Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2006


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2006
Autor
Wiadomość
maveric22
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 19

Post#1 Post autora tematu 04 Wrz 2010 20:58   

Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2006


Witam , mam pytanie czy ten termostat będzie działał na tym kotle jak należy ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Wrz 2010 20:58   





Powrót do góry
   
wawrzeczko_t
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2064
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#2 04 Wrz 2010 21:38   

Re: Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2


To zależy jaki Kielar ma sterownik. Trzeba poczytać instrukcję tego sterownika.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Wrz 2010 21:38   





Powrót do góry
   
maveric22
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 19

Post#3 Post autora tematu 04 Wrz 2010 22:00   

Re: Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2


kielar ECO/a

Opcja jest podłączenia termostatu

http://www.kielar-eco.pl/3,Dokumentacja.html

chodzi mi głównie o to , czy przy tym sterowniku jak termostat osiągnie zadaną temp pokojową i piec przejdzie w tryb podtrzymania to czy pompa obiegowa będzie pracować dalej czy też sterownik z kotła ją zatrzyma ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Wrz 2010 22:00   





Powrót do góry
   
maveric22
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 19

Post#4 Post autora tematu 05 Wrz 2010 15:18   

Re: Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2


Odświerzam

A więc tak , pożyczyłem sobie tego eurostera no i ten sterownik z pieca tak jakby nie miał z nim komunikacji ..

w miejscu gdzie jest temp wody w kotle powinna pojawić się pokojowa nic ...

teraz nasuwa mi się pytanie czy ten termostat nie współpracuje z tym sterownikiem kielar eco-a

Jest tu ktoś kto ma ten typ sterownika i podłączał już jakiś termostat pokojowy ?
Powrót do góry
   
timon3k
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 12
Miasto: tychy

Post#5 07 Paź 2010 16:04   

Re: Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2


ponawiam posiadam taki sam piec i przymiezam sie do kupna termostatu pokojowego co dziala z tym sterownikiem geco
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Paź 2010 16:04   





Powrót do góry
   
maveric22
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 19

Post#6 Post autora tematu 08 Paź 2010 15:43   

Re: Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2


Generalnie powiem tak, rozmawiałem z gościem z serwisu tego sterownika

Moja odpowiedź będzie krótka ten sterownik nie nadaje się do współpracy z termostatem pokojowym , tam się ustawia jakieś temp na piecu o ile ma spadać temp na piecu 8-O co to ma do rzeczy z termostatem pokojowym to ja nie wiem sam mi odradzał używania tego sterownika pokojowego. Do dziś nie rozumiem do końca działania tego sterownika z termo pokojowym

szkoda zachodu naprawdę , jedyne wyjście wymienić sterownik na inny Polecam "TECH" ST 81

Ja Mam taki u siebie w piecu i działa super no i termostat na nim działa jak należy

Ja mam osobiście tak temp zadana na piecu 55

Przerwa w podtrzym.... 5 min
Praca w Podtrzym 40 sec

osiąga piec temp , termostat wyłącza kocioł i kocioł przechodzi w tryb podtrzymania ,tak sobie pyka aż mi spadnie temp o 0.4 stopnia

a w tym z kielara pomimo że miałem temp osiągniętą na regulatorze to piec dalej grzał ( komunikacja pomiędzy sterownikiem z pieca a regulatorem była ) Kolega mi to mówił że na tym sterowniku to z tym mi nie wypali , ale ojciec chciał sobie też to założyć no to mu to sprawdzałem ale .... Dlaczego on grzał dalej to ja nie wiem , ten gość mi tam swoje tłumaczył , ja mu swoje jak to ma działać prawidłowo , to on mi pierdzielił że to się sprawdza w piecach olejowych , tak sobie pomyślałem to na jaką cholerę zrobili podłączenie na to , no i zakończyłem z nim rozmawiać bo prawie do zgrzytu by doszło

W ogóle to nie rozumiem tej opcji o ile stopni ma ten piec wychładzać kocioł.
Zasada jest prosta jak spadnie temp o histereze na regulatorze , regu daje sygnał do sterownika z pieca , zwiera styki i piec grzeje aż znowu dogrzeje w pomieszczeniu a z tego wynika że na tym kielar jak masz np zadaną 50 i ustawisz sobie że o 10 może tylko spaść to on tak będzie dogrzewał i dogrzewał
Powrót do góry
   
wawrzeczko_t
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2064
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#7 09 Paź 2010 18:27   

Re: Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2


Automatyka kotła Kielar, sterowniki Geco w przypadku osiągnięcia temp. pokojowej mają zewrzeć a nie rozwierać styki termostatu pokojowego. To powoduje przejście kotła w stan podtrzymania i wyłaczenie pompy c.o. po zaprogramowanym wybiegu. Tak to pamiętam ale nie wiem czy wszytskie typy tak działają. Trzeba poczytać instrukcje.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec Kielar eco zasypowy a termostat pokojowy Euroster 2006
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Piec zasypowy nietypowe podłaczenie (14)
Euroster 2006TX a Euroster 2026 TX oraz piec junkers (4)
Euroster 2006 przestał wyłączać piec Junkers Ceraclass (5)
Piec Dietrich MS 24 mi ff - jaki sterownik/termostat pokojowy (6)
termostat pokojowy - Jak podłączyć termostat pokojowy firmy Salus do kotła WOLF (11)
piec RECO - Piec nie reaguje na termostat pokojowy (2)
Piec Kielar Eco 2 jak przełączyć w tryb letni? (3)
piec zasypowy - jaki zakupic??? (4)
Regulator pokojowy bezprzewodowy Euroster 2020 TX (8)
Jaki piec węgowy, zasypowy muszę kupić? (34)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS