| Author |
zybi271 Poziom 17

|
07 Sep 2010 23:33 Re: Wplyw zlego podpiecia gniazdka na hardware |
|
|
|
| psych_o wrote: |
| dokladniej brak uziemnienia |
Brak uziemienia może mieć wpływ, poszukaj sobie o tym i poczytaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
psych_o Poziom 5

|
08 Sep 2010 23:42 Re: Wplyw zlego podpiecia gniazdka na hardware |
|
|
|
No to sytuacja opanowana :)
Dzisiaj nawet zauwazylem u mojej dziewczyny ,ze sama w swoim domu ma stare gniazdka - bez bolca => brak uziemnienia - pewnie dlatego, ze stare budownictwo.
A sie dziwilem ,ze czasami podczas mycia rak w zlewie potrafilo lekko kopnac...
@zybi271
juz czytalem o tym wplywie - i nigdzie nie ma wspomniane, o negatynwnym wplywie na prace urzadzen - poza jakims lampami i itp. Czyli nie ma co sie martwic, ze laptop pracowal przez pewien czas na takim gniazdku ?
I tak przy okazji - jest jakis sposob ,zeby sprawdzic czy uziemnienie na kontakcie jest wykonane ?
|
|
| Back to top |
|
 |
jajco72 Poziom 16

|
09 Sep 2010 08:33 Re: Wplyw zlego podpiecia gniazdka na hardware |
|
|
|
Witam, kol. psych_o - to że u koleżanki "kopie" nie koniecznie świadczy o samych gniazdkach (czasami np. podgrzewacze wody mogą mieć przebicia - własne doświadczenia). To co napisał zybi271, "może mieć wpływ" - lecz popatrzmy na instalacje w blokach z lat 70-90, tam instalacje są w ogromnej większości dwu żyłowe (część takiej instalacji np. w łazienkach była wykonana z bolcem podpiętym do masy - system nazywał się chyba TNT - ale pewien nie jestem nazwy), a jednak ludzie tam komputery mają, używają ich i nie dzieje się "nic złego" (sam mieszkam w takim bloku), owszem instalacje nowe, 3 żyłowe i z tzw róznicówka są bezpieczniejsze, nie tylko dla ludzi, i dla urządzeń, ale jednak "pracują". Osobiście uważam że podstawą jest "sprawna" instalacja czy to starego, czy nowego typu.
Pozdrawiam
jajco72
|
|
| Back to top |
|
 |
psych_o Poziom 5

|
09 Sep 2010 11:03 Re: Wplyw zlego podpiecia gniazdka na hardware |
|
|
|
budownictwo jest pewnie starsze , takie typowe kamienice dla slaska.
Jedyne co zauwazylem to tylko to ,ze jedynie ma bardziej 'efektowny' blysniecie/trzaks podczas podpinania sprzetu do gniazdka niz u mnie :) - tam to wyglada jakby zaraz mial na mnie luk przeskoczyc (no moze przesadzam )
|
|
| Back to top |
|
 |