FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Vitopend 100 z zamk.komorą spalania - wzrost ciśnienia w CO

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Vitopend 100 z zamk.komorą spalania - wzrost ciśnienia w CO
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 03 Sep 2010 14:39   

Vitopend 100 z zamk.komorą spalania - wzrost ciśnienia w CO

Witam.

Od 5 lat jestem użytkownikiem kotła Viessmanna - Vitopend 100 z zamknięta komorą spalania. Od 5 lat nie miałem z nim żadnych problemów - zarówno z CO jak i CWU - do teraz...

Mianowicie samoczynnie zwiększa mi się ciśnienie w obiegu zamkniętym CO. To znaczy, prawie codziennie upuszczam wodę korzystając z odpowietrznika jednego z kaloryferów do 1.5at. Robię to na przykład z samego rana. Kiedy jesteśmy w pracy przez te 8-10 godzin nic się nie dzieje. Po powrocie z pracy nadal jest 1.5at, ale wystarczy że chcemy sobie podgrzać troszkę w domku i zaczyna sie problem. Oczywistym jest że wraz ze wzrostem temperatury wzrasta również ciśnienie w CO, ale zawsze do tej pory jak woda w CO stygła, ciśnienie wracało do pierwotnej wartości (1.5at). Teraz się tak nie dzieje. Po wystudzeniu wody ciśnienie opada i zatrzymuje sie przy wartości 2.3at - czyli mniej więcej tyle ile mam w CWU (tyle mam z wodociągów). Znowu upuszczam do 1.5 (ciut więcej niż litrowy słoik) i znowu się to powtarza. Uszkodzony czujnik odpada, bo upuściłem tym sposobem już w sumie 40litrów :) więc gdyby to był licznik to juz dawno bym wody nie miał w obiegu ;) albo ciśnienie spadło by poniżej dopuszczalnego...

Kombinuje i sam juz nie wiem. Czy to zawór kulowy od dopuszczania wody czy wymiennik ciepła gdzieś jest nieszczelny i podczas ogrzewania coś sie w nim rozszeża i dobija sie woda z obiegu CWU... Z drugiej strony gdyby to był zawór dobijający to niezależnie od pracy pieca ciśnienie by się dobijało, a tutaj jak pisałem gdy kocioł nie podgrzewa wody w CO to nic sie nie dobija...

Pomóżcie nam z tym problemem...
Gdzie szukać usterki ??

Pozdrawiam.
Rafał
Back to top

davvid80
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 03 Sep 2010 15:48helpful post - solution   

Re: Vitopend 100 z zamk.komorą spalania - wzrost ciśnienia w

Dobrze kombinujesz z tym uszkodzonym zaworem do dobijania wody do zładu - ma prawo umrzeć po jakimś czasie...
Naczynie przeponowe pewnie też już od dłuższego czasu jest do napełnienia lub wymiany...
Elementy gdzie woda wodociągowa ma "styczność" z wodą w obiegu CO (poza zaworem do dobijania) to jeszcze wymiennik płytowy - ale sytuacja powinna wtedy wyglądać nieco inaczej...
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Sep 2010 15:48helpful post - solution   

Back to top

fido2001
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 Post from the author of the topic 03 Sep 2010 21:00   

Dobry wieczór.

Mieszkam po sąsiedzku z firmą ZIS która sprzedaje i serwisuje Viessmanny więc od razu po pracy sprawdziłem sobie ile ten zawór kosztuje. Troszkę drogi, ale cóż mam zrobić. 80zł w sumie raz na 5 lat ;) (...) korzystając z okazji chciałbym się spytać o jedną rzecz. Mianowicie kilka dni temu zauwazyłem że cieknie delikatnie z pod wymiennika ciepła. Odkręciłem go (dwa imbusy) symbolicznie przepłukałem, przeczyściłem uszczelki (4szt.) nasmarowałem i wszystko poskręcałem. Cieknąc przestało - normalnie aż w piórka obrosłem :) Sam coś przy piecu naprawiłem :) Jednak teraz zastanawiam się czy jeżeli zakręciłem wymiennik odwrotnie, tzn. w położeniu o 180' to czy ma to znaczenie ? Nigdzie nie zauważyłem na nim żadnego oznaczenia (góra - dół) i jest ryzyko że założyłem go odwrotnie. Niby na razie wszystko jest ok, ale wolę zapytać fachowców.... Kolejna sprawa to tak sobie troszke dzisiaj po pracy forum postudiowałem i myslę że jak już będę miał ten zawór i będe go wymieniał to może by tak odkręcić raz jeszcze ten wymiennik i go odkamienić. Tylko nie bardzo wiem jak to zrobić. Jezeli macie jakieś pewne i bezpieczne sposoby to liczę na poradę... Do czajnika to wsypuje kwasku cytrynowego, ale z wymiennikiem nie mam pojęcia co i jak :)

Pozdrawiam.
Rafał.

PS. Dziekuję Kolego z Krakowa za zainteresowanie sie i odzew!
Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 03 Sep 2010 23:29   

fido2001 wrote:
...samoczynnie zwiększa mi się ciśnienie w obiegu zamkniętym CO.

Spuść wodę z kotła, sprawdź ciśnienie powietrza w naczyniu przeponowym. Powinno być ok 1,2 bara
Back to top

fido2001
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 Post from the author of the topic 04 Sep 2010 08:02   

Dzień Dobry!

A gdzie, w którym miejscu pieca znajduje się to urządzenie przeponowe (jak wygląda) i jak amatorowi najlepiej będzie sprawdzić ciśnienie w tym urządzeniu ?

Pozdrawiam.
Rafał.
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 04 Sep 2010 08:19   

Naczynie przeponowe , to taki czerwony baniak na "plecach" kotła . Od góry na nim znajdziesz zaworek z wentylkiem , odkręć nakrętkę i manometrem do kontrolowania ciśnienia w oponach sprawdzisz ile azotu jest w naczyniu (powinno być ok.1,2 bara ) . Oczywiście najpierw musisz z kotła spuścić wodę . W tym celu odetnij kocioł od instalacji - zawory są na rurkach pod kotłem , i zaworem bezpieczeństwa spuść wodę z kotła . Zawór bezpieczeństwa znajdziesz pod spodem kotła - taka rurka z czerwonym lub białym pokrętłem.
Back to top

fido2001
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 Post from the author of the topic 04 Sep 2010 09:10   

Dziękuje.

Manometr w Poniedziałek pożyczę z zaprzyjaźnionego serwisu, natomiast jeżeli okaże sie ze jest mniej niż 1.2 bara, to czy moge resztę dobić powietrzem, czy musze starać się o azot? Bo jeżeli musi być w środku azot, to już będę miał problem, bo bez wymontowania tego urządzenia przeponowego sie nie obędzie, a pewnie to już wymaga sporo wiedzy i innych działań...

Pozdrawiam.
Rafał
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 04 Sep 2010 10:35   

Możesz dopompować powietrzem . Jeżeli ciśnienia w naczyniu nie będzie , to trzeba sobie zdać sprawę , że coś jest przyczyną takiego stanu . Ewentualności jest kilka , od przepuszczającego zaworku (wentylka) po pękniętą przeponę . O ile w pierwszym przypadku istnieje możliwość wymiany zaworku ( a nawet jest to wskazane) o tyle w drugim niestety trzeba wymieniać naczynie lub montować dodatkowe na instalacji .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2010 10:35   

Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 04 Sep 2010 21:19   

fido2001 wrote:
...czy moge resztę dobić powietrzem, czy musze starać się o azot?

Sprawdź gdzieś, ile jest azotu w powietrzu, którym oddychasz.
Back to top

fido2001
Poziom 3
Poziom 3

Post#10 Post from the author of the topic 09 Sep 2010 06:38   

Witam.

Mój piec jest 2 dni po zabiegu wymiany zaworu dobijającego do C.O. Z obserwacji mogę śmiało napisać że pomogło :) Tak więc dziękuję ślicznie za sugestie i pomoc w naprawie w/w urządzenia.

Jeszcze jedno małe pytanie. Napełniłem obieg C.O. do ciśnienia 1.6at. Tyle jest zawsze po nocy, jednak urzywanie C.W.U. potrafi podnieść ciśnienie o 0.1-0.2at. Wychodzi na to że ogrzewanie wody w układzie przepływownym ma wpływ na ciśnienie w C.O. Czy to normalny obiaw ?? Wydaje mi się że to przez wymiennik ciepła, ale to tylko moje kombinowanie. Znowu wolę spytać fachowców... Dodam że p porannej toalecie, śniadanku, itd wychodzimy z Małżonka do pracy. Przez ok. 9-10h nik nie używa pieca - po powrocie do domu znowu mamy 1.6at...

Pozdrawiam.
Rafał
Back to top

serwisant73
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 10 Sep 2010 05:43   

Woda pod wpływem temperatury rozszeża się ...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Sep 2010 05:43   

Back to top

asgoroth
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 05 Aug 2011 12:38   

fido2001 wrote:
Dobry wieczór.

Mieszkam po sąsiedzku z firmą ZIS która sprzedaje i serwisuje Viessmanny więc od razu po pracy sprawdziłem sobie ile ten zawór kosztuje. Troszkę drogi, ale cóż mam zrobić. 80zł w sumie raz na 5 lat ;) (...) korzystając z okazji chciałbym się spytać o jedną rzecz. Mianowicie kilka dni temu zauwazyłem że cieknie delikatnie z pod wymiennika ciepła. Odkręciłem go (dwa imbusy) symbolicznie przepłukałem, przeczyściłem uszczelki (4szt.) nasmarowałem i wszystko poskręcałem. Cieknąc przestało - normalnie aż w piórka obrosłem :) Sam coś przy piecu naprawiłem :) Jednak teraz zastanawiam się czy jeżeli zakręciłem wymiennik odwrotnie, tzn. w położeniu o 180' to czy ma to znaczenie ? Nigdzie nie zauważyłem na nim żadnego oznaczenia (góra - dół) i jest ryzyko że założyłem go odwrotnie. Niby na razie wszystko jest ok, ale wolę zapytać fachowców.... Kolejna sprawa to tak sobie troszke dzisiaj po pracy forum postudiowałem i myslę że jak już będę miał ten zawór i będe go wymieniał to może by tak odkręcić raz jeszcze ten wymiennik i go odkamienić. Tylko nie bardzo wiem jak to zrobić. Jezeli macie jakieś pewne i bezpieczne sposoby to liczę na poradę... Do czajnika to wsypuje kwasku cytrynowego, ale z wymiennikiem nie mam pojęcia co i jak :)

Pozdrawiam.
Rafał.

PS. Dziekuję Kolego z Krakowa za zainteresowanie sie i odzew!

<br>
<br>
a mógłbyś podać symbol tego zaworu i gdzie go kupiłeś, ja mam identyczny problem z ciśnienie
Back to top

Walker29
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 05 Aug 2011 21:41   

Re: Vitopend 100 z zamk.komorą spalania - wzrost ciśnienia w CO

identyczny problem(objawy) : nie zawsze to samo rozwiązanie.

Dodatkowo ważny jest model kotła.

Czyli Vitopend 100-W Wh.. << ??
Back to top

asgoroth
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 06 Aug 2011 12:26   

Witam,
zrobiłem zdjęcie tabliczki znamionowej, poniżej link:
tabliczka_znamionowa

Pozdrawiam
Back to top

Walker29
Poziom 18
Poziom 18

Post#15 06 Aug 2011 13:23   

Kocioł Vitopend Wh0A, 2f, bez zaworu dopustowego.
Zapewne jest on częścią instalacji w Pana przypadku i :
albo jest niedomknięty
albo przepuszcza i należy go wymienić.

Dodajmy, że odp wiąże się tylko i wyłącznie ze stałym wzrostem ciśnienia! Nawet gdy kocioł jest wyłączony(spada dopiero po osiagnięciu 3bar i otwarciu zaworu bezpieczenstwa).

W innym przypadku proszę odwiedzić stronę :
http://www.viessmann-serwis.pl
Back to top

asgoroth
Poziom 13
Poziom 13

Post#16 07 Aug 2011 23:04   

Hmm...?
Mój przypadek ewidentnie wskazuje, że jest to zawór dopuszczający (ten z czarnym pokrętłem). Spadło mi ciśnienie do 0,8 bara i postanowiłem dopuścić wody. Przekręciłem czarne pokrętło i kocioł zaczął się napełniać. Przy 1,5 bara zakręciłem, ale woda nadal napływała. Przestała dopiero przy trzech barach.
Przyszedł fachman, rozebrał i pokazał, że ten zawór się nie domyka. Zaśpiewał sobie za niego 300 PLN + robocizna. Ja grzecznie podziękowałem Panu i zrezygnowałem z usługi.

I stąd moje pytanie do Pana o symbol zaworu.

Quote:
Kocioł Vitopend Wh0A, 2f, bez zaworu dopustowego

Nie bardzo rozumiem to zadanie. Czy oznaczenie "2f", to jest ten poszukiwany symbol zaworu?????

PZDR
Back to top

Walker29
Poziom 18
Poziom 18

Post#17 08 Aug 2011 12:27   

NIe nie nie oznaczenie 2f - 2 funkcyjny.
Nr kat. 7246448(zestaw do napełniania) i kosztuje ok 123 zł brutto[niestety przy zamawianiu części z magazynu centralnego(innego nie ma) płaci się również za przesyłkę ok 15-20zł]
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Vitopend 100 z zamk.komorą spalania - wzrost ciśnienia w CO
Page 1 of 1
Similar topics
Opinie o Kotle 2 FUN. VIESSMANN VITOPEND 100 TURBO zamknięta komora spalania WH (14)
Vitopend 100 zamkn kom spalania WH0A/nie wlacza sie wentylat (4)
VIESSMANN VITOPEND 100 TURBO zamknięta komora spalania WH1B (3)
Zawór bezpieczeństwa Vitopend 100 otwarta komora spalania!! (6)
problem z vitopend 100 z zam.kom spalania 2 f (5)
czy mozna przerobić piec z otwartą komorą spalania na zamk? (2)
Kocioł Viessmann Vitopend 100 24kW z otwartą komorą spalania (4)
Vitopend 100 zimna woda i brak ciśnienia (3)
Vitopend 100 brak możliwości zwiększenia ciśnienia (9)
Vitopend 100 zamknięta komora WH1B "Czujnik ciśnienia p (4)

Page generation time: 0.148 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed