| Author |
vikerrac Poziom 1

|
04 Sep 2010 18:28 Kia carnival - problem z odpalaniem |
|
|
|
Witam
Posiadam Kia carnival rocznik 2001. Niestety zdarza sie jej ze nie odpala. Rozrusznik kreci ale nie odpala. Zastanawiam sie czy to nie jest problem elektryki. A moze pasek sie nie kreci. Swego czasu jak pasek piszczal to psikalem czym sie da zeby nie piszczalo moze pasek sie slizga. naprawde rece mi opadaja . Prosze o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2010 18:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radek1548 Poziom 7

|
06 Sep 2010 21:00 Re: Kia carnival - problem z odpalaniem |
|
|
|
kolego to nie wina paska pk.chyba ze pasek rorzadu ci pekł.sprawdz czy podczs krecenia rozrusznikiem pompa podaje paliwo na wtryski
|
|
| Back to top |
|
 |
Hans30 Poziom 19

|
27 Sep 2010 00:44 Re: Kia carnival - problem z odpalaniem |
|
|
|
Jak by kolega posprawdzał kilka rzeczy było by nam łatwiej pomóc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Sep 2010 00:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
blake-epll Poziom 1

|
28 Sep 2010 13:49 Re: Kia carnival - problem z odpalaniem |
|
|
|
U mnie było to samo - problem cofające się paliwo do zbiornika rozwiązanie : założono zawór zwrotny przy pompie paliwa - jak ręką odjął (koszt naprawy 20 zł i pół godziny )
|
|
| Back to top |
|
 |
kolep25 Poziom 4

|
03 Dec 2010 00:02 Re: Kia carnival - problem z odpalaniem |
|
|
|
| vikerrac wrote: |
Witam
Posiadam Kia carnival rocznik 2001. Niestety zdarza sie jej ze nie odpala. Rozrusznik kreci ale nie odpala. Zastanawiam sie czy to nie jest problem elektryki. A moze pasek sie nie kreci. Swego czasu jak pasek piszczal to psikalem czym sie da zeby nie piszczalo moze pasek sie slizga. naprawde rece mi opadaja . Prosze o pomoc. |
U mnie było to samo... jak tylko trochę chłodniej tak ok. 2-6 st C to już były problemy z odpaleniem albo w ogóle nie odpalał...
Dodatkowo na 5 biegu przy mocnym przyśpieszaniu szarpnięcie i pojawianie się kontrolki check engine.
Po badaniu komputerowym kod błędu: P1119 - małe ciśnienie na listwie.
Dobry servis diesla poradził sobie w 12h... Przeprowadził pełną diagnostykę silnika, zdiagnozował usterkę, sprawdził cały układ paliwowy (wtryski, pompę układ paliwowy na obecność opiłków) dodatkowo wymienił termostat...
Koszt to 2,6 kPLN.
Kosz regeneracji wtrysku to 500zł, walnięte były 4, reszta to koszty diagnostyki, termostatu i robocizny przy wyjęciu i włożeniu wtrysków.
Teraz po regeneracji wtrysków, przy minus 17 , po trzech podgrzaniach zapala po 1s kręcenia rozrusznikiem...
Po prostu rewelka... Kosztowało trochę grosza, ale pewność uruchomienia silnika w zimowych warunkach BEZCENNE!!!!
Pozdrawiam
ps. nie ma co zwlekać z regeneracją, długa jazda z takimi wtryskami może spowodować brak możliwości ich regeneracji.
Auto robiłem na w Latchorzewie k. Starych Babic ul. Warszawska 165
Polecam...
|
|
| Back to top |
|
 |
konrad1 Poziom 12

|
30 Mar 2011 08:19 Re: Kia carnival - problem z odpalaniem |
|
|
|
Witam.
Jestem użytkownikiem tego cudu motoryzacji od kilku lat.
Czy ktoś mnie może uświadomić o co chodzi ze świecami żarowymi w tym silniku gdyż ja tam nic takiego nie widzę oprócz podgrzewacza powietrza,
czy to jest wszystko ? czy jest jeszcze coś co pomaga przy odpalaniu zimą ?
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Holly Poziom 3

|
03 Feb 2012 12:24 Re: Kia carnival - problem z odpalaniem |
|
|
|
Carnival 2.9 TDI jak i CRDI niema świec żarowych zamiast tego jest jedna płomieniówka w kolektorze dolotowym i to wszystko.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2012 12:24 |
|
|
|