X

Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w pieka

31 Aug 2010 18:08 BIbirut
  • #1 31 Aug 2010 18:08
    birut
    Level 21  
    Helpful post? (+2)
    Kataliczne polega na wypalaniu tluszczu poprzez specjalne wklady kataliczne.

    plusy
    ma造 pob鏎 pr康u bo wypala ca造 czas,w niskich temperaturach,
    nie trzeba w陰cza specjalnych program闚

    minusy
    trzeba podobno co max 4lata zmieniac wk豉dy kataliczne


    Pyrolityczne polega na wypalaniu resztek w temp 500-600stopni

    plusy
    podobno dok豉dniejsze czyszczenie
    nie trzeba zmieniac wk豉d闚

    minusy
    kuchenki dro窺ze o pareset z這tych
    trzeba w陰cza specjalny program czyszcz帷y kt鏎y trwa 2h co za tym idzie pewnie jest olbrzymi pob鏎 pr康u skoro przez 2h wypala w temp 500-600stopni.
    Nie m闚i帷 jak wszystko si nagrzewa


    Co lepsze ,co wybra.
    Napiszcie wasze spostrze瞠nia co do u篡tkowania tych 2 typ闚 czyszczenia
    Jak z poborem pr康u w pyrolitycznym
    Czy co ka盥e u篡cie piekarnika trzeba go 2h czy軼i.
    Jak wygl康a szyba od 鈔odka w przypadku tych 2r騜nych typ闚 czyszczenia.
  • #2 05 Sep 2010 19:36
    piokrza
    Level 27  
    Helpful post? (+2)
    Osobi軼ie nie posiadam 瘸dnego z powy窺zych typ闚, ale wiem co nieco o wszystkich rodzajach czyszczenia w piekarniku, wi璚 co Ci mog poradzi.

    Gdybym mia wybiera z powy窺zych to tylko pyroliz. Nic Ci nie obchodzi. Nie musisz pami皻a o wymianie wk豉d闚 kt鏎e nie s tanie (300-500z) i piekarnik czy軼i si ca造, tak瞠 w naro積ikach i trudno dost瘼nych miejscach a nie tylko w miejscach gdzie s wk豉dy (czyli 軼iany boczne i tylna, bardzo rzadko g鏎na a chyba w og鏊e dolna). Dla mnie kataliza jest bez sensu skoro i tak musisz czy軼i dno, szyb i rogi piekarnika a czasem tak瞠 tyln 軼ian (w zale積o軼i od modelu). W przypadku pyrolizy raz na miesi帷 w陰czasz program. Kosztuje Ci to ok.2z, kalkulacja prosta. Jedyne o czym musisz pami皻a to aby usun望 przed pyroliz z piekarnika du瞠 i kwa郾e resztki pokarm闚. Je郵i zostawisz du瞠 kawa趾i to b璠zie si dymi niemi這siernie. Zapach nie do zniesienia. Chyba 瞠 piekarnik ma katalizator zapach闚 lub jeszcze lepiej filtr w璕lowy lub najlepiej oba naraz, to troch lepiej b璠zie. Natomiast kwa郾y odczyn (np. musztardy, ketchupu i niekt鏎ych sos闚) powoduje 瞠 na wewn皻rznych 軼iankach piekarnika mog pojawi si jasne/bia貫 plamy kt鏎ych potem NICZYM nie usuniesz - zostan na wieki. Poza tym nie wszystkie meble nadaj si do zabudowy tego typu piekarnika, gdy jak ju pisa貫/a bardzo si on nagrzewa w trakcie czyszczenia. Sprawd zanim kupisz.

    Nie wiem czy s造sza貫/a o piekarnikach z czyszczeniem par wodn. Wlewasz na sp鏚 lub do brytfanny p馧 litra wody, w陰czasz program kt鏎y trwa 30min po czym wycierasz wn皻rze szmatk. Nie wiem na ile to jest skuteczne ale nie wymaga dokupywania drogich wk豉d闚 ani nie pobiera zbyt du穎 energii. Nie 鄉ierdzi te ani nie dymi.

