| Author |
Basiek1001 Poziom 2

|
03 Sep 2010 15:45 TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy(?) |
|
|
|
Witam, zepsuł mi się dotychczasowy (stary) piecyk gazowy, rozważam rezygnację z podgrzewania wody gazem i kupno termy elektrycznej 80L .
Jakie termy są mało awaryjne? Myślę o kupnie produktu BIAWAR, np model Viking (http://sklep.konfil.pl/elektryczne-podgrzewacze-wody/2811-biawar-viking-e-80.html).
do przejścia na elektryczną termę skłania mnie to iż mam małą łazienkę,około 6m3. Do piecyków gazowych wymagana kubatura 8m3, czy tę normę zignorować? Z drugiej strony termy elektrycz. są większe i zajmują sporo miejsca.. No i pewne droższe w eksploatacji.. Nie wiem, jak z wygodą eksploatacji. Zużywam chyba dość sporo wody...Stary problem do rozważania.. Ciekawa jestem opinii użytkowników co do awaryjności piecyków gazowych i term. Nie chce mieć kłopotów i konieczności częstego wzywania serwisanta. Liczę sie jednak z koniecznością wymiany termy za około 5lat.
|
|
| Back to top |
|
 |
am44 Poziom 16

|
03 Sep 2010 19:45 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Praktycznie, podgrzewacze pojemnościowe mają podobną trwałość, jeżeli nie przekraczmy temp. 60st. i zmieniany co roku anodę magnezową. W łazience o kub. 6m3 mamy sporą szanse na ostatnią kąpiel, przy korzystaniu z podgrzewacza gazowego. Bojler 80l ma większą objętość niż urządzenie gazowe i musi być zlokalizowany dalej niż 60 cm od brzegów wanny. Wygoda użytkowania zależy od ilości osób.Koszt eksploatacji będzie wyższy 2,5x niż gazowego, przy zwykłej taryfie. Jeżeli da się załatwić licznik 2-taryfowy, to wychodzi to bardzo podobnie, jak dla gazu.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
03 Sep 2010 23:48 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Dla piecyków gazowych z zamkniętą komorą spalania wystarczy 6,5 m3
Bezpieczeństwo użytkowania zapewnione, oby tylko nie wisiało nad wanną, czy brodzikiem
|
|
| Back to top |
|
 |
am44 Poziom 16

|
04 Sep 2010 15:11 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Takie małe łazienki są najczęściej daleko od ścian zewnętrznych i może być problem z instalacją urządzenia o zamkniętej komorze spalania.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
04 Sep 2010 20:53 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
| am44 wrote: |
| ...daleko od ścian zewnętrznych i ... |
To nie problem. Problemem może być moc urządzenia, żeby wywalić spaliny za ścianę.
To może pompa ciepła do grzania wody. Hewalex właśnie wypuścił fajne urządzenie za 3290 PLN z COP 3,8
Warte zastanowienia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2010 20:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Basiek1001 Poziom 2

|
06 Sep 2010 09:27 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
DZIĘKI serdeczne za szybka odp. Instalacja urządzenia o zamkniętej komorze spalania ODPADA, załatwienie 2 taryfy by zmniejszyć koszty elektr. raczej też;-(. Podane koszty energii zużywanej przy korzystaniu z bojlelra elek. (2,5 wyższe niż przy termie gazowej !!!???) przerażają mnie. Do elektrycznego zrażają mnie też jego stosunkowo duże rozmiary, będzie wyglądać okropnie w mojej łazieneczce. Z drugiej strony ... tekst o tym iż kąpiel przy piecyku gazowy mw pomieszczeniu 6m 3 może być ostatnią.... znów mocno mnie zaniepokoił,a moje dotychczasowe obawy zostały już (tymczasowo) rozwiane przez kilku zapytanych monterów, nikt nie odradzał, wszyscy jak gdyby bagatelizowali problem....Dziś miałam zamawiać piecyk gazowy Junkers MaxiPower WRDP 11-2B http://www.google.com/search?hl=pl&rls=gm&sourceid=gmail&q=Junkers+MaxiPower+WRDP+11-2B&btnG=Szukaj&lr=&aq=f&oq=
ale znów się zawahałam przez ten tekst o "ostatniej kąpieli". A problem pilny, brak ciepłej wody.......
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Sep 2010 09:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
am44 Poziom 16

|
06 Sep 2010 14:17 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Skoro w tej łazience był już podgrzewacz gazowy i nic się nie stało, to można zamontować następny. Należy jednak zapewnić dopływ powietrza w ilości 10m3/ m3 gazu. Zwykle w drzawiach łazienki wykonuje się otwory o pow. 200 cm2. Proponuję je powiększyć, np. przez obcięcie dołu drzwi o 5-6 cm. Podgrzewacze gazowe mają obecnie automatyczną blokadę przeciw cofaniu się spalin. Jeżeli zadziała, to znaczy ,że brakuje powietrza i trzeba się zastanowić nad doprowadzeniem do wnętrza mieszkania.
|
|
| Back to top |
|
 |
wnoto Poziom 18

|
08 Sep 2010 19:38 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Ile płaciłeś za gaz do grzania wody ?
te 2,5 raza to przesada.
Twoja terma jeśli miał sprawność 85% to byłby sukces . Do tego dochodzi wychładzanie łazienki przez pobór powietrza do spalania.
A i jeszcze płomyk czy był. On pożerał sporo gazu .... tak więc mże być niecałe 2x razy droższe.
Ja polecam jednak bojler. Możesz zastosować o mniejszej pojemności.
Na wakacjach korzystaliśmy z takiego 40l. Po kilkunastu minutach była znowu ciepła woda. Mial moc 1500W.
Ile osób korzysta z łazienki ? Prysznic czy wanna ?
A może macie na tyle duzy przydział mocy że możecie grzać na bieżąco ?
Dlaczego boisz się II taryfy ?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
10 Sep 2010 21:53 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Jeżeli łazienka ma 6,5 m3, to spokojnie możesz zamontować termę z zamkniętą komorą spalania. Junkers ma takie w ofercie.
|
|
| Back to top |
|
 |
wnoto Poziom 18

|
12 Sep 2010 19:19 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Jśli w piecyku jest zamknięta komora spalania to z czego (oprócz prawa) może wynikać wymóg określonej obętości pomieszczenia ?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
12 Sep 2010 20:31 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Nie może wisieć nad wanną, lub brodzikiem i spaliny muszą być wyprowadzone ponad dach.
|
|
| Back to top |
|
 |
wnoto Poziom 18

|
13 Sep 2010 07:49 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
a dlaczego akurat min 6,5 m3 jak powietrze do spalania brane jest z zewnątrz ?
Prawo nie nadąża za technologią ?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
13 Sep 2010 07:57 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
A może tu nie idzie o spaliny?
Następne tego typu pytania skieruj na Wiejską w Warszawie - Sejm RP
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Sep 2010 07:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Basiek1001 Poziom 2

|
07 Dec 2010 11:24 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
zdecydowałam się na piecyk gazowy Junkers MaxiPower WRDP 11-2B .Niestety nie jestem zadowolona. Dziś miałam temp. poniżej 40 st C (wg danych na wyświetlaczu). Jak dla mnie, to za mało. Przy starym piecyku gazowym bywało, że gorąca woda mnie parzyła, ale wolę to niż letnią wodę. Piecyk wisi w łazience, i tam jeszcze mam wodą jako taką, ale nie wiem dlaczego w kuchni jest już naprawdę letnia!!! Czy ten piecyk nie radzi sobie z ogrzewaniem wody podczas zimy?A może coś nie tak jest ustawione?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
07 Dec 2010 23:39 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Pewnie tak - źle ustawione.
Czy wiesz ile wody przez niego "przelatuje"?
Powinien on podgrzać 11 litrów wody na minutę przy delta T 25 stC
I zapewne tyle podgrzewa. Zatem zmniejsz ilość wody wypływającej z niego, a będzie cieplejsza.
|
|
| Back to top |
|
 |
wnoto Poziom 18

|
08 Dec 2010 12:15 Re: TERMA elektryczna - jaka (?) a może jednak piecyk gazowy |
|
|
|
Poobserwuj "posłuchaj" pracy piecyka.
Załóż perlator na kran w kuchni - zmniejszy przepływ wody.
Napisz proszę ile cię kosztowało urządzenie i montaż.
|
|
| Back to top |
|
 |