Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w pieka


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Exchange -> Household What to buy? -> Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w pieka
Author
Message
birut
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Jun 2005
Posts: 536
Location: dosyc duze

Post#1 Post from the author of the topic 31 Aug 2010 18:08   

Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w pieka


Kataliczne polega na wypalaniu tluszczu poprzez specjalne wklady kataliczne.

plusy
mały pobór prądu bo wypala cały czas,w niskich temperaturach,
nie trzeba włączać specjalnych programów

minusy
trzeba podobno co max 4lata zmieniac wkłady kataliczne


Pyrolityczne polega na wypalaniu resztek w temp 500-600stopni

plusy
podobno dokładniejsze czyszczenie
nie trzeba zmieniac wkładów

minusy
kuchenki droższe o pareset złotych
trzeba włączać specjalny program czyszczący który trwa 2h co za tym idzie pewnie jest olbrzymi pobór prądu skoro przez 2h wypala w temp 500-600stopni.
Nie mówiąc jak wszystko się nagrzewa


Co lepsze ,co wybrać.
Napiszcie wasze spostrzeżenia co do użytkowania tych 2 typów czyszczenia
Jak z poborem prądu w pyrolitycznym
Czy co każde użycie piekarnika trzeba go 2h czyścić.
Jak wygląda szyba od środka w przypadku tych 2różnych typów czyszczenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Aug 2010 18:08   





Back to top
   
piokrza
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 13 Oct 2007
Posts: 1328
Location: młp

Post#2 05 Sep 2010 19:36   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w p


Osobiście nie posiadam żadnego z powyższych typów, ale wiem co nieco o wszystkich rodzajach czyszczenia w piekarniku, więc coś Ci mogę poradzić.

Gdybym miał wybierać z powyższych to tylko pyrolizę. Nic Cię nie obchodzi. Nie musisz pamiętać o wymianie wkładów które nie są tanie (300-500zł) i piekarnik czyści się cały, także w narożnikach i trudno dostępnych miejscach a nie tylko w miejscach gdzie są wkłady (czyli ściany boczne i tylna, bardzo rzadko górna a chyba w ogóle dolna). Dla mnie kataliza jest bez sensu skoro i tak musisz czyścić dno, szybę i rogi piekarnika a czasem także tylną ścianę (w zależności od modelu). W przypadku pyrolizy raz na miesiąc włączasz program. Kosztuje Cię to ok.2zł, kalkulacja prosta. Jedyne o czym musisz pamiętać to aby usunąć przed pyrolizą z piekarnika duże i kwaśne resztki pokarmów. Jeśli zostawisz duże kawałki to będzie się dymić niemiłosiernie. Zapach nie do zniesienia. Chyba że piekarnik ma katalizator zapachów lub jeszcze lepiej filtr węglowy lub najlepiej oba naraz, to trochę lepiej będzie. Natomiast kwaśny odczyn (np. musztardy, ketchupu i niektórych sosów) powoduje że na wewnętrznych ściankach piekarnika mogą pojawić się jasne/białe plamy których potem NICZYM nie usuniesz - zostaną na wieki. Poza tym nie wszystkie meble nadają się do zabudowy tego typu piekarnika, gdyż jak już pisałeś/aś bardzo się on nagrzewa w trakcie czyszczenia. Sprawdź zanim kupisz.

Nie wiem czy słyszałeś/aś o piekarnikach z czyszczeniem parą wodną. Wlewasz na spód lub do brytfanny pół litra wody, włączasz program który trwa 30min po czym wycierasz wnętrze szmatką. Nie wiem na ile to jest skuteczne ale nie wymaga dokupywania drogich wkładów ani nie pobiera zbyt dużo energii. Nie śmierdzi też ani nie dymi.

Niewątpliwie najskuteczniejszym (z opinii które słyszałem) z powyższych jest system pyrolizy. Ceny spadły już nieco więc można je nabyć stosunkowo tanio (ok. 2000-2500zł) w porównaniu z cenami jeszcze z przed kilku lat (od 3000zł).

Helpful message? + -

Back to top
   
zwykły człek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Feb 2009
Posts: 460

Post#3 06 Sep 2010 09:51   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w p


Jeśli używasz piekarnika tylko do robienia ciast, to kup piekarnik bez katalizy, ale z emalią ceramiczną. Jeśli jednak używasz go do mięs i często sie brudzi tłuszczem, to zdecydowanie brałbym pyrolityczny i to z doswiadczenia Ci mówię. Wymieniam piekarnik średnio co 3 lata, bo dużo robię potraw mięsnych. Przy pyrolizie koniecznie kupuj piekarnik z katalizatorem zapachów. Znajomy kupował przede mną jakieś 2 miesiące i kupił Electroluxa bez katalizatora - masakra! Przy czyszczeniu dymiło się i waliło tak, że się przereziłem. Ja kupiłem z katalizatorem i tego problemu nie mam. Ważne: w większości piekarników do czyszczenia trzeba wyciągać prowadnice i drabinki oraz niektóre wkłady. Są też takie, że nie trzeba tego wyciągać. Ja mam taki i nie wiem praktycznie co to mycie. Teraz byłem na pokazie gotowania i był tam nowy piekarnik jednej z firm, który piecze mięsa w niskich temperaturach 55-65°C. Smak niesamowity a i nie trzeba zaglądać do niego czy sie nie przypala Smile! Gdyby nie fakt, że już kupiłem dołożyłbym te parę stówek. I też pyroliza. Temperatury się nie boję, bo okazuje się, że dobre piekarniki mają niższą teperaturę drzwi przy pyrolizie niż przy katalizie, co mnie totalnie zaskoczyło. Pobór prądu tez nie jest duży, a biorac pod uwagę, że nie kupujesz środków chemicznych i oszczędzasz czas nie trzymając głowy i rąk w piekarniku Smile - bezcenne.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sep 2010 09:51   





Back to top
   
birut
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Jun 2005
Posts: 536
Location: dosyc duze

Post#4 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 10:19   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w p


Ciasta beda pieczone sporadycznie raczej da sie policzyc u palcow jedenj reki w calym roku.
Czesciej miesko w naczyniach zaroodpornych typu karkoweczka,schab,kurczak.
Najczesciej ryby w folii czy losos bez foli bezposrednio na blasze.
Chcialbym wydac max 3000zł i wybrac cos z siemensa bo pasuje nam design tej marki no i wiekszosc sprzetu mamy siemensa.
Ale do 3000zl z katalizatorem saplin nie dostane,a czy w tych z katalizatorem yez sie jakies filtry wymienia.
Chodzi mi o to zeby eksploatacja byla tania.
A ty jakis masz piekarnik ktory tak zachwalasz.
Ten smrod przy czyszczeniu troszke mnie przeraza bo mam otwarta kuchnie z duzym pokojem.
A moze to jest kwestia pozostawienia resztek jedzenia.
Zona raczej bedzie po kazdym uzyciu przecierac piekarnik tak czy inaczej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sep 2010 10:19   





Back to top
   
Jan_Werbinski
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Dec 2008
Posts: 665
Location: Żary

Post#5 06 Sep 2010 15:31   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w p


Piekarnik z pirolizą Siemensa HB650511 kupiłem za 1450 zł, więc nie są one takie drogie, chociaż ten sam model w RFN kosztuje 850 euro (3400 zł). Ciekawe, że jest Made in Germany. Smile

Trochę się dymi, ale jak masz wyciąg kuchenny to go włącz i już.
Prądu idzie za 1,5 do 2,5 zł w zależności od nastawionej mocy i czasu wypalania.
Wadą większości kuchenek z pirolizą jest niemożność używania teleskopowych tac, albo konieczność ich odkręcenia przed pirolizą. Jak na razie tylko raz używałem czyszczenia ale na najniższym zakresie i efekt był niezły: trochę popiołu na dnie i czyste ścianki. Nie wyczyściło jednak szyby od środka. Następnym razem włączę maksymalny zakres i zobaczę.
Zewnętrzen ścianki piekarnika niezabudowanego nagrzewają się znacznie do około 80-90 stopni, ale typowe meble do zabudowy zniosą to bez problemu.

Nie wiem co to za niesamowita funkcja pieczenie w 65 stopniach opisywana przez Zwykłego Człeka. Przecież każdy piekarnik mający np elektronicznie ustawiany taki zakres temperatury to potrafi. Mój np nastawiam na 50 stopni do suszenia żywności.

Podsumowując: bierz pirolizę, bo to jest w eksploatacji tańsze niż wkłady katalityczne za kilkaset zł, których pewnie za 4 lata, jak trzeba będzie je wymienić nie dasz rady nigdzie kupić. Twoja kuchenka będzie wtedy już starym modelem i nie będzie części zamiennych. Z pirolizą masz pełną funkcjonalność piekarnika przez 10 lat i dłużej.

Helpful message? + -

Back to top
   
zwykły człek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Feb 2009
Posts: 460

Post#6 07 Sep 2010 01:51   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w p


Ja kupiłem MF-770CX, ale teraz kupiłbym ten z pieczeniem w niskich temp. Ma symbol MF-880 i jakieś tam literki.

Do Janka - to nie jest tylko kwestia temperatury, to są specjalne programy, w których temp musi być bardzo precyzyjnie sterowana. Nie wiem do końca jak to działa więc nie będę sie rozpisywał, ale mięcho trudno porównać z tym zrobionym tradycyjnie. Poza tym możesz je pookładać sobie ziołami, cebulką czy czosnkiem, polać oliwą z dodatkami i nie zacznie ci sie to przypalać. Można by do nich kiedyś zadzwonić na info linię i zapytać jak to działa, bo efekt końcowy mnie powalił. Może powiedzą.

Helpful message? + -

Back to top
   
Jan_Werbinski
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Dec 2008
Posts: 665
Location: Żary

Post#7 07 Sep 2010 07:21   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w p


Troszeczkę się znam na fizyce i nie wiem jakie znaczenie miałaby mieć "precyzyjnie sterowana temperatura". Przecież bezwładność cieplna jest tak duża, a precyzja sterowania elektronicznego tak dokładna, że po osiągnięciu punktu pracy stabilizuje się. Sterowanie bimetalem będzie wprowadzać większe wahania, ale i tak nie będzie to miało znaczenia. Dlatego uważam to za marketing i pranie mózgu. Smile

Jak bym się nie starał, to w temperaturze 65 stopni nie przypalę mięsa. Nie da się. Można wysuszyć, ale nigdy przypalić. Okazało się też, że w moim piekarniku bez specjalnyc programów mogę okładać mięsko ziołami i cebulką. Smile

Zamiast programów piorących mózg, proponuję szukać sterowania elektronicznego i niskiej temperatury minimalnej. Mój ma regulację od 50 do 300 stopni ze skokiem co 5 stopni.

Helpful message? + -

Back to top
   
anaveronika
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 15 Sep 2010
Posts: 1
Location: piaseczno

Post#8 21 Sep 2010 22:26   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w p


witam,
czy taki piekarnik (do zabudowy) z czyszczeniem pirolitycznym mozna postawic w bezpośrednim sąsiedztwie lodowki (tez do zabudowy)? Czy to, ze on wytwarza tak wysoka temoperature moze jakos wpływac na lodowke?

Helpful message? + -

Back to top
   
Jan_Werbinski
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Dec 2008
Posts: 665
Location: Żary

Post#9 21 Sep 2010 23:41   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w p


W instrukcji lodówki jest napisane, że nie umieszcza się jej w pobliżu źródeł ciepła. To zwiększa zużycie energii. Piekarnik będzie ogrzewał lodówkę.
Myślę, że poza niepotrzebny zużyciem energii oraz totalnym złamaniem podstawowych zasad ergonomii w kuchni, nie ma innych przeciwskazań. Podczas czyszczenia pirolitycznego temperatura obudowy nie przekracza 100 stopni.

Helpful message? + -

Back to top
   
zwykły człek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Feb 2009
Posts: 460

Post#10 23 Sep 2010 10:25   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w p


Janek. Sprawdziłem to pieczenie w niskich temperaturach to są gotowe programy, w których automatycznie zmieniane są poszczególne grzałki, temperatura i poziom wilgotności w piekarniku. Tłumaczyli też trochę ten proces tak, że najpierw piekarnik nagrzewa się do jakiejś temp. która zamyka pory, żeby mieso nie taciło swoich naturalnych soków lub marynaty jeśli przygotowujesz wcześniej mieso (ponoć trzeba to zrobić szybko), a następnie trzyma to kilka godzin w temp. 55-65°C i odpowiedniej wilgotności (chodzi o zniszczenie kolagenu). Na końcu w krótkim czasie przypieka według ustawień i znowu szybko obniża do 55°C, żeby mięso się nie przykurczyło. Tak czy inaczej było pyszne Smile.

Helpful message? + -

Back to top
   
birut
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Jun 2005
Posts: 536
Location: dosyc duze

Post#11 Post from the author of the topic 02 Nov 2012 12:33   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w pieka


Wybrałem siemensa.
Temat do zamknięcia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Nov 2012 12:33   





Back to top
   
Jan_Werbinski
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Dec 2008
Posts: 665
Location: Żary

Post#12 09 Nov 2012 18:06   

Re: Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w pieka


Mam to samo. Ustawiam pieczenie najpierw na wysoką temperaturę, a potem na niską. Muszę to robić ręcznie, a nie korzystać z programu. I to cała różnica. Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Exchange -> Household What to buy? -> Pyrolityczne czy kataliczne jakie wybrac czyszczenie w pieka
Page 1 of 1
Similar topics
Czyszczenie zbiorniczka skroplin w lodówkach - czy należy? (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl topic RSS feed