FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 03 Sep 2010 20:20   

Witam!

Chciałbym zaprezentować wam moje pierwsze samodzielnie zaprojektowane urządzenie, jest nim kontroler usb.
Liczba indywidualnych wyjść to 64 ( na disco jak znalazł :) )
Urządzenie obsługuje software który napisałem w C++/Cli.
Programem można sterować każdym z 8 bitów w 8 kanałach ręcznie zaznaczając checkboxa, lub w przypadku dla podłączonego przetwornika C/A istnieje możliwość płynnej regulacji wartości binarnej na kanale za pomocą suwaka.
Do tego można pisać skrypty w prostym obiektowym języku mojego autorstwa.
Umożliwia to np zapalenie światła o danej godzinie, lub zapalenie i gaszenie światła co kilka sekund.

Moduł komunikujący sie z kompem:

Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V
Łatwą komunikację zapewnia kostka FT245RL.

Przetworzone dane są przekazywane równolegle dalej do multiplexera.
Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V
Układ opiera się na mikrokontrolerze Atmega8535.

Rozdzielone dane są przekazywane do rejestrów.
Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V

Pozniej do modułów wykonawczych, w tym przypadku to specjalnie zaprojektowana listwa która umożliwia wysterowanie max 4 urządzeń o maksymalnym obciążeniu 240W.

Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V

Zasilanie dla całości zapewnia moduł zasilający:
Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V

Spojrzenie na całość przed podłączeniem okablowania:

Z kablami:

Podłączone do napięcia:

Schematów nie umieszczam bo w większości niestety wkradły się głupie błędy które naprawiałem już po wykonaniu płytki ( na zdjęciu multipleksera można zauważyć rezystor smt wlutowany prowizorycznie między 2 nożki, zapomniałem podłączyć wyjście RESET pod VCC ). Ale jak chcecie to mogę naprawić i wrzucić.

Głównym zadaniem urządzenia będzie sterowanie np napięciem, częstotliwościa w innych moich urządzeniach z poziomu kompa.

Jako, że to mój pierwszy zaprojektowany projekt chciałem rozbić wszystko na jak najmniejsze moduły by w razie niepowodzenia nie robic od zera całej płytki.
Następnym razem jakbym robił takie urządzenie, wysyłałbym szeregowo dane, bo jednak mimo to, że równolegle jest o wiele szybciej to koszt urządzenia jest większy i całość jest bardziej pracochłonna.

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Sep 2010 20:20   

Back to top

R-MIK
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 03 Sep 2010 23:22   

Re: Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 23

Skoro jest AVR, to po co układ FTDI?
Przy przesyłaniu niewielkiej ilości danych wystarczyło dodać do AVR 3 rezystory oraz klasę CDC (3,5kB kodu, średnio 2-5% czasu CPU przy 12MHz).

Zrobiłem LCD + Klawiaturę 3x4 po USB, na samym AVR. Działa bez problemu.
Back to top

Kwazar90
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 03 Sep 2010 23:28   

Też wpadłem na ten pomysł ale juz po zmontowaniu układu z FT245RL :/
A jak wyglądałaby sprawa z kodem z poziomu kompa?
Plus mojego rozwiązania to fakt, że biblioteka od FTDI jest naprawde przyjemna i implementacja zajeła parę minut.
Back to top

lukego
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 03 Sep 2010 23:28   

@R-MIK

Opowiedz coś więcej o swoim wynalazku, obsługa USB jest znacznie ciekawsza niż. Przełączka USB-RS232

W czym pisałeś oprogramowanie pod PC ?

Może wkleisz kawałki kodu zarówno ze strony PC jak i AVR ? Oczywiście jeśli możesz :)
Back to top

R-MIK
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 04 Sep 2010 06:36   

Od strony PC USB jest widziane jako wirtualny COM. Więcej mozna znaleźć
TU.

Sprawdzone pod WIN li Linux'em.
Projekt AVR-CDC "przewijał" się już na Elektrodzie, ale ograniczony był do konwertera USB<->RS232. Ja poszedłem dalej i swoje procedury "wpiąłem" w funkcję odbioru znaku. Do nadawania jest odpowiednia funkcja. Trzeba jednak mieć na uwadze ograniczenia tego projektu:
1. USB 1.1
2. Odbieranie max 8 bajtów w jednej ramce
3. Nadawanie max 8 bajtów za jednym razem
4. Realny transfer na poziomie 8kB/s (57kb/s)
Trzeba tez pamiętać o o konieczności zasilenia procka z 3,3V.

Zalety:
1. Można zbudować konwerter USB<->IIC czy, pokazany na stronie projektu, USB<->SPI. Takich konwerterów FTDI nie produkuje.
2. Niski koszt: 3 rezystory, gniazdo, ewentualnie procek droższy o kilka zł (3,5kB kodu).

Ze względu na ograniczenia, klasa CDC nie nadaje się na duże transmisje danych, ale do przesyłania niewielkich ich ilości jest ok. Dzięki CDC można niskim kosztem dobudować do np: sterownika, konfigurowanie przez USB.
CDC zajmuje timer nr 0, o czym trzeba pamiętać.
Back to top

TokamakPl
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 04 Sep 2010 09:38   

Można kombinować z CDC albo kupić tanią atmegę w wersji u2/u4 i korzystając z stosu http://www.fourwalledcubicle.com/LUFA.php cieszyć się pełnosprawnym USB.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2010 09:38   

Back to top

sebastian11
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 04 Sep 2010 10:01   

Witam

dziekuje Panom za przedstawienie temtatu avr usb - kiedyś myslałem jak sie za to zabrac ale jakoś sie rozmyło a tu jak przeczytałem - google teraz wiem gdzie zagladac i pewnie sam bede miał za jakiś czas AVR i USB :) yeahhh

co do projektu przedstawionego przez inicjatora tematu - ciekawy pomysl - nie wiem czy jest układ wykonawczy izolowany galwanicznie bo nie widziałem schematu bo szkoda byłoby komputera gdzyby coś przebiło ale to juz kwestia osobista autora

pozdrowienia
Seba :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2010 10:01   

Back to top

Kwazar90
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 Post from the author of the topic 04 Sep 2010 12:03   

sebastian11 wrote:
co do projektu przedstawionego przez inicjatora tematu - ciekawy pomysl - nie wiem czy jest układ wykonawczy izolowany galwanicznie bo nie widziałem schematu bo szkoda byłoby komputera gdzyby coś przebiło ale to juz kwestia osobista autora

Układ listwy jest zrobiony na przekaźnikach mechanicznych więc wszystko jest galwanicznie odizolowane od pozostałych układów.
Back to top

chicken123
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 07 Sep 2010 17:46   

A mnie ciekawi jak wykonałeś taką ładną soldermaske;)
Back to top

Kwazar90
Poziom 6
Poziom 6

Post#10 Post from the author of the topic 07 Sep 2010 18:09   

Farbą EnSolder którą kupiłem na allegro.
Postępowałem według opisu i wszystko wyszło ok :) ale dopiero za drugim razem bo za pierwszym za krótko wypiekałem i podczas lutowania farba topiła się i brudziła pola lutownicze.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 08 Sep 2010 02:25   

Już widzę w tym urządzeniu potencjał pewnie jak zrobisz więcej jak 2 egzemplarze można to sprzedać terrarystom i akwarytom. Jak twoje urządzenie zapala światła równie dobrze posłuży jako dogrzewanie terrariów, obsługa akwariów typu holenderskiego (sterowanie dniem świetlnym). Można też sprzedawać jako sterownik dnia świetlnego w kurniku. Może też być włącznikiem czasowy pomp wirnikowych w filtrach typu SUMP posiadających więcej niż dwie pomy w celu czasowego poprawienia wydajności filtracji i cyrkulacji wody. Ma to na celu różnicowaniu warunków w akwarium

Dodano po 33 [sekundy]:

Wyceń to urządzenie opatentuj i konfekcjuj
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Kontroler usb 64 wyjścia + wysterowanie do 4 urządzeń 230V
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Ładowarka dla urządzeń z portem USB (15)
Pierwszy kontroler USB 3.0 (2)
Kontroler klawiatury na USB (3)
Sterownik urządzeń elektrycznych na USB (4)
Wyłącznik urządzeń USB (3)
Ładowanie urządzeń USB z portem mini USB. (60)
Ładowanie urządzeń USB z portem mini USB bez oryginalnych ła (1)
Awaryjne ładowanie urządzeń z złączem USB (62)
Sterownik USB do urządzeń zasilanych z gniazdka (2)
Kontroler USB do różnych projektów (2)

Page generation time: 0.129 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed