FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinformuje

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinformuje
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 02 Sep 2010 21:04   

Producent opon, Continental, opracował zintegrowany ze smartfonami system monitorujący, który szybko i dokładnie będzie informować kierowcę o nieprawidłowym ciśnieniu w oponach. Za jego zalety uznaje się zwiększenie bezpieczeństwa jazdy oraz zmniejszenie zużycie paliwa.

Układ elektroniczny samochodu łączyć się będzie ze smartfonem drogą bezprzewodową, co umożliwi szybką wymianę danych. Aplikacja o nazwie "Filling Assistant" określać będzie dokładne ciśnienie w każdej oponie. Kolejna zaleta nowego systemu wiąże się z procesem pompowania opon, a konkretnie z eliminowaniem błędów maszyn, dostępnych na przykład na stacjach benzynowych. W momencie, gdy ciśnienie w oponie osiągnie odpowiednią wartość, smartfon poinformuje użytkownika krótkim dźwiękiem klaksonu i miganiem ekranu. Techniczne wymagania niezbędne do działania systemu to TPMS (ang. Tire Pressure Monitoring System) z odpowiednimi czujnikami w oponach oraz fabrycznie zamontowany sieciowy interfejs bezprzewodowy. Pierwsza seryjne auta wyposażone w system Filling Assistant prawdopodobnie wyjadą z salonów w 2013 roku.

źródło:Link
Back to top

real898
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 02 Sep 2010 21:55   

Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor

ciekawe ile to kosztuje:)
Back to top

zenobeusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 02 Sep 2010 23:41   

Ciekawe jakie będą skutki kiedy podczas jazdy autostradą system da komuś znać, że mu spadło ciśnienie w oponach.
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 02 Sep 2010 23:49   

A co by, jak by... A może tak kolega wyżej zastanowi się choć przez chwilę nad Swoją wypowiedzią.
Back to top

gregor194
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 03 Sep 2010 00:17   

pracuje w wymianie opon z czujnikami cisnienia jest wiecej problemow niz korzysci.Te montowane przy wentylu to calkowita porazka.Po kilku latach wentyl zaczyna przeciekac i czasami trzeba wymienic razem z czujnikiem ,a tanie to nie jest.Ford ma inny patent :montowanie na feldze za pomoca metalowej tasmy,co znowu czesto sie uszkadza przy wymianie opon.Ogolnie trzeba by bylo jakis lepszy sposob opatentowac na mocowanie czujnikow
Back to top

Maticool
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 03 Sep 2010 00:56   

A czemu akurat na "smartfonie" ? Czyżby zwykła kontrolka na desce lub ostrzeżenie na wyświetlaczu pokładowym było już zbyt staroświeckie ???
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Sep 2010 00:56   

Back to top

daavid117
Poziom 25
Poziom 25

Post#7 03 Sep 2010 05:42   

Marketing kolego. Jeszcze trochę i sms'em otrzymasz wiadomość, że żarówka Ci się przepaliła lub że kończy Ci się paliwo. Ludzie już nie patrzą na deskę rozdzielczą? Przecież to tam jest miejsce na wszystkie komunikaty i kontrolki. Ja jakoś nie potrzebuje niczego więcej niż prostego komunikatu z deski, tudzież wyświetlacza w samochodzie.
Back to top

komatssu
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 03 Sep 2010 08:40   

Świetnie, niedługo do prowadzenia samochodu nie będzie potrzebne prawo jazdy... wystarczy smartfon :)
Back to top

sebastian11
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 03 Sep 2010 08:51   

W nowym merciedesie jest to rozwiązane w sposób bardzo prosty. sygnał ze zwykłebo ABSu jest przeliczany na predkosc obrotową i na podstawie róznicy srednic w wyniku różnicy ciśnień jesli wniskowana informacja na temat potrzeby dopompowania - proste jak drut a ciekawe czemu tego wczesniej nie stosowali
pewnie zbyt mało by sie na tym zarobiło i już wiadomo czemu

pozdro
Back to top

marmon
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 03 Sep 2010 10:02   

gregor194 wrote:
pracuje w wymianie opon z czujnikami cisnienia jest wiecej problemow niz korzysci.Te montowane przy wentylu to calkowita porazka.Po kilku latach wentyl zaczyna przeciekac i czasami trzeba wymienic razem z czujnikiem ,a tanie to nie jest.Ford ma inny patent :montowanie na feldze za pomoca metalowej tasmy,co znowu czesto sie uszkadza przy wymianie opon.Ogolnie trzeba by bylo jakis lepszy sposob opatentowac na mocowanie czujnikow

heh ja wlasnie pracuje w Schrader Electronics moze montujesz nasze czujniki?
Back to top

surtoip
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 03 Sep 2010 11:14   

wg mnie ten czujnik przy abs nie dziala idealnie tzn: on mierzy predkosc obrotowa kol wzgledem siebie. To ktore ma duze odchylenie moze byc przebite. Ale ten system nie pokazuje ze cisnienie jest dobre czy nie oraz nie powie ci ile ono wynosi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Sep 2010 11:14   

Back to top

zenobeusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 03 Sep 2010 11:50   

markovip wrote:
A co by, jak by... A może tak kolega wyżej zastanowi się choć przez chwilę nad Swoją wypowiedzią.

Miałem na myśli to, że wyjęcie takiego smartfona z kieszeni może rozpraszać uwagę kierowcy. Takie rozwiązanie o wiele lepiej się sprawdzi na desce rozdzielczej.
Back to top

marmon
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 03 Sep 2010 11:57   

zenobeusz wrote:
markovip wrote:

Miałem na myśli to, że wyjęcie takiego smartfona z kieszeni może rozpraszać uwagę kierowcy. Takie rozwiązanie o wiele lepiej się sprawdzi na desce rozdzielczej.
przeciez na desce masz juz od kilku lat takie cos
Back to top

Ture11
Poziom 21
Poziom 21

Post#14 03 Sep 2010 18:46   

Wiedziałem, że jest źle, ale nie sądziłem, że aż tak! Ciekawe co jeszcze upchną do samochodu, a w dodatku sprzężą z smartphonem? Jeszcze jest do wykorzystania kontrola niskiego poziomu płynu spryskiwującego !
No a co jeśli ja nie chce mieć smartfona?! Może wogóle nie chce mieć telefonu? Bo rozumiem, w samochodzie odbiornik GPS, pomysł dobry, naprowadza zawsze przez największe dziury, no ale można nawet czasem film jakiś obejrzeć.... Z tego co rozumiem, to ten smartfon ma być nie w kieszeni, a w statywie do nawigacji? Smartphony wogóle mają nawigację? I ten "urządzeń" w kole rozumiem ciągle nadaje? Mam nadzieje, że pobiera energię wytworzoną siłą odśrodkową koła, bo jeśli jest na baterie, to się załamie (ja).

Szczerze mówiąc... Mam dosyć całego tego chłamu produkowanego w obecnych czasach. PO CO MI SPRAWDZANIE CIŚNIENIA W OPONIE NA B IEŻĄCO? Jakk pęknie to itak mnie smartfon nie zdąży poinformować. Może zamiast wydawać kasę na produkcje opon z bezprzewodowym czujnikiem ciśnienia, wyprodukować by bardzo precyzyjny czujnik, który gdzieś na postoju każdy może se włożyć w wentyl i sprawdzić, ile naprawde ma ciśnienia. Bez bajerów, animacji i gadzetów. Bo przecież te bajery wpływają także na stan baterii w Smartfonie. Jak mi pęknie opona, to co mi po tym, że smartfon mi pokaże, że złe ciśnienie w oponie, gdy nie będę miał jak zadzwonić po pomoc drogową, bo "się bateria rozładowała..."?!?!

Zresztą wsadzanie wszędzie nadajników napewno nie oddziałowuje na otoczenie, napewno nie jest drogie, napewno się opłaca i napewno jest bezpłatne!.

TO BYŁ SARKAZM (dla niekumatych).

Pozdrawiam i życze kolejnych genialnych pomysłów.

Dodano po 2 [minuty]:

Poza tym to tęsknie za Polonezem 1500 GLE gdzie nie było czegoś takiego jak elektronika. Nic się nigdy nie psuło.

Pozdrawiam posiadaczy nowych samochodów i życze im jak najmniej awarii :-)
Back to top

_ONE_
Poziom 9
Poziom 9

Post#15 03 Sep 2010 18:46   

Conti po prostu chciał przypomnieć o sobie w modny sposób, ot i cała sprawa. Niedługo na ajpoda będą aplikacje informujące, że czas na wypróżnienie i siusiu :scrambleup:
Back to top

marmon
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 03 Sep 2010 18:51   

wiadomo ten bajer ze smartfonem to marketing ale czujniki potrzebne sa, wystarczy popatrzec na blondynki jezdzac na flakach lol! tk to glupiej pokaze na desce ze ma male cisinenie w oponie :)
Back to top

Ture11
Poziom 21
Poziom 21

Post#17 03 Sep 2010 19:45   

Blondynka to i smartfona nie obsłuży, nie ma się co łudzić...
Back to top

marmon
Poziom 16
Poziom 16

Post#18 03 Sep 2010 20:13   

chyba ze dostanie wiadomosc na facebook;u
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Sep 2010 20:13   

Back to top

Grzegorz_madera
Poziom 18
Poziom 18

Post#19 03 Sep 2010 21:44   

marmon wrote:
wiadomo ten bajer ze smartfonem to marketing ale czujniki potrzebne sa, wystarczy popatrzec na blondynki jezdzac na flakach lol! tk to glupiej pokaze na desce ze ma male cisinenie w oponie :)

A faceci niby są lepsi? Też jeżdżą z nieprawidłowym ciśnieniem w oponach. Kiedyś na serwis przyjechał astrą i mówi, że samochód nie trzyma się drogi. Sprawdzam ciśnienie a tam 4,2 bar.
Back to top

Paladyn13
Poziom 9
Poziom 9

Post#20 04 Sep 2010 19:01   

Skoro już o gumach pomyślcie sobie co będzie jak producenci prezerwatyw podłapią pomysł z tym czujnikiem :) W razie wpadki od razu dostajesz sms-a: "Właśnie wygrałeś rękę księżniczki i połowę królestwa" :) lub "Słabe ciśnienie w prezerwatywie" :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinformuje
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Twój komputer nie musi być normalny... (29)
Nokia N8 zamieni twój telewizor w ekran dotykowy (10)
NAvr v.2.0a - Twój nowy pomocnik przy programowaniu (8)
Ile prądu pobiera twój samochód? (10)
Ile prądu zużywa twój komputer (47)
Używasz Google? Łatwo Cię rozpracują! (6)
Sharp jeszcze w tym roku pokaże smartfon z wyświetlaczem 3D (10)
Ile prądu pobiera twój komputer ? - Koszt = 0zł (58)
Budzik Twist Alarm Clock, rozbudzi rano twój umysł (1)
Gadżet od ITRI zmieni Twój zwykły telewizor w ekran dotykowy (1)

Page generation time: 0.071 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed