Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy ->Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
radek04
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Poznań
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 57
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
radek04
Poziom 10
Post#1 29 Sie 2010 23:08  Autor tematu   

Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Witam.

Zabieram się do kupna telewizora i chciałbym móc na nim oglądać np. filmy z YouTube oraz z komputera. Mam router w drugim pokoju.

I tu moje pytanie: czy do portu USB wystarczy podłączyć dowolną kartę sieciową, czy też musi być to adapter dedykowany przez danego producenta telewizora (telewizor musi obsługiwać WiFi czy wystarczy dowolny z portem USB)? Albo czy wystarczy podpiąć Access Point do portu LAN?

Jak się wtedy konfiguruje kartę bądź AP? Za pomocą pilota w telewizorze? Czy np. niezbędne jest utworzenie Grupy roboczej w telewizorze by móc przeglądać pliki (filmy) z komputera (tak jak to się odbywa w przypadku 2 komputerów)?

Proszę o wyjaśnienie, jak wygląda proces podłączenia do sieci.

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
robin_hood_2010
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Chełm
Dołączył: 19 Sie 2010
Posty: 61
Pomógł: 2
robin_hood_2010
Poziom 11
Post#2 30 Sie 2010 10:36    

Re: Internet w telewizorze


Podaj model i markę telewizora i musisz poszukać w specyfikacji jakie karty usb obsługuje.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
radek04
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Poznań
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 57
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
radek04
Poziom 10
Post#3 30 Sie 2010 22:03  Autor tematu   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Np. Samsung LE40C650.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
marcomx
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Lev
Dołączył: 12 Sie 2010
Posty: 4
marcomx
Poziom 2
Post#4 30 Sie 2010 22:45    

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


chyba nie za duży... Myślę że ten samsung może być

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
radek04
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Poznań
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 57
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
radek04
Poziom 10
Post#5 30 Sie 2010 23:10  Autor tematu   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


No dobrze. Tylko proszę o wyjaśnienie, jak to jest z tym korzystaniem z sieci i jej konfiguracją.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
robin_hood_2010
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Chełm
Dołączył: 19 Sie 2010
Posty: 61
Pomógł: 2
robin_hood_2010
Poziom 11
Post#6 31 Sie 2010 11:38    

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Są karty wifi usb WIS09ABGN/XEC dedykowane pod ten tv ale są drogie proponuję najtańszego AP podłączyć za pomocą lan lub skrętką bezpośrednio do lan i ustawić w tv sieć. Do udostępniania po sieci zawartości dysku w laptopie na tv służy SAMSUNG PC Share Manager. Tv działa także z PS3 Media Server

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ProLighting
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Poznań
Dołączył: 13 Cze 2006
Posty: 355
Pomógł: 15
ProLighting
Poziom 17
Post#7 09 Wrz 2010 10:43    

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Mam ten telewizor (LE40C650) i najprościej podłączyć go kablem do switcha/routera. Na komputerze o ile masz Windows wystarczy w Windows Media Player włączyć udostępnianie mediów. Wtedy w telewizorze jako źródło sygnału wybierasz DLNA:"nazwa komputera" i powinieneś mieć możliwość oglądania filmów, przeglądania zdjęć, słuchania muzyki.
Mankamentem jest to, że np w przypadku oglądania filmów nie masz możliwości zrobienia pauzy, telewizor nie ładuje również napisów. Dużo lepsza obsługa jest mediów z USB.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
radek04
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Poznań
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 57
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
radek04
Poziom 10
Post#8 15 Wrz 2010 23:09  Autor tematu   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Krosno
Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 3225
Pomógł: 252
Ocena postów: 30
Preskaler
Poziom 23
Post#9 16 Wrz 2010 06:58    

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


A ja rozwiązałem sobie problem jeszcze inaczej. Spiąłem TV z komputerem złączem PC i pracuje mi TV jak monitor komputerowy. Dźwięk mam na głośnikach komputerowych a w zasadzie na wzmacniaczu stereo z kolumnami. Z tego rozwiązania jestem mega zadowolony!

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
radek04
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Poznań
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 57
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
radek04
Poziom 10
Post#10 22 Wrz 2010 23:05  Autor tematu   

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


A co oznacza złącze PC? Kabel sygnałowy z karty graficznej, tak? DVI?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Krosno
Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 3225
Pomógł: 252
Ocena postów: 30
Preskaler
Poziom 23
Post#11 23 Wrz 2010 09:31    

Re: Jaki telewizor do filmików na youtube


Dokładnie taki kabel jakim łączy się komputer z monitorem (CRT). Teraz w nowych TV LCD są takie złącza.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fascynat
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 756
Pomógł: 64
Ocena postów: 1
fascynat
Poziom 19
Post#12 23 Wrz 2010 09:53    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Preskaler napisał:
A ja rozwiązałem sobie problem jeszcze inaczej. Spiąłem TV z komputerem złączem PC i pracuje mi TV jak monitor komputerowy. Dźwięk mam na głośnikach komputerowych a w zasadzie na wzmacniaczu stereo z kolumnami. Z tego rozwiązania jestem mega zadowolony!

Jakość obrazu pewnie nie powala?
Jaka jest długość tego kabla?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Krosno
Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 3225
Pomógł: 252
Ocena postów: 30
Preskaler
Poziom 23
Post#13 23 Wrz 2010 10:34    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Dokładnie taki kabel jakim łączy się komputer z monitorem (CRT).
Przecież napisałem! Weź sobie centymetra i zmierz! Ja użyłem tego, który był na wyposażeniu komputera (ok. 1,2m?). Jakość obrazu idealna!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
fascynat
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 756
Pomógł: 64
Ocena postów: 1
fascynat
Poziom 19
Post#14 23 Wrz 2010 10:47    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Preskaler napisał:
Dokładnie taki kabel jakim łączy się komputer z monitorem (CRT).
Przecież napisałem! Weź sobie centymetra i zmierz! Ja użyłem tego, który był na wyposażeniu komputera (ok. 1,2m?). Jakość obrazu idealna!

Podaj adres, to przyjadę zmierzyć. Jak mam zmierzyć Twój kabel? Przez internet? ;)
Dzięki za obszerny wywód, wystarczyło napisać 1,2 m.
Czyli komputer masz zaraz przy TV, wszystko jasne.

Może to dla Ciebie nowina, ale kable od monitorów mają różną długość.
Mój np. od EIZO, ma 2 m długości.

Przepraszam za pytanie i kłopot jaki Ci sprawiłem. Polecam Walerin ;)


radek04
Mam Sony KDL-46Z5500, jeżeli chodzi o USB, to tylko zdjęcia lub materiały filmowe z kamery Sony (o ile dobrze pamiętam). Reszta po LAN z PS3 Media Server ale tam też są ograniczenia do mpeg2, mpeg4 nie odtwarza. Podobno chodzi z WMP najnowszym ale ja mam XP i nie mam jak sprawdzić.
Jest także możliwość podpięcia do PC przez wifi ale trzeba wtedy dokupić odpowiedni, dość drogi modem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
slawo_n
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: ostróda
Dołączył: 02 Maj 2007
Posty: 12
Pomógł: 3
slawo_n
Poziom 5
Post#15 26 Paź 2010 17:49    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Na Allegro pokazała się jakaś THETA UD-100R na chipsecie ralinka RT2870, dokładnie takim jaki znajduje się w WIS09AGBN. Czy ktoś testował ten model z TV SAMSUNGA?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
robin_hood_2010
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Chełm
Dołączył: 19 Sie 2010
Posty: 61
Pomógł: 2
robin_hood_2010
Poziom 11
Post#16 27 Paź 2010 18:52    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


testowałem tplinka z tym samym chipsetem i nie działa. Podejrzewam że w systemie są wgrane sterowniki tylko pod oryginalną kartę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Adarkar
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: DOBROŃ
Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 201
Pomógł: 10
Adarkar
Poziom 15
Post#17 28 Paź 2010 07:39    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Moje spostrzezenia dot. DLNA i innych zabaw z TV i kompem.
Program Wild Media Serwer 1.03
Panasonic TX-P42GW10, komp. na AMD 2,6 z radeonem 9600 (czyli stary i wolny)
Toshiba 37XV733 testowanie z DLNA
Panasonic DMP-BDT300 testowanie z DLNA
TV Panas podlaczone bezposrednio do kompa przez karte graficzna PC-PC.
Tryb tylko HDready. Nie mozna podniesc rozdzielczosci bez podlaczenia pod HDMI.
Obraz bez zarzutu na przewodzie 5m (nic specjalnego). Filmy ogladane z DVD wbudowanego w kompa i DivX.
Teraz troche o DLNA.
W sieci DLNA komputer mozna polaczyc przewodowo za pomoca sieci LAN (tzw. skretki) i bezprzwodowo wykorzystujac siec WiFi.
Przepustowosc LAN 10/100/1000 standard 100
Przepustowosc WiFi i tu sa schody bo musi byc minimum n czyli 150 a tu z ruterami roznie bywa (najczesciej g)
Sa dwa sposoby na wspolprace z serwerem: kodeki z TV i transkodowanie (czyli przekodowanie w tle do kodeka czytelnego dla TV lub odtwarzacza).
Mamy mnostwo kodekow video np.: divx, xvid, mpeg4, wmv, mvk, mpeg2 i wiele innych. Telewizor czy odtwarzacz umozliwiajacy wspolprace z DLNA ma w sobie wbudowane kilka z tych kodekow. Najczesciej jest to divx/xvid i mpeg2. Zadaniem transkodingu jest zamiana nieznanych kodekow na kodek odczytywany przez TV.
I tutaj liczy sie wydajnosc kompa i jeszcze raz wydajnosc kompa.

Mozna tez kupic gotowy serwer DLNA ale to juz moze opisze ktos kto takowy posiada.
Powodzenia

PS: Fascynat w XP mozna odpalic domowa siec. Trzeba dodac odpowiednie sterowniki i pakiet WMS. Wygoogluj sobie w necie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
agdparts
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 08 Gru 2010
Posty: 31
Pomógł: 3
Ocena postów: 4
agdparts
Poziom 8
Post#18 09 Gru 2010 15:34    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Jeśli telewizor samsung to najlepszy będzie adapter dedykowany który teraz już nie jest taki drogi.
Adapter WIS09ABGN działa ze wszystkimi tv samsunga które zostały wyprodukowane po 01.2009r i posiadają funkcję "internet tv". Żeby wszystko działało prawidłowo trzeba posiadać router wifi. Po podłaczeniu adaptera tv poprosi o wpisanie WEP. Trzeba go wpisać i wszystko działa. Wyjątkiem jest Livebox neostrady gdzie przed zatwierdzeniem klucza WEP trzeba na tym że liveboxie od spodu wcisnąć taki najbardziej wystający "guziczek". Jeśli mamy sieć niezabezpieczoną wtedy nie musimy wpisywać klucza WEP.
Występują dwa rodzaje adapterów. Pakowany w samą folijkę tzw "serwisowy" i drugi zapakowany w blister tzw "handlowy" troszkę droższy w komplecie z kątową przejścióweczką. Przejściówka służy tylko i wyłącznie do zmiany kierunku wyprowadzenia adaptera z tv i w normalnym użytkowaniu nie jest potrzebna. A co do ceny to polecam sklep www.agdparts.pl cena na obecną chwilę to 198 zł za serwisowy i 208 zł za sklepowy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Mielec
Dołączył: 25 Sie 2006
Posty: 16
sidiromek
Poziom 6
Post#19 19 Kwi 2011 13:39    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Czy można w ten sposób oglądać filmy ze stron internetowych czy tylko nagrane na dysku czy dvd?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wieswas
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Pabianice
Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 1974
Pomógł: 175
Ocena postów: 22
wieswas
Poziom 22
Post#20 20 Kwi 2011 11:12    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


SAMSUNGI na ogół odbierają widget YouTube. Filmiki można oglądać tylko z tej witryny. Odbiór z innech źródeł internetowych wiąże się ze zmianą oprogramowania w telewizorze, co jest nieco ryzykowne i przynosi negatywne skutki uboczne.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Mielec
Dołączył: 25 Sie 2006
Posty: 16
sidiromek
Poziom 6
Post#21 20 Kwi 2011 11:21    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Rozumiem, a są jakieś tv, w których np. po zastosowaniu adaptera mozna oglądać filmy z innych stron niż youtube? Ewentualnie przez dvd?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wieswas
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Pabianice
Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 1974
Pomógł: 175
Ocena postów: 22
wieswas
Poziom 22
Post#22 20 Kwi 2011 17:36    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


To nie adapter, ale zainstalowane oprogramowanie decyduje o tym jakie strony można przeglądać. A zainstalowany program jest ograniczony płatnymi prawami autorskimi, zarówno za same programy jak i za treści oglądane z internetu.
Indywidualny użytkownik może sobie bezpłatnie oglądać YouTuba do woli, ale zapewne Samsung musiał odprowadzać od każdego sprzedanego telewizora z programem do oglądania tej witryny jakąś prowizję. W zależności od kraju, w którym jest eksploatowany telewizor jak i w zależności od jego modelu jest instalowane różne oprogramowanie. Nie są więc to przeszkody techniczne ,ale finansowe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Mielec
Dołączył: 25 Sie 2006
Posty: 16
sidiromek
Poziom 6
Post#23 21 Kwi 2011 07:21    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Czy jeśli puszczam sygnał z laptopa nic nie zmienia? Przecież przez kabel na ekranie tv widać to co na ekranie laptopa. Nie rozumie czemu przez wifi jest inaczej, zwłaszcza, że da się pliki multimedialne przesyłać...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
avatar
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: NYC
Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3825
Pomógł: 137
Ocena postów: 68
avatar
Poziom 23
Post#24 21 Kwi 2011 08:11    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Bo "kabel na ekran TV" nie umozliwa wysylanie plikow na ten ekran. Jak ktos ma dysk multimedialny w innym pokoju to rozwiazanie z wifi jest wygodniejsze

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
TvWidget
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Warszawa
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 548
Pomógł: 51
Ocena postów: 54
TvWidget
Poziom 18
Post#25 21 Kwi 2011 08:24    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


sidiromek napisał:
Czy jeśli puszczam sygnał z laptopa nic nie zmienia? Przecież przez kabel na ekranie tv widać to co na ekranie laptopa. Nie rozumie czemu przez wifi jest inaczej, zwłaszcza, że da się pliki multimedialne przesyłać...

Telewizory mają gniazdko LAN i ew. WiFi. Przez sieć pobierany nie obraz pulpitu w PC ale np. plik z filmem. Jest on wyświetlany bezpośrednio przez TV. Komputer służy jedynie jako dysk sieciowy.
Jeśli chodzi o telewizory Samsung do wersja "D" ma wbudowaną normalną przeglądarkę z pełną obsługą flasha i JS. Starsza seria "C" nie ma przeglądarki ale po za instalowaniu widgetu np. http://tvwidget.pl/widgety.html można oglądać materiały z dowolnego adresu URL.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Mielec
Dołączył: 25 Sie 2006
Posty: 16
sidiromek
Poziom 6
Post#26 21 Kwi 2011 08:40    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Cytat:
Jeśli chodzi o telewizory Samsung do wersja "D" ma wbudowaną normalną przeglądarkę z pełną obsługą flasha i JS. Starsza seria "C" nie ma przeglądarki ale po za instalowaniu widgetu np. http://tvwidget.pl/widgety.html można oglądać materiały z dowolnego adresu URL.


Czyli kupując wersję D lub C(+instalacja widget) będę miał przez wifi pełny dostęp do netu czy tylko przez kabel? (sorki, zielony jestem w temacie).

Dodano po 3 [minuty]:

Własciewie to nie wiem które są wersja D, na stronie samsunga widzę tylko ze znaczkiem B i C ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
TvWidget
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Warszawa
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 548
Pomógł: 51
Ocena postów: 54
TvWidget
Poziom 18
Post#27 21 Kwi 2011 08:58    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Część modeli ma tylko złącze LAN (na zewnątrz można podłączyć adapter WiFi) a cześć ma również wbudowane WiFi.
W praktyce telewizor ma dostęp do sieci lokalnej. Jeśli ta sieć ma jakiejś połączenie z Internetem np. przez router ADSL to oczywiście telewizor będzie mógł pobierać filmy bezpośrednio z Internetu.
W przypadku Samsunga nazywa się to Internet@TV (seria "C") lub smartHub (seria "D")

We wszystkich większych sklepach RTV dostępne są telewizory "D" np. UExxD6500. Gdzie xx oznacza rozmiar 32,40,46 ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sidiromek
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Mielec
Dołączył: 25 Sie 2006
Posty: 16
sidiromek
Poziom 6
Post#28 21 Kwi 2011 09:08    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Dzieki za info

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
leszekwiedlocha16
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: cieciulow
Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 47
Ocena postów: 2
leszekwiedlocha16
Poziom 10
Post#29 20 Sty 2012 12:48    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Witam posiadam telewizor toshiba model eax57538201. Chciałbym podłączyć do niego internet tylko nie mam w nim wyjścia LAN czy da się jakoś inaczej podłączyć?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
szymon_zy
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 40
Ocena postów: 1
szymon_zy
Poziom 9
Post#30 03 Lut 2012 18:28    

Re: Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci.


Jako zamiennika możecie użyć Edimax ew-7718un. Ale trzeba go zmodować, tak, że potem nie da rady go użyć pod windows. Tak samo jest z oryginałem. Na allegro można je znaleźć gotowe. Chodzi z każdym serii B, C, D i o ile wiem każdym Blue Ray. Edimax bez modu nie będzie widoczny na większości tv. Nowe firmware blokują wszystko jak leci, żadna hama czy pentagram już nie chodzi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Internet w telewizorze - proces podłączenia do sieci. 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Internet - Internet w telewizorze/raspberry pi (5)
internet w telewizorze plazmowym (3)
Internet w telewizorze co wybrać (2)
internet w telewizorze philips (7)
Jaki ma być internet w telewizorze (8)
Internet w telewizorze przez router (3)
internet w telewizorze SAMSUNG LE40B651T3W (1)
Internet Wi-Fi w telewizorze Samsung UE40D5500 (11)
Internet WiFi w telewizorze - co dokupić? (9)
Internet w telewizorze LG47lW570s - nie działa. (20)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS