| Author |
jethropl Poziom 8

|
03 Sep 2010 16:32 SPV M3000 Problem z instalacja ROMu |
|
|
|
Witam!
Mam drobny problem ostatnio przypadkowo kuzyn bawiąc się moim HTC M3000 skasował system. Po ponownym uruchomieniu wyskakuje niby windows mobile i jest kalibracja ekranu. Nie można tego przejść. Gdy próbuje wgrać nowy ROM przy niektórych wersjach nawet się nie zaczyna. Jednak jeżeli już zaczyna startować activsync się wyłącza. Znalazłem jakąś wersje WM 6.5 i gdy zaczyna się instalacja pojawia się trójkolorowy ekran i telefon nie kontaktuje po pewnym czasie połączenie zostaje zrywane a HTC jest zawieszone. Dziękuję za pomoc proszę o szybką odpowiedz bo zostałem pozbawiony telefonu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2010 16:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MARIUSZ R Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
jethropl Poziom 8

|
03 Sep 2010 20:47 Re: SPV M3000 Problem z instalacja ROMu |
|
|
|
ok spróbuje. Jak na razie jakieś postępy musze tylko naładować baterie;)
|
|
| Back to top |
|
 |
jethropl Poziom 8

|
04 Sep 2010 12:12 Re: SPV M3000 Problem z instalacja ROMu |
|
|
|
Wstęp:
1. Musisz wyłączyć programy antywirusowe, firewall oraz zamknąć wszystkie używane aplikacje.
2. Ściągnąć ROM, który chcesz wgrać, lista dostępnych ROM-ów znajduje sie tu, rozpakowac go, a jak ma końcówke exe zamienić na rar i wtedy rozpakoważ. Wydłubać z niego plik nk.nbf
3. Umieść plik nk.nbf w katalogu do którego rozpakowałeś ShellTool.zip
4. Podłącz telefon do portu USB, skopiuj pliki Cert_SPCS.cab i EnableRapi.cab. Zainstaluj je w pamięci głównej telefonu. Ważna czynność, nie pomiń jej!.
Odczekaj chwile i wykonaj restart telefonu.. Po restarcie nie włączaj modułu GSM.
Wgrywanie ROM'u:
5. Uruchom ShellTool
6. Kliknij na Get ROM info. Zobaczysz informacje na temat ROM-u, który znajduje się w katalogu z programem (plik nk.nbf).
7. Teraz można wyodrębnić plik OS. Kliknij "Extract OS", odczekaj chwilę, aż zobaczysz komunikat "Done!"
8. Kliknij na "Flash OS".
Twój telefon musi być podłączony przez USB i aktywowany ActiveSync.
9. Po kliknięciu "OK", ShellTool zacznie fleszować system.
WAŻNE! Podczas tej procedury nie są wyświetlane żadne komunikaty, trzeba odczekać ok 15 min.
Niektóre ROM'y nie wyświetlają żadnej informacji o skończonym procesie, najlepiej uruchomić Task Managera na PC'ie i sprawdzić zajętość procesora dla aplikacji ShellTool, jeżeli jest zerowa, można odłączyć telefon od kabla USB.
Tyle mniej wiecej trwa wgranie ROM-u
10. Kiedy proces fleszowania dobiegnie końca na ekranie zobaczysz komunikat:
Write ROM 80040000-OS.nb End 11. Dopiero po ujrzeniu komunikatu "END" możesz odłączyć telefon od USB i wykonać HARD RESET, to jest bardzo ważne!!!
Wykonałm taki proces i zatrzymalem sie na 9. MAm problem mianowicie shellTool zawiesił sie podczas flashowania i teraz gdy staram sie go właczyc wyswietla sie tylko okno startowe gdzie mam podane wersje. IPL, SPL, GSM, OS.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2010 12:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MARIUSZ R Poziom 17

|
04 Sep 2010 13:03 Re: SPV M3000 Problem z instalacja ROMu |
|
|
|
Co z blokadą CID?Zdjąłeś ją?Masz CID 3 czy 4?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to ROM ratunkowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
jethropl Poziom 8

|
04 Sep 2010 13:38 Re: SPV M3000 Problem z instalacja ROMu |
|
|
|
A jak to sprawdzic. A zapomnialem wspomniec nei mgoe teraz podlaczyc do kompa. NIE wykrywa mi go nei zapala sie pomarańczowa dioda jest jedynie dźwięk ze zostało podłaczone jakieś urządzenie
|
|
| Back to top |
|
 |
MARIUSZ R Poziom 17

|
05 Sep 2010 12:23 Re: SPV M3000 Problem z instalacja ROMu |
|
|
|
Widać nie dokładnie przeczytałeś to co Ci zalinkowałem.Jest tam wszystko opisane jak sprawdzić,jak usunąć itd.To że nie wykrywa urządzenia to zły znak.Spróbuj zrobić Hard Reset.Opis masz na tej stronie.Nie spiesz się i rób wszystko po kolei.
|
|
| Back to top |
|
 |
jethropl Poziom 8

|
06 Sep 2010 14:25 Re: SPV M3000 Problem z instalacja ROMu |
|
|
|
Obawiam sie ze to nie pomoze. Gdy robie Hard reset wyskakuje mi failet cos tam bo zaraz znika i robi sie reset. JEdyne co teraz moge to tylko wchodzic w awaryjny
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Sep 2010 14:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wgmmmx Poziom 12

|
08 Sep 2010 23:23 Re: SPV M3000 Problem z instalacja ROMu |
|
|
|
Niestety uwaliles tel musisz poszukac solucji z MTTY jak wyjsc z tricolor boot menu przez komendy serwisowe. Potem wgraj HARDSPL i dopeiro jakis rom bez tego to norma ze tel ci nie przyjmuje zadnego romu bo do tego w tel musisz miec HARDSPL by dalo sie wgrac inny niz org z sieci jakiej tel jest.
|
|
| Back to top |
|
 |