FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Elektryczny odsysacz do cyny.

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Elektryczny odsysacz do cyny.
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#1 Post from the author of the topic 03 Sep 2010 20:21   

Zapewne każdy elektronik miał czasem chęć rzucić odsysacz do kosza. A to powyrywane ścieżki, a to denerwujący odrzut, ciągłe naciąganie.

Więc, czemu by nie zrobić elektrycznego odsysacza? Na forum znalazłem tylko dwie podobne konstrukcje. Jedną kolegi serwis, którego rozwiązanie opiera się na pompie morskiej do zęz, a drugie elektrita, na pompce z centralnego zamka.

Pierwsza myśl, była taka, żeby zrobić coś na pompce do zamka, ale 50zł, to trochę dużo za pompkę ;) Więc, na tym samym szrocie, na którym pytałem o pompkę, kupiłem 2 rzeczy:
-stara gaśnica 1kg,
-elektrozawór tomasetto,

Więc zabrałem się do pracy

Konstrukcja.
Cała konstrukcja, to w sumie 4 kawałki płaskownika, docięte, nawiercone i pospawane. Dwie łapy dospawane od spodu butli(butla na leżąco) jako podstawki i dwie u góry, jako łapy dla agregatu.

Zbiornik.
Za zbiornik posłużyła stara gaśnica z 97'. Został odkręcony zawór i wspawana dość gruba nakrętka, a w nakrętkę wspawana rurka na wąż. Do rurki zostały dospawane jeszcze dwie. Jedna taka sama jak rurka główna, (na wyłącznik podciśnieniowy) a druga cieńsza na odbiór podciśnienia.

Wyłącznik podciśnieniowy.
Cały wyłącznik, to kawałek płaskownika, przyspawany pręt pompkę podciśnieniową z gaźnika od samochodu Lada Waz 2106, sprężyna, mechanizm do naciągu i regulacji podciśnienia.

Pneumatyka
Cała aparatura, agregat, butla, elektrozawór, wyłącznik podciśnieniowy.

Wrażenia.
Odsysacz sprawuje się bardzo dobrze, Odsysa się dużo lepiej niż tradycyjnym. Tradycyjny nie ma przy nim żadnych szans, nie ma odrzutu, nie trzeba naciągać. Wystarczy wcisnąć przycisk i siorbie ;) Jedyna przeróbka, jak mnie czeka, to zrobienie wyłącznika nożnego i dołożenie krańcówek do wyłącznika podciśnieniowego. Na początku były założone kontaktrony i przekaźnik podłączony tak jak styczniki z dwoma przyciskam, ale źle to chodziło, drgania powodowały ruchy kontaktronów i rozregulowanie całego mechanizmu. Na razie jest zostawione miejsce na jakiś finezyjny wyłącznik, cały mechanizm został na miejscu razem z przewodami sterującymi. Na razie nie mam na to pomysłu i agregat działa cały czas gdy odsysam.

Koszty.
-Gaśnica 5zł
-elektrozawór 10zł
-odsysacz OD-25 14.90
-płaskowniki 8zł
-agregat 10zł
-węże 5zł
-przewody 5zł
Razem: 57,90
Za te pieniądze nie kupi takiego odsysacza o takiej mocy ciągu i wydajności i tak wygodnego.
Mnie ten wynalazek wyniósł 15zł, za gaśnice i elektrozawór, odsysacz dostałem od kolegi :D No i trochę prądu, ale miałem w wiaderku.

No, tyle pisania a teraz zdjęcia.

Elektryczny odsysacz do cyny. Elektryczny odsysacz do cyny. Elektryczny odsysacz do cyny. Elektryczny odsysacz do cyny. Elektryczny odsysacz do cyny. Elektryczny odsysacz do cyny. Elektryczny odsysacz do cyny. Elektryczny odsysacz do cyny.

I Film.

Jeśli urządzono się wam spodobało, to proszę o plusika ;)
Back to top

Ture11
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 03 Sep 2010 20:34   

Re: Elektryczny odsysacz.

Ogólnie kolejna ciekawa idea wykorzystania agregatu lodówkowego. Mam 2 takie i na jednym wyczytałem, że może dać do 10 BAR. TYlko jak ze smarowaniem? Jeden z tych agregatów miał olej, ale drugi już był suchy...

Z tego co widzę w pojemniku na cynę masz jakiś płyn - rozumiem, że to olej i że to jest ten smarowany olejem. Jakiej produkcji jest agregat? Ruski? Czy może Czeski? Polski?

Co do zbiornika z gaśnicy to dałem się nabrać - ta gaśnica w tle zdjęć... już chciałem pytać, gdzie te rurki :-) ale się zorientowałem, że to dla bezpieczeństwa własnego. Rozumuem, że urządzenie chodzi bardzo cicho? (w porównaniu z projektem na pompce sentralnego)? Oczywiście pomysł mi się podoba, będzie plusik ;-).

Pozdrawiam.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 Post from the author of the topic 03 Sep 2010 20:41   

Nie, ten słoik jest po to, żeby olej nie wykapował na stół(dorobiony na szybko, bo olej nakapał na stół.)
Za zbiornik na cynę służą na razie przewody, nie miałem czasu już kupić filtra od malucha, ale w elektrozaworze jest oryginalny filtr, umyty w wodzie, więc względnie czysty. Słoik, ma wolny przepływ jest tylko założony mały filterek od jakiejś maszyny i dzięki niemu agregatu prawie nie słychać.
Tak, agregat jest smarowany olejem. Nie wykorzystuję do odsysania ciśnienia, lecz podciśnienie. Na jednym ze zdjęć jest sprężyna w wężu. Przy tym podciśnieniu wąż się zaginał. Agregat produkcji polskiej, wyjęty z polskiej lodówki, ale nazwy już nie pamiętam.

Gaśnica dla bezpieczeństwa mojego i warsztatu, ale proszkowa niestety :| Będzie straszny syf po odpaleniu. Rozglądam się za śniegowa ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Sep 2010 20:41   

Back to top

lukego
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 03 Sep 2010 23:35   

Gdzie kupiłeś elektrozawór za 10zł ?
Back to top

Renegat_pol
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 04 Sep 2010 06:11   

lukego wrote:
Gdzie kupiłeś elektrozawór za 10zł ?

Przecież napisał, na szrocie.
Back to top

grala1
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 04 Sep 2010 07:06   

Trochę duży ten odsysacz przez ten agregat z lodówki, na pompce od CZ zapewne byłby mniejszy ale jak napisałeś nie miał by takiego ciagu.
Nie każdy ma tyle miejsca, ja muszę sie meczyć zwykłym odsysaczem.
Gratuuje pomysłu. Tylko uważaj żeby przy tym ciągu nie powyrywał Ci elementów z płytek:D
Back to top

wyszkowskidaniel
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 04 Sep 2010 08:49   

Witam. Ciekawe wykorzystanie kompresora :) ale jak mogę doradzić to niech kolega zastosuje sobie filtry przy samym kompresorze bo jak zassie do kompresora to go zniszczy. Można by było zastosować jeszcze odsysacz elektryczny z grzałką, nie trzeba by było podgrzewać lutownicą.
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 04 Sep 2010 14:18   

Nawet dobrze to koledze wyszło. Tylko to "Za zbiornik na cynę służą na razie przewody" mnie przeraziło.

Zapewne więcej osób ma odsysacze, jedynie ich tu nie prezentują. Sam miałem wiele różnych rodzi, grzewczych, nie-grzewczych.

Aż w końcu wyrzuciłem wszystko w pieruny, kupiłem lutownice JBC do odsysania, podłączyłem do sprężarki lodówkowej i hula aż miło...
Na stronie producenta już nie ma tego modelu, (pewnie już nie produkują) podaję podobny, tylko mój zamiast tej bańki ma filtr i gwint na zamontowanie rurki - Link.

Zamontuj koniecznie filtr na cynę.

Pozdrawiam
Back to top

elektronik1313
Poziom 4
Poziom 4

Post#9 04 Sep 2010 17:30   

Witam,
Konstrukcja ciekawa, niestety kolega nie wziął pod uwagę 2 rzeczy:
-płytka zaworowa w sprężarce jest wrażliwa na wilgoć, układ jest otwarty przez co szybko się zawilgoci, a skorodowana płytka zaworowa nie będzie poprawnie pracowała,
- olej w sprężarce trzeba uzupełniać w przeciwnym wypadku sprężarka się zatrze i/lub przegrzeje bo olej pomaga odprowadzić ciepło do obudowy.
W fabrycznych konstrukcjach tego typu stosuje się kompresory membranowe które są pozbawione wyżej wymienionych wad.
Back to top

tomek10861
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 04 Sep 2010 18:53   

Bardzo dobry projekt, sam miałem odsysacz do cyny za 12 zł. Pewnego pięknego wieczoru, na przerwie reklamowej w telewizji :D, wziąłem do ręki odsysacz. Naprężyłem sprężynę i tłok skierowałem w kierunku ściany. Nacisnąłem przycisk zwolnienia blokady. Zgadnijcie co się stało. Miałem szczęście , że w tym momencie użyłem go w niekonwencjonalny sposób. Tłok się urwał i poleciał z dużą siłą w kierunku ściany. Wykruszył trochę farby. Strach pomyśleć co by było jak bym użył go do odsysania cyny i skierował w kierunku oka. Uważajcie na takie odsysacze. Mam go jeszcze, leży w szafce.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 Post from the author of the topic 04 Sep 2010 20:34   

Quote:
to niech kolega zastosuje sobie filtry przy samym kompresorze

Jeden filtr jest w obudowie elektrozaworu, drugi założę z malucha na weżu, tylko nie mam na ranie czasu kupić, mam inne obowiązki i warsztat chwilowo odszedł w odstawkę.

Quote:
Można by było zastosować jeszcze odsysacz elektryczny z grzałką, nie trzeba by było podgrzewać lutownicą.

W planach mam zakup tej lutownicy z odsysaczem i podłączenie jej do odsysacza, ale mają zła opinię na forach.

Quote:
-płytka zaworowa w sprężarce jest wrażliwa na wilgoć, układ jest otwarty przez co szybko się zawilgoci, a skorodowana płytka zaworowa nie będzie poprawnie pracowała

Owszem, jeśli stoi nieużywana, przez dłuższy okres czasu, codziennie rano uruchamiam odsysacz na 2min, więc jest przesmarowana olejem i nic je nie będzie. Poza tym, nowy agregat kosztuje koło mnie na złomie 5zł, więc nie ma się czym martwić. Aczkolwiek problem jest mi znany, ale w sprężarce od lodówki MIńsk która 20 lat stała za garażem u dziadka :D Ale jeszcze się włączyła. Tak, tak wiem o tych sprężarkach więcej niż Ci się wydaje :D

Quote:
-płytka zaworowa w sprężarce jest wrażliwa na wilgoć, układ jest otwarty przez co szybko się zawilgoci, a skorodowana płytka zaworowa nie będzie poprawnie pracowała,
- olej w sprężarce trzeba uzupełniać w przeciwnym wypadku sprężarka się zatrze i/lub przegrzeje bo olej pomaga odprowadzić ciepło do obudowy.

Owszem, po to jest założony słoik na wylocie. Widać ile oleju wydmuchała i można go uzupełnić.

Quote:
Zapewne więcej osób ma odsysacze, jedynie ich tu nie prezentują

Zapewne tak, ale szukając na forum znalazłem tylko 2 i postanowiłem dać swój, a nóż widelec komuś się spodoba i sobie zrobi podobny? ;)

Quote:
kupiłem lutownice JBC do odsysania
Taka by była dobra zamiast tego który teraz mam. Można to jeszcze gdzieś kupić?

Quote:
Tłok się urwał i poleciał z dużą siłą w kierunku ściany

Na tych chińskich odsysaczach powinny być ostrzeżenia jak na zszywaczach pneumatycznych "Nie kierować w kierunku ludzi i zwierząt"
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Sep 2010 20:34   

Back to top

DjCamE
Poziom 2
Poziom 2

Post#12 04 Sep 2010 20:37   

Troszeczkę nie rozumiem waszych obaw o przegrzanie się tego agregadzika z lodówki.
Ja mam w domciu taki sam "przerobiony" na sprężarkę (pospawane do kupy dwie dolne rurki i podłączony wężyk). Ostatnio pompowałem tym baloniki na wesele, pracował bez przerwy przez jakieś 2 godziny i nic mu się nie stało. No może się troszkę nagrzał ale przeżył a przecież nikt nie będzie odsysał cyny przez 2 godziny non stop.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#13 Post from the author of the topic 04 Sep 2010 20:44   

Grunt to olej, reszta już z górki. Obawy przed przegrzaniem, to mity powtarzane od czasów PRL, kiedy to powszechne było robienie kompresorów z takich agregatów. Za miemoznością przegrzania agregatu odpowiada wyłącznik nad prądowy umieszczony w puszcze "rozrusznika", olej smarujący, chłodzący i izolujący (czyli 3 in 1), oraz kumaty właściciel, a nie oferma która podłączy i ma działać. Ale jak ktoś się na tym nie zna zazwyczaj się tym nie interesuje.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#14 Post from the author of the topic 04 Sep 2010 21:12   

Olej zgęstniał z zimna, silnik był bardziej obciążony, był większy pobór prądu > zadziałało zabezpieczenie. Wystarczyło je zmostkować i byś napompował. Na takie mrozy założyłem w kompresorku do aerografu od spodu agregatu grzałkę 350W od tostera :D włączoną do sieci przez diodę i wyłącznik. W lodówce wyłączaniem i włączaniem agregatu steruje termostat a nie wyłącznik nad prądowy.
Back to top

elektronik1313
Poziom 4
Poziom 4

Post#15 04 Sep 2010 21:32   

Termik w puszcze chroni przed przegrzaniem silnika sprężarki przy ponownym włączeniu chłodziarki kiedy ciśnienie w układzie nie jest jeszcze wyrównane (czyli w czasie ok. 10 minut od wyłączenia chłodziarki) co może uniemożliwić start sprężarkę(zbyt duże ciśnienie po stronie wysokiego ciśnienia układu chłodniczego).
A sprężarki palą się od ciągłej pracy, fabrycznie nowa sprężarka przy nie przerwanej pracy pada w ciągu tygodnia i termik wcale przed tym nie chroni.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#16 Post from the author of the topic 04 Sep 2010 21:40   

Oczywiście. Każdy większy pobór prądu wywołany większym obciążeniem agregatu, powoduje zadziałanie zabezpieczenia.
A padają te nowe badziewiaste sprężarki. Takie agregatu z lodówek Mińsk, do dziś chodzą bezawaryjnie, a ta która mam w domu, Beko jakaś tam, przez pół roku była już 2x na naprawie gwarancyjnej. Raz termostat, a drugim razem tak jak piszesz agregat. Niestety, starego agregatu nie dostałem z lodówka, a szkoda bo bym zrobił sekcję :lol:
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 05 Sep 2010 00:34   

Quote:
Quote:
kupiłem lutownice JBC do odsysania
Taka by była dobra zamiast tego który teraz mam. Można to jeszcze gdzieś kupić?

Lutownica kupowana w Hiszpanii. Nie wiem czy JBC eksportują do polski. Jednak powinni, skoro to jedna z najlepszych marek lutownic na świecie.

W poniedziałek jak będę miał czas, to zejdę do serwisu i zrobię zdjęcie końcówce, może znajdzie kolega identyczną, bo warto.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#18 Post from the author of the topic 05 Sep 2010 12:54   

No cóż jeśli nie da sie kupić, to pewnie zostanę przy końcówce z odsysacza, tylko muszę pomyśleć nad jakimś podgrzewaniem jej.
Back to top

caveman2009
Poziom 13
Poziom 13

Location: Zagranica Niestety nie posiadam polskiej klawiatury

Post#19 05 Sep 2010 18:49   

Re: Elektryczny odsysacz do cyny.

Sprężarka od lodówki to najlepszy pomysł, gratuluje. Mam sprężarkę zrobioną z agregatu lodówkowego, jej max jak na razie to 14 bar i wystrzelił mi wężyk gumowy. Przypuszczam, że może dużo więcej. Sprężarka się nagrzewa i to jest normalne, u mnie pracuje nawet kilkanaście godzin non stop i nic się z nią nie dzieje, więc bez obaw o to. Nie można tylko wylać oleju z niej w końcu to on smaruje kompresor.
Back to top

dakin11
Poziom 18
Poziom 18

Post#20 05 Sep 2010 20:45   

Witam chciałbym się zapytać was czy można byłoby zastosować termostat lodówkowy jako wyłącznik podciśnieniowy, czy jego zasada działnia pozwoliła by na to. Oczywiście rurkę pomiarową podłączamy do układu podciśnieniowego a mieszek w czujniku by nam włączał/ wyłączał pompę. No i była by regulacja
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#21 Post from the author of the topic 05 Sep 2010 20:58   

Hmm, ciekawa mysl, jednak chyba na podciśnieniowy się nie nadaje, najwyżej na ciśnieniowy. Do tego jest czesto używany, ale jako podciśnieniowy nie widziałem, aż z ciekawości sprawdze ;)
Back to top

djkarol1
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 05 Sep 2010 22:54   

Wszystko super , tylko od tego brzęczącego hałasu bym zwariował .....
Back to top

dakin11
Poziom 18
Poziom 18

Post#23 06 Sep 2010 07:32   

Niestety nie jestem sam tego sprawdzić bo nie jestem w posiadaniu takiego termostatu, prosiłbym o przedstawienie wyników na forum, pomogło by mi w wielu projektach i nie tylko mi. Ale na moje rozumowanie to gaz znajdujący sie w układzie zmienia swoją objętość podczas nagrzewania czyli rośnie objętość i wyłącznik wyłącza. Jeśli jest inaczej to proszę mnie poprawić. Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Sep 2010 07:32   

Back to top

Villen
Poziom 18
Poziom 18

Post#24 06 Sep 2010 08:03   

Super pomysł na odsysacz, gratuluje! :)

A co do pomysłu na wyłącznik podciśnieniowy: ostatnio buszując po złomowisku znalazłem deskę rozdzielczą (same zegary) od jakiegoś starego citroena. Był na niej wskaźnik chwilowego zużycia paliwa - jego zasada działania opierała się na "zwijaniu" się "ślimaka" pod wpływem podciśnienia z kolektora ssącego. Nie wiem jakie podciśnienie maksymalnie by to wytrzymało, ale ten "ślimak" idealnie wręcz nadawałby się do wyłączania kompresora z tego względu, że jego koniec ładnie przesówał się w dół o jakieś 7mm - nic tylko zamontować pod nim jakąś krańcówkę ;)
Back to top

dakin11
Poziom 18
Poziom 18

Post#25 06 Sep 2010 08:34   

może i tak ale jeśli chodzi o regulację podciśnienia które ma wykonać pompa nie jest możliwe. Jednak wolał bym jakieś urządzenie które mogę regulować i w tym przypadku najszybszy pomysł to kolegi który założył ten temat.
Back to top

Villen
Poziom 18
Poziom 18

Post#26 06 Sep 2010 09:03   

Regulację można rozwiązać zmieniając odstęp krańcówki od ślimaka. Oczywiście trzebaby mieć najpeirw jakiś przyrząd (wakuometr) i wyskalować całość odpowiednio.

Nie ma co filozofować, rozwiązań może być tyle, co konstruktorów ;)
Back to top

PO.
Poziom 18
Poziom 18

Post#27 06 Sep 2010 10:53   

Hmmm, słoik robi za naolejacz? Czy za odolejacz? Proponowałbym nie umieszczać szkła ani po stronie nadciśnienia ani silnego podciśnienia - tak profilaktycznie.

Umieść schemat przepływu bo trochę chaotycznie opisałeś.

Kup sobie kolbę rozlutownicy do stacji 24V i dorób stację ;) - tylko uważaj bo te chińskie nie mają czujnika temperatury.

Jeśli chodzi o rurki to można było zastosować standardowe złączki na gwint nm M5 i standardowe wężyki fi4 albo fi6 ale to byłby dodatkowy koszt.

Ogólnie: gratuluję inwencji :) .
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#28 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 13:50   

Słoik, jest tylko po to, żeby widzieć ile oleju wypluło i mieć możliwość go uzupełnić. Nie odbieram z niego ciśnienia! Nie służy jako odolejacz. PO co kupować kolbę rozlutownicy , jak to bardzo dobrze działa?
Back to top

PO.
Poziom 18
Poziom 18

Post#29 06 Sep 2010 14:02   

Po co to zobaczysz jak kupisz :) .

Czyli słoik jest na wyjściu a za nim jakiś filterek i dalej do otoczenia?
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#30 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 14:11   

Tak, to metalowe przylutowane do słoika to filterek, żeby kompresor był cichszy ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Elektryczny odsysacz do cyny.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
Odsysacz z kompresora lodówki. (20)
Bardzo prosty odsysacz elektryczny. (16)
Odsysacz wiórów do maszyn skrawających... (9)
Elektryczna odsysaczka do cyny. (40)

Page generation time: 0.13 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed