FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prosty inwerter do zasilania folii EL

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Prosty inwerter do zasilania folii EL
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 31 Aug 2010 22:00   

Prosty inwerter do zasilania folii EL

Prosty  inwerter do zasilania folii ELProsty  inwerter do zasilania folii EL

Witam wszystkich. Już dawno nie umieszczałem tu swoich konstrukcji, a to głównie dlatego, że nic nowego by nie wnosiły. Zostałem zmuszony do wykonania prostego zasilacza- przetwornicy do wyświetlacza LCD z folią EL. Przeszukałem forum i nic ciekawego nie znalazłem. Dlatego sięgnąłem do starego czasopisma, jakim jest Praktyczny Elektronika i tam znalazłem analizator widma zbudowany na takiej samej folii jak mój wyświetlacz. Była tam prosta obcowzbudna przetwornica zaporowa. Przetwornica składa się z dosłownie kilku elementów dostępnych w każdym sklepie elektronicznym.
Przetwornica wytwarza napięcie w okolicy 150-170V, pracuje z częstotliwością około 30kHz. Tu zapewne pojawią się głosy, że folia EL powinna być zasilana ze specjalnej przetwornicy o częstotliwości około 400khz. U mnie taka przetwornica pracuje od około 10 lat i "śmiga, aż miło";)
Co do uruchomienia:
Zapewne przydałby się oscyloskop. Po wykonaniu przetwornicy, podłączamy do wyjścia oscyloskop poprzez sondę 1:10. Podajemy napięcie zasilające przetwornicę i obserwujemy przebieg na wyjściu przetwornicy, powinien być taki jak na rysunku 5 (poniżej).
Regulując potencjometrami P2 i P3 kręcimy dotąd, aż uzyskamy przebieg jak na rysunku 5c poniżej
( C).
Prosty  inwerter do zasilania folii EL Prosty  inwerter do zasilania folii EL
Prawidłowo wyregulowana przetwornica powinna pobierać około 70mA. U mnie na byle, jakich dławikach wylutowanych ze starego magnetofonu pobiera, jakieś 100-120mA.
Dodam, że ja obyłem się bez oscyloskopu, po prostu kręciłem dotąd, żeby uzyskać jak największą jasność podświetlania i jak najmniejszy pobór prądu przetwornicy.
Mam nadzieję, że komuś się przyda ten schemacik. Poniżej dokumentacja.
W niej schemat, płytki w pdf-ie i pliki z Eagle.
Pcb robiłem na szybko i w końcu zrobiłem ręcznie markerem, więc nie sprawdzałem tej płytki. Ale powinna być ok.
Schemat:
Prosty  inwerter do zasilania folii EL
P.S Proszę nie oceniać jakości wykonania płytki prototypowej, bo jak wspomniałem robiłem ją na szybko markerem na kolanie ;).

Przetwornica_el.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Przetwornica_el.zip
 Contents:  
 Filesize:  4.16 MB
 Punkty:  5.992 = 4.992 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Aug 2010 22:00   

Back to top

i-adrian-i
Poziom 7
Poziom 7

Post#2 01 Sep 2010 00:19   

Re: Prosty inwerter do zasilania folii EL

Z tego co pamiętam, to ne555 w wersji cmos jest w stanie obsłużyć dość duże częstotliwości. Czemu więc nie spróbować zasilić folii rekomendowaną częstotliwością?
Back to top

technics6
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 01 Sep 2010 03:46   

Trochę duża Ci wyszła ta przetwornica.

Nie mogę się powstrzymać od skrytykowania płytki. Dawno czegoś takiego nie widziałem. Jak nie masz warunków w domu, żeby coś ładnie polutować to używaj płytek uniwersalnych. Ja często używam PDU-21 z "Wojartu". Taka płytka kosztuje na allegro 2zł, w normalnych sklepach prawdopodobnie nie więcej niż 3zł.

Dodano po 6 [minuty]:

atmega16 wrote:
Czy prądem z takiej przetwornicy można zostać kopniętym?

Można. Ale krzywdy raczej nie zrobi.
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 01 Sep 2010 08:13   

Czemu mi się wydaje że folie EL zwykle pracują przy częstotliwości 400Hz a nie kHz ? Co jest ich główną wadą wg mnie bo zawsze nieprzyjemnie piszczą przetwornice albo same folie.
Back to top

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 01 Sep 2010 09:11   

technics6 wrote:
Trochę duża Ci wyszła ta przetwornica.
Nie mogę się powstrzymać od skrytykowania płytki. Dawno czegoś takiego nie widziałem. Jak nie masz warunków w domu, żeby coś ładnie polutować to używaj płytek uniwersalnych. Ja często używam PDU-21 z "Wojartu". Taka płytka kosztuje na allegro 2zł, w normalnych sklepach prawdopodobnie nie więcej niż 3zł.

Przecież pisałem, że płytkę robiłem na szybko na kolanie i prosiłem na końcu postu o nie ocenianie wykonania płytki. Owszem można zrobić mniejszą lepszą, nawet w SMD.
Potrafię robić ładne PCB pocynowane z opisem.
W tym poście nie oto mi chodziło, nie chciałem się chwalić, że coś zrobiłem, tylko sam długo szukałem podobnego układu i nie znalazłem. Chciałem komuś, kto tak jak ja szukał i nie znalazł pomóc.

Co do reszty pytań. Delikatnie kopnąć może, sam tego doświadczyłem :) Ale nie jest to niebezpieczne. Częstotliwość pewnie i można podnieść tylko pytanie, jak cewka sie zachowa. Czy przetwornica będzie dalej tak samo pracowała? Jak pisałem u mnie to pracuje od około 10 lat, więc nie ma co zmieniać.
To też jest przyczyna takiej, a nie innej płytki, jak ją robiłem to miałem 14 lat :) Elektroda wtedy powoli powstawała.
Back to top

tomek10861
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 01 Sep 2010 09:40   

A nie myślał kolega o podświetlaniu ledami smd? Nie wiem jak to było 10 lat temu, ale zawsze to moim zdaniem lepsze rozwiązanie.

Pozdrowienia dla tych co skończyli wakacje
Back to top

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 Post from the author of the topic 01 Sep 2010 11:00   

Owszem są na pewno wygodniejsze w użyciu, ale kiedyś taki wyświetlacz kosztował sporo. A że miałem ich kilka to trzeba było zrobić przetwornicę. Teraz jeszcze często można trafić na takie wyświetlacze z folią EL. Sam mam jeszcze 3 różne.
Back to top

krismalinowski
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 01 Sep 2010 13:36   

Fajny i ciekawy projekt, przy okazji zapytam się: gdzie można kupić większe arkusze foli EL w rozsądnych cenach.
Pytanie do autora projektu: czy ta przetworniczka piszczy czy nie i czy można nią zasilić więcej foli niż jedną, a jeżeli tak to czy są jakieś specjalne wymagania co do wymiarów foli.
Back to top

roman.adamki
Poziom 9
Poziom 9

Post#9 01 Sep 2010 18:27   

170V to stanowczo za dużo jak na tranzystor bc639.Jego Vceo wynosi maksymalnie 80v,a co za tym idzie pewnie długo nie pochodzi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Sep 2010 18:27   

Back to top

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 Post from the author of the topic 01 Sep 2010 19:49   

Co do zasilania większej folii to nie wiem. Największą folię jaką podłączałem pod tą przetworniczkę to folia w wyświetlaczy 4x20 działało dobrze.
A co do tranzystora to zacytuję:
Quote:

"Zastosowany tranzystor bc639 posiada maksymalne napięcie kolektor-emiter rzędu 80V. Jest ono znacznie mniejsze od napięcia wytwarzanego przez przetwornicę, które wynosi 150-170V. Okazuję się jednak że rzeczywista wartość przebicia tranzystorów jest znacznie wyższa około 120V. Dodatkowo wzrost wytrzymałości napięciowej uzyskuje się dzięki ujemnemu spolaryzowaniu bazy tranzystora w chwili zmiany kierunku prądu płynącego przez tranzystor, kiedy napięcie na kolektorze jest najwyższe. Jest to zjawisko normalne i stosowane w tranzystorowych układach odchylenia poziomego odbiorników telewizyjnych."

Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 01 Sep 2010 20:45   

Mam całkiem sporo takich przetworniczek i zasilają one folie 13,5x21cm albo mniejsze. Zasilane z 12V dają 230V na wyjściu bez obciążenia, a po podłączeniu takiej dużej folii daje 130V. Bardzo fajne, można sobie zrobić podświetlanie do ramki od zdjęć :)

Jak ktoś chce taką przetwornicę to proszę na PW.

EDIT:
W związku z zainteresowaniem moimi przetwornicami zamieszczam zdjęcia
Prosty  inwerter do zasilania folii EL Prosty  inwerter do zasilania folii EL Prosty  inwerter do zasilania folii EL Prosty  inwerter do zasilania folii EL
Back to top

Alfax
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 02 Sep 2010 07:32   

roman.adamki wrote:
170V to stanowczo za dużo jak na tranzystor bc639.Jego Vceo wynosi maksymalnie 80v,a co za tym idzie pewnie długo nie pochodzi.

Czy 10 lat działania układu (jak pisze autor), to jest dla kolegi wystarczająco długo?
Back to top

elektro155
Poziom 20
Poziom 20

Post#13 03 Sep 2010 15:24   

czy te dwie cewki 600 i 400 uH połączyłeś szeregowo czy równolegle? Wybaczcie za takie pytanie, ale cewki mnie nigdy nie interesowały.
Back to top

lekto
Poziom 19
Poziom 19

Post#14 03 Sep 2010 15:35   

szeregowo
Back to top

Ryski
Poziom 18
Poziom 18

Post#15 06 Sep 2010 04:44   

Czy ta przetwornica nada się do zasilania folii w tarczach zegarów?

Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#16 06 Sep 2010 10:12   

A te folie mają jakieś parametry?
Back to top

jurand87sca
Poziom 6
Poziom 6

Post#17 09 Sep 2010 22:26   

Te folie z zegarów mają jakieś parametry.. Są okrągłe i są z zegarów.:D A tak na poważnie.. Mam takie małe pytanie. Jakiś czas temu znalazłem w piwnicy stare radio marki Pioneer model chyba DEH-P7400 albo jakoś tak. Do podświetlenia wyświetlacza LCD jest użyty pasek z takiej foli. Który niestety się wypalił. Teraz moje pytanie.. Gdzie można tanio zakupić pasek z takiej foli, lub z czego ją wymontować??
Back to top

johny2015
Poziom 9
Poziom 9

Post#18 14 Sep 2010 12:57   

Conrad ma w swojej ofercie takie folie ale niestety nieziemsko drogie są one tam. W wyszukiwarce na http://www.conrad.pl/ należy wpisać np. "folia EL".
Back to top

Ture11
Poziom 21
Poziom 21

Post#19 18 Sep 2010 20:10   

Witam. Mam drobne pytanie; często spotykałem się z foliami EL w podświetlaniach palmtopów itp, natomiast dziś nabyłem takie dziwactwo, jak koszulka z "wyświetlaczem" pokazującym moc znalezionej sieci WiFi.

Jest to coś takiego
http://www.bigboystoys.pl/item30__Koszulka_Wi_Fi_Detektor.html
Natomiast nie posiadam urządzenia sterującego. Jak Wam się wydaje, czy ten "wyświetlacz" to może byc folia EL czy jest ledowy?

Pozdrawiam.
Back to top

satanistik
Poziom 20
Poziom 20

Post#20 07 Oct 2010 21:37   

Poskładałem tę przetwornicę ale niestety nie działa. Pojawia się napięcie do 200V ale pod obciążeniem folii spada. Przebiegi na ne555 są nieprawidłowe - sygnał jest w stosunku do prezentowanego oscylogramie z pierwszego postu odwrócony. Czy mógł by kolega zamieścić oryginalny schemat z tego artykułu?
Back to top

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Post#21 Post from the author of the topic 07 Oct 2010 21:49   

Oki już zamieszczam. Sama przetwornica jest fragmentem całego układu.
Zaznaczyłem co nie jest potrzebne.
Back to top

satanistik
Poziom 20
Poziom 20

Post#22 08 Oct 2010 05:52   

Dzisiaj spróbuje poskładać to jeszcze raz od nowa. Możliwe że zastosowałem zbyt małą cewkę (rdzeń mógł się nasycić) albo folia którą mam jest już zużyta.
Back to top

satanistik
Poziom 20
Poziom 20

Post#23 09 Oct 2010 15:17   

Niestety po uruchomieniu zgodnie ze schematem przetwornica nie daje rady wysterować całej folii, rozświetla się początek i ramka dookoła jednak środek jest ciemny.
Ma ktoś może schemat jakiejś mocniejszej przetwornicy?
Zmierzone napięcie na wyjściu Vpp = 100V na oscyloskopie bez i z folią jest to samo. Po kształcie przebiegu bez obciążenia da się wnioskować że ograniczeniem jest przebijanie tranzystora - przebieg jest spłaszczony na pewnym poziomie. Próbowałem wstawić inny tranzystor ale napięcie spada do 50V pod obciążeniem, choć na tranzystorze ze świetlówki energooszczędnej bez obciążenia są piki 500V.
Ostatecznie do zasilania folii wstawiłem przetwornicę z lampki świetlówki na baterie przez stabilizator daje 150Vpp.
Back to top

emillka
Poziom 1
Poziom 1

Post#24 25 Nov 2010 22:41   

Witam zaprasza na strone
www.geniuz.nl
Posiadam szeroką game folii i zasilaczy nawet do folli 4m2
pozdrawiam:D
Back to top

meloow
Poziom 4
Poziom 4

Post#25 01 Dec 2010 22:11   

Witam,

bardzo ciekawy projekt, mam zamiar z tego skorzystać gdyż mam do dyspozycji stare lampy EL z PSION'ów a chcę podświtlić sobie wyświtlacz w moim nadajniku do modeli RC.

PS. Koledzy potrzebuje 1 pukntku a dokładnie (0.5) do pobrania tych schamtów może ktoś poratować. ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Dec 2010 22:11   

Back to top

Lukas32
Poziom 16
Poziom 16

Post#26 26 Oct 2011 11:22   

Temat dość stary ale odświeżę, bo po co zakładać kolejny. Czy ktoś może mi napisać ile ta przetwornica daje Hz? Z tego co piszecie napięcie to powinno mieć w granicach 400-600Hz. Ja kupiłem sobie przetwornicę od "leonow32" ale ma około 3kHz. Niby folia świeci ale nie wiem czy taka częstotliwość jej nie zaszkodzi.
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Prosty inwerter do zasilania folii EL
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Dioda zasilania i prosty przedwzmacniacz (3)
prosty układ zasilania warikapów. (4)
Prosty inwerter napięcia -9 -> +9V lub podobny (9)
szukam schematu invertera el do zasilania folii (1)

Page generation time: 0.249 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed