| Author |
slimm Poziom 11

|
02 Sep 2010 19:50 Czy można wykorzystać słuchawkę bluetooth jako mikrofon ? |
|
|
|
Witam. Czy można wykorzystać słuchawkę bluetooth jako mikrofon bezprzewodowy do nagłaśniania, przy pomocy komputera z odbiornikiem bluetooth i podłączonych do niego głośników. Chodzi mi o to żeby przekazywać to co się mówi w czasie rzeczywistym, oraz by dźwięk transmitowany przez słuchawkę bluetooth był w miarę dobrej jakości.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Sep 2010 19:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
shimano73 Poziom 9

|
02 Sep 2010 20:12 Re: Czy można wykożystać słuchawkę bluetooth jako mikrofon ? |
|
|
|
Wydaje mi się że da się , zależy to chyba od istniejącej płyty głównej i karty dźwiękowej . Mi się udało połączyć słuchawkę z Skype'm i działa super. Można gadać i robić różne inne ciekawe rzeczy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Sep 2010 20:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Platon Poziom 26

|
02 Sep 2010 20:15 Re: Czy można wykożystać słuchawkę bluetooth jako mikrofon ? |
|
|
|
Tak, można bez problemu. Słuchawka jest widoczna jako dwa urządzenia - odtwarzające, i nagrywające.
|
|
| Back to top |
|
 |
slimm Poziom 11

|
04 Sep 2010 16:41 Re: Czy można wykorzystać słuchawkę bluetooth jako mikrofon |
|
|
|
Pisząc ten post myślałem o wykorzystaniu słuchawki jako mikrofonu bezprzewodowego na przykład podczas prezentacji. Niestety czegoś takiego NIE DA SIĘ zrobić przynajmniej ze słuchawką Nokia BH-104. Nie udało mi się zrobić czegoś takiego aby to co mówię było słyszalne w głośnikach lub wzmacniaczu podłączonym do komputera. Druga sprawa to jakość przekazu - jest fatalna, dźwięk przekazywany przez tą słuchawkę ma bardzo ograniczone pasmo. Ze Skypem co prawda działa i da się używać, ale przy odpowiednim łączu jakość dźwięku na Skype jest bardzo wysoka. Podłączając jednak tą słuchawkę mocno ograniczam sobie jakość rozmowy, zarówno dźwięk który do mnie dociera jak i to co mówię są dość słabej jakości. Z telefonem owszem da się używać bo telefon ma i tak ograniczone pasmo i tutaj się tak tego nie odczuwa.
Takie są moje spostrzeżenia na temat zastosowania słuchawki. Zastrzegam że opisuje tylko ten model (na innych dwu mikrofonowych słuchawkach wyniki mogą być lepsze) ale i tak w przypadku Skypa lepiej jest używać zwykłego mikrofonu i głośników lub słuchawek niż takich wynalazków.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2010 16:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
05 Sep 2010 03:28 Re: Czy można wykorzystać słuchawkę bluetooth jako mikrofon |
|
|
|
Witam, by poprawić jakość dźwięku to by trzeba używać słuchawki w trybie A2DP
, niestety laptop jak i słuchawka muszą wspierać tą technologię.
|
|
| Back to top |
|
 |