    Niew徠pliwie najskuteczniejszym (z opinii kt鏎e s造sza貫m) z powy窺zych jest system pyrolizy. Ceny spad造 ju nieco wi璚 mo積a je naby stosunkowo tanio (ok. 2000-2500z) w por闚naniu z cenami jeszcze z przed kilku lat (od 3000z).
  • #3 06 Sep 2010 09:51
    zwyk造 cz貫k
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Je郵i u篡wasz piekarnika tylko do robienia ciast, to kup piekarnik bez katalizy, ale z emali ceramiczn. Je郵i jednak u篡wasz go do mi瘰 i cz瘰to sie brudzi t逝szczem, to zdecydowanie bra豚ym pyrolityczny i to z doswiadczenia Ci m闚i. Wymieniam piekarnik 鈔ednio co 3 lata, bo du穎 robi potraw mi瘰nych. Przy pyrolizie koniecznie kupuj piekarnik z katalizatorem zapach闚. Znajomy kupowa przede mn jakie 2 miesi帷e i kupi Electroluxa bez katalizatora - masakra! Przy czyszczeniu dymi這 si i wali這 tak, 瞠 si przerezi貫m. Ja kupi貫m z katalizatorem i tego problemu nie mam. Wa積e: w wi瘯szo軼i piekarnik闚 do czyszczenia trzeba wyci庵a prowadnice i drabinki oraz niekt鏎e wk豉dy. S te takie, 瞠 nie trzeba tego wyci庵a. Ja mam taki i nie wiem praktycznie co to mycie. Teraz by貫m na pokazie gotowania i by tam nowy piekarnik jednej z firm, kt鏎y piecze mi瘰a w niskich temperaturach 55-65蚓. Smak niesamowity a i nie trzeba zagl康a do niego czy sie nie przypala :)! Gdyby nie fakt, 瞠 ju kupi貫m do這篡豚ym te par st闚ek. I te pyroliza. Temperatury si nie boj, bo okazuje si, 瞠 dobre piekarniki maj ni窺z teperatur drzwi przy pyrolizie ni przy katalizie, co mnie totalnie zaskoczy這. Pob鏎 pr康u tez nie jest du篡, a biorac pod uwag, 瞠 nie kupujesz 鈔odk闚 chemicznych i oszcz璠zasz czas nie trzymaj帷 g這wy i r彗 w piekarniku :) - bezcenne.
  • #4 06 Sep 2010 10:19
    birut
    Level 21  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ciasta beda pieczone sporadycznie raczej da sie policzyc u palcow jedenj reki w calym roku.
    Czesciej miesko w naczyniach zaroodpornych typu karkoweczka,schab,kurczak.
    Najczesciej ryby w folii czy losos bez foli bezposrednio na blasze.
    Chcialbym wydac max 3000z i wybrac cos z siemensa bo pasuje nam design tej marki no i wiekszosc sprzetu mamy siemensa.
    Ale do 3000zl z katalizatorem saplin nie dostane,a czy w tych z katalizatorem yez sie jakies filtry wymienia.
    Chodzi mi o to zeby eksploatacja byla tania.
    A ty jakis masz piekarnik ktory tak zachwalasz.
    Ten smrod przy czyszczeniu troszke mnie przeraza bo mam otwarta kuchnie z duzym pokojem.
    A moze to jest kwestia pozostawienia resztek jedzenia.
    Zona raczej bedzie po kazdym uzyciu przecierac piekarnik tak czy inaczej.
  • #5 06 Sep 2010 15:31
    Jan_Werbinski
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Piekarnik z piroliz Siemensa HB650511 kupi貫m za 1450 z, wi璚 nie s one takie drogie, chocia ten sam model w RFN kosztuje 850 euro (3400 z). Ciekawe, 瞠 jest Made in Germany. :-)

    Troch si dymi, ale jak masz wyci庵 kuchenny to go w陰cz i ju.
    Pr康u idzie za 1,5 do 2,5 z w zale積o軼i od nastawionej mocy i czasu wypalania.
    Wad wi瘯szo軼i kuchenek z piroliz jest niemo積o嗆 u篡wania teleskopowych tac, albo konieczno嗆 ich odkr璚enia przed piroliz. Jak na razie tylko raz u篡wa貫m czyszczenia ale na najni窺zym zakresie i efekt by niez造: troch popio逝 na dnie i czyste 軼ianki. Nie wyczy軼i這 jednak szyby od 鈔odka. Nast瘼nym razem w陰cz maksymalny zakres i zobacz.
    Zewn皻rzen 軼ianki piekarnika niezabudowanego nagrzewaj si znacznie do oko這 80-90 stopni, ale typowe meble do zabudowy znios to bez problemu.

    Nie wiem co to za niesamowita funkcja pieczenie w 65 stopniach opisywana przez Zwyk貫go Cz貫ka. Przecie ka盥y piekarnik maj帷y np elektronicznie ustawiany taki zakres temperatury to potrafi. M鎩 np nastawiam na 50 stopni do suszenia 篡wno軼i.

    Podsumowuj帷: bierz piroliz, bo to jest w eksploatacji ta雟ze ni wk豉dy katalityczne za kilkaset z, kt鏎ych pewnie za 4 lata, jak trzeba b璠zie je wymieni nie dasz rady nigdzie kupi. Twoja kuchenka b璠zie wtedy ju starym modelem i nie b璠zie cz窷ci zamiennych. Z piroliz masz pe軟 funkcjonalno嗆 piekarnika przez 10 lat i d逝瞠j.
  • #6 07 Sep 2010 01:51
    zwyk造 cz貫k
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Ja kupi貫m MF-770CX, ale teraz kupi豚ym ten z pieczeniem w niskich temp. Ma symbol MF-880 i jakie tam literki.

    Do Janka - to nie jest tylko kwestia temperatury, to s specjalne programy, w kt鏎ych temp musi by bardzo precyzyjnie sterowana. Nie wiem do ko鎍a jak to dzia豉 wi璚 nie b璠 sie rozpisywa, ale mi璚ho trudno por闚na z tym zrobionym tradycyjnie. Poza tym mo瞠sz je pook豉da sobie zio豉mi, cebulk czy czosnkiem, pola oliw z dodatkami i nie zacznie ci sie to przypala. Mo積a by do nich kiedy zadzwoni na info lini i zapyta jak to dzia豉, bo efekt ko鎍owy mnie powali. Mo瞠 powiedz.
  • #7 07 Sep 2010 07:21
    Jan_Werbinski
    Level 27  
    Helpful post? (+1)
    Troszeczk si znam na fizyce i nie wiem jakie znaczenie mia豉by mie "precyzyjnie sterowana temperatura". Przecie bezw豉dno嗆 cieplna jest tak du瘸, a precyzja sterowania elektronicznego tak dok豉dna, 瞠 po osi庵ni璚iu punktu pracy stabilizuje si. Sterowanie bimetalem b璠zie wprowadza wi瘯sze wahania, ale i tak nie b璠zie to mia這 znaczenia. Dlatego uwa瘸m to za marketing i pranie m霩gu. :-)

    Jak bym si nie stara, to w temperaturze 65 stopni nie przypal mi瘰a. Nie da si. Mo積a wysuszy, ale nigdy przypali. Okaza這 si te, 瞠 w moim piekarniku bez specjalnyc program闚 mog ok豉da mi瘰ko zio豉mi i cebulk. :-)

    Zamiast program闚 pior帷ych m霩g, proponuj szuka sterowania elektronicznego i niskiej temperatury minimalnej. M鎩 ma regulacj od 50 do 300 stopni ze skokiem co 5 stopni.
  • #8 21 Sep 2010 22:26
    anaveronika
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    witam,
    czy taki piekarnik (do zabudowy) z czyszczeniem pirolitycznym mozna postawic w bezpo鈔ednim s御iedztwie lodowki (tez do zabudowy)? Czy to, ze on wytwarza tak wysoka temoperature moze jakos wp造wac na lodowke?
  • #9 21 Sep 2010 23:41
    Jan_Werbinski
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    W instrukcji lod闚ki jest napisane, 瞠 nie umieszcza si jej w pobli簑 廝鏚e ciep豉. To zwi瘯sza zu篡cie energii. Piekarnik b璠zie ogrzewa lod闚k.
    My郵, 瞠 poza niepotrzebny zu篡ciem energii oraz totalnym z豉maniem podstawowych zasad ergonomii w kuchni, nie ma innych przeciwskaza. Podczas czyszczenia pirolitycznego temperatura obudowy nie przekracza 100 stopni.
  • #10 23 Sep 2010 10:25
    zwyk造 cz貫k
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Janek. Sprawdzi貫m to pieczenie w niskich temperaturach to s gotowe programy, w kt鏎ych automatycznie zmieniane s poszczeg鏊ne grza趾i, temperatura i poziom wilgotno軼i w piekarniku. T逝maczyli te troch ten proces tak, 瞠 najpierw piekarnik nagrzewa si do jakiej temp. kt鏎a zamyka pory, 瞠by mieso nie taci這 swoich naturalnych sok闚 lub marynaty je郵i przygotowujesz wcze郾iej mieso (pono trzeba to zrobi szybko), a nast瘼nie trzyma to kilka godzin w temp. 55-65蚓 i odpowiedniej wilgotno軼i (chodzi o zniszczenie kolagenu). Na ko鎍u w kr鏒kim czasie przypieka wed逝g ustawie i znowu szybko obni瘸 do 55蚓, 瞠by mi瘰o si nie przykurczy這. Tak czy inaczej by這 pyszne :).
  • #11 02 Nov 2012 12:33
    birut
    Level 21  
    Topic author Helpful post? (+1)
    Wybra貫m siemensa.
    Temat do zamkni璚ia.
  • #12 09 Nov 2012 18:06
    Jan_Werbinski
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Mam to samo. Ustawiam pieczenie najpierw na wysok temperatur, a potem na nisk. Musz to robi r璚znie, a nie korzysta z programu. I to ca豉 r騜nica. :)
Similar topics to pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w pieka
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products