalic domowa siec. Trzeba dodac odpowiednie sterowniki i pakiet WMS. Wygoogluj sobie w necie.

Helpful message? + -

Back to top
   
agdparts
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 08 Dec 2010
Posts: 31
Location: Warszawa

Post#18 09 Dec 2010 15:34   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Jeśli telewizor samsung to najlepszy będzie adapter dedykowany który teraz już nie jest taki drogi.
Adapter WIS09ABGN działa ze wszystkimi tv samsunga które zostały wyprodukowane po 01.2009r i posiadają funkcję "internet tv". Żeby wszystko działało prawidłowo trzeba posiadać router wifi. Po podłaczeniu adaptera tv poprosi o wpisanie WEP. Trzeba go wpisać i wszystko działa. Wyjątkiem jest Livebox neostrady gdzie przed zatwierdzeniem klucza WEP trzeba na tym że liveboxie od spodu wcisnąć taki najbardziej wystający "guziczek". Jeśli mamy sieć niezabezpieczoną wtedy nie musimy wpisywać klucza WEP.
Występują dwa rodzaje adapterów. Pakowany w samą folijkę tzw "serwisowy" i drugi zapakowany w blister tzw "handlowy" troszkę droższy w komplecie z kątową przejścióweczką. Przejściówka służy tylko i wyłącznie do zmiany kierunku wyprowadzenia adaptera z tv i w normalnym użytkowaniu nie jest potrzebna. A co do ceny to polecam sklep www.agdparts.pl cena na obecną chwilę to 198 zł za serwisowy i 208 zł za sklepowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 16
Location: Mielec

Post#19 19 Apr 2011 13:39   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Czy można w ten sposób oglądać filmy ze stron internetowych czy tylko nagrane na dysku czy dvd?

Helpful message? + -

Back to top
   
wieswas
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 02 Mar 2006
Posts: 1977
Location: Pabianice

Post#20 20 Apr 2011 11:12   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


SAMSUNGI na ogół odbierają widget YouTube. Filmiki można oglądać tylko z tej witryny. Odbiór z innech źródeł internetowych wiąże się ze zmianą oprogramowania w telewizorze, co jest nieco ryzykowne i przynosi negatywne skutki uboczne.

Helpful message? + -

Back to top
   
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 16
Location: Mielec

Post#21 20 Apr 2011 11:21   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Rozumiem, a są jakieś tv, w których np. po zastosowaniu adaptera mozna oglądać filmy z innych stron niż youtube? Ewentualnie przez dvd?

Helpful message? + -

Back to top
   
wieswas
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 02 Mar 2006
Posts: 1977
Location: Pabianice

Post#22 20 Apr 2011 17:36   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


To nie adapter, ale zainstalowane oprogramowanie decyduje o tym jakie strony można przeglądać. A zainstalowany program jest ograniczony płatnymi prawami autorskimi, zarówno za same programy jak i za treści oglądane z internetu.
Indywidualny użytkownik może sobie bezpłatnie oglądać YouTuba do woli, ale zapewne Samsung musiał odprowadzać od każdego sprzedanego telewizora z programem do oglądania tej witryny jakąś prowizję. W zależności od kraju, w którym jest eksploatowany telewizor jak i w zależności od jego modelu jest instalowane różne oprogramowanie. Nie są więc to przeszkody techniczne ,ale finansowe.

Helpful message? + -

Back to top
   
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 16
Location: Mielec

Post#23 21 Apr 2011 07:21   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Czy jeśli puszczam sygnał z laptopa nic nie zmienia? Przecież przez kabel na ekranie tv widać to co na ekranie laptopa. Nie rozumie czemu przez wifi jest inaczej, zwłaszcza, że da się pliki multimedialne przesyłać...

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 21 Apr 2011 07:21   



Back to top
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3814
Location: NYC

Post#24 21 Apr 2011 08:11   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Bo "kabel na ekran TV" nie umozliwa wysylanie plikow na ten ekran. Jak ktos ma dysk multimedialny w innym pokoju to rozwiazanie z wifi jest wygodniejsze

Helpful message? + -

Back to top
   
TvWidget
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Aug 2010
Posts: 320
Location: Warszawa

Post#25 21 Apr 2011 08:24   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


sidiromek wrote:
Czy jeśli puszczam sygnał z laptopa nic nie zmienia? Przecież przez kabel na ekranie tv widać to co na ekranie laptopa. Nie rozumie czemu przez wifi jest inaczej, zwłaszcza, że da się pliki multimedialne przesyłać...

Telewizory mają gniazdko LAN i ew. WiFi. Przez sieć pobierany nie obraz pulpitu w PC ale np. plik z filmem. Jest on wyświetlany bezpośrednio przez TV. Komputer służy jedynie jako dysk sieciowy.
Jeśli chodzi o telewizory Samsung do wersja "D" ma wbudowaną normalną przeglądarkę z pełną obsługą flasha i JS. Starsza seria "C" nie ma przeglądarki ale po za instalowaniu widgetu np. http://tvwidget.pl/widgety.html można oglądać materiały z dowolnego adresu URL.

Helpful message? + -

Back to top
   
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 16
Location: Mielec

Post#26 21 Apr 2011 08:40   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Quote:
Jeśli chodzi o telewizory Samsung do wersja "D" ma wbudowaną normalną przeglądarkę z pełną obsługą flasha i JS. Starsza seria "C" nie ma przeglądarki ale po za instalowaniu widgetu np. http://tvwidget.pl/widgety.html można oglądać materiały z dowolnego adresu URL.


Czyli kupując wersję D lub C(+instalacja widget) będę miał przez wifi pełny dostęp do netu czy tylko przez kabel? (sorki, zielony jestem w temacie).

Dodano po 3 [minuty]:

Własciewie to nie wiem które są wersja D, na stronie samsunga widzę tylko ze znaczkiem B i C ...

Helpful message? + -

Back to top
   
TvWidget
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Aug 2010
Posts: 320
Location: Warszawa

Post#27 21 Apr 2011 08:58   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Część modeli ma tylko złącze LAN (na zewnątrz można podłączyć adapter WiFi) a cześć ma również wbudowane WiFi.
W praktyce telewizor ma dostęp do sieci lokalnej. Jeśli ta sieć ma jakiejś połączenie z Internetem np. przez router ADSL to oczywiście telewizor będzie mógł pobierać filmy bezpośrednio z Internetu.
W przypadku Samsunga nazywa się to Internet@TV (seria "C") lub smartHub (seria "D")

We wszystkich większych sklepach RTV dostępne są telewizory "D" np. UExxD6500. Gdzie xx oznacza rozmiar 32,40,46 ...

Helpful message? + -

Back to top
   
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 16
Location: Mielec

Post#28 21 Apr 2011 09:08   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Dzieki za info

Helpful message? + -

Back to top
   
leszekwiedlocha16
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 11 Jan 2009
Posts: 48
Location: cieciulow

Post#29 20 Jan 2012 12:48   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Witam posiadam telewizor toshiba model eax57538201. Chciałbym podłączyć do niego internet tylko nie mam w nim wyjścia LAN czy da się jakoś inaczej podłączyć?

Helpful message? + -

Back to top
   
szymon_zy
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 08 Oct 2007
Posts: 40
Location: Częstochowa

Post#30 03 Feb 2012 18:28   

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Jako zamiennika możecie użyć Edimax ew-7718un. Ale trzeba go zmodować, tak, że potem nie da rady go użyć pod windows. Tak samo jest z oryginałem. Na allegro można je znaleźć gotowe. Chodzi z każdym serii B, C, D i o ile wiem każdym Blue Ray. Edimax bez modu nie będzie widoczny na większości tv. Nowe firmware blokują wszystko jak leci, żadna hama czy pentagram już nie chodzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Internet - Internet w telewizorze/raspberry pi (5)
internet w telewizorze plazmowym (3)
Internet w telewizorze co wybrać (2)
internet w telewizorze philips (7)
Jaki ma być internet w telewizorze (8)
Internet w telewizorze przez router (3)
internet w telewizorze SAMSUNG LE40B651T3W (1)
Internet Wi-Fi w telewizorze Samsung UE40D5500 (11)
Internet WiFi w telewizorze - co dokupić? (9)
Internet w telewizorze LG47lW570s - nie działa. (20)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl topic RSS feed