| Author |
danielde Poziom 19

|
02 Sep 2010 21:04 Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinformuje |
|
|
|
Producent opon, Continental, opracował zintegrowany ze smartfonami system monitorujący, który szybko i dokładnie będzie informować kierowcę o nieprawidłowym ciśnieniu w oponach. Za jego zalety uznaje się zwiększenie bezpieczeństwa jazdy oraz zmniejszenie zużycie paliwa.
Układ elektroniczny samochodu łączyć się będzie ze smartfonem drogą bezprzewodową, co umożliwi szybką wymianę danych. Aplikacja o nazwie "Filling Assistant" określać będzie dokładne ciśnienie w każdej oponie. Kolejna zaleta nowego systemu wiąże się z procesem pompowania opon, a konkretnie z eliminowaniem błędów maszyn, dostępnych na przykład na stacjach benzynowych. W momencie, gdy ciśnienie w oponie osiągnie odpowiednią wartość, smartfon poinformuje użytkownika krótkim dźwiękiem klaksonu i miganiem ekranu. Techniczne wymagania niezbędne do działania systemu to TPMS (ang. Tire Pressure Monitoring System) z odpowiednimi czujnikami w oponach oraz fabrycznie zamontowany sieciowy interfejs bezprzewodowy. Pierwsza seryjne auta wyposażone w system Filling Assistant prawdopodobnie wyjadą z salonów w 2013 roku.
źródło:Link
|
|
| Back to top |
|
 |
real898 Poziom 10

|
02 Sep 2010 21:55 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
ciekawe ile to kosztuje:)
|
|
| Back to top |
|
 |
zenobeusz Poziom 23

Joined: 02 Apr 2003 Posts: 2975 Location: Nowy Sącz / Kraków
|
02 Sep 2010 23:41 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
Ciekawe jakie będą skutki kiedy podczas jazdy autostradą system da komuś znać, że mu spadło ciśnienie w oponach.
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1712 Location: Valencia, Hiszpania
|
02 Sep 2010 23:49 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
A co by, jak by... A może tak kolega wyżej zastanowi się choć przez chwilę nad Swoją wypowiedzią.
|
|
| Back to top |
|
 |
gregor194 Poziom 6

|
03 Sep 2010 00:17 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
pracuje w wymianie opon z czujnikami cisnienia jest wiecej problemow niz korzysci.Te montowane przy wentylu to calkowita porazka.Po kilku latach wentyl zaczyna przeciekac i czasami trzeba wymienic razem z czujnikiem ,a tanie to nie jest.Ford ma inny patent :montowanie na feldze za pomoca metalowej tasmy,co znowu czesto sie uszkadza przy wymianie opon.Ogolnie trzeba by bylo jakis lepszy sposob opatentowac na mocowanie czujnikow
|
|
| Back to top |
|
 |
Maticool Poziom 16

|
03 Sep 2010 00:56 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
A czemu akurat na "smartfonie" ? Czyżby zwykła kontrolka na desce lub ostrzeżenie na wyświetlaczu pokładowym było już zbyt staroświeckie ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2010 00:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
daavid117 Poziom 25

|
03 Sep 2010 05:42 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
Marketing kolego. Jeszcze trochę i sms'em otrzymasz wiadomość, że żarówka Ci się przepaliła lub że kończy Ci się paliwo. Ludzie już nie patrzą na deskę rozdzielczą? Przecież to tam jest miejsce na wszystkie komunikaty i kontrolki. Ja jakoś nie potrzebuje niczego więcej niż prostego komunikatu z deski, tudzież wyświetlacza w samochodzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
komatssu Poziom 14

|
03 Sep 2010 08:40 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
Świetnie, niedługo do prowadzenia samochodu nie będzie potrzebne prawo jazdy... wystarczy smartfon :)
|
|
| Back to top |
|
 |
sebastian11 Poziom 15

|
03 Sep 2010 08:51 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
W nowym merciedesie jest to rozwiązane w sposób bardzo prosty. sygnał ze zwykłebo ABSu jest przeliczany na predkosc obrotową i na podstawie róznicy srednic w wyniku różnicy ciśnień jesli wniskowana informacja na temat potrzeby dopompowania - proste jak drut a ciekawe czemu tego wczesniej nie stosowali
pewnie zbyt mało by sie na tym zarobiło i już wiadomo czemu
pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
marmon Poziom 16

|
03 Sep 2010 10:02 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
| gregor194 wrote: |
| pracuje w wymianie opon z czujnikami cisnienia jest wiecej problemow niz korzysci.Te montowane przy wentylu to calkowita porazka.Po kilku latach wentyl zaczyna przeciekac i czasami trzeba wymienic razem z czujnikiem ,a tanie to nie jest.Ford ma inny patent :montowanie na feldze za pomoca metalowej tasmy,co znowu czesto sie uszkadza przy wymianie opon.Ogolnie trzeba by bylo jakis lepszy sposob opatentowac na mocowanie czujnikow |
heh ja wlasnie pracuje w Schrader Electronics moze montujesz nasze czujniki?
|
|
| Back to top |
|
 |
surtoip Poziom 10

|
03 Sep 2010 11:14 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
wg mnie ten czujnik przy abs nie dziala idealnie tzn: on mierzy predkosc obrotowa kol wzgledem siebie. To ktore ma duze odchylenie moze byc przebite. Ale ten system nie pokazuje ze cisnienie jest dobre czy nie oraz nie powie ci ile ono wynosi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2010 11:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zenobeusz Poziom 23

Joined: 02 Apr 2003 Posts: 2975 Location: Nowy Sącz / Kraków
|
03 Sep 2010 11:50 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
| markovip wrote: |
| A co by, jak by... A może tak kolega wyżej zastanowi się choć przez chwilę nad Swoją wypowiedzią. |
Miałem na myśli to, że wyjęcie takiego smartfona z kieszeni może rozpraszać uwagę kierowcy. Takie rozwiązanie o wiele lepiej się sprawdzi na desce rozdzielczej.
|
|
| Back to top |
|
 |
marmon Poziom 16

|
03 Sep 2010 11:57 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
| zenobeusz wrote: |
| markovip wrote: |
| A co by, jak by... A może tak kolega wyżej zastanowi się choć przez chwilę nad Swoją wypowiedzią. |
Miałem na myśli to, że wyjęcie takiego smartfona z kieszeni może rozpraszać uwagę kierowcy. Takie rozwiązanie o wiele lepiej się sprawdzi na desce rozdzielczej. |
przeciez na desce masz juz od kilku lat takie cos
|
|
| Back to top |
|
 |
Ture11 Poziom 21

|
03 Sep 2010 18:46 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
Wiedziałem, że jest źle, ale nie sądziłem, że aż tak! Ciekawe co jeszcze upchną do samochodu, a w dodatku sprzężą z smartphonem? Jeszcze jest do wykorzystania kontrola niskiego poziomu płynu spryskiwującego !
No a co jeśli ja nie chce mieć smartfona?! Może wogóle nie chce mieć telefonu? Bo rozumiem, w samochodzie odbiornik GPS, pomysł dobry, naprowadza zawsze przez największe dziury, no ale można nawet czasem film jakiś obejrzeć.... Z tego co rozumiem, to ten smartfon ma być nie w kieszeni, a w statywie do nawigacji? Smartphony wogóle mają nawigację? I ten "urządzeń" w kole rozumiem ciągle nadaje? Mam nadzieje, że pobiera energię wytworzoną siłą odśrodkową koła, bo jeśli jest na baterie, to się załamie (ja).
Szczerze mówiąc... Mam dosyć całego tego chłamu produkowanego w obecnych czasach. PO CO MI SPRAWDZANIE CIŚNIENIA W OPONIE NA B IEŻĄCO? Jakk pęknie to itak mnie smartfon nie zdąży poinformować. Może zamiast wydawać kasę na produkcje opon z bezprzewodowym czujnikiem ciśnienia, wyprodukować by bardzo precyzyjny czujnik, który gdzieś na postoju każdy może se włożyć w wentyl i sprawdzić, ile naprawde ma ciśnienia. Bez bajerów, animacji i gadzetów. Bo przecież te bajery wpływają także na stan baterii w Smartfonie. Jak mi pęknie opona, to co mi po tym, że smartfon mi pokaże, że złe ciśnienie w oponie, gdy nie będę miał jak zadzwonić po pomoc drogową, bo "się bateria rozładowała..."?!?!
Zresztą wsadzanie wszędzie nadajników napewno nie oddziałowuje na otoczenie, napewno nie jest drogie, napewno się opłaca i napewno jest bezpłatne!.
TO BYŁ SARKAZM (dla niekumatych).
Pozdrawiam i życze kolejnych genialnych pomysłów.
Dodano po 2 [minuty]:
Poza tym to tęsknie za Polonezem 1500 GLE gdzie nie było czegoś takiego jak elektronika. Nic się nigdy nie psuło.
Pozdrawiam posiadaczy nowych samochodów i życze im jak najmniej awarii :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
_ONE_ Poziom 9

|
03 Sep 2010 18:46 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
Conti po prostu chciał przypomnieć o sobie w modny sposób, ot i cała sprawa. Niedługo na ajpoda będą aplikacje informujące, że czas na wypróżnienie i siusiu :scrambleup:
|
|
| Back to top |
|
 |
marmon Poziom 16

|
03 Sep 2010 18:51 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
wiadomo ten bajer ze smartfonem to marketing ale czujniki potrzebne sa, wystarczy popatrzec na blondynki jezdzac na flakach lol! tk to glupiej pokaze na desce ze ma male cisinenie w oponie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Ture11 Poziom 21

|
03 Sep 2010 19:45 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
Blondynka to i smartfona nie obsłuży, nie ma się co łudzić...
|
|
| Back to top |
|
 |
marmon Poziom 16

|
03 Sep 2010 20:13 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
chyba ze dostanie wiadomosc na facebook;u
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2010 20:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzegorz_madera Poziom 18

|
03 Sep 2010 21:44 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
| marmon wrote: |
| wiadomo ten bajer ze smartfonem to marketing ale czujniki potrzebne sa, wystarczy popatrzec na blondynki jezdzac na flakach lol! tk to glupiej pokaze na desce ze ma male cisinenie w oponie :) |
A faceci niby są lepsi? Też jeżdżą z nieprawidłowym ciśnieniem w oponach. Kiedyś na serwis przyjechał astrą i mówi, że samochód nie trzyma się drogi. Sprawdzam ciśnienie a tam 4,2 bar.
|
|
| Back to top |
|
 |
Paladyn13 Poziom 9

|
04 Sep 2010 19:01 Re: Mało powietrza w oponie? Twój smartfon Cię o tym poinfor |
|
|
|
Skoro już o gumach pomyślcie sobie co będzie jak producenci prezerwatyw podłapią pomysł z tym czujnikiem :) W razie wpadki od razu dostajesz sms-a: "Właśnie wygrałeś rękę księżniczki i połowę królestwa" :) lub "Słabe ciśnienie w prezerwatywie" :D
|
|
| Back to top |
|
 |