| Author |
Kamil1337 Poziom 5

|
04 Sep 2010 23:03 Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, win7 |
|
|
|
Wczoraj kupi³em laptopa z preinstalowanym win7 home premium i jak sie naczyta³em o tych problemach z bateri± na win7 to siê wystraszy³em. Przeczyta³em te problemy oczywi¶cie dopiero jak kupi³em, bo inaczej bym 7ki nie bra³. Szuka³em info o formatowaniu baterii i siê na natkn±³em na to, ¿e 7ka wrêcz niszczy baterie. Jest ju¿ do tego jaka¶ ³atka czy co¶, bo to tematy z lutego i marca o tych problemach, jak jest teraz?
Proszê o przeczytanie ca³o¶ci, bo mo¿e to pomóc w rozszyfrowaniu przyczyny i rozwi±zania mojego problemu, a mo¿e ja poope³ni³em b³±d jaki¶..
Przechodz±c do mojego problemu, przy pierwszy odpaleniu nowego lapka toshiba satellite c650d-108 pod³±czony by³ zasilacz, ustawi³em konto, popatrzy³em co tam jest ciekawego itd i w miêdzy czasie na³adowa³a siê bateria. Zostawi³em pod³±czony zasilacz na jakie¶ jeszcze kilka godzin na trochê na w³±czonym i potem wy³±czonym lapku. Nastêpnego dnia bez zasilacza odpali³em na baterii i normalnie korzystaj±c a nawet na oszczêdzaniu energii chcia³em go normlanie roz³adowaæ. Pokazywa³o najpierw 100% i w kilka sekund spad³o na 98% i pozosta³o 2h36min. Potem 92% 4h13min. Ucieszy³em siê, ¿e jest dobrze, systematycznie opadaj±c w ci±gu 1h20min dosz³o do 67%. Wy³±czy³em lapka i za jaki¶ czas odpali³em, wszystko p³ynnie ³adnie sz³o i siê roz³adowywa³o, by³o 62% i 2h06min pozosta³ych i dosz³o p³ynnie do oko³o 40% nagle przechodz±c w stan hibernacji! Podlaczylem zasilacz, wlaczylem lapka i pokazal sie stan baterii 10% i 12min pracy pozostalej i info o krytycznym stanie baterii (w sensie, ¿e roz³adowa³ siê). Odlaczylem zasilacz pomyslalem ze nagle tyle nie spadl o 30 procent tylko ten win7 wariuje ale on dalej po trochu przez 5 min spadl na 8% sobie i sie zahibernowal i dalej nie pod³±cza³em nic, nie wiem co zrobiæ teraz, na³adowaæ? Ale czemu trzyma³o tylko 2h10min jak siê zapowiada³o ci±gle na 3,5-4h. Obawiam siê ³adowaæ, bo mo¿e ona ma jednak te 40% nadal a to 1.u¿ycie i lepiej roz³adowaæ j± do realnych 5-10%. Nie wiem jaki jest poziom prawdziwy i nie wiem co zrobiæ i czy to normalna sytuacja? Czy to ten win7, czy ja co¶ nie tak zrobi³em...
|
|
| Back to top |
|
 |
artaa Poziom 25

|
04 Sep 2010 23:07 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
Wró¿ka wie jak± ten laptop ma bateriê, my nie...
Podaj jej symbol i nr katalogowy laptopa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2010 23:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil1337 Poziom 5

|
04 Sep 2010 23:39 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
Przepraszam, by³em pewny, ¿e napisa³em. Toshiba Satellite c650d-108. Bateria pojemno¶æ 4200mAh, jest pe³no numerów nie wiem co podaæ jeszcze. DC 10.8V-48Wh Li-ion. Na kodzie kreskowym jest KC 2010.04. Model NO. PA3817U-1BRS PABAS228 TD32R1112 G71C000AW110 E204007 8G04
|
|
| Back to top |
|
 |
artaa Poziom 25

|
04 Sep 2010 23:47 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
Te 4 godziny z baterii to pomy³ka, roz³aduj do koñca i na³aduj, kilka razy, mo¿e siê ustabilizuje. (w³a¶nie o te numery zawsze chodzi...)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2010 23:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil1337 Poziom 5

|
04 Sep 2010 23:55 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
No ale 2h10min to za ma³o na now± bateriê, ma trzymaæ 3,5h a ja u¿ywa³em j± bardzo oszczêdnie prawie, ¿e na sucho sta³ i nic nie robi³em na nim wymagaj±cego.
A jak teraz siê zachowaæ, pod³±czyæ na wy³±czonym i na³adowaæ, czy jeszcze j± roz³adowaæ bardziej? Bo nie wiem czy ona ma naprawde 8% czy jednak 40 i roz³adowaæ jeszcze zanim pod³±czê?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2010 23:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
artaa Poziom 25

|
04 Sep 2010 23:57 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
Roz³aduj ile siê da, np. na ekranie BIOS.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil1337 Poziom 5

|
05 Sep 2010 00:02 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
Jeszczê sie bojê tylko tego, ¿e gdzie¶ na forum wyczyta³em, ¿e kto¶ roz³adowa³ tak w³a¶nie kilka razy w³±czaj±c mimo, i¿ sam ju¿ siê wy³±cza³ laptop i potem nie da³o jej siê na³adowaæ wiêcej ni¿ oko³o 80% i formatowanie nie pomog³o. Uszkadza to elektronikê baterii albo samo ogniwa, nie wiem co¶ takiego. Podobno tych baterii od laptopów nie mo¿na roz³adowywaæ do koñca... To prawda jest?
|
|
| Back to top |
|
 |
jarob Poziom 22

Joined: 14 Jul 2004 Posts: 2298 Location: Wejherowo / Gdynia
|
05 Sep 2010 22:14 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
Generalnie baterii li-ion siê nie formatuje, tylko kalibruje i to musisz wykonaæ. Nastêpna sprawa takie baterie lubi± byæ na³adowane, czyli lepiej j± do³adowaæ przed kompletnym roz³adowaniem. Oczywi¶cie nie dotyczy to procesu kalibracji, a normalnej eksploatacji.
Je¶li chodzi o roz³adowanie do zera, to wszystko zale¿y o jakie zero Ci chodzi. Do zera pojemno¶ci mo¿na j± roz³adowywaæ, ale wtedy nale¿y j± jak najszybciej na³adowaæ.
Poczytaj sobie podwieszone artyku³y do tego subforum, a wiele Ci to wyja¶ni.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil1337 Poziom 5

|
05 Sep 2010 23:47 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
Jak narazie jedynie na³adowa³em do pe³na i roz³adowa³em w win7 do momentu wy³±czenia. I tu te¿ spotka³em anomaliê. Przez pó³ godziny zatrzyma³o siê wszystko na 6% i 13min pozosta³ych. Zresetowa³em kompa, bo my¶la³em, ¿e ten wska¼nik siê zawiesi³ (system dzia³a³) i jeszcze pare minut by³o to samo 6% i ros³o prze kilka minut z pozosta³ych 7 minut do 10 minut.
S± jakie¶ programy i opcje w biosie do kalibracji, ja nie znalaz³em. Ale dobrze zrozumia³em z innych w±tków, ¿e wystarczy chyba roz³adowaæ bateriê na ekranie biosu lub w trybie awaryjnym, bêdzie d³ugo to raczej trwa³o i wtedy pod³±czyæ zasilacz gdy sam siê wy³±czy laptop , nie w³±czaæ komputera a¿ siê na³aduje i mo¿na to raz powtórzyæ i powinno siê wszystko wykalibrowaæ? W sumie chodzi o to, ¿eby nie roz³adowywaæ windowsem przy formowaniu (a raczej kalibrowaniu w³a¶nie) tylko biosem, bo wtedy na pewno siê do koñca roz³aduje i potem bez w³±czania kompa na³adowaæ do koñca? Ja teraz ³adujê zostawiam zasilacz na noc w³±czony (laptop wy³±czony) i potem planujê roz³adowaæ samym biosem, mo¿e wtedy bêdzie prawid³owo pokazywaæ i trzymaæ te 3,5h, bo trzyma³o 2,5 przy max oszczêdzaniu energii.
To bêdzie prawdziwa kalibracja? Czy niezbêdny do tego jest jednak jaki¶ soft? Je¶li tak sk±d wzi±c, bo nie mogê znale¼æ, znalaz³em tylko co¶ do asusa.
Dodam jeszcze, ¿e ostatnie ³adowanie trwa³o tylko 1h40min tzn. chyba, ¿e nie by³a do koñca roz³adowana jednak bateria chocia¿ windows pokaza³ 5% i zgas³...? Ciekawe ile teraz bêdzie siê ³adowaæ.
|
|
| Back to top |
|
 |
jarob Poziom 22

Joined: 14 Jul 2004 Posts: 2298 Location: Wejherowo / Gdynia
|
06 Sep 2010 07:25 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
Dobrze zrozumia³e¶ proces kalibracji. Trzeba w³a¶nie tak zrobiæ jak piszesz. Proces ten niekiedy trzeba powtórzyæ 3 do 5 razy. Wszystko zale¿y jak bateria bêdzie siê kalibrowaæ.
W Twoim przypadku, gdy bateria zatrzyma³a siê na tych 6%, to w³a¶nie siê kalibrowa³a. Nie nale¿y wtedy niczego wy³±czaæ.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Sep 2010 07:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamil1337 Poziom 5

|
09 Sep 2010 18:12 Re: Nag³y spadek z 40% na 10% nowej baterii i hibernacja, wi |
|
|
|
Mogê powiedzieæ, ¿e po kalibracji bateria trzyma mi ju¿ 3,5h przy normalnej ale nie wymagaj±cej pracy. Co ciekawe przy roz³adowywaniu biosem trzyma³a 2 razy tylko po 1h 50min, wiec na win7 prawie 2 razy d³u¿ej. Postanowi³em oszczêdzaæ j± i jak jestem w domu a ona ma 40-60% to wybieraæ a dzia³aæ na zasilaczu.
W us³udze Toshiba Tempro pojawi³a siê aktualizacja biosu z 1.3 na 1.4 mo¿e te¿ co¶ pomo¿e, bo gdzie¶ czyta³em, ¿e to bios a nie win7 baterie uszkadza, ale to dziwne trochê by by³o chyba...
|
|
| Back to top |
|
 |